Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Brambling rusar in i Elitloppet?

Daniel Redén mot kvartett i Elitloppet, folket väljer häst, Bergsåkersduell i kallblodsfinal, treåriga vinnare säljs på auktion och toppston i fokus.
Här är lördagens ”Sju nyheter vid sju”.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Brambling och Daniel Redén. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Brambling och Daniel Redén. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

1V75-jackpot med 26.587.563 kronor extra i sjurättspotten väntar i eftermiddagens omgång på Gävletravet, där den rosa biljetten väntar i vinnarcirkeln efter Prins Daniels Lopp.

”Tv-system”, eller bara ett utfall hur loppen var placerade. Sulkysports tipsexpert Emil Persson har synat V75-loppen i sömmarna och fastnade för att sätta singelstrecken i de två sista avdelningarna. Därmed garderas flera tunga namn i V75-omgångens inledning:

”V75-omgången är jackpotkryddad och prognosen säger att en ensam vinnare med sju rätt kan lägga beslag på 53 miljoner kronor. Vi har svårt att tro att det kommer bli utdelning på den nivån, men kostar på oss att gardera några klara favoriter som Sam the Man (V75-1), Wolt (V75-4) och Jello W. (V75-5).”

Här är Sulkysports stora tipsgenomgång med analyser, spetsstrider, systemförslag och ranking av alla hästar i jackpotomgången på V75!

Frode Hamre-tränade Stoletheshow stod i en klass för sig i C.Th. Ericssons Memorial för Björn Goop på Solvalla. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Du kan också vara med och bestämma en av de 16 deltagarna i Elitloppet. Igår presenterade Solvalla ”Folkets Häst”, där kandidaterna Calle Crown, Night Brodde, Stoletheshow och Upstate Face gör upp om den 16:e platsen i Elitloppet i en omröstning på internet som inleds ikväll.

Läs mer om omröstningen här!

***

2Gunnar Wallberg var 15-faldig kuskchampion på hemmabanan Gävle 1956-1972 och han hedras med ett minneslopp för kallblod, tillika dubbelcupfinal och lördagens näst högsta prischeck: 200.000 kronor.

Förra året var Anders Wallin-tränade Ulvsåsen (e. Åsajerven) hårt betrodd, men fick nöja sig med andraplatsen bakom Joakim Elfving-tränade Mo Sjur (e. Bork Odin). Nu är Ulvsåsen tillbaka och ute efter revansch. Han står precis under tilläggsgränsen penningmässigt men har inte startat på sex veckor.

– Anledningen till att han inte startat är att han står knappt 6.000 kronor under tilläggsgränsen, men det är synd på bakspåret. Nu kommer ju hästarna som står på tillägg vara ikapp efter 100 meter och jag hade förstås önskat framspår. Ulvsåsen är dock en undantagshäst som utvecklas för varje start, sade körande Per Linderoth till V65 Direkt.

En vass konkurrent till Anders Wallins träning kommer från hans hemmabana Bergsåker. Henrik Svensson har givit sexårige Kalmar (e. Bork Odin) – tvåa i Biris Uppfödningslopp och fyra i Kriteriet som treåring – ett lopp i kroppen inför dagens final.

– Allt har varit bra efter senaste starten, han har tränat på som vanligt och fått ett snabbare jobb som bra bra. Det är ett väldigt jämnt och bra lopp med fina hästar på startfållan. Visst är det tufft att ta 20 meter på dem, men han är bra själv också, sade Henrik Svensson.

***

Åke Svanstedt. Foto Stalltz.se

3Back of the Neck tvingades stanna hemma från Elitloppet, men Åke Svanstedt kommer till Solvalla. Redan när Elitloppshelgen drar igång med lunch- och eftermiddagstävlingar på fredag med första start 12.45 är Svanstedt på plats.

Åke är uppsatt på tre hästar: Megan du Quattro (e. Orlando Vici) i ASVT:s auktionslopp för ston, Epicure (e. Villiam) i auktionsloppet för hingstar/valacker, samt Smedsbo Faksen (e. Järvsöfaks) i speedrace för kallblod.

