Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Uppsnacket inför startrusningen

Paralympiakvalet avgjort efter 200 meter? Hyllas efter 88 år i travsportens tjänst. Från stoeliten till bronsdivisionen. Malmqvists stjärnsto på Vincennes. E3-finalist byter tränare. Svenska guldhästar på nobbade Momarken.
Detta och mer i lördagens ”Sju nyheter vid sju”.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
En högintressant startrusning är att vänta mellan Mellby Jinx och Castor the Star i kvalet till Paralympiatravet på Bergsåker idag. Blir vinnaren av spetsstriden även vinnaren av loppet? Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
En högintressant startrusning är att vänta mellan Mellby Jinx och Castor the Star i kvalet till Paralympiatravet på Bergsåker idag. Blir vinnaren av spetsstriden även vinnaren av loppet? Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

1Önas Prince (e. Chocolatier) tog den första finalplatsen i Paralympiatravet av egen kraft. Idag på Bergsåker (första start 14.45) står nästa biljett på spel för att ansluta till klara duon Önas Prince och inbjudne Usain Töll (e. Googoo Gaagaa).
Och kanske är dagens uttagningslopp avgjort redan efter ett par hundra meter? Daniel Wäjerstens Mellby Jinx (e. Ready Cash) och Jörgen Westholms Castor the Star (e. Maharajah) jagar båda tätpositionen.

Mellby Jinx vann spårlottningen med bricka två och har två lopp i kroppen.
– Björn (Goop) var nöjd med Mellby Jinx senast. Han fick ett fint lopp och går bra i ledningen, han är bäst där och nu ser det bra ut på förhand igen med spår två. Förhoppningsvis blir det spets igen och det blir inte öppet huvudlag nu som senast. Jinx är betydligt mer startsnabb än vad folk tror och jag tror inte att Castor the Star kan ta en längd på honom, sade Oskar Florhed i Wäjerstens stall till V65 Direkt.

Castor the Star fick ge sig i kampen om ledningen i årsdebuten efter stentuff öppning, men efter ryggresa en bit avslutade han strongt till knapp vinst.
– Han var jättefin, det blev inte som jag hade tänkt och han vann den andra vägen. Han gjorde det väldigt bra och var inte snabbjobbad inför den starten. Nu har vi haft lättare, fina banor här hemma och han bör ha gått framåt av det. Nu är spårlottningen lite lurig och Mellby Jinx är jättesnabb ut, men Mats får testa det som går från start och så får vi se in i första sväng vem som är först av dem. Om Mats kommer till ledningen tycker jag att vi ska prova där, sade Jörgen Westholm till V65 Direkt.

Vem är först i början? Och framför allt – vem är först på mållinjen?

***

Assar Engblom värmer egentränade Bourbon Eyes inför en start på Solvalla som treåring 1997. Foto Stefan Melander/Stalltz.se

2Travhöjdaren Assar Engblom namnger paralympiatravsförsöket och veteranen som ska finnas på plats som prisutdelare. Assar fyller 88 är nästa söndag och har ett långt liv i travets tjänst och travintresset började med pappa Axel som var en av pionjärerna när Bergsåker öppnade 1932.

Assar Engblom var under åtta år 1990-1998, ordförande i travförbundet STC och under två år även ordförande i Europeiska Travunionen U.E.T. I Norrlands Travsällskap var han ordförande i 22 år.

Som hästägare med Stall Gaffelby har han exempelvis firat framgångar med unghäststjärnan Timbal, segermaskinen Joe Spin och Elitstoet Bourbon Eyes.
Assar var även aktiv och tävlade i familjens tävlingsdress beige med blått axelskärp. Den dressen var den allra första tävlingsdressen som registrerades av STC när den bars av Assars pappa Axel.

Assar Engbloms lopp har körts sedan 2017 där Beau Mec (e. Jag de Bellouet) segrade. Ifjol vann Daniel Wäjersten med toppstoet Great Skills (e. Ready Cash). Båda gångerna har loppet avgjorts i början av juli.

***

3Att ston med betydligt mer pengar på kontot än hingstar och valacker får chansen i vissa silver- och bronsdivisionslopp har flera tränare testat – med framgång dessutom. Daniel Wäjersten vann försök och final i silver förra sommaren med Stochampionatsvinnaren Great Skills
Nu plockar han ut O’Mara Zon (e. Maharajah) med 2,7 miljoner på kontot i dagens silverförsök och nyförvärvet Riet Hazelaar (e. S.J.’s Caviar) i brons.

En av hästarna får förtroendet som singelstreck av Sulkysports tipsexpert! Så här skriver han:
”Riet Hazelaar var tvåa i två lopp i stoeliten under fjolåret. Vid båda tillfällena fick hon dra tåget i tredjespår och föll med flaggan i topp. Under höstkanten tappade hon formen aning, men vi tyckte flera av Dion Tesselaars hästar underpresterade den perioden och tar lätt på det faktum.
Daniel Wäjersten har haft det här stoet i träning i två månader, är ytterst läskunnig och har kunnat planera in denna uppgift i god tid. Vi bedömer Riet Hazelaar till att ha en enorm fördel propositionsmässigt i detta lopp som ”övermeriterat” sto och när hon därtill drog vinstlotten i spårtombolan så ser vi det som en självklarhet att spela med henne som singelstreck.”

