Fokustema
Solvalla
Läs senare

Lottat till Elitloppet

Tio hästar tränade i Sverige och sex utanför landets gränser. Så ser förutsättningarna ut inför Elitloppet 2019. Alldeles nyss blev lottningen klar till sprinterfesten på Solvalla på söndag.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Björn Goop, Timo Nurmos, Readly Express och Inga Perk efter segern i Prix d'Amérique. På söndag gäller Elitloppet! Foto: Mia Törnberg/Sulkysport
Björn Goop, Timo Nurmos, Readly Express och Inga Perk efter segern i Prix d'Amérique. På söndag gäller Elitloppet! Foto: Mia Törnberg/Sulkysport

De fyra främsta från varje försök går till final och där väntar tre miljoner kronor till vinnaren. Förhandsfavoriterna Readly Express och Propulsion lottades till spår sju respektive fem.

Så här utföll lottningen till årets Elitlopp:

Försök I:
Priser: 250.000-125.000-75.000-50.000 kr.
1.609 meter, autostart.

 1. Makethemark – Ulf Ohlsson (Petri Salmela)
 2. Disco Volante – Jorma Kontio (Stefan Melander)
 3. Double Exposure – Erik Adielsson (Daniel Redén)
 4. Next Direction – Ilkka Nurmonen (Timo Hulkkonen)
 5. Looking Superb – Åke Svanstedt (Jean-Michel Bazire)
 6. Uza Josselyn – Gabriele Gelormini (René Aebischer)
 7. Readly Express – Björn Goop (Timo Nurmos)
 8. Sorbet – Carl Johan Jepson (Daniel Redén)

Försök II:
Priser: 250.000-125.000-75.000-50.000 kr.
1.609 meter, autostart.

 1. Aubrion du Gers – Jos Verbeeck (Jean-Michel Bazire)
 2. Milligan’s School – Ulf Eriksson (Stefan Melander)
 3. Bahia Quesnot – Junior Guelpa (Junior Guelpa)
 4. Day Or Night In – Johan Untersteiner (Johan Untersteiner)
 5. Propulsion – Örjan Kihlström (Daniel Redén)
 6. Milliondollarrhyme – Fredrik B Larsson (Fredrik B Larsson)
 7. Heavy Sound – Kenneth Haugstad (Daniel Redén)
 8. Dijon – Romain Derieux (Romain Derieux)

 

Fokustema
Kallblodskriteriet
Läs senare

Tjomsland: ”Det är en kanonhäst”

Det blev ”bara” en andraplats i Kriteriestoet.
Men när söndagens största prischeck skrevs ut var Öystein Tjomsland i topp.
Vrålsnabbe Brenne Bas behärskade loppet efter tidigt avancemang.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Öystein Tjomsland (arkiv). Foto Christer Norin/ALN
Öystein Tjomsland (arkiv). Foto Christer Norin/ALN

Tre svenskfödda mot nio norska treåriga kallblod var förutsättningarna inför Svenskt Kallblodskriterium på Dannero och de tre svenskarna tänkte inte spela några statistroller.

Oskar Kylin Blom sände Bäcklös Faron (e. Järvsö Tore) till ledningen, Jan-Olov Persson låg på utsidan med Guli Em (e. Moe Odin) och när första varvet var avklarat skickade Mats E Djuse fram Oppgårdsdrängen (e. Tekno Odin) utvändigt ledaren.

Men innan dess hade det hänt andra saker. Redan efter 400 meter attackerade Öystein Tjomsland med starttröge storfavoriten Brenne Bas (e. Horgen Tore) och via ett våldsamt speeddryck satt han i ledningen. 1.28 visade klockan första 500 meterna och varvet passerades på 1.29,5.

– Jag hade inte tänkt angripa så tidigt, men farten dämpades så mycket i täten och i ett så stort lopp kan man inte sitta still. Nu blev det ett enkelt lopp för mig och Brenne Bas, sade Öystein Tjomsland till ATG Live.

Vi var tveksamma om han skulle vara redo till svenska Kriteriet

Brenne Bas fick inte ligga ifred i täten, det såg Oppgårdsdrängen till, men in på upploppet började krafterna sina för Oppgårdsdrängen som galopperade. Då öppnade sig luckan för Bäcklös Faron cirka 150 meter från mål, men farten var för hög för att den svenskfödde travaren skulle kunna utmana ledaren och vinnaren Brenne Bas.

Segertiden skrevs till 1.26,8a/2.140 meter, faktiskt åtta tiondelar långsammare än vad Brenne Bas travade vid segern i försöket.

