Fokustema
Sulkysport 38
Läs senare

Magisk helg och nya generationen

Rickard Svanstedt går sina egna fotspår, betäckningssiffrorna står stilla, Marcus Melanders magiska helg, brädklassiker blir bok, tips och startlistor till hela helgen, SM-titel och Kriterieauktion.
Trevlig läsning!
Av
Cecilia Kristoffersson
 • Ledare
 • Anne Haglund är veckans krönikör
 • Nya generationen Svanstedt – Rickard i egna fotspår
 • Betäckningssiffrorna står stilla
 • Utanför klassrummet… Värmlandsamatören Jan Silvén 
 • Marcus Melanders magiska helg
 • Brädklassiker blir bok
 • Anrikt stuteri ska säljas
 • 452 travare till salu på Kriterieauktionen
 • Hafstads sto tog SM-titeln
 • Johan Untersteiners nya storköp på ITS-auktionen
 • Dukat för VM-loppet på Yonkers
 • Tips och startlistor till V86 som ikväll delas mellan Jägersro & Solvalla, V64 Boden torsdag och Kalmar fredag och V75 på Färjestad lördag.
 • Så spelar vi V75
 • V75-bana i fokus
 • Förra veckans höjdare
 • Kallblodet med nio liv
 • Utblick
 • Season leaders
 • … Och så mycket mer!

Köp lösnummer i appen!

Inte prenumerant på Sulkysport ännu? Då kan du enkelt bli det via länken nedan eller köpa lösnummer i vår app för 30 kronor styck.

Är du prenumerant ingår även Sulkysport digital och premium!

På nätet läser du oss enklast i vår app som finns att ladda ner kostnadsfritt från App Store eller Google Play. Du hittar länkarna nedan!

Länk till App Store

Länk till Google Play

Prova e-tidningen
för endast 1 kr första månaden
Läs digitalt var du vill och när du vill
Inga fakturor, ingen bindningstid, avsluta när du vill
Ordinarie pris 89 kr/mån
Beställ
Fokustema
Morgonsvepet
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

Världsrekord!? – och Nilsby Gnista

V75 i Kalmar, värdsrekord (?) i Paris, första segern, vann rätt häst omröstningen? Och så minns vi Nilsby Gnista och Lars Lindberg. Det och mycket mer hittar ni i dagens morgonsvep.
Av
Ola Lernå

1 Nybakade guldfinalvinnaren Stepping Spaceboy eller segraren av Svensk Uppfödningslöpning 2015 Gareth Boko? Är någon av dem först i mål i gulddivisionen i eftermiddag när V75-tåget når Kalmar (14.45)? Kvällen fortsätter på Romme (18.30) med tio lopp och bland annat nye montéspecialisten Mellby Galanga och Emilia Leo på startlinjen. Här är startlistorna till lördagens 22 travlopp på svensk mark!

2 I Paris är dagens höjdpunkt definitivt Prix de Brest (€90.000) där en av världens bästa hästar, Cleangame (e. Ouragan de Celland) jagar ”guldhästar” från 50 meters tillägg.
Distansen är 2.850 meter och känns det inte omöjligt att Jean Michel Bazires åttaårige valack sätter världsrekord klockan 15:15 på Vincennes.
Gällande världsrekord är Amiral Sachas (e. Ganymede) 1.10,5/2.450 meter, satt i Caen 17 maj 2017.

3 Det är 39 år sedan det för första gången delades ut över en miljon kronor på V65. På Solvalla var Nilsby Gnista och Lars Lindberg största ”orsaken” då de delade ut 97,24 vid segern 17 januari 1981.

4 Solvalla hade förresten gala igår på Kongressen och alla kategorier utom en var så att säga ”klara” på förhand då den häst som tjänat mest fick ”Årets-titeln”.
I Årets Häst var det omröstning för allmänheten. Endast hästar fem år och äldre var nominerade och segrande ur striden gick Readly Express. Hans halva säsong innehöll tredjepris i Prix d’Amérique, seger i Prix de France, Grand Criterium de Vitesse, Finlandia Ajo och Elitloppsförsök. Det straffade Propulsions triumfer i Olympiatravet, Norrbottens Stora Pris, Åby Stora Pris och finalen av Trotting Masters…

5 Anmälan till årgångslopp via travsport.se är det nya – men till Derbyt, vars sista dag är 31 januari, har det inte gått att anmäla till. Med mindre än 14 dagar tills snöret dras lades loppet äntligen upp under gårdagen. Det gäller alltså för hästarna födda år 2018 (och Derbyt 2022).

