Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

”Inte ledsen om han släpper”

Snabbare än Blixt Gordon, åttaprocentare ger jackpot på V75, tävlingar flyttas från Bollnäs och sagan fortsätter i Bergen.
Här är lördagens ”Sju nyheter vid sju”!
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Svante Ericsson. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Svante Ericsson. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

1Det blev 16 segrar på 156 starter och cirka 1,4 miljoner till stallet förra året. Dessa siffror kommer Eskilstunatränaren Svante Ericsson snart att krossa. Efter flytten till Hans-Owe Sundbergs tidigare träningscamp har Ericssons stall fått ett sällan skådat lyft. Eller vad sägs om resultaten 2022? 27 starter, tolv segrar, 883.800 kronor inkört och 44 i segerprocent!

En häst lastas för start i Axevallas V75-omgång i eftermiddag, egensinnige Gordon Brodde (e. Infinitif) som är obesegrad efter två starter i Svantes regi i vinter.
– Det är en väldigt speciell häst, han har ruskig hög kapacitet för klassen och är både stark och kusligt snabb. Det är dock alltid lite orosmoment med honom. Till att börja med vill man se att han går upp till bilen, han kan lika gärna stanna och inte vilja ara med i loppet. Det är ingen det går att lita på, men det har funkat i de två starter han gjort för oss, vi håller oss till samma rutiner och hoppas att det funkar igen, sade Svante Ericsson till V65 Direkt.

Över sprinterdistans dundrade Gordon Brodde undan till seger i senaste starten, men gången före över 2.140 meter släpptes ledningen och hästen avgjorde när luckan kom från vinnarhålet.
– Han är väldigt snabb från start, men om han blir alldeles för het kanske Petter (Lundberg, kusk) tvingas släppa ledningen. Som tränare blir jag inte ledsen om Petter släpper ledningen om hästen blir för het, men tycker han att hästen är som han vill ha honom kan han mycket väl köra i ledningen också, sade Svante.

***

Per-Emil Henriksson är tillbaka i hetluften med betrodd häst i V75 på Axevalla. Foto Hanold/ALN

2Hur ska då exempelvis hårt betrodde Gordon Brodde (V75–7) behandlas när det vankas V75.jackpot på Axevalla i eftermiddag och en ensam vinnare enligt prognosen kan ta hem 55 miljoner kronor? Ja, Sulkysports tipsexpert Emil Persson sätter Svante Ericssons häst tvåa i ranken men plockar med honom på systemförslaget.

Hästen som ska bana väg en tipssuccé och rejäl vinst på V75 är Perssons ena val av singelstreck. Streckad på blott åtta procent är lördagens stora drag Darlington Fame (e. Canepa Hanover) i V75–5.
”Vi har verkligen fattat tycke för för Darlington Fame (V75-5) och tror att hon har toppchans att spurta hem Klass II-loppet om hon är i närheten av att prestera på samma nivå som vid januarisegern på Åby,” skriver Sulkysports expert.

Här är hela tipsgenomgången till lördagens V75-jackpot på Axevalla.

Här är den långa intervjun med Darlington Fames tränare Per-Emil Henriksson.

***

3Det är tävlingsfritt på Vincennes denna lördag, men det travas friskt på annat håll. Till Amiens (10.20) sänder Jörgen Westholm Grahal des Rioults (e. Booster Winner) för start i Prix Pmu.fr (€22.000) och han skickar även Feerie de Fael (e. Sam Bourbon) till Saint-Galmier (16.42), där hästen startar i Prix des Eucalyptus (€20.000).

På den sistnämnda banan har även Oskar J Andersson häst till start och då handlar det om Urgent Call (e. From Above) som rids av Mathis Lafay i montéloppet Prix Chbre de Metiers et Artisanat-Genevriers (€25.000).

Däremot är tävlingarna i Nantes (12.05) helt fria från blågula intressen.