– Det är en kanonhäst! Han är komplett och ganska stor, så därför var vi tveksamma om han skulle vara redo till svenska Kriteriet, men han har utvecklat speed och teknik och tagit till sig träning, sade Tjomsland.

”Sjukt besviken på mig själv”

Bäcklös Faron fullföljde storstilat till andraplatsen och det var gott om luft ned till trean Balder Odin (e. Moe Odin), som mestadels fick en resa i andra utvändigt. Jorma Kontio smög fram Nelson Anton (e. Fjord Jerven) till fjärdeplatsen före Perssons styrning Guli Em.

– Jag var sjukt besviken på mig själv efter loppet. Det är tävling vi håller på med och jag tävlade inte. Om jag kört lite fortare hade aldrig Tjomsland kommit förbi och då tror jag att vi kunnat vinna loppet. Men jag är jättestolt över min häst och att vi har tagit oss hit, sade Oskar Kylin Blom till Vinnare V75.

Toppmamma efter Järvsöfaks

För Brenne Bas del var det fjärde starten och fjärde segern. Han debuterade först i slutet av juni på Forus och har tagit snabba och stora kliv i utvecklingsstegen.

Brenne Bas är verkligen blåblodig. Pappa Horgen Tore vann själv Kriteriet i Norge och mamma Brenne Järva (e. Järvsöfaks) är utsett till Elitsto i aveln. Hon har lämnat toppstona Brenne Rödi (e. Horgen Tore), 1.21,8ak/2.650.378 NOK, Brenne Blissi (e. Lome Elden), 1.23,0m/2.180.300 NOK, och nybakade tvåan i Derbystoet Brenne Berna (e. Bork Odin), 1.25,3am/696.796 NOK. Brenne Rödi vann Kriteriestoet både i Sverige och Norge, Oaks och Derbystoet i Norge, medan lillasyster Brenne Blissi vann svenska Derbystoet.

Hästen är uppfödd av Vidar A Brenne och ägs av Tore Gard.

Fokustema
Kriteriestoet
Läs senare

Vilken femetta för Östre

Det gäller att göra reklam för sig om man ska slå sig in i ett nytt land.
Det gjorde norrmannen Ole Johan Östre med besked idag.
Hopp Karoline svarade för en toppinsats och vann Kriteriestoet på Dannero.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Ole Johan Östre. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Ole Johan Östre. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Ole Johan Östre än en av tolv norska tränare som antagits till tvådagarsutbildningen i regi Svensk Travsport för att i framtiden verka på svensk mark.

För Momarkentränaren Ole Johan Östre finns långt gångna planer på filial på Färjestad, samtidigt som han behåller egna gården hemma i Norge.

På träningslistan finns för dagen 40-talet hästar, från 15-årige flerfaldige miljonären Särpefanten till en räcka lovande unghästar. Den som är nummer ett heter Hopp Karoline (e. Bork Odin). I Kriteriestoet gjorde hon livets femte start och fortfarande vet inte Hopp Karoline hur det känns att förlora.

– Det är det största jag har vunnit, min första klassiska seger och det känns väldigt bra. Hopp Karoline har jag haft hela tiden och tränat upp, sade en mycket glad Östre till Vinnare V75.

Galopp förstörde för flera

Det blev en rörig och galoppfylld upplaga av de treåriga stonas största lopp i Sverige, där bland annat betrodda duon Föynland Anna (e. Åsajerven) och Pegasus Mia (e. Hellin Faxen) tappade mycket mark och alla segermöjligheter på tidiga felsteg.

Lundåsens Lycka (e. Moe Odin) stack till ledning och försvarade positionen mot Lykkje Tuva (e. Moe Odin). 1.27 första 500 och 1.29 första rundan var tempot. Då hade Ole Johan Östre avancerat med Hopp Karoline som tog täten efter ett varv. Öystein Tjomsland anslöt på utsedan med favoriten Malifika (e. Tekno Odin) och dessa två lämnade övriga konkurrenter ut på slutrundan.

Det gick lite som på nålar hela upploppet och jag var inte säker förrän kort före mål

I slutsvängen var Hopp Karoline den starkare och Ole Johan Östre höll henne i rätt gångart hela vägen till seger på 1.29,2a/2.140 meter före Malifika. Sedan var det långt ned till trean, mycket starkt återkommande Pegasus Mia, som tog sig förbi B.W.Anita (e. Bork Odin) i sista steget i kamp om bronset.

Östre hade lättat sitt sto inför finalen och han satte hjärtat i halsgropen några gånger under vägen.

