Fokustema
Utblick Finland
Läs senare

Makethemarks sköna fullträff

Trea i Elitloppet, tvåa i både Norrbottens Stora Pris och Ulf Thoresen Grand International.
I St Michel-Ajo i Mikkeli idag fick Makethemark äntligen smaka segerns sötma.
Av
Mathias Hedlund
Petri Salmelas Makethemark och Ulf Ohlsson vann St Michel-Ajo i Mikkeli i eftermiddag. Foto Adam Ström/Stalltz.se
Petri Salmelas Makethemark och Ulf Ohlsson vann St Michel-Ajo i Mikkeli i eftermiddag. Foto Adam Ström/Stalltz.se

Listan av vinnare i St Michel-Ajo genom åren är lika lång som imponerande och där sticker bland annat Varennes världsrekord på 1.09,3 från 2002 ut. Nu tar även svenskfödde Maharajah-sonen Makethemark plats där.

– Han har visat hela året vilken bra häst han är och var verkligen värd att vinna det här loppet, sade segerkusken Ulf Ohlsson, ständig partner bakom Bodentränaren Petri Salmelas sexåring.

Söndagens upplaga hade samlat sju hästar efter strykning av Ranch Kelly och det gick undan i början och till slut. Däremellan var det desto lugnare.

Johan Untersteiner-tränade Pastore Bob med Mika Forss var kvickast bakom bilen och flög till tät. Finske Elitloppssexan Next Direction och Ilkka Nurmonen anslöt snabbt på utsidan och ut ur första sväng släpptes hästen till ledningen via 1.08,5 första 500. Samtidigt hade Ulf Ohlsson efter försiktig inlending med Makethemark hittat andra utvändigt.

Så såg det ut till 600 meter från mål, då Ohlsson drog i högertömmen. Makethemark nådde snabbt fram utvändigt om tätparet och redan ut ur slutsvängen syntes vartåt det barkade, men det dröjde till en bra bit in på det korta upploppet innan segern var bärgad via 1.09 sista 500.

Fakta

Makethemark

Hingst 6 år e. Maharajah – Global Naughty e. Conway Hall

Resultat: 51 st: 22–11–7

Rekord: 1.10,2ak*

Intjänat: 7.653.010 kronor

Uppfödare: AB Nian, Älvsbyn

Ägare: Stall Nian.

Tränare: Petri Salmela, Boden

Körsven: Ulf Ohlsson, Solvalla

Skötare: Anne Raatikainen

Expandera

– Makethemark kändes jättefin i sista sväng och jag hade mycket i tömmarna, samtidigt som de såg lite anstängda ut i täten, men man vet aldrig om det räcker när upploppet är kort, sade Ulf Ohlsson.

Next Direction tog andraplatsen, knappt före Pastoe Bob som försökte få fritt på innerspår och inte var tom i mål. Båda travade 1.10,3.

Bucks To Burns debut i eliten slutade trots en fin insats i moll. Från tredje invändigt vred Daniel Olsson ut ett par spår på upploppet och störde Cheif Orlando till galopp. Bucks To Burns fullföljde gott utan att se bottnad ut som fyra men blev diskvalificerad. Den fjärde svensktränade hästen Disco Volante fick en tung inledning i tredjespår, backades till tredje utvändigt, men var slagen redan i slutsvängen.

80.000 euro var segern värd för Makethemark som passade 7,5 miljoner kronor intjänat i karriären. Segern var hans andra i år, den första kom i Olympiatravskval på Romme i årsdebuten, och förutom sjätteplatsen i Copenhagen Cup efter försiktigt upplägg har han varit bland de tre främsta i alla starter.

Pallplatser för Salmela

Petri Salmela hade ytterligare hästar med till Mikkeli. Cupido Sisu (e. Judge Joe) nådde från dubbla tillägg tredjeplatsen i ett trekilometerslopp, som vanns från startfållan av Sahara Sandstorm (e. Make it Happen) och Henri Bollström på 1.14,6/3.100 meter. Cupido Sisu fick 1.500 euro för sin insats på 1.13,8/3.140 meter.

Desto mer imponerade italienske fyraåringen Zinco Jet (e. Wishing Stone). Inte inledningsvis då när han kastade sig i galopp bakom startbilen för Ulf Ohlsson. Markförlusten blev över 50 meter samtidigt som storfavoriten och finske kullettan Graceful Swamp (e. So Perfect) nått ledningen efter 300 meter.

