Fokustema
Rommeheatet
Läs senare

Makethemark i årsdebut

Jubileumspokalvinnaren Makethemark årsdebuterar på påskdagen i Rommeheatet. Det vankas motstånd som redan är ”bra igång”, Stefan Melanders duo Zack’s Zoomer och Milligan’s Scool, plus Daniel Redéns Sorbet.
Av
Lars G Dahlgren
Makethemark årsdebuterar på Romme på påskdagen. Foto: Mia Törnberg/Sulkysport
Makethemark årsdebuterar på Romme på påskdagen. Foto: Mia Törnberg/Sulkysport

Rommeheatet är huvudloppet i Rommes V75-omgång som traditionellt ligger på påskdagen.

Makethemark hittade nya växlar när han fick tävla barfota i samband med Solvallas Jubileumspokal, som han vann närmast före Milligan’s School. Maharajah-sonen har inför årsdebuten gått ett par snabbjobb på Solvalla, det senaste i onsdags på 1.15/2.100 meter.

Dessutom körs på Romme finalen i Dubbelcupen där Månprinsen A.M. inleder från 40 meters tillägg.

Startlistor

Rommeheatet, 2.140 meter autostart, förstapris 200.000 kronor:

1 Makethemark – Ulf Ohlsson (tränare: Petri Salmela)
2 Speedy Foxy Vicane – Kim Eriksson (David Källgren (a))
3 Zack’s Zoomer – Stefan Melander
4 West Wing – Oskar Kylin Blom (Micael Broberg (a))
5 Unique Juni – Rikard N Skoglund (Hans R Strömberg)
6 Sorbet – Örjan Kihlström (Daniel Redén)
7 Queer Fish – Kaj Widell (Magnus Träff)
8 Probo O.P. – Wilhelm Paal
9 Milligan’s School – Ulf Eriksson (Stefan Melander)
10 Rocky Winner – Oskar J Andersson (Jörgen Westholm)
11 Baron Gift – Rickard Svanstedt
12 Digital Ink – Robert Bergh

Dubbelcupen final, 2.140 meter, förstapris 200.000 kronor:

2.140
1 Rus Can – Ulf Eriksson (Lovisa Canneryd (a))
2 Torpa Olea – Hans Bergh (a) (Lars Selin (a)
2.160
3 Björs Frej – Tomas Pettersson (Annelie Lagergren (a))
4 Sjö Vinn – Per Linderoth (Ola Åsebö (a))
5 Bilbo B.S. – Carl Johan Jepson (Mats Andersson)
6 Bellfaks – Jan-Olov Persson
7 Norheim Svenn – Ulf Ohlsson (Jan-Olov Persson)
2.180
8 Månprinsen A.M. – Gunnar Melander
9 Myr Faksen – Robert Skoglund (Tore Merete Pettersen (a)
10 Art Kjarvald – Magnus A Djuse (Stig Jarle Röste)
11 Pydin – Ove A Lindqvist (Niclas Torstemo)

Fokustema
Banbelysning i Vaggeryd
Läs senare

”Byggd med träningssyfte”

Vaggerydstravet inviger i morgon torsdag en nybyggd banbelysning.
Av
Lars G Dahlgren
Vaggerydstravet inviger denna vecka sin banbelysning. Foto: Privat
Vaggerydstravet inviger denna vecka sin banbelysning. Foto: Privat

– Det här betyder mycket för både vår ungdomsverksamhet och framförallt alla amatörers möjlighet att träna på banan, säger Vaggerydstravets marknadsansvarige Thomas Wallh.

Tidigare har inte Vaggerydstravet haft någon banbelysning och tävlingsverksamheten har ägt rum i dagsljus eller på sommarkvällar. Att det nu finns belysning är dock inte i första hand för att banan även vill börja köra kvällstävlingar.

– Naturligtvis vill vi utvecklas. Belysningen är primärt byggd med träningssyfte men vår spontana reaktion när vi tände upp och testade alltsammans är att belysningen är bättre än vad en del banor som nu kör kvällstävlingar har. Vad det här kan leda till i framtiden får vi se, säger Thomas Wallh.

Vid oktoberavstämningen av antalet hästar i träning tillhöriga Vaggeryd fanns 180 hästar på träningslistorna varav 113 amatörtränade. Det är främst för de sistnämnda, och för de som  har ponnyer, banbelysningen kommer till nytta.