6 Du hittar Sulkysports V75-tips här. Och här hittar du gårdagens Fredagsintervju med Joakim Elfving som rivstartat det nya året och berättar om sina V75-hästar på Kalmartravet, där han dessutom tillbringat en hel del av sin lärlingstid.

7 Gårdagen var ytterst vardaglig i trav-Sverige, snabbt passerad för många, medan andra aldrig kommer glömma. 17-åriga Julia Smedman tog nämligen första segern i 45:e starten! Hon satte dit Passa (e. Que Pasa) på Sundbyholm och besegrade rutinerade rävar som Jorma Kontio och Kim Eriksson.

 

 

 

Fokustema
V75 Kalmar
Läs senare

Brindeborg varnar

Halmstads Lars Brindeborg har två hästar till start på V75 i Kalmar och han har god känsla för ostreckade Västerboonthenews.
Av
Pär Gustafsson
Västerboonthenews med Örjan Kihlström. Foto Mia Törnberg
Västerboonthenews med Örjan Kihlström. Foto Mia Törnberg

Tolvårige Västerboonthenews (V75-3) startade senast på Charlottenlund och spurtade piggt efter sen lucka. Hästen har vunnit nio av 15 starter i Kalmar.
– Västerboonthenews hade vunnit med tidigare lucka senast och han är kraftigt på gång. Jag har varit mycket nöjd med de två senaste jobben och vill vara för honom. Hästen känns inte som en tolvåring i träningen och han har mer att ge. Västerboonthenews lär bli bortglömd, men han trivs både med tidig tätkänning och i Kalmar. Jag känner mig inte slagen på förhand. Vi ändringar inget, säger Lars Brindeborg.

Han behöver körning i täten för att komma in i matchen

Halmstadtränaren har även Barbaresco V.W. (V75-2) till start i lägsta klassen. Hästen slutade senast tvåa bakom Atik D.L., vilken är jättefavorit i klass I-försöket.
– Han var inte tom senast och hästen återhämtade sig snabbt. Hästen kan hålla sin fart länge, men han är inte tvärspeedig och jag hade hellre sett att det vara autostart. Han behöver körning i täten för att komma in i matchen och risken är att det bara går 1.16 i täten första varvet. Tidigare har Barbaresco V.W. haft lite problem och vi får se hur hanterar täta starter. Det borde vara bra för formen och det känns som sagt bra.

Här kan ni läsa Sulkysports V75-material i sin helhet med rubrikhästar, fullständiga ranker, intervjuer och V75-förslag.

V75-strykningar

V75-4: 4 J.A.Connie Bell
V75-5: 2 Den Of Warlock

Spela V75 Tillsammans med Sulkysport.

Här är startlistor till lördagens tävlingar.

”Ett kvitto på att jag tog rätt beslut”

Fokustema
Nyhetssvepet
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

Vilken häst är bästa spelet i Prix d’Amérique?

V86-jackpot ikväll, en ny proffstränare på Jägersro, kuskar på gång att passera jämna tusental segrar. Det är tre av de intressanta sakerna att läsa om i dagens nyhetssvep. Där ges också ett förslag på vad som kan vara ett intressant spel till fast odds i nästa söndags Prix d’Amérique!
Av
Lars G Dahlgren

1Kvällens V86-tävlingar delas mellan Solvalla (första start kl 18:15) och Åby (18:27). Förra veckan blev det ingen utdelning på sex rätt och 6.211.573 kronor har flyttats till åttarättspotten, vilket såklart gör omgången extra intressant. På förmiddagen idag publiceras Spelstugan till V86 med dragen och avslagen samt ett spelförslag.

Redan nu kan vi varna för Bastian (V86-3). Fyraåringen var lite seg i regidebuten förra veckan, men det är en tuffing som kommer att vara kraftigt förbättrad med täta starter. Ett givet streck som inte blir favorit!

Östersund står för onsdagens lunchtrav (12:20) och här är startlistorna till tävlingarna.

***

241-åriga Patricia Van Der Meer plockade ut proffslicensen på Jägersro under tisdagen. Hon börjar med 30 hästar på träningslistan och fler än hälften är två år unga. Mest namnkunniga är V75-vinnarna Gento (e. Quite Easy U.S.), 1.11,5ak/726.209 kr och Volare Gar (e. Varenne), 1.11,7ak*/501.514 kr.

Hon driver rörelsen med sin sambo Martijn de Haan och paret har en stor tysk hästägare på gång. Den färska proffstränaren tittar även på filialmöjligheter i Stockholmsområdet.

