Fokustema
V86
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

Makethemark tillbaka i mars

Petri Salmela hade sitt bästa år i karriären som tränare 2019. Styvt 9,5 miljoner sprang Salmelas hästar in.
– Tidigare var det 2013 som var toppåret, då tog vi över 100 segrar, men ifjol gjorde vi betydligt färre starter och jag var jättenöjd, säger Petri.
Av
Ola Lernå
Makethemark låg bakom Petri Salmelas rekordresultat som tränare 2019. Foto Simon Hagen
Makethemark låg bakom Petri Salmelas rekordresultat som tränare 2019. Foto Simon Hagen

Naturligtvis har stallets stjärna Makethemark (e. Maharajah) dragit ett tungt lass.
– Men även om man tar bort hans siffror så sprang övriga hästar in nära sex miljoner. Det är godkänt i alla fall.
Var det några besvikelser?
– Treåringarna kom inte upp i den nivå jag önskat. Det ser bättre ut på den fronten i år.
Några namn?
– Nej! Snälla, du vet hur det blir. Det är fem-sex som sticker ut just nu. De måste bevisa det på banan också och jag skulle vilja slippa säga några namn i nuläget.

Makethemark i mars

Makethemark var bland annat trea i Elitloppet, tvåa i Åby Stora Pris och vann i Mikkeli. Under höstens starter var det inte samma tryck i hästen.
– Det var inte helt oväntat eftersom vi startade säsongen tidigt. Han fick vara häst hela oktober och gick bra och strosade. Sedan tränade vi igång och han har jobbat starkt hela vintern.
Hur är planen för året?
– Hela februari är det full träning, kanske får han följa med in till Solvalla för något jobb också. Sedan siktar vi på att vara tillbaka och tävla första halvan i mars. Med Olympiatravet på Åby som första mål för året, säger Salmela.
Och tillägger snabbt:
– Men det är min plan, det är hästen som visar mig vägen, det är Makethemark som bestämmer i slutänden.

Trio på V86

Salmela har fler hästar i Stockholm och ikväll selas det ut tre hästar på Solvalla. Alla tre har ”överraskningspotential”.
– Om vi börjar med Anita Your S.M. (V86-4) så gick hon 1.14,9 full väg med stillastående start i december. Jag tycker ändå hon fått några tuffa upplägg och skulle vilja att hon fick smyga den här gången. Det finns fint kunnande för klassen, men hon är inte någon helt enkel häst. Jag hoppas att hon sköter sig, det är nog min bästa chans inom V86 och vi gör inga ändringar.
I V86-6 selar Salmela ut duon Feather Sisu och Carisma Sisu.
– Båda har bättre form än raden. Carisma behandlade vi efter senast och hon känns riktigt på topp, men läget avskräcker förstås och det blir till att jaga en hygglig peng. Från bättre spår hade jag lyft henne som min bästa chans i omgången. Feather Sisu har också fin form, men riskerar hamna illa till och jag tror det blir svårt att vinna, avslutar Salmela.

Fokustema
Vincennes
Läs senare

H.V.Tuuri vann lätt igen

Finske H.V.Tuuri har dominerat kallblodsloppen på Vincennes. Det blev segrar i båda loppen, först i söndags och nu idag igen.
Av
Lars G Dahlgren

Eric Raffin bjöd H.V.Tuuri (e. Turo – H.V.Kipinä) ett bra lopp i andra par utvändigt och när han attackerade handlade det i praktiken om spel mot ett mål. H.V.Tuuri vann på 1.22,5a/2.100 på Vincennes stora bana, att jämföra med de 1.23,3a/2.100 han travade på lilla banan i söndags. Ossi Nurmonen tränar H.V.Tuuri. Förstapriset var 8.100 euro.

De fyra svenska kallblod som skulle varit med i detta kallblodsmöte på Vincennes, som numera körs varannat år, fick stanna hemma i Sverige på grund av att de inte uppfyllde de franska reglerna för vaccination.

Fokustema
Northfield Park
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

Toppkusk i olycka

USA:s segerrikaste kusk de senaste åren Aaron Merriman var med om en otäck olycka i lördags när hans passgångare My Three Girls gick omkull och drog med sig flera andra ekipage i fallet.
Av
Claes Freidenvall
Aaron Merriman var med om en olycka i lördags. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport


Reportage Aaron Merriman
Aaron Merriman var med om en olycka i lördags. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport Reportage Aaron Merriman

Aaron Merriman och My Three Girls satt i rygg på ledaren, när stoet galopperade i sista sväng, gick ner på knäna och ytterligare fyra ekipage gick i backen.

Bilderna från loppet såg otäcka ut, men Aaron Merriman klarade sig efter omständigheterna bra, även om det ömmade i kroppen efteråt plus att han drabbades av en liten hjärnskakning.

Både Aaron Merriman och Hunter Myers fick åka till sjukhus efter loppet i lördags, men båda kunde lämna senare under kvällen.

– Jag hoppas kunna vara tillbaka och köra i helgen, säger Aaron Merriman till ustrotting.com.

Aaron Merriman är uppsatt som kusk på Meadows imorgon och Northfield Park på lördag.

Fokustema
Vincennes
Läs senare

Kriterievinnare knappt slagen

Efter fyra raka diskningar fick Ola Åsebös forna norska Kriterievinnare Hard Times till ett bra lopp igen på Vincennes. Han var knappt slagen i Prix du Cantal.
Av
Lars G Dahlgren
Carioca de Lou (nummer 16) beerade med knapp marginal Hard Times på Vincennes. Foto: Gerard Forni
Carioca de Lou (nummer 16) beerade med knapp marginal Hard Times på Vincennes. Foto: Gerard Forni

Numera Jean-Michel Bazire-tränade Hard Times (e. Cocktail Jet – Tigerlily) var favoritspelad i torsdagens quintelopp, men fick se sig knappt slagen av valacken Carioca de Lou (e. Jag de Bellouet – Lola de Lou) och Leo Abrivard. De två hästar som gjorde upp om segern startade från 25 meters tillägg och attackerade för fullt i slutkurvan.

Laurent Claude Abrivard-tränade Carioca de Lou vann på 1.13,6/2.875 meter och Hard Times noterade 1.13,7. Andraplatsen var 12.500 euro och segerpremien 22.500.

Björn Goop-duon Tellmeastory (e. Zola Boko) och J.S.Apollo (e. The Bad Boy) knep matlapparna 1.000 och 500 euro som sexa och sjua på 1.14,5 medan Björn själv slutade oplacerad med sin uppsittning Bryssel (e. Ready Cash).