Fokustema
Utblick Finland
Läs senare

Makethemarks sköna fullträff

Trea i Elitloppet, tvåa i både Norrbottens Stora Pris och Ulf Thoresen Grand International.
I St Michel-Ajo i Mikkeli idag fick Makethemark äntligen smaka segerns sötma.
Av
Mathias Hedlund
Petri Salmelas Makethemark och Ulf Ohlsson vann St Michel-Ajo i Mikkeli i eftermiddag. Foto Adam Ström/Stalltz.se
Petri Salmelas Makethemark och Ulf Ohlsson vann St Michel-Ajo i Mikkeli i eftermiddag. Foto Adam Ström/Stalltz.se

Listan av vinnare i St Michel-Ajo genom åren är lika lång som imponerande och där sticker bland annat Varennes världsrekord på 1.09,3 från 2002 ut. Nu tar även svenskfödde Maharajah-sonen Makethemark plats där.

– Han har visat hela året vilken bra häst han är och var verkligen värd att vinna det här loppet, sade segerkusken Ulf Ohlsson, ständig partner bakom Bodentränaren Petri Salmelas sexåring.

Söndagens upplaga hade samlat sju hästar efter strykning av Ranch Kelly och det gick undan i början och till slut. Däremellan var det desto lugnare.

Johan Untersteiner-tränade Pastore Bob med Mika Forss var kvickast bakom bilen och flög till tät. Finske Elitloppssexan Next Direction och Ilkka Nurmonen anslöt snabbt på utsidan och ut ur första sväng släpptes hästen till ledningen via 1.08,5 första 500. Samtidigt hade Ulf Ohlsson efter försiktig inlending med Makethemark hittat andra utvändigt.

Så såg det ut till 600 meter från mål, då Ohlsson drog i högertömmen. Makethemark nådde snabbt fram utvändigt om tätparet och redan ut ur slutsvängen syntes vartåt det barkade, men det dröjde till en bra bit in på det korta upploppet innan segern var bärgad via 1.09 sista 500.

Fakta

Makethemark

Hingst 6 år e. Maharajah – Global Naughty e. Conway Hall

Resultat: 51 st: 22–11–7

Rekord: 1.10,2ak*

Intjänat: 7.653.010 kronor

Uppfödare: AB Nian, Älvsbyn

Ägare: Stall Nian.

Tränare: Petri Salmela, Boden

Körsven: Ulf Ohlsson, Solvalla

Skötare: Anne Raatikainen

Expandera

– Makethemark kändes jättefin i sista sväng och jag hade mycket i tömmarna, samtidigt som de såg lite anstängda ut i täten, men man vet aldrig om det räcker när upploppet är kort, sade Ulf Ohlsson.

Next Direction tog andraplatsen, knappt före Pastoe Bob som försökte få fritt på innerspår och inte var tom i mål. Båda travade 1.10,3.

Bucks To Burns debut i eliten slutade trots en fin insats i moll. Från tredje invändigt vred Daniel Olsson ut ett par spår på upploppet och störde Cheif Orlando till galopp. Bucks To Burns fullföljde gott utan att se bottnad ut som fyra men blev diskvalificerad. Den fjärde svensktränade hästen Disco Volante fick en tung inledning i tredjespår, backades till tredje utvändigt, men var slagen redan i slutsvängen.

80.000 euro var segern värd för Makethemark som passade 7,5 miljoner kronor intjänat i karriären. Segern var hans andra i år, den första kom i Olympiatravskval på Romme i årsdebuten, och förutom sjätteplatsen i Copenhagen Cup efter försiktigt upplägg har han varit bland de tre främsta i alla starter.

Pallplatser för Salmela

Petri Salmela hade ytterligare hästar med till Mikkeli. Cupido Sisu (e. Judge Joe) nådde från dubbla tillägg tredjeplatsen i ett trekilometerslopp, som vanns från startfållan av Sahara Sandstorm (e. Make it Happen) och Henri Bollström på 1.14,6/3.100 meter. Cupido Sisu fick 1.500 euro för sin insats på 1.13,8/3.140 meter.

Desto mer imponerade italienske fyraåringen Zinco Jet (e. Wishing Stone). Inte inledningsvis då när han kastade sig i galopp bakom startbilen för Ulf Ohlsson. Markförlusten blev över 50 meter samtidigt som storfavoriten och finske kullettan Graceful Swamp (e. So Perfect) nått ledningen efter 300 meter.

Varvet från mål var Zinco Jet ikapp klungan och på sista bortre långsidan kastade Ohlsson loss. Zinco Jet kom snabbt fram på utsidan om ledaren och fullföljde gott hela vägen i en 1.09-avslutning sista havlvvarvet, men fick ge sig med en längd. Segertiden skrevs till 1.11,7a/1.609 meter medan Zinco Jet travade tiondelen långsammare. 10.000 euro kvitterade Graceful Swamp ut, medan Petri Salmelas häst fick nöja sig med hälften.

