Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

”Anledningen till hans utveckling”

Barfota växeln för att vinna gulddivisionen, dubbla benbrott för svensk proffstränare, Kriterievinnaren gör årsdebut i Breeders Crown och blågult lämnar fältet öppet.
Här är lördagens ”Sju nyheter vid sju”.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Två hästar som gärna spelar varsin huvudroll inom Bergsåker V75-omgång i eftermiddag: Månlykke A.M. och Esprit Sisu. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Två hästar som gärna spelar varsin huvudroll inom Bergsåker V75-omgång i eftermiddag: Månlykke A.M. och Esprit Sisu. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

1Sulkysports tipsexpert Emil Persson gjorde succé i onsdagens skrällfyllda V86-omgång. Både spelförslaget på Sulkysport.se som vårt andelsspel gav storvinst på 276.650 kronor per system! Dessutom kunde andelsköparna räkna hem 11.166 kronor per andel på tillsammansspelet.

När Bergsåker i eftermiddag bjuder upp till V75-fest ställs mångas hopp till en årsdebuterande Månlykke A.M. (e. Månprinsen A.M.) och Gunnar Melander.

Så även Sulkysports expert som singelstreckar storfavoriten. Då kan det behövas mindre betrodda hästar att hålla i handen. Som fjärdehandsfavoriten Esprit Sisu (e. Ready Cash) och Daniel Wäjersten, som spikas i gulddivisionen.
– Esprit Sisu var okej i årsdebuten, men inte mer. Han har känts bra i träning och jag hoppas att han vaknat till av den genomköraren. Nu blir det barfota runt om och det ser jag som största anledningen till hans utveckling förra året. Det gjorde att han tog ett steg till och var bland de bättre hästarna i Sverige, sade Daniel Wäjersten till V65 Direkt.

Här är Sulkysports stora tipsgenomgång till dagens V75-omgång.

***

Francesco Zet vinner i överlägsen stil för Örjan Kihlström. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

2Kriteriesegraren, dubble E3-vinnaren och ettan i Breeders Crown för treåriga ston förra året. Dessutom vinnaren av Svensk Uppfödningslöpning 2020. Det är några av hästarna som startar i Örebro på torsdag när årets första försöksomgång av sju till Breeders Crown avgörs.

Hästarna det handlar om är Daniel Redéns duo Francesco Zet (e. Father Patrick) och Glamorous Rain (e. Muscle Hill), samt Per Nordströms Felix Orlando (e. Orlando Vici) och Islay Mist Sisu (e. Beer Summit).

– Jag körde Francesco Zet idag (läs: igår, reds. anm.), jag har aldrig kört en större tekniker och blir lika förvånad varje gång. Jag hade inte kört hästen på några veckor och ville känna på honom inför årsdebuten. Det är en fantastisk travare och springer som på räls, sade en helnöjd Daniel Redén till V65 Direkt.

Här är startlistorna till Örebros tävlingar på torsdag.

Nytt för 2022 är att antalet försök utökats från sex till sju med en extra omgång inlagd i början av oktober. Detta innebär att de fem främsta i varje försök är garanterade startplats i semifinalerna. Tidigare var de sex bästa klara för semifinal.

Så här körs Breeders Crown för tre- och fyraåringar 2022:
Försöksomgångar:

 • 7 april – Örebro
 • 23 maj – Halmstad
 • 25 juni – Rättvik
 • 10 augusti – Mantorp
 • 20 september – Solänget
 • 10 oktober – Färjestad
 • 11 oktober – Bollnäs

Semifinaler:

 • 30 oktober – Solvalla

Finaler:

 • 13 november – Eskilstuna

***

3Svenske Kriterievinnaren i årsdebut i Örebro – och den norske på Bergsåker! Stian Eilefsen har haft svårt att hitta någon uppgift mot jämnåriga hästar hemma i Norge i vår och därmed lastar han I.D.Exceptional (e. El Diablo B.R.), 1.14,4am*/1.159.237 kr, på hästtransporten för att starta i ett försök försök i Norrlands Grand Prix som efter strykning samlat blott fyra hästar.

I.D.Exceptional inledde karriären med en andraplats innan han radade upp fem raka segrar med triumfen i Kriteriet på Bjerke i senaste starten som kronan på verket. Ordinarie kusken Ole Johan Östre sitter i sulkyn även ikväll.

Bland motståndarna finns en annan årsdebutant, Daniel Wäjerstens Immanuel K. (e. Sebastian K.), 1.12,1ak/801.500 kr, som förra året kvalade in till båda E3-finalerna samt Breeders Crown.

