Fokustema
Vincennes
Läs senare

Makalöst montémonster

Finns det någon häst i världen som kan besegra Arlington Dream (e. Ready Cash) i montélopp när han vaknat på rätt sida?
Frågan bör ställas efter att han gjort slarvsylta med delar av sadeleliten på Vincennes under lördagseftermiddagen.
Av
Emil Persson
Arlington Dream övertygade stort när han vann skolös för andra starten i följd. Foto: Gerard Forni
Arlington Dream övertygade stort när han vann skolös för andra starten i följd. Foto: Gerard Forni

Philippe Allaires häst är sannerligen inte enkel, men hård som få och kapabel som än färre. Nu fick han springa i tredjespår utan rygg de första 1.200 meterna av Prix Camille Lepecq (€120.000), men det bekymrade honom inte det minsta.
När Yoann Lebourgeois bad om en växel till i slutet av uppförsbacken fick han svar direkt. Arlington Dream forcerade förbi ledarinnan Attentionally (e. Jasmin de Flore) och försvann bara ifrån!
Segertiden skrevs till 1.11,5/2.175 meter medan Attentionally kom i mål på 1.12,2 och Tornado Bello (e. Jag de Bellouet) slutade trea på 1.12,4.

Arlington Dream tävlade för andra starten i följd barfota runt om och är obesegrad när han tävlat skolös i sadellopp.

Prix Guy Le Gonidec (€120.000) för de fyraåriga stona såg den nya kulldrottningen Draft Life (e. Ubriaco) som vinnare. Eric Raffin tog ledningen, släppte, övertog på nytt flera gånger om under loppets gång, men behövde aldrig offra någon riktigt tuff speed.
Över upploppet höll hon ifrån sig sina konkurrenter enkelt på 1.13,6/2.700 meter, närmast före Delia du Pommereux (e. Niky) som spurtade bra från andra utvändigt och Diamond Crown (e. Repeat Love).
Criterium des 4 ans-vinnaren Darling de Reux (e. Prodigious) satt i rygg på Draft Life när fältet väl formerat sig och hakade på bra som tvåa utan att få helt fritt. Däremot stämde det inte aktionsmässigt och stoet blev diskvalificerad för orent trav.

Guarato-dubbel

I treåringsloppen blev det relativt passiv körning. I stoloppet Prix Uranie (€120.000) stod favoriten Erminig d’Oliverie (e. Scipion du Goutier) pall för favorittrycket, men övertygade inte lika stort som varit fallen vid några av de tidigare segrarna.
Stoet fick förvisso gå utvändigt ledaren, men farten var relativt lugn och man kom upp till de första 1.700 meterna på beskedliga 1.15,9.

Vid utgången av slutkurvan tog hon över befältet, men fick direkt Ere Nouvelle (e. Love You) som hade tassat med perfekt i rygg. Än längre ut i banan såg Epice Turgot (e. Orlando Vici) ut att gå allra fortast, men när hennes speed ebbade ut kunde Erminig d’Oliverie återta befälet.

Segertiden blev 1.14,9/2.700 meter och Franc Leblancs häst – körd av Franck Nivard – segrande före Ere Nouvelle medan Elisione Mag (e. Quaker Jet) visade härliga plustendenser i spurten från femte utvändigt.

Samtliga ovan nämnda vinnare fick 54.000 euro för sina triumfer och lika mycket fick Eridan (e. Ready Cash) när han spurtade förbi stallkamraten Ecu Pierji (e. Tucson) i Prix Victor Regis (€120.000).
Sebastien Guarato tränar duon och Eridan som kördes till vinst av David Thomain var helt enkelt snabbare på kortspeed då han växlade ner ledaren Ecu Pierji efter att tassat med i rygg på densamme.
Segertiden där blev beskedliga 1.16,1/2.700 meter och på prispallen hamnade även Euro du Chene (e. Neoh Jiel).

I Grupp III-loppet Prix de Beaugency (€105.000) var Sebastien Ernaults Virgious du Maza (e. Prodigious) i en klass för sig. Trots att han slog på en galopp i uppförsbacken mosade han sina konkurrenter på 1.13,1/2.850 meter och var helt ensam på målfotot.

Fokustema
Vincennes
Läs senare

Bryssel i Paris

Björn Goop och Bryssel tog hem Prix de Sille le Guillaume (€58.000) på Vincennes idag trots ett kortare galoppinslag från start.
Av
Claes Freidenvall
Björn Goop och Bryssel efter segern i Paris idag. Foto: Gerard Forni
Björn Goop och Bryssel efter segern i Paris idag. Foto: Gerard Forni

Sjuårige Bryssel (e. Ready Cash-Spacelane) och Björn Goop styrde på i tredjespår 1.200 kvar från sjunde utvändigt, fick kort senare en rygg att gå på. Vid ingången till upploppet tackade Björn Goop Visitor för draghjälpen och 100 kvar klev Bryssel förbi både ledande Classic Haufor och Visitor och vann på 1.13,0/2.850 meter.

