Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

”Vill helst inte se min häst i ledning”

Från Rommes V75 till Vincennes, kallbloden som tjänat mest i år, sex svenskfödda i High Five-loppet, vinterpremiär på rivieran och Rånlund i finsk final.
Här är lördagens ”Sju nyheter vid sju”.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Milliondollarrhyme ska starta på Vincennes under Nyårsafton. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Milliondollarrhyme ska starta på Vincennes under Nyårsafton. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

1Tio starter i gulddivisionen, plus Elitloppsförsök och en Vincennesstart. Så ser det dussinet framträdanden som Fredrik B Larssons stjärna Milliondollarrhyme (e. Ready Cash) gjort sedan sista sista söndagen i maj ut. Och än än inte säsongen 2021 slut. I eftermiddag väntar en ny gulddivisionsstart – i Super Lights lopp över lång distans på Romme – innan det bär söderut igen. Om allt går enligt planera sätter Milliondollarrhyme punkt för säsongen i Prix de Bar-le-Duc (€80.000) på Vincennes på nyårsafton. Där väntar 25 meters tillägg på grunddistansen 2.850 meter i loppet som är öppet för hästar med 625.000 euro på kontot.

Men före nyårsafton väntar julafton – och före jul dagens V75-omgång på Romme. I gulddivisionsfinalen på Solvalla, Carl XVI Gustafs Silverhäst, i senaste starten fick Milliondollarrhyme ge sig från ledningen och dagens uppgift innebär lång distans…

– Det känns lite lurigt på förhand hur loppet blir kört, men jag vill helst inte se min häst i ledningen den här gången. Ulf (Ohlsson) får sköta taktiken, men jag ska föreslå att att han kör bakifrån och det tror jag även Ulf är inne på. Risken är att hästen börjar pulla och lägger bort mycket kraft när det är lång distans, sade Fredrik B Larsson till V65 Direkt.

Milliondollarrhyme har gjort nio starter i Sverige över 2.640 meter och vunnit en av dessa.

– Hästen känns helt perfekt i träningen och håller bra form, men det som oroar är var vi hamnar. Han har inga problem att gå en längre bit i tredjespår, men det gäller att han är lugn och fin i loppet. När han varvar upp orkar han inte sista biten, sade Fredrik.

Här är Sulkysports tipsexpert Emil Perssons stora genomgång inför V75 på Romme i eftermiddag.

***

2Den svenske kallblodskungen Månlykke A.M. (e. Månprinsen A.M.) har gått till vinterträning och återkommer till tävlingsbanan på vårkanten, men det finns andra framgångsrika kallblod som fortfarande är igång i vinter.

I eftermiddagens final i kallblodsdivisionen inom STL med 220.000 kronor till vinnaren finns fyra av de tio vinstrikaste äldre kallbloden i svensk träning under 2021 med i startlistan.

Tangen Haap ska starta i Kallblodsdivisionens final. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Tangen Haap är efter främst segern i Unionskampen på Färjestad i september trea i listan bakom Månlykke A.M. och stoet Stjärnblomster. Av lördagens finalister tar även Bellfaks, Tekno Jerven och Lome Storm plats på tio-i-topp.

Vinstrikaste äldre kallblod 2021

 1. Månlykke A.M. (h 7 år e. Månprinsen A.M. – Gunnar Melander – 1.367.560 kr
 2. Stjärnblomster (s 7 år e. B.W.Modde) – Jan-Olov Persson – 936.000 kr
 3. Tangen Haap (h 12 år e. Lome Elden) – Björn Karlsson – 625.000 kr
 4. Don Viking (v 12 år e. Järvsöviking) – Stefan Dellbro – 611.193 kr
 5. B.W.Rune (h 6 år e. Tekno Odin) – Jan-Olov Persson – 548.500 kr
 6. Bellfaks (h 11 år e. Järvsöfaks) – Jan-Olov Persson – 537.771 kr
 7. Sundbo Nova (s 6 år e. Sundbo Kravall) – Robert Skoglund – 532.000 kr
 8. Tekno Jerven (h 5 år e. Tekno Odin) – Alf Jonsson – 515.000 kr
 9. Lome Storm (v 6 år e. Bork Odin) – Robert Bergh – 469.700 kr

Statistiken gäller femåriga och äldre kallblod som varit i svensk träning hela året.

***

3Det är svensktätt så det förslår i dagens High Five-lopp när Vincennes (13.58) travar vidare. Inte mindre än sju av de 16 deltagarna är antingen svenskfödda eller tränade av svenskar! Loppet heter Prix Michel Thoury (€67.000), är öppet för sex- till tioåriga hästar som tjänat upp till 365.000 euro och körs över 2.100 meter autostart.

De svensktränade hästarna är Magnus Dahléns Velvet Gio (e. Nad Al Sheba) samt Björn Goops Bryssel (e. Ready Cash) och de övriga fem svenskfödda travarna i loppet har franska tränare. Det handlar om Marcello Wibb (e. Raja Mirchi), Beppe Am (e. Enjoy Lavec), Sobel Conway (e. Conway Hall), Tjacko Zaz (e. Crazed) och Helena di Quattro (e. Un Mec d’Heripre).