Fokustema
Startlistor 24–28 augusti
Läs senare

24–28 augusti: Multijackpot, Danskt Derby och V86 Express

I helgen är det toppsport både på Bergsåker och på Charlottenlund i Danmark.
Här är startlistorna till Bergsåkers dubbla V75-omgångar, Danskt Travderbyt samt ytterligare 13 banor lördag till onsdag.
Av
Redaktionen
Ringostarr Treb vann Hugo Åbergs Memorial och är favorit i Sundsvall Open Trot. Ett lopp han vann 2017. Foto Simon Hagen
Ringostarr Treb vann Hugo Åbergs Memorial och är favorit i Sundsvall Open Trot. Ett lopp han vann 2017. Foto Simon Hagen

Sulkysport presenterar två gånger i veckan startlistor till alla svenska travbanor sammanställt i enkelt pdf-format som kan laddas ned, här på hemsidan.
Varje tävlingsdags startlistor finns sammanställda på två sidor med banans huvudspelform på ena sidan och övriga lopp på andra sidan.

Här kan du ladda ned och kolla in startlistorna från lördag till onsdag.

Startlistor som finns med i det här digitala pdf-dokumentet:
Lördag: Åmål (11.10), Bergsåker V75 med multijackpot (14.45), Mantorp (18.30)
Söndag: Skellefteå (11.00), Hagmyren (11.10), Charlottenlund V75 (12.45)
Måndag: Östersund (12.20), Halmstad V64 (18.20), Eskilstuna (18.25), Färjestad (18.30)
Tisdag: Romme (12.20), Solvalla V64 (18.20), Axevalla (18.30)
Onsdag: Solvalla/Åby V86 (18.15)

Autokort e-tidning
89 kronor i månaden
Enkelt och smidigt
Varje onsdag på din dator, surfplatta och smartphone
Beställ
Fokustema
Drivningen i Tingsryd
Läs senare

Fiore utan körspö i tre månader?

Christian Fiore kan komma att köra utan körspö i tre månader! Detta förslag har kommit upp på bordet efter att Halmstadlärlingen stängdes av fyra veckor för oreglementsenlig drivning i ett lopp i Tingsryd i söndags.
Av
Lars G Dahlgren
Christian Fiore dömdes till fyra veckors avstängning för drivning igår i Tingsryd och ska dessutom betala 6.000 kronor i böter. Foto Hanold/ALN
Christian Fiore dömdes till fyra veckors avstängning för drivning igår i Tingsryd och ska dessutom betala 6.000 kronor i böter. Foto Hanold/ALN

Halmstadtravet har idag (torsdag) skickat ut ett pressmeddelande där man redogör för de handlingar som gjorts av ledningen på Christian Fiores hemmabana efter den uppmärksammade drivningen av vinnande Taiga Woodland i söndags.

”Vi tog kontakt med Christian Fiore och Laura Myllymaa för att se om han kan tänka sig att frivilligt göra något som vore en markering på att han förstått allvaret i det han gjort. Att be om ursäkt hjälper inte. Det har vi sett prov på i andra sammanhang. Deras förslag var att Christian kör utan körspö i totalt tre månader som en markering på eftertanke. Det tycker vi är ett mycket bra förslag”, skriver Halmstadtravets verkställande direktör Dag Ekner, sportchef Jan-Olof Molin och måldomare Mats Kvint.

Kontakt har även tagits med Svensk Travsports ordförande Marjaana Alaviuhkola med följden att föreslaget om ”att frivilligt avstå körspö” tas upp i styrelsen redan under nästa veckas Derbyhelg.

Halmstadtravets ledning anser att påföljden – 6.000 kronor i böter och fyra veckors avstängning – var för lågt satt, även om den följde reglementets mallar och skrivning. Halmstadtravet har fått besked från ST:s chef Ulf Hörnberg att ST:s uppfattning är att påföljden står i relation till det som skett utifrån nuvarande reglemente, men stannar alltså inte vid det utan ville att Christian Fiore på något sätt skulle ”sona hårdare” det han gjort i det aktuella loppet. Det var detta som resulterade i förslaget att Christian Fiore frivilligt skulle avstå att ha med sig körspö ut i loppen under en tidsperiod efter att avstängningen avtjänats.

Detta är förstås inte oprobelamatiskt ur vare sig sportslig eller spelmässig synvinkel. Till exempel kan ju då Fiore inte på samma sätt som sina medtävlare i loppen använda körspöet som korrigeringsmedel för att till exempel få hästen mer framåt i situationer där den bryter, skyggar eller är ”ofokuserad”.