Bryssel och Björn Goop.

Förstapriset i Prix de Sille le Guillaume uppgick till 26.100 euro och äger gör Stall Bryssel. För Bryssel var det andra segern för året på Vincennes – i somras tog han hem Prix Hygica (€48.000) på 1.13,5 över 2.850 meter.

I Paris har också Bryssel vunnit Prix de Sainte-Marie-du-Mont (€50.000) och i Sverige har han tagit sin största vinst i Sören Nordins lopp och det gjorde han som treåring på Solvalla.

Fokustema
Vincennes
Läs senare

Goop kör i franska Stokriteriet

Franska Stokriteriet – Criterium des Pouliches (€110.000) – avgörs på lördag på Vincennes och har lockat elva deltagare och flera av de mest kända korten bland de treåriga ston. Dessutom dyker Björn Goop upp i sulkyn bakom Gunilla d'Atout.
Av
Claes Freidenvall
Björn Goop åker till sin andra ”hemmabana” Vincennes på lördag för att köra i det franska Stokriteriet. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Björn Goop åker till sin andra ”hemmabana” Vincennes på lördag för att köra i det franska Stokriteriet. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Sébastien Guarato har två hästar till start och den ena – Gunilla d’Atout – körs av Björn Goop. Ready Cash-dottern kommer närmast från seger i Grupp II-loppet Prix Reine du Corta (€100.000) på Vincennes.

Green Grass är den mest merittyngda i Guaratos duo och den som tjänast mest av alla i Stokriteriet, 330.900 euro. Tidigare i år har hon vunnit Criterium des Jeunes (€170.000) plus Prix Gelinotte (€100.000) och Prix Roquepine (€100.000).

Två hästar till start har också Philippe Allaire. Girls Talk har vunnit två semi-classique-löpningar – Prix Masina (€100.000) och Prix Guy Deloison (€100.000) – under 2019. Hans andra kort Graine de Crack står utan seger under 2019, men har tre tredjeplatser i semi-classique-löpningarna Prix Gelinotte, Prix Roquepine och Prix Ozo.

Startlista:

Criterium des Pouliches (€110.000)
Priser: 49.500-27.500-15.400-8.800-5.500-2.200-1.100 euro.
2.700 meter.

Namn (far) – Körsven

 1. Gourgandine (e. Bold Eagle) – Franck Ouvrie
 2. Galaxie du Goutier (e. Kaisy Dream) – Clemence Duvaldestin
 3. Gondole Jenilou (e. Goetmals Wood) – Yoann Lebourgeois
 4. Gaia Olmenhof (e. Ready Cash) – Christophe Martens
 5. Galilea Money (e. Bold Eagle) – Nicolas Bazire
 6. Gloria du Goutier (e. Timoko) – Jean-Philippe Monclin
 7. Graine de Crack (e. Booster Winner) – Anthony Barrier
 8. Gunilla d’Atout (e. Ready Cash) – Björn Goop
 9. Gee (e. Brutus de Bailly) – Mathieu Mottier
 10. Girls Talk (e. Brillantissme) – David Thomain
 11. Green Grass (e. Bold Eagle) – Gabriele Gelormini
Fokustema
Solvalla Grand Prix UPPDATERAD
Läs senare

Fyra av sju från Melander

Endast nio hästar ville vara med och köra om 581.500 kronor i Solvalla Grand Prix på onsdag. Av dem var endast sju startberättigade och hela fyra kommer från Stefan Melanders stall.
Av
Lars G Dahlgren
Evaluate och Stefan Melander vid en seger på Solvalla i april. Foto Tommy Andersson/ALN
Evaluate och Stefan Melander vid en seger på Solvalla i april. Foto Tommy Andersson/ALN

Det samlas poäng till Solvalla Grand Prix i Solvallaserien hela året, men i slutändan blev det inte ens nära fullt fällt.  i detta fyraåringslopp med 300.000 kronor till vinnaren.

Mest meriterade är Fyraåringselitvinnaren Missle Hill (e. Muscle Hill – India Hall) och Sprintermästartrean Evaluate (e. Andover Hall – Blathin)

Av de sju anmälda är fyra importer från Nordamerika. För att få vara med i Solvalla GP måste hästarna ha startat i något av loppen i Solvallaserien, och eftersom varken Thrust Control eller Maxus gjort det av de nio som var anmälda går loppet med futtiga sju hästar.

Anmälningslista

Solvalla Grand Prix, onsdag 27 november, 2.140 meter autostart. Förstapris: 300.000 kronor:

 • Evaluate – tränare: Stefan Melander
 • Flight Dynamics – Stefan Melander
 • Im Your Captain – Stefan Melander
 • Mellby Glader – Robert Bergh
 • Missle Hill – Daniel Redén
 • Tito C.A. – Stefan Melander
 • Wingmaster – Emelie Persson (a)

Startlistan till Solvalla Grand Prix med kuskar och startspår blir klar under torsdageftermiddagen.

Sport