***

4Det vankas internetauktion hos Travera ikväll med 19 hästar och en livstids betäckningsrätt i Southwind Frank (e. Muscle Hill) ute för försäljning. Tio fölston, sex starthästar och tre tvååringar är fördelningen av de fyrbenta hästarna.

Ur utbudet: Treåriga toppstammade franska fölstoet Jolie Journey (e. Bird Parker) från Nesmiles möderne säljs tillsammans med sitt veckogamla föl efter Nuncio.
Never Ending Holiday säljer två tvååring, Carat Face (e. Djali Boko), som köptes för 75.000 kronor på auktion i höstas, och Candy Tonight (e. Magic Tonight), vars mor är miljonärskan Caramella B.F.
Bland starthästarna har stoet Kicki Lagö (e. Gift Kronos), 1.12,6ak/403.400 kr, de främsta meriterna hittills.

Här är hästarna som säljs på kvällens auktion på Travera.

***

Bollnästravet. Foto Thomas Hedlund/Sulkysport

5I morgon söndag skulle GS75-tävlingarna ha avgjorts på Bollnästravet. Så blir det inte. På grund av risken för tjällossning flyttas tävlingarna till Romme.

– Vi har jobbat hela veckan, men tvingas på fredagskvällen konstatera att vi inte kan garantera säkra banförhållanden på söndag. Det är en sträcka på hundra meter i sista sväng där solen värmer som värst. Vi hade kunnat chansa och vänta med beslutet till lördagen, men väljer hellre att ta ett beslut fredag kväll. Ett tidigt beslut underlättar både för våra kollegor på Romme och för alla tävlande, säger Bollnäs travbanechef Stefan Samuelsson till travförbundets hemsida.

Här är startlistorna till söndagens tävlingar (första start 13.45).

***

6Sagan om Ulsrud Tea (e. Åsajerven) närmar sig sitt slut på tävlingsbanan, men än så länge har den 15-åriga damen inga som helst planer på att sluta. Anita Wergeland tränar sedan i höstas sitt supersto och reser de dryga tio milen söderut till Bergen.

Ulsrud Tea har sex raka segrar i bagaget när hon kliver hon ut i högsta klassen för kallblod ikväll när norrmännen har en egen kvällsomgång med V75.

Anita berättade nyligen om framtidsplanerna för Ulsrud Tea, där start i Elitkampen på Solvalla är drömloppet innan Ulsrud Tea ska betäckas med Bork Odin.

”Super-Tea” har vunnit 102 av 216 starter och hennes 8.966.838 norska kronor i prissumma har inget annat kallblodssto varit i närheten av.

Startlista Martin Austevolls Äreslopp

2.100 meter:

 1. Alsaker Pumbaa (e. Åsajerven) – Tom Erik Solberg
 2. Horgen Lynet (e. Järvsöfaks) – Eirik Höitomt
 3. Alve Frökna (e. Bork Odin) – Öyvind Austevoll
  2.120 meter:
 4. B.B.Terje T. (e. Moe Odin) – Lars Tore Hauge
 5. Magnums Othello (e. Bork Odin) – Ove Wassberg
  2.140 meter:
 6. G.Jerken (e. Mörtvedt Jerkeld) – Ole Gaute Gudmestad
 7. Ulsrud Tea (e. Åsajerven) – Svein Ove Wassberg

***

7 Grupp I-loppet Australian Trotting Grand Prix ($100.000) avgörs idag på Tapcorp Park Melton över distansen 2.240 meter med autostart.

Majestuoso (e. Majestic Son) är för närvarande den hetaste travaren i Australien med segrar i Grupp I-löpningarna Great Southwind Star ($300.000) och V L Dullard Trotters Cup ($50.000) och han finns med i startlistan till Australian Trotting Grand Prix. Det gör också Im Ready Jet (e. Quaker Jet), vilken har tagit hem Maori Mile ($50.000) i år.