Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Olympiatravstvåa säljs på auktion

Orutinerad hemmahäst jagar V75-seger, ombytligt storlopp i Gävle, svenskar på segerjakt på Vincennes, Olympiatravstvåa säljs på svensk auktion ikväll och V75-kändis startade 35 gånger ifjol.
Här är lördagens sju nyheter vid sju.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Femårige Bäcklös Uriel ställs mot ett år yngre brodern Bäcklös Faron i Gävle. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Femårige Bäcklös Uriel ställs mot ett år yngre brodern Bäcklös Faron i Gävle. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

1Hemmatränaren Oskar Kylin Blom plockade hem både kusk- och tränarchampionatet i Gävle 2021. I eftermiddag är det dags för V75 på hemmaplan och Oskar plockar ut högintresante kallblodet Bäcklös Faron (e. Järvsö Tore) i kallblodsloppet. Den femårige hingsten och forne Kriterietvåan har blott 14 starter innanför västen i ett lopp för kallblod som får ha upp till en miljon kronor på kontot.

Är han så unik? Det borde han ha varit med denna proposition, men så är inte faller- Storebror Bäcklös Uriel (e. Smedheim Solan) har också bara gjort 14 starter hittills, sexårige Kalmar (e. Bork Odin) har startat 20 gånger och femårige Soldhöjdens Drake (e. Lome Brage) 24 gånger. Fyra framtidsnamn minst sagt!

– Faron kändes jättefin när han fick sätta dit segern senast och har känts jättefin efteråt. Vi kör inte fort i träning och han får nästan alltid gå i rygg. Just nu kör vi mycket distansjobb över 2.700 meter i lägre tempon och han blir spänstigare och spänstigare hela tiden. Jag tycker att han blir bättre för varjejobb och jobb han får och det var samma sak som treåring när han fick upp spänsten efter Kriteriet. Jag kommer att ladda framåt och tror att jag blir släppt till ledningen. Hästarna på bakspår har mer hårdhet och fler lopp i kroppen, men men min häst har talang och grundkapacitet som absolut räcker för att vinna mot det här gänget, sade Oskar Kylin Blom till V65 Direkt.

Och som sagt – dagens V75-lopp för kallblod blir ett möte mellan bröderna Bäcklös Faron och Bäcklös Uriel. En gång tidigare har hästarna stött på varandra i tävlingssammanhang, i Gävle i december förra året. Då drog lillebror Bäcklös Faron längsta strået. Revanschdags för Uriel när de båda startar sida vid sida från spår sju och åtta?

Här är startlistorna till lördagens tävlingar i Gävle.

***

Milligan’s School. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

2Dagens gulddivisionslopp Gävle Stora Pris har bytt skepnad genom åren – både vad gäller distans och tidpunkt för loppet. Men en sak är säker. Stefan Melander brukar vara segersugen när täcker i Gävle Stora Pris delas ut. Av de senaste sju upplagorna av loppet för högsta klassen har hästar tränade av Melander nämligen vunnit tre.

Nu har han chansen till en ny triumf genom jänkaren Milligan’ School, som faktiskt redan vunnit loppet. 2019 segrade han tillsammans med Ulf Eriksson, samme kusk som sitter i vagnen idag.

Och på avdelningen variation. De tio senaste årens vinnare har travat mellan 1.609 respektive 3.200 meter, och både med volt- och autostart. Förutsättningarna i årets lopp är 2.640 meter med autostart.

  • 2012 Timetosaygoodbye (e. Super Photo Kosmos) – Örjan Kihlström (Catarina Lundström) – 1.10,7a/1.609
  • 2013 Perfectly Enough (e. Express It) – Erik Adielson (Stig H Johansson) – 1.14,0a/3.140
  • 2014 Amaru Boko (e. Coktail Jet) – Robert Bergh – 1.15,9a/3.140
  • 2015 Digital Ink (e. Super Photo Kosmos) – Örjan Kihlström (Stefan Melander) – 1.15,5a/3.140
  • 2016 Narold Vox (e. Orlandp Vici) – Ulf Eriksson (Krister Jakobsson) – 1.14,6/3.200
  • 2017 Zenit Brick (e. Make It Happen) – Björn Goop (Timo Nurmos) – 1.13,6a/2.640
  • 2018 Volstead (e. Cantab Hall) – Örjan Kihlström (Stefan Melander) – 1.12,6a/2.640
  • 2019 Milligan’s School (e. Yankee Glide) – Ulf Eriksson (Stefan Melander) – 1.14,0a/3.140
  • 2020 From The Mine (e. From Above) – Magnus A Djuse (Catarina Nordqvist) – 1.12,2a/2.140
  • 2021 Esprit Sisu (e. Ready Cash) – Daniel Wäjersten – 1.12,7a/2.640

***

3Inte en start sedan femteplatsen i Östersund i juni förra året. Hur ska man gissa när det gäller formen för Timo Nurmos-tränade Bitcoind’ Arc (e. Voltigeur de Myrt) i klass I-försöket på V75 i Gävle idag? Sulkysports tipsexpert tänker så här:

”Det kan vara så enkelt att Bitcoind’ Arc (V75-6) lyckas med samma sak i Klass I-försöket, men där blir det verkligen en gissningstävling i kvadrat. Hästen har inte startat på sju månader och även om vi vet att Timo Nurmos brukar ha sina hästar oerhört väl förberedda inför återkomster så känns det underligt att spelarna inte ska kunna ha någorlunda färska formbesked på hästar som startar inom STL-loppen på V75 när det omsätts 80 miljoner kronor…
Vi chansar och garderar och går istället på en annan spetsspik då Soul Tan (V75-1) har bra chans att hålla upp ledningen och står på tur för att få till det i sådant här sammanhang. Där vet vi att formen sitter!”

