Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Elitloppsbiljett i blicken

Han går till Elitloppet vid seger – och han stannar hemma. ”Fantomens” ordspräk är att spika? Norsk gentleman hedras med storlopp. Vem plockar hem Sprintermästaren? Femfaldig miljonär från dubbla tillägg i norr.
Detta och mer i lördagens ”Sju nyheter vid sju”.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Daniel Redén-tränade Hail Mary och hästens skötare Jenny Sundin jagar en plats i Elitloppet för tredje året i rad. De två senaste åren har slutat med att Hail Mary gått till final med andraplatsen 2022 som toppnummer. Foto Mathias Hedlund
Daniel Redén-tränade Hail Mary och hästens skötare Jenny Sundin jagar en plats i Elitloppet för tredje året i rad. De två senaste åren har slutat med att Hail Mary gått till final med andraplatsen 2022 som toppnummer. Foto Mathias Hedlund
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

113 hästar är klara för Elitloppet – tre platser återstår. En av dem är reserverad för vinnaren av eftermiddagens Prins Daniels lopp i Gävle (första start 14.45), där nio hästar har chansen. Intresset för Elitloppsplats är stort hos flera av demn, samtidigt som andra inte är likna sugna att vara en av de 16 i Elitloppsförsöken nästa söndag.

Daniel Redén har två hästar till start i loppet. Den gemensamma målsättningen med båda är förstås seger, men fortsättningen skiljer sig åt.
– Om Hail Mary (e. Googoo Gaagaa) tagit senaste loppet på rätt sätt som det ser ut som han gjort, så kommer han vara väldigt bra och han fick läget. Mister Hercules (e. Trixton) är också bra, men oavsett hur det går kommer han inte starta i Elitloppet. Vi testade ifjol och det fungerade inte, säger Daniel Redén.

Hail Mary har startat i Elitloppet två år i rad och nått final båda gångerna. För två år sedan slutade han tvåa i finalen bakom franske Etonnant (e. Timoko), medan han ifjol fick nöja sig med jumboplatsen i finalen som vanns av en annan fransos Hohneck (e. Royal Dream). Hail Mary har körts av sju olika kuskar i lopp och idag blir det en ny bekantskap när Björn Goop hoppar upp i vagnen.

Stoletheshow vid fjolårets seger i Finlandia-Ajo. Foto: Terhi Piispa-Helisten

Bland motståndarna då? Ja, Frode Hamre-tränade Stoletheshow (e. Dream Vacation) har redan tackat nej till den Elitloppsbiljett han tog vid segern i Finlandia-Ajo och skulle han vinna nu blir han historisk som hästen som kvalt in två gånger till samma Elitlopp – och tackat nej!
Stefan Melanders Click Bait (e. Cantab Hall) har dubbla Elitlopp innanför västen (femma som bäst i finalen 2022) och Alessandro Goccoadoro, som redan har Bengurion Jet i Elitloppsfältet, andas optimism med stoet Clarissa (e. Exploit Caf). 
– Clarissa gjorde en superprestation senast i Örebro och jag förväntar mig att hon kommer vara ännu bättre den här gången. Hon älskar att starta över kort distans i lopp där det blir högt tempo hela vägen och jag tror att hon kommer stå sig riktigt bra även här och hävda sig mot de bästa, säger Alessandro Gocciadoro.

Här kan du ta del av startlistor till tävlingarna i Gävle.

***

2Nästan 20 miljoner kronor extra ligger i sjurättspotten i eftermiddagens V75-omgång i Gävle och omgången bjuder på en del favoriter med bra uppgifter. En av dem som Sulkysports expert singelstreckar är Timo Nurmos-tränade Erik The Phantom (e. Maharajah), trots spår åtta bakom bilen.

”Erik the Phantom (V75-3) riskerar en desto tuffare inledning i sitt lopp, men det tror vi är av akademisk betydelse. Sett till vilka toppar han matchade under fjolåret talar mycket för att han kommer vandra genom klasserna i sommar och vi spikar honom i Klass I-försöket trots att han travar igång från spår åtta.”

Och vad säger då tränaren Timo Nurmos?
– Man måste vara mycket nöjd när han vann kanska lätt från svårt spår och hästen borde gå framåt med det loppet. Han var inte vässad inför årsdebuten, men han såg väldigt fin ut och hade tränat bra också. Hästen har bara gått lugna intervaller i backen efter starten. Vi siktade mot Derbyt förra hösten, men han fick en släng i lungorna, sade Timo Nurmos till V65 Direkt.

Här är Sulkysports stora tipsgenomgång med analyser, spetsbud, spikar och drag på V75!

Vill du spela V75 tillsammans med Sulkysport finns följande alternativ:

Sulkysport Lilla V75 – 15 andelar á 75 kr/styck

Sulkysport V75 – 15 andelar á 150 kr/styck

***

3Hans Petter Tholfsen är en av de stora i norsk travsport genom tiderna. Den norske gentlemannen vann över 4.000 lopp och gick bort 2014. På Jarlsberg idag hedras hans minne med ett minneslopp för treåriga norskfödda hästar med 250.000 norska kronor till vinnaren.

