Fokustema
Olycka
Läs senare

Löshäst fångades in på motorled

Det kunde gått riktigt illa för Hey Joe i tisdags på Jägersro, men hästen klarade sig närmast mirakulöst efter ha fångats in på en motorled – springande mot trafiken – 500 meter innan bostadsområdet Rosengård i Malmö.
Av
Claes Freidenvall

Efter fjärde loppet, när Klas Olsson skulle skritta av, reste sig Hey Joe, kusken kastades ur sulkyn och Johan Lejons häst sprang igenom två grindar där bommarna skulle varit nerfällda, och fångades in 30 minuter senare på en trafikerad motorled.

– Det tragiska i sammanhanget är att inte någon av de två grindar som finns på Jägersros stallbacke var nedfällda, men samtidigt får man var tacksam, att inte någon utomstående blev drabbad. Tänk om hästen sprungit på en barnvagn ute på parkeringen utanför Jägersro, säger Johan Lejon.

För Johan Lejons del var det helt omöjligt att fånga in Hey Joe när han kom galopperande i full fart ut på stallbacken.

– Det var helt chanslöst, men jag hoppades något positivt skulle hända, men istället galopperade Hey Joe, vad jag förstår, i full fart mot utgången av stallbacken och precis som grinden vid utgången av tävlingsbanan var också bommen och stallbacksgrinden öppen.

Borta i en halvtimme

Hey Joe gav sig ut på egen hand i malmötrafiken och 30 minuter senare kunde han fångas in.

– Jag fick väldigt stor hjälp av Alicia och Nathalie hos Marcus Lindgren och även Peter Arnqvist och hans far Börje ställde upp på ett fantastiskt sätt. Sedan fick vi hjälp av en utomstående person och han körde runt oss i hans splitternya Mercedes. Man måste ändå säga att när en sådan här sak händer, att den hjälp som jag fick från aktiva och allmänheten var grym. Däremot förundras jag lite över att inte någon från Jägersro hört av sig till mig, säger Johan Lejon.

Jägersros sportchef Mats Ahlqvist har ännu inte varit i kontakt med Lejon.

– Idag har jag ringt till Johan Lejon utan att få kontakt. Vi kommer kolla med honom vad han haft för kostnader och erbjuda oss att stå för dem. Det är inte hans fel att grindarna inte var stängda. I en sådan här situation är det bara att vara ödmjuk och krasst konstatera, att det var flera olyckliga omständigheter som spelade in. Samtidigt visar det hur komplext det är att försöka bygga in en stallbacke. Det som hände var maximal otur och det kunde tagit ände med en förskräckelse, säger Mats Ahlqvist, sportchef Jägersro.

Senskada höger fram

Hey Joe klarade sig, men inte utan skador.

– Hästen är i alla fall i ett stycke och det är jag glad för. Hey Joe fick en senskada höger fram, han har problem med en bakfot och jag vet inte om det är en fraktur. Sedan kissade han blod efteråt. En av hans fötter ömmar också, men det var tur att han hade skor på sig. Annars hade väl fötterna försvunnit, säger Johan Lejon.

Johan har inte själv varit i kontakt med Jägersro, men talat med Svensk Travsports jurist Göran Wahlman, försäkringsbolaget Trygg Hansa och sulkytillverkaren Custom.

– För mig personligen är det här väldigt känsligt. Jag lever ju med mina hästar och det har både varit gråt och tandagnisslan från min sida, säger Johan Lejon.

Fokustema
Byter jobb
Läs senare

Magnus Rundgren vd för SRF Stable

Magnus Rundgren, verkställande direktör för Am Bloodstock, byter jobb och blir från årsskiftet verkställande direktör för SRF Stable.
Av
Lars G Dahlgren
Magnus Rundgren. Foto: Simon Hagen/Sulkysport
Magnus Rundgren. Foto: Simon Hagen/Sulkysport

– Jag har jobbat i elva år för Anders Ström och Courant-gruppen och i tio som vd för uppfödningsdelen Am Bloodstock. Jag är väldigt stolt över vad vi byggt upp och framstår kanske som lite knäpp när jag byter jobb nu, just när vi börjat skörda vad satsningen byggt upp, till exempel genom att vår uppfödning Hypnotic Am vann det största loppet för tvååriga ston Hambletonianhelgen, säger Magnus Rundgren och fortsätter:

– Samtidigt är det Lennart Ågren har i SRF Stable så spännande att det här är en utmanin jag kände att jag inte kan tacka nej till. Jag känner ju Lennart väl eftersom SRF Stable också är en partner till Courant-gruppen, bland annat genom kanonhästen Gimpanzee.

