Fokustema
Svensk Travsport
Läs senare

Malmqvists licens dras in

Svenskt Travsport har dragit in Tomas Malmqvists proffslicens under pågående utredning med anledning av att Mack Love behandlats inom karenstid utan att hästens ansvarige tränare strukit hästen innan behandlingen påbörjats.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Tomas Malmqvist har fått tillbaka sin licens efter beslut i STAD, men hästen Mack Lobell har fortsatt startförbud.... Foto Scoopdyga.com
Tomas Malmqvist har fått tillbaka sin licens efter beslut i STAD, men hästen Mack Lobell har fortsatt startförbud.... Foto Scoopdyga.com
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

– En tillfällig indragning av licensen då vi har ett pågående ärende där vi jobbar med misstänkt överträdelse av antidopingreglementet och innehav av otillåtet preparat, säger ST:s utredningschef Mattias Falkbåge.

Tomas Malmqvist har tidigare idag för Sulkysport berättat om den uppkomna situationen med Mack Love:

– Mitt problem i det hela är att jag inte hunnit stryka hästen när den blev sjuk eftersom jag inte hade någon kontakt med veterinären då jag var på tävlingar i Frankrike. Veterinären tog beslutet att hästen inte skulle starta och satte honom på behandling. Fem minuter senare kommer ST till oss och vi hinner inte med att informera Svensk Travsport om att hästen skulle strykas säger Tomas Malmqvist.

Inget akut situation

Svensk Travsport skriver på sin hemsida, att ärendet berör en situation där startanmäld häst genomgått en veterinärbehandling inom karenstiden. Trots att situationen ej bedömdes vara akut samt att tid och förutsättningar har funnits så har tränaren inte strukit hästen innan behandlingen påbörjades.

Mattias Falkbåge, utredningschef på Svensk Travsport. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

– Det var inget akut för hästen utan det har funnits tid och förutsättningar för tränaren att stryka hästen och det är inte gjort innan behandlingen påbörjats. När vi går in i stallet på en oanmäld kontroll så är behandlingen påbörjad. Det är ganska snarlikt ett ärende (Mathias Andersson, reds. anm.) som vi haft tidigare kring behandlingar även om det finns vissa skillnader. Här var det en veterinär på plats, säger Mattias Falkbåge, och fortsätter:

”Måste kunna ställa krav”

– Om det inte är tokakut måste vi kunna ställa kravet på tränaren att de måste stryka hästen innan en behandling även om hästvälfärden går först. Vi måste kunna ställa det kravet för annars kommer vi aldrig kunna gå vidare i ett antidopingarbetet med karensbestämmelser. Då kommer vi alltid få kommentaren ”jag tänkte stryka hästen” även om vi är övertygad om att tränaren inte tänkte så.

Tomas Malmqvist är avstängd tills vidare, men det finns möjlighet att överklaga till Svensk Travsports Ansvars- och Disciplinnämnd (STAD).

– Utredningen kommer att gå snabbare eftersom den är mindre komplicerad än det förra ärendet vi hade. Om det överklagas går det på en prövning hos STAD så fort som möjligt, men vi har några samtal kvar under kommande vecka. Vi kommer att redovisa in ärendet till STAD på ett väldigt kort perspektiv. När det blir licensindragningar är det högt prioriterat, säger Falkbåge.

Ytterligare under dagen har två hästar strukits för pågående utredning från Tomas Malmqvists stall. Förutom Mack Love har också Foxtail Pine och Nathalie Wood strukits.