Hans Petter Tholfsen. Foto Stefan Melander/Stalltz.se

Hans Petter Tholfsen var Norge trogen som tränare, men var en man av stort internationellt mått. I hemlandet vann han Kriteriet med både varmblod (tre gånger) och kallblod, och med den kalla rasen plockade han Derbyseger både i Norge och Sverige.
Med en av sina största stjärnor, Sugarcane Volo (e. Sugarcane Hanover), 1.11,6ak*/5.801.937 norska kronor, vann han bland annat ”Kommunloppet” och GP Gaetano Turilli i Italien.
Tholfsen gjorde också många resor över Atlanten och som kusk vann han Goldsmith Maid och slutade tvåa i Breeders Crown bakom True Blue Victory (e. Valley Victory).

En svensk tränare reser till Jarlsberg för storloppet, då Per Nordström plockar ut Cogburn (e. Googoo Gaagaa) mot en norsktränad kvintett med kvartsmiljonären Gimmefive Ravin (e. Ken Warkentin) i spetsen.

Det dyker upp en hel del spännande namn på Jarlsberg. Som fjolårets norske treåringskung och Kriterievinnare Just Like Heaven (e. Maharajah), som fick stryk av Cabron i årsdebuten häromveckan. I ett femhästarslopp för fyraåringar ställs han mot tvåan, trean, och fyran (!) i Kriteriet, nämligen Klinger (e. Maharajah), Nelson Daytona (e. Father Patrick) och Charron (e. Code Bon).
I snabbloppet gör Frode Hamre ett nytt försök med Beads (e. Archangel) i ett sprinterlopp med 80.000 kronor till vinnaren.

Här är startlistorna till Jarlsbergs tävlingar.

***

4Två försök över den engelska milen och final samma dag. I eftermiddag är det dags för den finska motsvarigheten till Sprintermästaren när Kuopio Stakes för fyraåringar avgörs i Kuopio. De fyra främsta i försöken går till final, där 29.000 euro väntar vinnaren.
De största namnen i den finska fyraåringskullen saknas, som Kriterievinnaren God Hyperion (e. Brad de Veluwe), som startar i ett Derbytest på Vermo nästa vecka, medan tvåan Mr Knowitall (e. Knows Nothing) inte startat sedan Kriteriet i september och varit struken tre gånger i rad.

Mest meriterad bland de 16 hästarna i de två försöken är Tommi Kylliäinen-tränade Sahara Commander (e. R.C.Royalty), som sprungit in 72.600 euro. Dessa jämnt fördelade under två- och treåringssäsongerna, medan årets enda start slutade i moll med en niondeplats. Största segern kom i överlägsen stil i Jyväskylä som tvååring, då han plockade hem Breeders Crown. Sahara Commander har vunnit sex av 16 starter i karriären.

I det andra försöket dyker tvåan i stonas Breeders Crown-final för finska tvååringar upp. Callela Ellen (e. Love You) var målfotoslagen i det loppet och efter en stark tvååringssäsong blev det bara en start som treåring på våren. Efter årslångt uppehåll har hon gjort comeback som nia och är förstås ett oskrivet kort inför eventuellt dubbla heat i Kuopio. Markku Nieminen tränar stoet.

Här är startlistorna till Kuopios tävlingar idag.

***

5Anna Karlsson-tränade Kapoceo (e. Coup de Poker) ska försöka återuppta segerraden vid dagens lunchtävlingar i franska Caen (första start kl. 11.27).
Efter att tagit två segrar under början av året blev fyraåringen diskvalificerad i senaste starten, men nu laddar han om i Prix de Genneville (€21.000) där det tävlas om 9.450 euro i segerpremie och hästen körs av Yoann Lebourgeois.

Det travas därtill i Vichy (första start kl. 18.15) under kvällen. I sadelloppet Prix de Treban (€25.000) tävlar tre svenskfödda hästar då Vincent Martens bidrar med General Norrgard och Jo Corbanie luftar duon Hawker Typoon samt Wingait Henke. Den gemensamma nämnaren mellan de tre utöver att de är just svenskfödda är att Maharajah är far till samtliga!

***

6Gävle står i svenskt fokus denna lördag, men det tävlas på ytterligare två banor. Kvällsgiven delas ut i Skellefteå (första start 18.53), där iskungen och femfaldige miljonären Selmer I.H. (e. Love You) ska försöka bryta en tre rader lång segerlös svit. Dubbla tillägg är uppgiften för Selmer I.H. ikväll, där han exempelvis ska plocka in 20 meter på Swagger (e. Zola Boko).

Först ut är Åby (start 11.10) som bjuder på breddlopp. I loppet där de mest meriterade hästarna möts finns en trio med färska V75-starter i bagaget: Lincoln Abe Boko (e. Trixton), Lorenzo Boko (e. Zola Boko) och Special Topmodel (e. Maharajah).

Här är startlistorna till lördagens tävlingar.

***

7Fyraårige hingsten Katzenjammer (e. Fourth Dimension), 1.13,3am/272.500 kr, kan bli toppnumret när Travera bjuder in till sedvanlig auktion på lördagskvällen. Katzenjammer vann tre lopp som treåring och var femma i uttagningslopp till Kungapokalen i näst senaste starten.

23 hästar finns med i kvällens digitala katalog, där merparten är starthästar med 17 hästar inklusive ett kallblod. Mest meriterad är Håna Am (e. Scarlet Knight) med drygt 700.000 kronor på kontot.

Dessutom bjuds tre fölston (e. Yankee Glide, Southwind Frank respektive Trixton), två tvååringar (båda e. Classic Photo) och en ettåring efter Perfect Spirit ut till försäljning.

Här går det att se hästarna som söker ny ägare och följa budgivningen under kvällen.