Björn Goop sitter själv upp bakom Bryssel och kör även sina övriga tre egentränade hästar under tävlingsdagen. Goodmoko (e. Up and Quick) prövar lyckan i Prix de Bouville (€37.000), Tabasco C.D. (e. Wishing Stone) startar i Grupp III-klassade Prix Oscar Collard (€80.000) och Hamilton Atout (e. Un Mec d’Heripre) dyker upp i Prix de Lussac (€29.000).

Via Sulkysports spelkalender kan du som vanligt ta del av startlistorna till tävlingarna på Vincennes.

***

4Bollnäs stängde för säsongen med lunchtävlingarna igår och Ulf Ohlsson var klar champion redan på förhand. Ohlsson körde inte årsfinalen och landade på 31 segrar. Det var hans 15:e championat på banan, varav nionde i rad. Tränartiteln gick i överlägsen stil till Jan-Olov Persson.

Ikväll är det dags för nästa bokslut – Kalmartravet avslutar säsongen med nio lopp. Stefan Persson tog i Kalmar förra året karriärens första banchampionat och ikväll inkasserar han i kavaj andra raka titeln. En seger blir marginalen till likaledes körledige Johan Untersteiner. Det är också Stefans andra för året, då han även blev champion i Vaggeryd.

Även tränarchampionatet är avgjort. Hemmatränaren Fredrik Persson har tagit en seger mer än Joakim Lövgren och Johan Untersteiner, men den duon står över Kalmar och därmed är Fredriks titel i hamn.

Här är startlistorna till lördagens tävlingar.

***

5Tävlingsverksamheten har åter dragits igång på La Favorita-banan i sicilianska Palermo efter att helt legat ner under tre års tid på grund av att maffian infiltrerat verksamheten och konstaterats riggat mängder av lopp.

Idag arrangerar banan två Grupp III-lopp för treåringar namngivna Gran Premio Citta’ di Palermo (€40.040) där hingstarna tävlar för sig och ston för sig.

I den förstnämnda klassen kommer en svenskbekant till start. Det handlar om Cash Maker (e. Donato Hanover) som slutade tvåa i Breeders Course-finalen på Solvalla under årets Elitloppsdag. Alessandro Gocciadoro är själv på plats för att köra hästen som närmast kommer från seger i Gran Premio Regione Liguria (€40.040) i Albenga.

Gocciadoro ser även ut att ha favoriten i stoklassen där hans kort är Orsi Mangelli-fyran Caramel Club (e. The Bank).

***

Alessandro Gocciadoro och Vivid Wise As håller undan för utvändiga Delia du Pommereux i Grand Criterium de Vitesse 2021. Foto: Gerard Forni

6På Vincennes har vintermeetinget varit igång i en och en halv månad och idag är det även dags för Cagnes-sur-Mer (16.42) att kicka igång sin vintersäsong.

Som vanligt är det Grupp I-klassade sprinterloppet Criterium de Vitesse Cote d’Azur (€200.000) som är russinet i kakan vilket avgörs under meetingets avslutande tävlingsdag söndag den 13 mars.

Inga svensktränade eller svenskfödda hästar finns med under premiärdagen, men däremot några spännande namn i Prix Varenne (€44.000) för hästar strax under den yppersta eliten. Bland de 13 deltagarna finns Philippe Allaire-tränade Golden Bridge (e. Ready Cash) som i början av detta år vann Prix de Cote d’Azur (€120.000) i just Cagnes-sur-Mer.

Fakta

Vintermeetinget i Cagnes-sur-Mer

Tävlingsdagar i Cagnes-sur-Mer i vinter:

 • December: 18, 20, 23, 26, 27
 • Januari: 2, 6, 7, 12, 13, 15, 20, 23, 26, 28
 • Februari: 2, 4, 7, 12, 15, 18, 22, 25
 • Mars: 2, 4, 5, 8, 11, 13

Grupplopp i Cagnes-sur-Mer i vinter:

 • 26 december: Grand Prix de Noel (€66.000) – Grupp III
 • 13 januari: Prix de Cote d’Azur (€120.000) – Grupp III
 • 2 februari: Grand Prix de Vincennes (€90.000) – Grupp III
 • 25 februari: Prix Pierre Desire Allaire (€80.000) – Grupp III
 • 13 mars: Criterium de Vitesse Cote d’Azur (€200.000) – Grupp I

***

7Efter två försök vardera i Boden och finska Kuopio respektive Uleåborg under hösten är det ikväll final i tre-och fyraåringsloppet Ponsse Cup (€26.400) för hästar med högst 150.000 kronor insprunget. 12.000 euro väntar vinnaren och en svensktränad häst dyker upp bland de nio som kommer till start i finalen.

Det handlar om Mats Rånlund-tränade treåringen Grappelli (e. Django Riff), som kvalade in genom att vara tvåa bakom Archipelago Box (e. Scarlet Knight) i försöket i Boden i slutet av oktober. Den sistnämnde står över finalen. Jorma Särkiniva kör Rånlunds travare i finalen.

Här är startlistan till Ponsse Cup i Uleåborg.