Fokustema
Frankrike
Läs senare

Looking Superb glänste i Laval

Norskfödde Looking Superb (e. Orlando Vici) presenterades i finfint skick i Laval i eftermiddag och borde vara hett namn för Olympiatravet på Åby i slutet av april.
Av
Pär Gustafsson
Upplåst för dig som är prenumerant
Norskefödde Prix d'Amérique-tvåan Looking Superb var tillbaka på banan idag – precis som tränaren Jean Michel Bazire efter semester – och vann i Laval. Foto Scoopdyga.com
Norskefödde Prix d'Amérique-tvåan Looking Superb var tillbaka på banan idag – precis som tränaren Jean Michel Bazire efter semester – och vann i Laval. Foto Scoopdyga.com

Looking Superb har slagit i blom på fransk mark hos Jean Michel Bazire. Dagen innan julafton vann hästen Tenor de Baune (€120.000) och fick en biljett till Prix d’Amérique (€900.000) där han tog en överraskande andraplats i händerna på Alexandre Abrivard.

Hästen är norskägd och givetvis intressant för storloppen i Norden framöver. Turerna har gått fram och tillbaka om Looking Suberb skulle ha varit klar för Olympiatravet eller inte, men den närmaste tiden borde alla frågetecken rätas ut.

Jean Michel Bazire är tillbaka efter semester och styrde sexåringen till seger i Prix Conseil Departemental Mayenne (€55.000) idag. Hästen började med 25 meters tillägg och kunde köra sig till ledningen efter drygt halva distansen. Utan att pressas dansade Looking Superb undan och segern var mycket lätt på 1.13,1/2.875 meter.

Tjänat över 300.000 euro hos Bazire

Förstapriset uppgick till 24.750 euro och på sju starter hos Bazire har hästen tjänat 311.700. Andrapriset gick till svenskfödda Nancy America (e. Revenue). Hon tränas av Philippe Billard och landade på 1.14,1/2.850 meter i händerna på Franck Nivard.

Olympiatravet: Klartecknet inte så glasklart

Andraplats gav biljett

Prova e-tidningen
för endast 19 kr första månaden
Läs digitalt var du vill och när du vill
Inga fakturor, ingen bindningstid, avsluta när du vill
Ordinarie pris 89 kr/mån
Beställ

 

Fokustema
Doping
Läs senare

Fast för doping efter hårprov

En amatörtränad häst testade positivt för doping efter seger i ett montélopp på Solvalla i januari.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant

Svensk Travsport rapporterar om dopingfallet på sin hemsida. Det handlar om sexårige valacken Power Memphis (e. Mr Pine Chip), som lämnade positivt A-prov via hårprov efter segern på Solvalla den 22 januari.

Hårprovet visade spår av det manliga könshormonet testosteron. Så här skriver Svensk Travsport om substansen: Testosteron är ett manligt könshormon och är originalet till de syntetiska anabola steroiderna. I dopningssammanhang används anabola steroider för att öka muskelmassa, fysisk styrka och uthållighet.

B-provet är skickat för analys på ett annat laboratorium och ST har inlett en utredning. Power Memphis är belagd med startförbud tills vidare.

Fokustema
Nyfödda
Läs senare

Dubbla föl i Stenkullen

Christina och Mats Olsson i Stenkullen kan rapportera om två fölningar. Quill Pen har fått ett sto efter Explosive Matter och Snow Angel en hingst efter S.J.'s Caviar.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant

Snow Angel (e. Order By Fax), 1.12,0ak/723.400 kr, tävlade för Mats Olsson och vann nio lopp på 68 starter. Hennes hingst efter S.J.’s Caviar är hennes första avkomma.

Snow Angels son efter S.J.’s Caviar. Foto: privat

Själv är Snow Angel undan Angel’s Light (e. Angus Hall), 1.17,7k/26.500 kr. Hennes mor Flash Light (e. Mack Lobell), 1.16,3ak/97.500 kr, har sin överlägset bästa avkomma i Malin Löfgrens stjärna Sanity (e. Love You), 1.09,2ak/10.280.145 kr, vilken deltog i Elitloppet två gånger.

Andra avkomman

Quill Pen (e. Offshore Dream-In Writing), 1.12,3ak/506.688 kr, har en avkomma sedan tidigare – en tvåårig dotter efter Raja Mirchi – och i år har hon fått ett sto efter Explosive Matter.

Hennes mor In Writing (e. Malabar Man), 1.16,0/$4.376, fick fem avkommor och samtliga tog sig till tävlingsbanan med I Am Dynamite (e. Love You), 1.12,7am/817.450 kr, som den främste.

Ni vet väl att ni kan maila in fölrapporter för fri publicering? Uppge mor, far och kön på fölet. Skriv också om ni bestämt vilken hingst stoet ska gå till i år och skicka gärna med en bild. Maila till Sulkysport

Fokustema
Gävle
Läs senare

Positivt A-prov av 1.10-travare

I mars sprang Picasso 1.10,1a/1.640 meter i Gävle.
Idag rapporterar Svensk Travsport att den tolvårige valacken lämnat ett positivt A-prov.
Av
Pär Gustafsson
Upplåst för dig som är prenumerant

ST meddelar följande:

Det urinprov som togs efter loppet visar i analysen av A-provet på förekomst av substanserna Koffein och Teofyllin över rapporteringsnivå”.

Tills vidare har Picasso, som tränas av Gävles Troels Andersen, startförbud och B-provet skickas till ett franskt laboratorium för analys. Svensk Travsport har startat en utredning.

Fakta

  • Koffein är ett centralstimulerande medel med uppiggande effekt. Teofyllin är en metabolit (nedbrytningsprodukt) till koffein.
  • Koffein finns inte i något registrerat läkemedel för häst i Sverige. Däremot finns det koffein ensamt eller i kombination med andra läkemedelssubstanser i flera humanläkemedel.
  • Koffein finns i ett antal livsmedel och även förekomst i vissa foder har tidigare konstaterats.