– Ja, många amatörer har ju dagtidsjobb så de vill kunna träna hästarna på kvällstid. Banbelysningen förbättrar deras träningsmöjligheter mycket framförallt vintertid. Det gynnar också travskole- och ungdomsverksamheten som nu kan lägga upp aktiviteterna mer fritt än tidigare, så vi ser även banbelysningen som ett verktyg för rekrytering av nya aktiva och travsportsintresserade, säger Thomas Wallh.

Fokustema
Norge
Läs senare

Chefstillsättning skapar storbråk

Ett storbråk har brutit ut i norsk travsport. Sedan den som föreslagits bli ny chef för banorna Bjerke och Biri blivit nedröstad av Bjerkes styrelse har det gått så långt att Det Norske Travselskaps ordförande Knut Weum kallat till en extra generalförsamling i Bjerke Travbane AS.
Av
Lars G Dahlgren
Det är bråkigt runt den största norska travbanan Bjerke. En chefstillsättning har lett till att en extra generalförsamling inkallats av Det Norske Travelskaps ordförande Knut Weum. Foto: Simon Hagen/Sulkysport.
Det är bråkigt runt den största norska travbanan Bjerke. En chefstillsättning har lett till att en extra generalförsamling inkallats av Det Norske Travelskaps ordförande Knut Weum. Foto: Simon Hagen/Sulkysport.

Det är inte helt enkelt för en utomstående att hänga med hur alla trådar går och organisationspilar löper gällande den kris som nu uppstått runt den norska travsportens ledning och demokratiska beslutsstrukturer. Men för att ta det hela lite enkelt:

En ny gemensam chef, verkställande direktör, skulle tillsättas för de två banorna Bjerke och Biri. Den grupp som arbetat med rekryteringen föreslog den tillförordnade chefen för Biri, Even Westby. När tillsättningen av Westby behandlades av styrelsen för Bjerke Travbane blev förslaget nedröstat. De tre ledamöterna Unni Holmen (vice ordförande), Oddmund Wallevik och de anställdas representant André Ringelien gick emot ordföranden Ingar Skiaker gällande Even Westby som ny vd, och rekryteringsgruppens förslag blev nedröstat med 3-2.

Uppgifter har sipprat ut om att styrelsemötet var mycket stormigt och känslomässigt präglat. Oddmund Wallevik påstod att han blivit utsatt för både ”ilska och hot” från ordföranden Ingar Skiakers sida, vilken för trav365.no kommenterade detta med att ”den karakteriseringen kan gälla för flera”.

Efter att ha blivit nedröstad har Ingar Skiaker tagit det som att misstroendevotum är riktat mot honom från Bjerkes styrelsemajoritet och samma sak ansåg chefen för den nya övergripande organisationen Norsk Trav AS – ett nytt DNT-skapat bolag som ska ha ansvar för alla banors drift – Per Dag Hole. Skiaker och Hole utgjorde rekryteringskommitté för Bjerke-Birichefstjänsten tillsammans med Biris ordförande Tom Rune Bratlien.

Efter att Ingar Skiaker och Per Dag Hole vänt sig till Det Norske Travselskaps ordförande Knut Weum har denne kallat till en extra generalförsamling för Bjerke den 25 november. Det kan han göra eftersom Det Norske Travselskap äger Bjerke genom bolaget Norsk Trav AS (det bolag Per Dag Hole är chef för).

En fråga står på agendan på den extra generalförsamlingen: Val av styrelse. Frågan det hela spetsar tlll sig mot är alltså om ägarmakten, utgående från DNT, kan få bort ledamöterna Unni Holmen och Oddmund Wallevik, som röstade emot ordförandens förslag till ny vd och i praktiken därmed även emot den chef Bjerkes ägare Det Norske Travselskap vill se leda Bjerke.

Komplicerat? Minst sagt.

 

Fokustema
The Black Book live
Läs senare

Följ auktionen i Harrisburg direkt

Klockan 16 i eftermiddag inleds den sista dagen av den fem dagar långa auktionen i Harrisburg. Svenskarna har verkligen varit på köphumör under och auktionen har visat rekordsiffror. Följ auktionen live här från klockan 16 svensk tid! Idag fortsätter mixed sale där i huvudsak starthästar bjuds ut.
Av
Mia Törnberg
Foto Simon Hagen/Stalltz.se
Foto Simon Hagen/Stalltz.se
Sport