Här är den stora tipsgenomgången till V75 i Gävle med analyser, spetsbud, ranking av alla hästar och systemförslag.

***

4Det är full sula på fransk mark denna lördag då tre travbanor arrangerar tävlingar som har premiumstatus. Angers (10.50) är först ut och dit sänder Tomas Malmqvist Fighter Kiss (e. Memphis du Rib) för start i montéloppet Prix Jean Mary (€25.000) tillsammans med Antonin Andre.

Eftermiddagstävlingarna i Cagnes-sur-Mer (16.42) är däremot fria från svenskt deltagande, men som vanligt är det flitigt med blågula intressen i loppen på Vincennes (13.58). Däribland i huvudloppet Prix de Croix (€120.000) för femåringar; ett lopp som såg en svenskfödd vinnare ifjol genom Robert Berghs Power (e. Googoo Gaagaa).

I år är det Fredrik Wallin-tränade Sayonara (e. Donato Hanover) som försvarar de blågula färgerna i lag med Björn Goop i vad som ser ut att vara ett riktigt topplopp. Bland deltagarna syns bland annat Criterium Continental-vinnaren Hohneck (e. Royal Dream) i genrep inför den stundande Prix d’Amerique-starten, men även inhemska toppar som Hooker Berry (e. Booster Winner) och Hirondelle Sibey (e. Gazouillis) samt 2020 års italienska derbyvinnare Bleff Dipa (e. Mister J.P.).

I montéloppet Prix de Sartilly (€57.000) startar tre svensktränade hästar då Jarmo Niskanen tar ut Quite E.Wood (e. Quite Easy U.S.), Magnus Dahlén luftar Vincent As (e. Muscle Massive) och Tomas Malmqvist sänder ut Estelle Nordique (e. Real de Lou). Dessutom finns Jeppe Juels svenskfödde Lexington Hall (e. Cantab Hall) bland de 17 deltagarna.

Tävlingsdagen innehåller ytterligare ett Grupp-lopp då Prix du Forez (€90.000) för sju- till elvaåriga, inhemska hästar som tjänat upp till 595.000 euro avgörs med Jean-Michel Bazires Elie de Beaufour (e. Royal Dream) som förhandsfavorit.

Via Sulkysports spelkalender kan du som vanligt ta del av startlistor till tävlingarna på Vincennes.

***

Giveitgasandgo vann tidigare i år Fyraåringseliten på nya löpningsrekordet 1.09,5a/1.640 meter. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

5Sugen på en Olympiatravstvåa? Ikväll på auktionssajten Travera bjuds USA-födde Giveitgasandgo (e. Yankee Glide) ut! Den nu åttaårige hingsten kom till Europa inför fyraåringssäsongen och tog direkt andraplatsen i Olympiatravets final bakom blivande Elitloppsvinnaren Ringostarr Treb och vann även Fyraåringseliten på Solvalla. Efter flera tränarskiften och uppehåll gjorde den nästan sexfaldige miljonären comeback för Östersundstränaren Oscar Berglund på juldagen.

Totalt bjuds 16 hästar ut till försäljning ikväll med start klockan 19.15: tio starthästar och sex fölston.

Här är hästarna som säljs på kvällens auktion på Travera.

***

6Hannu Korpis evighetsmaskin Grainfield Aiden (e. Andover Hall) trummar vidare. Under fjolåret kom hästen upp i 35 starter vilket var nytt rekord för Korpis springare. Tio av dem resulterade i seger och totalt gav säsongen 124 006 euro i intjänade prispengar.

Säsongen avslutades inte efter tredjeplatsen i gulddivisionen på Umåker den 25 december utan Korpi lyckades hitta en ny uppgift redan fyra dagar senare! Då vann hästen ett stayerlopp på Vermo över 4.200 meter och i årsdebuten på samma bana den 5 januari tog han hem segern i ett enkelt snabblopp.

Idag spänner Korpi åter bågen då hästen startar i finska gulddivisionen i Kuovala och som så många gånger tidigare så finns det svenskfödda deltagare när högsta klassen drabbar samman i vårt östra grannland.

Utöver den forne Svampen-vinnaren Maze Runner (e. G.H.Nemo) syns även Farzad Boko (e. Zola Boko) bland de elva deltagarna som slåss om förstapriset på 7.000 euro.

***

7Från och med den 1 februari blir det förändringar när det gäller medicinering av hästar. Det handlar om helt förbjudna preparat samt karenstider för tillåtna behandlingsmetoder, som tagits fram i samarbete mellan de skandinaviska länderna genom NEMAC (Nordic Equine Medication and Anti-doping Committee).

Här är den uppdatera listan för förbuds- och karenstider.