Varvet från mål var Zinco Jet ikapp klungan och på sista bortre långsidan kastade Ohlsson loss. Zinco Jet kom snabbt fram på utsidan om ledaren och fullföljde gott hela vägen i en 1.09-avslutning sista havlvvarvet, men fick ge sig med en längd. Segertiden skrevs till 1.11,7a/1.609 meter medan Zinco Jet travade tiondelen långsammare. 10.000 euro kvitterade Graceful Swamp ut, medan Petri Salmelas häst fick nöja sig med hälften.

Fokustema
Solvalla
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

Solvalla: Från oval till droppe?

Solvalla har tidigare undersökt möjligheterna att bygga en 1.400-metersbana, men dessa har stoppats i byrålådan.
Tanken att på något sätt förlänga Solvalla lever alltjämt.
– En droppformad bana skulle tilltala mig personligen, med en vidare slutsväng och långt upplopp, säger Solvallas vd Jörgen Forsberg.
Av
Ola Lernå
Solvalla ser över möjligheterna att förändra banans utseende. VD Jörgen Forsberg kan tänka sig en droppformad tävlingsoval. Foto Jeannie Karlsson
Solvalla ser över möjligheterna att förändra banans utseende. VD Jörgen Forsberg kan tänka sig en droppformad tävlingsoval. Foto Jeannie Karlsson

Rykten om en eventuell ombyggnation på Solvalla har florerat – finns det några sanningar i påståendet?
– Det har varit uppe på ett styrelsemöte att vi ska se över möjligheten. För att utvecklas måste man våga titta på sådana här saker, säger Forsberg.
På Solvalla har man tidigare kikat på möjligheten att förlänga banan med 400 meter för att skapa intressantare tävlingar.
– Men det går helt enkelt inte, konstaterar Forsberg och syftar på infrastrukturen runt Solvalla som begränsar möjligheterna.
Hur skulle ”din” droppformade bana kunna se ut?
– Alltså, nu spekulerar jag. Men det borde gå att förlänga sista sväng en bit, göra den lite vidare och därmed få längre bana, ett längre och mer utslagsgivande upplopp. Men det är som sagt mina egna funderingar, säger Forsberg.

Så här skulle Solvallas bana kunna se ut i framtiden om slutsvängen breddas och därmed gör banan längre. Grafik: Sulkysport

Hur långt har ni kommit i det här arbetet?
– Det har som sagt varit uppe på styrelsenivå att vi ska se över det, men vi har ännu inte någon arkitekt inkopplad och några tidsramar går inte att ge. Det är dock viktigt att vi vågar titta på sådana här saker för att om möjligt kunna utveckla såväl sporten som upplevelsen, säger Forsberg.

Fokustema
VM-loppet
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

VM: ”För mig smäller…”

Ska Erik Adielsson få sätta pricken över i på Yonkers?
Pulsen steg rejält efter spårlottningen igår när det stod klart att Uza Josselyn (e. Love You) tar sats mot titeln världens bästa travhäst med en fyra på vojlocken.
Av
Ola Lernå
Kan Uza Josselyn ge Erik Adielsson en seger i VM-loppet? Foto Simon Hagen
Kan Uza Josselyn ge Erik Adielsson en seger i VM-loppet? Foto Simon Hagen

För Erik Adielsson är VM-äventyret inget nytt. När loppet återuppstod 2015 efter 20 år i dvala var han oplacerad bakom On Track Piraten och året efter tvåa bakom Oasis Bi. Men frågan är om han haft en bättre möjlighet än i år. Uza Josselyn tändes efter spårlottningen igår upp som en sexoddsare i International Trot, favorit är ett annat sto; Atlanta (e. Chapter Seven).
Totalt har elva ston vunnit ”VM-loppet” som kördes första gången 1959, men hade ett 20 års uppehåll mellan 1995-2015.
– Uza Josselyn borde passa på 800-metersbana, men helt säker är man aldrig, säger Erik Adielsson.

Värmde upp på hemmaplan

Åttaåriga Uza Josselyn är danskfödd, körs av svensk kusk, ägs av ett franskt bolag, men tävlar i schweiziska färger då tränaren Rene Aebischer har sitt ursprung i alplandet.
Uza Josselyn fick värma upp inför USA-resan med start i hemlandet. På Avenches vann hon i ett fyrahästarsfält 29 september på måttliga 1.21,7/2.350 meter med sin tränare René Aebischer i sulkyn.
Senaste starten i Sverige var Sundsvall Open Trot där hon satt fast som oplacerad, gången före tog hon hem EM för ston på Solvalla.

