Fokustema
V86 Boden
Läs senare

Makethemark till Bjerke

Makethemark (e. Maharajah) hade slickat såren efter att fallit som favorit i Kungapokalen.
I onsdagskvällens försök till Norrlands Grand Prix såg hästen lika bländande ut som han gjorde i säsongens två första starter.
Av
Emil Persson
Makethemark var tillbaka som en vinnare under onsdagskvällen. Foto: Ola Westerberg/ALN
Makethemark var tillbaka som en vinnare under onsdagskvällen. Foto: Ola Westerberg/ALN

Petri Salmela sände upp den Söderby-stationerade fyraåringen till hemmabanan Boden där han hade en lämplig uppgift i enklare omgivning efter fallet i Kungapokalen.

Någon skada av det loppet och upploppsgaloppen hade sannerligen inte Makethemark tagit. Efter att Ulf Ohlsson tagit sig ut – måhända en aningen bryskt – i första kurvan gentemot andrahandsfavoriten Algot Zonett körde han sig till tät efter 700 meter.
Jämn 1.13-fart loppet igenom gjorde honom helt ensam på banan i vad som såg ut som en rent joggingtur.
– Klart man gillar en sådan här häst. Han gör för det mesta allt rätt. Det var lite tight i första sväng, men inget ojuste och det löste sig bra för vår del. Makethemark gillar verkligen när banan är så här fast och fin och han gick i mål med gott om krafter kvar, sade Ulf Ohlsson.

Tränare Salmela bubblade likaså:
– Så fin han är! Det är en häst som verkligen berör och man blir stolt som tränare när man har en sådan här häst i stallet. Det händer inte varje år precis… Jag förstod på förhand att det skulle bli en duell mellan Makethemark och Algot Zonett i det här loppet, men min andra häst Dragondamour Sisu var tvåa så det var riktigt bra. Redan innan dagens lopp var planen att åka till Bjerke under Oslo Grand Prix-dagen och starta i Fyraåringseliten där och om allt ser bra ut efter dagens start står den planen fast, sade Petri Salmela.

I Fyraåringseliten i Oslo (söndag 11 juni) handlar det om 1.609 meter autostart och 200.000 norska kronor i förstapris.
Än mer – 250.000 kronor – är förstapriset i finalen av Norrlands Grand Prix torsdag den 20 juli dit Makethemark nu blev inkvalad.

Hedrade Scandal Play

Den forne derbyvinnaren Beau Mec (e. Jag de Bellouet) ser bättre ut än någonsin som tioåring. Lars Wikström har satt hästen i ett bländande skick vilket nu resulterade i ytterligare 100.000 kronor in i Scandal Plays Minne.
– Jättekul att se honom; han gjorde ett fantastiskt lopp. Jag var rätt så lugn för han såg så fin ut, sade Wikström.
Ulf Ohlsson rattade som nämnt även Makethemark till seger, men även Hagentoy (e. Love You) som såg utläcker ut då han spänstade hem Klass I-försöket via tidig ledning.

Stalldubbel

Ingemar Hultqvist och hans duktiga personalduo bestående av Samu Sundqvist och Malin Viklund har fått fram en högintressant treåring i Selmer I.H. (e. Love You).
Efter att hästen slagit banrekord i Skellefteå med 1.15,7/2.140 meter i starten innan jagade han nu ikapp dödenstappre Canwin B.F. (e. Weingartner) i sista steget via en häftig repa från femte utvändigt.

Den hästen kommer dyka upp på Solvalla och kvala till Kriteriet i mitten av september, var så säker!

Mika Forss rattade hästen till vinst och det gjorde han även bakom Magnifik Brodde (e. Love You) från samma stall.
Triumfen var den tredje i följd och som han ser ut för dagen kan han bli svårslagen i Bodens Bronsdivisionslopp under deras V75-dag den 18 juni.
För stallet var det den tolfte årssegern i 34:e starten.

Fokustema
Vincennes
Läs senare

Bryssel i Paris

Björn Goop och Bryssel tog hem Prix de Sille le Guillaume (€58.000) på Vincennes idag trots ett kortare galoppinslag från start.
Av
Claes Freidenvall
Björn Goop och Bryssel efter segern i Paris idag. Foto: Gerard Forni
Björn Goop och Bryssel efter segern i Paris idag. Foto: Gerard Forni

Sjuårige Bryssel (e. Ready Cash-Spacelane) och Björn Goop styrde på i tredjespår 1.200 kvar från sjunde utvändigt, fick kort senare en rygg att gå på. Vid ingången till upploppet tackade Björn Goop Visitor för draghjälpen och 100 kvar klev Bryssel förbi både ledande Classic Haufor och Visitor och vann på 1.13,0/2.850 meter.

Bryssel och Björn Goop.

