Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

Lollo tuffast från dödens

Hon var faktiskt långsammast av åtta E3-kvalvinnare, men intrycket sade allt.
Tuffa stoet Lollo Trot räds varken motstånd eller hårda löpningar.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Raoul Engblom-tränade Lollo Trot startar i E3-finalen för ston i Örebro. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Raoul Engblom-tränade Lollo Trot startar i E3-finalen för ston i Örebro. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Gårdagskvällen i Gävle bjöd på många starka prestationer av landets treåringar när 24 finalplatser i korta E3-finalerna i Örebro om två veckor stod på spel.

Där vill Axevallatränaren Raoul Engbloms sto Lollo Trot (e. Southwind Frank) ha ett ord med i laget. Igår krossade hon ledande Europadebutanten Jai Alai (e. Walner) från dödens när hon på fint sätt gled undan till seger i en snabb avslutning.
– Lollo Trot är stenhård och blir bara bättre och bättre. Hon är rätt startsnabb och jag trodde att hon kanske skulle få lendingen nu, men hon var inte tillräckligt startsnabb, sade en helnöjd tränare Engblom till ATG Live efter segerloppet på 1.12,6a/1.640 meter.

Fakta

Lollo Trot

Sto 3 år e. Southwind Frank – Gift Card e. Credit Winner
Resultat: 16 st: 2–3–1
Rekord: 1.12,6ak*
Intjänat: 492.900 kr
Uppfödare: Ove Karlsson, Fjugesta
Ägare: Norebyns Fastighetsförvaltning AB
Tränare: Raoul Engblom, Axevalla
Körsven: Kim Eriksson, Mantorp
Skötare: Gunilla Engblom

Expandera

Till finalen vann Engblom spårlottningen och fick välja först. Valet föll på innerspåret!
– Hon var jätteduktig, men konstigt nog inte med i matchen. Hon sprang och tittade mycket mer på saker innan loppet och var skeptisk när upp mot bilen, hon var inte riktigt på jobbet. Men sedan avgjorde hon för att hon är så himla bra. Hon har mött bra gäng varje gång jag kört henne och vunnit E3 Consolation, så det blir roligt att testa i det riktiga också. Hon är både tuff och kvick i benen, sade Kim Eriksson efter segerloppet.

Raoul ropade in Lollo Trot på Sweden International Yearling Sale 2020 för 240.000 kronor och stoet debuterade redan i augusti förra året. Främsta meriten på sex starter som tvååring var andraplatsen i Silverstoet på Axevalla bakom Global Diplomacy (e. Ready Cash).

I år har hon tagit ytterligare kliv i utvecklingen. Tio starter och hälften bland de tre bästa, men rejäla insatser till trots dröjde faktiskt karriärens första seger till 14:e starten, i E3 Consolation i Eskilstuna för en dryg månad sedan.
Att första segern bara varit en tidsfråga visade hon bland annat som tvåa i försök till Breeders Course och sjätteplatsen i miljonloppets final på Solvalla under Elitloppshelgen.
Nu väntar ett nytt grupp I-klassat miljonlopp för Lollo Trot.

Mamma tjänade en kvarts miljon dollar

Ove Karlsson på Lövsta Stuteri köpte Lollo Trots mamma Gift Card (född 2006 e. Credit Winner), 1.11,3/$254.653, från USA vid årsskiftet 2016-2017.

Dottern till Credit Winner och Mary Lou Hall, som kostade 115.000 dollar som ettåring, tog rekordet 1.11,3 och tjänade 254.653 dollar under sin karriär. I USA managerades Gift Card av Frank Antonacci Jr. och oftast var det Tim Tetrick som skötte tömmarna.
Totalt blev det sex vinster på 24 starter under två säsonger. Hennes främsta meriter som tvååring var vinsterna i en division av Bluegrass Stake ($63.100), försök i New York Sire Stakes ($36.778) och en division av New York State Fair ($19.932).
Treåringssäsongen toppades av finalvinsten i New York Sire Stakes ($175.000). Hon vann även två försök i New York Sire Stakes ($51.376/$43.238).

Gift Card fick fem avkommor i USA och bäst i kvintetten har Mesmerized (e. Cantab Hall), 1.10,7*/$266.845, och French Press (e. Cantab Hall), 1.11,8/$69.418, lyckats.
I Sverige har hon fyra registrerade avkommor (varav första avkomman född 2017, Mix Trot, dog som tvååring) och förutom Lollo Trot har fyraåriga stoet Sky Trot (e. The Bank), 1.15,9ak/108.000 kr, startat och vunnit lopp.

Helsyster till Crazed

Gift Card är syster till avelshingsten Crazed (e. Credit Winner-Mary Lou Hall), 1.09,6/$1.072.659, med amerikanska avkommor som Crazy Wow, Jl Cruze och Gural Hanover.

Crazed. Foto: stalltz.se

I Sverige har han 92 avkommor med toppar som Tjacko Zaz (3,7 miljoner), Antonio Tabac (3,5 miljoner) och Eder Bob (2,2 miljoner i topp. Hittills har han lämnat sju svenskfödda miljonärer.
Nämnas ska också danskfödde Tumble Dust (u. Affinity), 1.10,5ak*/4.788.456 kr, som vunnit både Danskt Derby och Criterium Continental i Tomas Malmqvists regi.

Crazeds tävlingskarriär innefattade 19 starter (9-2-2) hos Frank Antonacci och största segrarna togs i Colonial ($500.000) och Matron Stakes ($259.275) som treåring. Samma år vann Crazed försök i Hambletonian Stakes ($70.000), slutade tvåa i finalen i Hambletonian Stakes och trea i Canadian Trotting Classic.

Lollo Trot. Källa breedersbible.com