Auktionsloppen är fredagens högst doterade med 200.000 kronor till vinnaren i varje och det dyker upp en del spännande talanger. Bland annat två nybakade tvåor i Margaretas Tidiga Unghästserie, Roger Walmanns hingst Every Day Elegant (e. Maharajah) och Mattias Djuses sto Carbonfiber (e. Uncle Lasse).

Här är startlistorna till Solvallas Elitloppsfredag.

***

4Förutom eftermiddagens huvudattraktioner i Gävle (första start 14.45) blir det kvällstävlingar på Visbytravet (start 18.30) med tio välfyllda lopp på programmet.

Ola Samuelsson tar turen österut med en duo. Bland annat fyraårige Andover Heaven (e. Andover Hall), som kom till Samuelsson i början av året. Där har det börjat lovande med två segrar, ett tredjespår och rejäl rekordsänkning till 1.12,9ak.

Andover Heaven är tredje avkomman till Lars I Nilssons toppsto Fascination (e. Super Arnie), 1.12,5ak/5.885.250 kr, vars digra meritlista innehåller segrar i Svensk Uppfödningslöpning, Svenskt Trav-Oaks, Breeders Crown och Derbystoet. Fascination har tidigare lämnat Trix On Line (608.300 kr) och Philosopher (670.200 kr).

Här är startlistorna till lördagens tävlingar.

***

5Det är ett spännande utbud på kvällens internetauktion hos Travera. 18 hästar och en betäckning/levande föl-avgift i Southwind Frank går under klubban.

Budgivningen är redan i full gång och bland de tio starthästar som säljs finns fyraåriga stoet Gloria Wee (e. Raja Mirchi), som gjort tolv starter (3–2–1) och sprungit in 184.600 kronor. Gloria Wee är dessutom anmäld till start på Solvalla på Elitloppsfredagen.

En treåring som redan vunnit lopp i år bjuds ut i form av Williamsburg (e. Villiam) med 108.000 kronor på kontot. Vunnit lopp har även en annan treåring gjort, Donatello Grif (e. Billantissime).

En ettåring efter Sebastian K, tre tvååringar och fyra fölston finns också med i katalogen.

Här är hästarna som säljs på Travera ikväll.

***

Kevin Gondet fyller på stallet. Foto Hanold/ALN

6Sundbyholmsamatören Kevin Gondet fyller på med franska snabbloppshästar mellan varven och nu har ytterligare en meriterad springare kommit till hans stall.

Det handlar om elvaårige Brillant Madrik (e. The Best Madrik) 1.10,6am/5.999.848 kr som fallit för åldersgränsen i Frankrike, men som nu får tävla vidare på svensk mark.

Så nyligen som den 9 december vann hästen Prix Jean Boillerau (€80.000) på Vincennes, men därefter uteblev resultaten under vintermeetinget och hästen står nu med blott 578 startpoäng.

Brillant Madrik har på senare år tävlat i Laurent Claude Abrivards regi och i början av 2021 vann han det Grupp III-klassade montéloppet Prix Yvonnick Bodin (€80.000) på Vincennes.

***

7Stona står i fokus på norska Biri i eftermiddag. I DNT:s stochampionat för fyraåringar med 100.000 norska kronor till vinnaren möts ettan och tvåan i både Stokriteriet och Oaks förra året, nämligen Bo Westergård-tränade Thai Brooklyn (e. Broadway Hall) och Geir Vegard Gundersens Readyforwine (e. Ready Cash). Båda har fått ett lopp i kroppen (ingen seger) inför denna uppgift och Thai Brooklyn sitter i förarsätet med seger i båda nämnda storlopp.

I norska silverdivisionen får hingstar och valacker ha tjänat högst 900.000 kronor, medan det är fritt fram för alla ston. Det upplägget testar Global Bred To Win (e. Bold Eagle) och Lucky Queen Soa (e. Make It Happen), båda med 2,5 miljoner kronor på kontot. En annan dak som är gemensam damerna emellan – båda var vunnit norska Stoderbyt.

Två svensktränade hästar möts i ett kallblodslopp stängt vid 900.000 kronor. Rommetränaren Nathalie Blom kör egentränade Björlifanner (e. Tekno Odin), medan Per Ludvig Nilsen sitter upp bakom Årjängsamatören Leif Turessons Vollanfaks (e. Järvsöfaks).

Här är startlistorna till Biris lördagstävlingar.