Förstapriset i Prix de Sille le Guillaume uppgick till 26.100 euro och äger gör Stall Bryssel. För Bryssel var det andra segern för året på Vincennes – i somras tog han hem Prix Hygica (€48.000) på 1.13,5 över 2.850 meter.

I Paris har också Bryssel vunnit Prix de Sainte-Marie-du-Mont (€50.000) och i Sverige har han tagit sin största vinst i Sören Nordins lopp och det gjorde han som treåring på Solvalla.

Fokustema
Vincennes
Läs senare

Goop kör i franska Stokriteriet

Franska Stokriteriet – Criterium des Pouliches (€110.000) – avgörs på lördag på Vincennes och har lockat elva deltagare och flera av de mest kända korten bland de treåriga ston. Dessutom dyker Björn Goop upp i sulkyn bakom Gunilla d'Atout.
Av
Claes Freidenvall
Björn Goop åker till sin andra ”hemmabana” Vincennes på lördag för att köra i det franska Stokriteriet. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Björn Goop åker till sin andra ”hemmabana” Vincennes på lördag för att köra i det franska Stokriteriet. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Sébastien Guarato har två hästar till start och den ena – Gunilla d’Atout – körs av Björn Goop. Ready Cash-dottern kommer närmast från seger i Grupp II-loppet Prix Reine du Corta (€100.000) på Vincennes.

Green Grass är den mest merittyngda i Guaratos duo och den som tjänast mest av alla i Stokriteriet, 330.900 euro. Tidigare i år har hon vunnit Criterium des Jeunes (€170.000) plus Prix Gelinotte (€100.000) och Prix Roquepine (€100.000).

Två hästar till start har också Philippe Allaire. Girls Talk har vunnit två semi-classique-löpningar – Prix Masina (€100.000) och Prix Guy Deloison (€100.000) – under 2019. Hans andra kort Graine de Crack står utan seger under 2019, men har tre tredjeplatser i semi-classique-löpningarna Prix Gelinotte, Prix Roquepine och Prix Ozo.

Startlista:

Criterium des Pouliches (€110.000)
Priser: 49.500-27.500-15.400-8.800-5.500-2.200-1.100 euro.
2.700 meter.

Namn (far) – Körsven

 1. Gourgandine (e. Bold Eagle) – Franck Ouvrie
 2. Galaxie du Goutier (e. Kaisy Dream) – Clemence Duvaldestin
 3. Gondole Jenilou (e. Goetmals Wood) – Yoann Lebourgeois
 4. Gaia Olmenhof (e. Ready Cash) – Christophe Martens
 5. Galilea Money (e. Bold Eagle) – Nicolas Bazire
 6. Gloria du Goutier (e. Timoko) – Jean-Philippe Monclin
 7. Graine de Crack (e. Booster Winner) – Anthony Barrier
 8. Gunilla d’Atout (e. Ready Cash) – Björn Goop
 9. Gee (e. Brutus de Bailly) – Mathieu Mottier
 10. Girls Talk (e. Brillantissme) – David Thomain
 11. Green Grass (e. Bold Eagle) – Gabriele Gelormini
Fokustema
Solvalla Grand Prix UPPDATERAD
Läs senare

Fyra av sju från Melander

Endast nio hästar ville vara med och köra om 581.500 kronor i Solvalla Grand Prix på onsdag. Av dem var endast sju startberättigade och hela fyra kommer från Stefan Melanders stall.
Av
Lars G Dahlgren
Evaluate och Stefan Melander vid en seger på Solvalla i april. Foto Tommy Andersson/ALN
Evaluate och Stefan Melander vid en seger på Solvalla i april. Foto Tommy Andersson/ALN

Det samlas poäng till Solvalla Grand Prix i Solvallaserien hela året, men i slutändan blev det inte ens nära fullt fällt.  i detta fyraåringslopp med 300.000 kronor till vinnaren.

Mest meriterade är Fyraåringselitvinnaren Missle Hill (e. Muscle Hill – India Hall) och Sprintermästartrean Evaluate (e. Andover Hall – Blathin)

Av de sju anmälda är fyra importer från Nordamerika. För att få vara med i Solvalla GP måste hästarna ha startat i något av loppen i Solvallaserien, och eftersom varken Thrust Control eller Maxus gjort det av de nio som var anmälda går loppet med futtiga sju hästar.

Anmälningslista

Solvalla Grand Prix, onsdag 27 november, 2.140 meter autostart. Förstapris: 300.000 kronor:

 • Evaluate – tränare: Stefan Melander
 • Flight Dynamics – Stefan Melander
 • Im Your Captain – Stefan Melander
 • Mellby Glader – Robert Bergh
 • Missle Hill – Daniel Redén
 • Tito C.A. – Stefan Melander
 • Wingmaster – Emelie Persson (a)

Startlistan till Solvalla Grand Prix med kuskar och startspår blir klar under torsdageftermiddagen.