––> Här är hela tipsgenomgången till V75.

Vill du spela V75 tillsammans med Sulkysport finns följande alternativ:

Sulkysport Lilla V75 – 15 andelar á 75 kr/styck

Sulkysport V75 – 15 andelar á 150 kr/styck

I slutet av V75-tävlingarna på Bergsåker tar Eskilstuna (första start 18.54) vid med kvällstrav och breddlopp på menyn.

Här är startlistorna till lördagens tävlingar.

***

Jazzy Perrine och Tomas Malmqvist efter triumfen i fjolårets upplaga av Fyraåringseliten för ston där Joviality besegrades. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

4På Vincennes (första start kl. 12.49) rids det Grupp II-lopp för treåriga, inhemska hästar denna lördagseftermiddag, men svensktränade hästar lyser med sin frånvaro i såväl stonas Prix Hemine (€120.000) som hingstarnas Prix Gai Brillant (€120.000).

Däremot finns det svensktränad deltagare i semi classique-loppet Prix Henri Levesque (€120.000) för femåriga ston. Tomas Malmqvist luftar Jazzy Perrine (e. Django Riff) i lag med Franck Nivard vilken nu gör sin första start för våren. Förutsättningarna är 2.700 meter voltstart och det tävlas om 54.000 euro i segerpremie.

Två svenskfödda hästar kommer till start i Prix de Chateau-Gaillard (€68.000) för hästar som tjänat upp till 300.000 euro. Björn Goops Gaylord Am (e. Muscle Hill) körs av Damien Bonne och Eric Raffin svingar sig upp bakom den forne Kriteriefinalisten Dowhatyoudodowell (e. Maharajah), som numera finns hos Erik Bondo.

Svenskfött syns även i Prix de la Lorraine (€75.000), där Tomas Malmqvist startar Heading Reference (e. Scarlet Knight) och Jean Charles Piton prövar lyckan med Musett af Djupmyra (e. Super Photo Kosmos).
I Prix de Chelles (€52.000) har Malmqvist även Bold Eagles helbror Light My Fire (e. Ready Cash) till start, vilken får sällskap av Ron Kuipers Lutteur des Glenan (e. Gatsby Perrine).

Här kan du ta del av dagens startlistor till tävlingarna på Vincennes.

***

5Ola Samuelsson har stärkt upp stallet med en E3-finalist. Det var ifjol som You To Class (e. Classic Photo), 1.13,6am/184.500 kr, deltog i den finalen av de långa upplagan efter att slutat tvåa i försöket bakom Expo Wise As.
I finalen blev det däremot ingen lycka liksom i ett Breeders Crown-försök i Mantorp i augusti och nu har den fyraårige hingsten flyttats från Markus B Svedbergs till Ola Samuelssons stall.

You To Class är halvbror med vinterns så framgångsrika silverdivisionshäst Combat Fighter (e. From Above), 1.10,4ak/1.444.000 kr, som tränas av Anders Svanstedt.

***

Four Guys Dream vid sin försöksvinst i Sweden Cup ifjol. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

6Momarken blev efter många år av med Unionstravet med svensknorsk V75-omgång i mars efter beslut i höstas. Anledningen var att det inte gick att säkerställa kvaliteten på exempelvis banunderlaget. Det innebar att Steinlagers Äreslopp och Östfoldpokalen fick nya datum i almanackan och i eftermiddag är det dags för dessa när Momarken arrangerar den norska V75-omgången.

Högsta klassen för varmblod, som hyllar Per Oleg Midtfjelds Elitloppsvinnare Steinlager (e. Good As Gold), ser Frode Hamres stjärna Stoletheshow (e. Dream Vacation) i favoritposition och två svensktränade guldhästar som utmanare. Det handlar om Helena Edlunds Beartime (e. Pastor Stephen), som vann just detta lopp för två år sedan, och Håkan K Perssons Four Guys Dream (e. Dream Vacation).
Både Beartime och Four Guys Dream har vunnit gulddivisionslopp på svensk mark i år.

Kallblodseliten gör upp i Östfoldpokalen, där Öystein Tjomslands femfaldiga miljonärer Tangen Bork (e. Bork Odin) och Grisle Odin G.L. (e. Moe Odin) startar från 20 meters tillägg.
Förstaprisen i båda loppen är 125.000 kronor.

Här är startlistorna till Momarkens tävlingar i eftermiddag.

***

7Starthästarna dominerar kvällens digitala katalog hos auktionsaktören Travera, där 15 av 25 nummer är just starthästar.

Mest meriterade, och med gott om startpoäng, är Hot Dansk Dynamite (e. Partout Simoni), som ståtar med tre raka segrar och fyra vinster på de fem senaste starterna, samt Liberty Boko (e. Muscle Hill) med fyra raka STL-starter i bagaget.
En fint stammad, ostartad fyraåring finns också till försäljning i stoet Hellcat Ima (e. Maharajah), som är lillasyster till femfaldige miljonären Day Or Night In.

I övrigt säljs både årsbetäckning och livstids betäckningsrätt i Flocki d’Aurcy, fem fölston samt en ettåring (e. Riff Kronos) och två tvååringar (e. Raja Mirchi och Power).

Här går det att se hästarna som säljs och följa budgivningen under kvällen.