I ett annat av ramloppen startar en häst som vunnit sex av sina sju senaste starter. Möt Nina Jonsson – ridtjejen som slog igenom i travsporten med att plocka fram en Kriteriestovinnare på kallblodssidan och nu har ett varmblod som radar segrar i monté.
Här är fredagsintervjun!

***

4Kalmartränaren Thomas Jonsson blev så illa sparkad av en häst i samband med träning i onsdags att han fick föras med ambulans till Kalmar lasarett. Där konstaterades det benbrott på båda benen.

– Prognosen säger att det kommer ta fyra-sex månader innan jag är tillbaka, säger Thomas Jonsson.

Ikväll skulle han egentligen tävlat på Kalmartravet (första start kl. 18.55) och stallet är flitigt i elden med elva hästar till start under breddloppstävlingarna. Ett av breddloppen blir rena stallmästerskapet. Hela fem av tolv hästar i kvällens sista lopp kommer från Jonssons stall, men nu får han följa loppen från sjuksängen.

– Jag blir kvar på lasarettet tills på onsdag.

Här är startlistorna till lördagens tävlingar.

***

Tangen Bork. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

5Månlykke A.M. (e. Månprinsen A.M.) är redo för årsdebut på Bergsåker i eftermiddag. Samtidigt avgörs loppet som han vann i sin senaste start i vårt västra grannland. Jacob Meyers Pokallopp väntar på Bjerkes topptävlingsdag idag och hästen som blir mest spännande att syna är fjolårets fyraåringskung Tangen Bork (e. Bork Odin).

Öystein Tjomslands travare plockade hem Derbyt både i Östersund och på Bjerke förra året och ska nu göra årsdebut i den äldre eliten.

– Han visade redan ifjol att han har en plats i eliten, sade Tjomsland nyligen till norska Trav- og Galopp-Nytt.

Ja, i höstas i Bergen mötte han stora delar av eliten och besegrade bland annat dagens förhandsfavorit Troll Solen (e. Voje Faks) och superstoet Ulsrud Tea (e. Åsajerven), men fick som tvåa ge sig mot Söndre Jerkeld (e. Mörtvedt Jerkeld). Alla dessa finns på startlinjen idag.

För Tangen Bork väntar avelsarbete med start nästa vecka, men Tjomsland säger till TGN att han har förhoppningar om att hingsten ska kunna kombinera avel och tävling.

Startlistor till Bjerkes tävlingar finns i startlistepaketet.

Årets upplaga avgörs utan svenskt deltagande. Annars har svenska tränare firat framgångar i loppet under 2000-talet med sex segrar på 20 försök (loppet kördes inte på grund av pandemin 2020).

Svenskföddaa vinnare av Jacob Meyers Pokallöp:

 • 1995 Verner (e. Slogum Tron) – Jim Frick (Ulla Fredlund) – 1.26,6
 • 2001 Järvsöfaks (e. Trollfaks) – Jan-Olov Persson – 1.25,2
 • 2003 Nordgubben (e. Braute) – Kenneth Karlsson – 1.27,4
 • 2007 Fakse (e. Järvsöfaks) – Jan-Olov Persson – 1.24,9
 • 2013 Faksen J:r (e. Järvsöfaks) – Jan Ove Olsen (Jan-Olov Persson) – 1.25,0
 • 2016 Månprinsen A.M. (e. Svall Ivar) – Gunnar Melander – 1.25,4
 • 2021 Månlykke A.M. (e. Månprinsen A.M.) – Gunnar Melander – 1.23,3

***

6Elva starthästar finns bland de 14 travare som bjuds ut på Traveras internetauktion ikväll. En av dessa är okvalade treåringen Victory Poseidon (e. Muscle Hill). Denne har varit uppe i ringen tidigare. På Åby Yearling & Mixed Sale på Åby hösten 2020 såldes hästen under namnet Rebellion Tile för 220.000 kronor.

Bland starthästarna finns sexåringarna Ups Face (e. Joke Face), som vann lopp på Jägersro i början av mars, och franskfödde Granit de la Roque (e. Obrillant), som vann både för sulky och sadel i januari.

Här är hästarna som säljs på kvällens auktion på Travera.

***

7Två svensktränade hästar startar i Frankrike denna lördag. Till Reims (12.05) sänder Ron Kuiper Ika Josselyn (e. Charly du Noyer) för start i Prix de Luchrone (€18.000).

I Laval (16.42) syns Jarmo Niskanens Infinity Babel (e. Jag de Bellouet) i Prix Alpha Barbés (€18.000).