Fakta

Alla ston som vunnit VM-loppet

1966 Armbro Flight
1967 Roquepine
1968 Roquepine
1969 Une de Mai
1970 Fresh Yankee
1971 Une de Mai
1973 Delmonica Hanover
1974 Delmonica Hanover
1980 Classical Way
1989 Kit Lobell
1991 Peace Corps

Expandera

Och i form kan Uza Josselyn tampas med de bästa travarna i världen.
– Jag har respekt för flera av motståndarna, men jag måste studera dem i detalj närmare loppet. En sådan som Zacon Gio har jag för dålig koll på ännu för att bedöma några segerchanser.

Erik Adielsson, Travkusk, Sulkysport, Travsport
Erik Adielsson. Foto Jeannie Karlsson

Hur ”stort” är VM-loppet?
– Det är ju det ett av de högst doterade loppet i världen när det gäller prispengar, men för mig smäller Elitloppet, Prix d’Amérique och Hambletonian högre. Men ett VM är alltid ett VM. Det är också fina kringarrangemang och jag ser verkligen fram emot att åka, sade Erik Adielsson som körde sista loppet på svensk mark den här veckan igår på Solvalla.
VM-loppet avgörs 21:00 svensk tid på lördag och lockar med en halv miljon dollar till vinnaren.

 

Startlista:

Yonkers International Trot ($1.000.000)
2.011 meter, autostart.

 1. Slide So Easy – Åke Svanstedt (Flemming Jensen)
 2. Bahia Quesnot – Junior Guelpa (Junior Guelpa)
 3. Atlanta – Yannick Gingras (Ron Burke)
 4. Uza Josselyn – Erik Adielsson (René Aebischer)
 5. Zacon Gio – Roberto Vecchione (Holger Ehlert)
 6. Marion Marauder – Scott Zeron (Paula Wellwood)
 7. Cruzado Dela Noche – Brian Sears (Marcus Melander)
 8. Lionel – Göran Antonsen (Göran Antonsen)
 9. Guardian Angel Ås – Tim Tetrick (Anette Lorentzon)
 10. Norton Commander – Conrad Lugauer (Conrad Lugauer)
Fokustema
Grand Circle 4-års Championat
Läs senare

Billund nästa för Kriterievinnare

På söndag avgörs Billunds storlopp Grand Circle 4-års Championat med 205.000 danska kronor till vinnaren. Peter Untersteiner skickar fjolårets Kriterievinnare Diamondwind dit och Thomas Uhrberg kör Da Vinci Peak åt Steen Juul.
Av
Claes Freidenvall
Diamondwind vid vinsten i Danskt Travkriterium förra året med sin tränare Peter Untersteiner i sulkyn. Foto: Martin Timm Holmstav
Diamondwind vid vinsten i Danskt Travkriterium förra året med sin tränare Peter Untersteiner i sulkyn. Foto: Martin Timm Holmstav

Distansen i Grand Circle 4-års Championat är 1.900 meter och tolv hästar har anmält sitt intresse. Flemming Jensen sitter upp bakom Diamondwind (e. Wishing Stone) och väljer alltså att stanna hemma från VM-loppet på Yonkers Raceway – överlåter tömmarna till Åke Svanstedt bakom Slide So Easy – på lördag.

Årets danske Derbyvinnare Dumbo (e. Wishing Stone) finns på plats i Billund och det gör också trean Dortmund (e. Timoko), fyran Diamant Östervang (e. Wishing Stone) och Peter Untersteiners femma Diamond Wind, men däremot saknas tvåan Donatello Garbo.

Dumbo har startat en gång efter triumfen i Derbyt och var då trea i Ålborgs Stora Pris – den danska Derbyrevanschen – bakom Steen Juuls Daytona och Donatello Garbo.

Startlista:

Grand Circle 4-års Championat
1.900 meter, autostart.

 1. Da Vinci Peak – Thomas Uhrberg
 2. Dumbo – Morten Friis
 3. Donato Hyrdehöj – René Kjaer
 4. Dickson Shadow – Morten Juul
 5. Dontpatheferryman – Birger Jörgensen
 6. Diamant Östervang – Kenneth Andersen
 7. Daytona – Steen Juul
 8. Dekanen K – Jeppe Juel
 9. Diamond Is Rough – Kasper K. Andersen
 10. Dortmund – Marc Baek Nielsen
 11. Diamondwind – Flemming Jensen
 12. Don Pedro – Jan Dahlgaard