– Hon blev lite pigg i starten och tog några galoppsteg, men sedan löste det sig bra. Hon blev dock lite för lätt, så vi får hem och klura på balansen. Det gick lite som på nålar hela upploppet och jag var inte säker förrän kort före mål, sade Östre.

Fakta

Kriteriestoet

Häst/far – Kusk – Tränare – Tid – Prispengar

 1. Hopp Karoline (e. Bork Odin) – Ole Johan Östre – Ole Johan Östre – 1.29,2 – 350.000
 2. Malifika (e. Tekno Odin) – Öystein Tjomsland – Öystein Tjomsland – 1.29,6 – 175.000
 3. Pegasus Mia (e. Hellin Faxen) – Nicklas Westerholm – Nicklas Westerholm –  1.31,2g – 80.000
 4. B.W.Anita (e. Bork Odin) – Örjan Kihlström – Jan Roar Mjölneröd – 1.31,2 – 35.000
 5. Klack Sigrid (e. Horgen Tore) – Mats E Djuse – Joakim Reiser – 1.31,4 – 19.000
 6. Pave Sola (e. Smedheim Solan) – Ove A Lindqvist – John Mogset – 1.31,4g – 11.000
 • Oplacerade: Föynland Anna 1.31,6g, Minea 1.32,1, Lundåsens Lycka 1.32,1, Fjord Stina ug, Lykkje Tuva, vändg.
Expandera

Bork Odins tredje triumf

Pappa till vinnaren är norske Bork Odin (e. Moe Odin), som nu tog sin tredje inteckning som far i Kriteriestoet. Det har ingen annan avelshingst klarat tidigare. Svenskfödda döttrarna Myrs Hera (2017) och Guli Anna (2019) är hans tidigare vinnare.

Hopp Karolines mamma Tekno Gnista (e. Eng Svarten), 1.29,1ak/107.000 NOK, har fått fyra avkommor före dagens klassiska vinnare och bäst har femårige helbrodern Reime Kongen, 1.22,9ak/658.254 NOK, lyckats. Han kvalade in till både svenska Kriteriet och Derbyt.

Mest framgångsrik i mödernet är annars 13-årige Tekno Jerken (e. Mörtvedt Jerkeld), 1.19,1ak/3.253.740 NOK. Han är syster med Hopp Karolines mamma Tekno Gnista.

Hopp Karoline är uppfödd av Ove Reime Bakkevold och ägs av Camel Benkheira.

Fokustema
Italien
Läs senare

Världsrekordhållare snabbast

Alessandro Gocciadoros världsrekordhållare Babirussa Jet hade uppvisning i stoavdelningen i Gran Premio Societá Terme (€50.050) i Montecatini sent igår kväll när hon tog andra raka segern.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Alessandro Gocciadoro. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Alessandro Gocciadoro. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Duon tog sats i tredjespår vid utgången av första sväng och satt i täten efter 700 meter. Väl i ledningen vann Babirussa Jet (e. Pine Chip-Nagasaki Jet) ohotad på 1.14,3a/2.040 meter på Montecatinis 800- metersbana före Bahamia (e. Maharajah) och Buena Suerte Bi (e. Yankee Glide), vilka noterade 1.14,6 respektive 1.15,0.

Tidigare i år har Babirussa Jet slagit världsrekord på 800-metersbana för treåriga ston när hon vann Gran Premio Citta di Cesena Filly på 1.13,4a/2.060 meter.

Babirussa Jet är undan Nagasaki Jet (e. Supergill), 1.13,5/€93.940, och hon ingår i samma syskonskara som Damalisco Jet (e. Supergill), 1.12,7/€84.435, och Fricando Jet (e. Kramer Boy), 1.12,6/€68.290.

Lätt från spets

De treåriga hingstarnas uppgörelse i Gran Premio Societá Terme (€50.050) gick till Belzebu’ Jet (e. Wishing Stone-Otero Jet) och Vincenzo Luongo från spets på 1.14,8a/2.040 meter före Bengurion Jet (e. Maharajah) och Baccani (e. Ideale Luis), som kom hem på 1.15,0 respektive 1.15,3.

Modern Otero Jet (e. Pine Chip), 1.16,2*/€5.306, har flera penningstarka syskon; Darling Jet (€87.306), Escobal Jet (€82.373), Nievo Jet (€72.341), Farina Jet (€62.512), Leopardo Jet (€62.066) och Ichy Jet (€50.274).

Båda vinnarna är uppfödda av mångårige uppfödarchampion Toniatti Azr. Agr.