SRF Stable har de senaste åren gått från att vara en väldigt stor tävlingsverksamhet till att även omfatta allt större uppfödning och nu ska alltså Magnus Rundgren bli vd för hela verksamheten.

Anders Ström betonar att allt sker i bästa samförstånd.

– Jag har varit väldigt lyckligt lottad som har haft Magnus som chef för Am Bloodstock och samtidigt förstår jag att han vill gå vidare och satsa på något nytt. Courant-gruppen står inför en ny situation, och vi kommer att genomföra en organisationsförändring. Under hösten drar vi igång arbetet med att rekrytera nya medarbetare. Jag hoppas givetvis på fortsatt gott samarbete med Lennart Ågren framöver, det blir ju inte sämre av att Magnus håller i hans affärer, säger Anders Ström.

Magnus Rundgren kvarstår alltså i Am Bloodstock året ut med ansvar för bland annat den försäljningsverksamhet som pågår av ettåringar på auktioner i Sverige, denna vecka i Deauville och sedan i USA.

Fokustema
Red Mile
Läs senare

Greenshoe startar igen!

På torsdag är Greenshoe tillbaka på tävlingsbanan igen efter sin imponerande uppvisning i Harry W. Zweig Memorial på Vernon Downs.
Av
Claes Freidenvall
Greenshoe är tillbaka på tävlingsbanan på torsdag på Red Mile. Foto: Lisa Photo
Greenshoe är tillbaka på tävlingsbanan på torsdag på Red Mile. Foto: Lisa Photo

Det handlar om ett försök i Kentucky Sire Stakes ($30.000) för treåriga hingstar och valacker på Red Mile med 15.000 dollar till vinnaren.

Marcus Melanders Greenshoe (e. Father Patrick-Designed to Be) kommer att bli storfavorit till segern, men det finns några duktiga treåringar som också kan röra på sig.

 

Greenshoe har startat åtta gånger i år, vunnit sex lopp och varit tvåa vid två tillfällen. Samtliga lopp på Red Mile hittar ni här.

Fokustema
Saratoga Raceway
Läs senare

Obesegrade ston i toppmatch

På onsdag åker Marcus Melander till Saratoga Raceway och där ska obesegrade Hypnotic Am försöka ta sjätte raka segern i ett försök i New York Sire Stakes ($76.750) för tvååriga ston, men hon bjuds inget enkelt motstånd.
Av
Claes Freidenvall
Kretsen runt Hypnotic Am efter segern i Jim Doherty Memorial i somras. Foto: Simon Hagen
Kretsen runt Hypnotic Am efter segern i Jim Doherty Memorial i somras. Foto: Simon Hagen

Precis som Hypnotic Am (e. Chapter Seven-Daydream Am) går Love A Good Story (e. Chapter Seven-Celebrity Lovin) in i loppet utan att ha förlorat en enda gång. Sex framträdanden, lika många segrar och som snabbast har Julie Millers sto travat 1.11,6, medan Hypotic Am ståtar med vinnarrekordet 1.10,2.

Love A Good Story. Foto: Steven H Roth.

Sedan tidigare har Hypnotic Am två vinster i New York Sire Stakes plus försök och final i Jim Doherty Memorial. Precis som tidigare är det Brian Sears som sköter tömmarna bakom Anders Ströms uppfödning på Saratoga Raceways 800-metersoval.

Bland motståndarna finns också Åke Svanstedts Miss Jubilation (e. Chapter Seven-Blue Muscles), 1.12,8*/$54.866. Svanstedt har också Seventimesalady (e. Chapter Seven-Ava Marion), 1.12,0/$110.214, till start i det andra försöket

Här hittar ni startlistorna till Saratoga Raceway.