Det ska också nämnas att banveterinären på Tingsrydstravet, inspekterade Taiga Woodland efter loppet men kunde inte hitta några märken från kuskens drivning och att Svensk Travsport satt Fiore på den speciella bevakningslista som innebär att varje drivningsförseelse han gör sig skyld til framöver automatiskt medför avstängning (terminologi för det: alla Fiores drivningar utöver vad reglementet tillåtet klassas som tredjegångsförseelse).

Halmstadstravets pressmeddelande i sin helhet

 

”Angående drivningen på Tingsryd

Vi har fått frågan hur vi har tänkt agera gällande Christian Fiores drivning vid söndagens tävlingar på Tingsryd. Vi har gjort följande:

Vi träffades på måndagen och tittade på loppets slutskede ett antal gånger. Detta med bästa tänkbara bilder. Efter det hade vi en överläggning och vi konstaterade då att vi anser att straffet är för lite i relation till det vi ser. Då tar vi även hänsyn till tidigare i år då Christian Fiore dömdes hos oss för dåligt uppförande i en dom som även inkluderade hanteringen av en unghäst på banan. De enda som skulle kunna agera innanför ett regelverk är dock ST centralt. 

Vi tog därför kontakt med ST i form av Ulf Hörnberg tisdag morgon. De hade redan haft fallet uppe tidigare samma morgon. På frågan om de avser att fastställa ett strängare straff är svaret nej. Deras uppfattning är att straffet står i relation till det som skett utifrån det reglemente som finns för närvarande. 
Frågan ställs nu också om vi kan få deras mandat att agera hårdare utifrån att Christian Fiore har sin licens kopplad till oss. Här trycker vi även på att vi vill kunna väga in det tidigare straffet från oss i år. Svaret är nej från ST även kring detta. 

4.  Då återstår om vi skulle agera helt utanför regelboken som i fallet med de fyra italienska kuskarna. Det är inte aktuellt då vi var den enda banan i landet som i det fallet tog ställning.

Med detta sagt gjorde vi ytterligare två saker.  

Vi tog kontakt med Christian Fiore och Laura Myllymaa för att se om han kan tänka sig att frivilligt göra något som vore en markering på att han förstått allvaret i det han gjort. Att be om ursäkt hjälper inte. Det har vi sett prov på i andra sammanhang. Deras förslag var att Christian kör utan körspö i totalt 3 månader som en markering på eftertanke. Det tycker vi är ett mycket bra förslag.

Vi har även varit i kontakt med ST:s ordförande Marjaana Alaviuhkola och framfört våra synpunkter. Hon har lovat att ST:s styrelse skyndsamt kommer att ta upp frågan. Med frågan ställd om nuvarande reglemente täcker in det vi önskar när vi även i en framtid avser att tävla med hästar. 
För Halmstadtravet

Dag Ekner, Jan-Olof Molin samt Mats Kvint”

 

Fokustema
Frankrike
Läs senare

Rivierans topplopp

Lördagens Grand Prix du Departement des Alpes-Mari (€150.000) i Cagnes sur Mer har samlat ett litet, men naggande gott startfält.
Av
Emil Persson
Jean Michel Bazire, Bel Avis och Kirsi Mannine efter segern i Gran Premio della Lotteria. På lördagkväll jagar de en ny storloppsseger söderöver. Foto Gerard Forni
Jean Michel Bazire, Bel Avis och Kirsi Mannine efter segern i Gran Premio della Lotteria. På lördagkväll jagar de en ny storloppsseger söderöver. Foto Gerard Forni

Bland de nio som gör upp om segerpremien på 67.500 euro över 1.609 meter autostart syns bland annat den färska Sto EM-tvåan Bahia Quesnot (e. Scipion du Goutier) som redan är tillbaka på fransk mark efter Solvallastarten den 14 augusti.

Hon stöter bland annat på Lotteriavinnaren Bel Avis (e. Ganymede), 2017 års Europaderbyvinnare Drole de Jet (e. Coktail Jet) samt unghäststjärnan Vivid Wise As (e. Yankee Glide) vilken övertygade stort vid debutvinsten i Alessandro Gocciadoros regi.

Startlista Grand Prix du Departement des Alpes-Mari
1.609 meter autostart, samlad prissumma: 150.000 euro

  1. Tessy d’Ete – Franck Nivard
  2. Bel Avis – Jean Michel Bazire
  3. Bahia Quesnot – Junior Guelpa
  4. Desir Castelets – David Bekaert
  5. Vivid Wise As – Alessandro Gocciadoro
  6. Valokaja Hindö – Christophe Martens
  7. Romanesque – Jean Charles Feron
  8. Drole de Jet – Pierre Vercruysse
  9. Voyager Grif – Giampaolo Minnucci