Läs mer om den nyheten här.

***

3Christoffer Eriksson är på väg att bli näste medlem i Tusenklubben. Den 32-årige Jägersrotränaren Eriksson har 12 segrar kvar till milstolpen.

På marsch mot 2.000 segrar är samtidigt Christoffer Erikssons Jägersrokollega Lutfi Kolgjini. Han har sju pinnar kvar dit och ”Ludde” lär väl inte göra verklighet av sin utsaga att sluta köra lopp förrän han når dit. En annan veteran som också har 2.000 inom gripbart räckhåll är Krister Söderholm. Han står på 1.989 segrar.

***

4Med elva dagar kvar till Prix d’Amérique kittlar det att titta på vad spelbolagen har för aktuella fasta odds på sina ”långtidslistor” nu när startlistan är att betrakta som mer eller mindre klar. ATG har inga fasta odds på Pd’A utan lämnar fältet fritt för sina kunder som är intresserade av sådant att istället använda konton på till exempel Svenska Spel eller Unibet för Prix d’Amérique-förtidsspel.

Femårige Face Time Bourbon som ska köras av Björn Goop är klar favorit; 2.75 hos Svenska Spel och 2,60 hos Unibet. Det svensktränade hoppet Propulsion taxeras till 8,50 hos Unibet och 7,50 hos Svenska Spel. Davidson du Pont står i 4,00 hos båda bolagen och dennes stallkamrat hos Jean-Michel Bazire, titelförsvararen Belina Josselyn, har förstås blivit ett hett objekt efter den imponerande segern i Prix de Belgique i söndags. 6,75 hos Svenska Spel nu, medan man fortfarande, om man skyndar sig får man förmoda, kan få 9,00 på Belina Josselyn hos Unibet. Norskfödde Looking Superb står i 12,50 hos båda bolagen medan tvåfaldige Pd’A-vinnaren Bold Eagle numera är reducerad till att tillhöra outsiderskaran; 20,00 hos Unibet och 15,00 hos Svenska Spel.

Uppståndelsen var stor efter Belina Josselyns seger i Prix de Belgique. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Elitloppsvinnaren Ringostarr Treb står i 55 gånger hos Unibet och 40 gånger hos Svenska Spel och de som vill stötta Stefan Melanders pålitlige gulddivisionsvinnare Milligan’s School kan, om denne gör sitt livs lopp och skrällvinner, se fram emot 200 gånger pengarna i återbetalning från Unibet och 125 gånger hos Svenska Spel.

Det mest spännande spelet? Kanske den i Prix Tenor de Baune på 1.11,6/2.700 meter mycket imponerande vinnaren Excellent som står i 20 gånger hos Unibet och inte ens har ett eget odds hos Svenska Spel (sorteras in under ”övriga ”till 9,90).

***

5Rajesh Face (e. Raja Mirchi – Nippy Girl) har inte haft någon lycka med sig på Vincennes i vinter, tre galoppmisslyckanden, och idag får han ge sig ut på en riktig långresa: till Agen-La-Garenne i sydvästra Frankrike, beläget mellan Bordeaux och Toulouse. Där har Adrian Kolgjini hittat en frestande uppgift åt yrvädret Rajesh, ett lopp över 2.625 meter med 22.050 euro till vinnaren.

Antoine Wiels får chansen i sulkyn denna gång och dessutom får Rajesh Face testa att tävla i högervarv, för det är vad som gäller på ovalen som mäter knappt 1.200 meter i omkrets. Loppet körs klockan 15:57 och startlistan kan studeras här.

***

6Readly Express skötare Inga Perk har bytt arbetsgivare. Efter fem år hos Timo Nurmos är Inga nu istället hos Björn Goop på Lökene i Värmland,. På stallgoop.se berättas att Readly Express ägares Rolf Anderssons Derbyhopp i år Fort Knox (e. Muscle Hill – Nice Kronos), sex segrar på åtta starter som treåring, däribland Margaretas Tidiga Unghästserie och Juliloppet i Örebro, tillhör Inga Perks passhästar.

***

7Kallbodsloppen på Vincennes är tillbaka denna vinter (16 och 20 februari) och på lördag körs det norska uttagningsloppet dit, på Bjerke. Paw Mahony provar lyckan med sin Björkeviking (e. Järvsöviking – Björkvona). Den svenska uttagningen till Vincennes kallblodslopp körs på Bollnästravet nästa söndag, den 26 januari.