Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

Mammaledighet får vänta

Det var inget snack om vem som var bästa hästen i tisdagens högst doterade travlopp på svensk mark.
En resa utvändigt ledaren var inget hinder för Ulf Stenströmer-tränade Hattusa i finalen av Spartan Kronos Stoserie på Sundbyholm och Timoko-dottern var väl värd de 75.000 kronor hon hämtade hem.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Ulf Stenströmer-tränade Hattusa och Ulf Ohlsson vann stofinalen i Eskilstuna på tisdagen. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Ulf Stenströmer-tränade Hattusa och Ulf Ohlsson vann stofinalen i Eskilstuna på tisdagen. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Ulf Stenströmer hade fyra starthästar på hemmabanan Axevalla, men valde själv att göra resan till Sundbyholm där han likaså luftade en trio.
Efter att Flap Setting (e. Uncle Lasse) slutat fyra kudne han räkna hem dubbla segrar. Django Silver (e. Django Riff) var överlägsen i ett långlopp och i finalen av Spartan Kronos Stoserie visade sig Hattusa (e. Timoko) stå i en klass för sig.

Fakta

Hattusa

Femårigt brunt sto e. Timoko–Nottechiara Font e. Yankee Glide.

St: 26: 6–2–5, 1.14,2am, 482.700 kr

Ägare: Philip konsulting HB, Vänersborg.
Uppfödare: Bowess Trav HB, Morgongåva.

Tränare: Ulf Stenströmer, Axevalla.

Nog för att stoet vann ett V75-lopp i Halmstad på Nyårsafton, men där och då handlade det om ledning hela vägen och det det råder ingen tvivel om att hon har tuffat till sig markant.
I tisdagens lopp fick hon traska utvändigt om ledarinnan Geisha Brick (e. Make it Happen) i jämnt tempo hela vägen, men löste den uppgiften på bästa tänkbara sätt. Segertiden skrevs till 1.14,3a/2.140 meter via vinst med en längd och förstapriset uppgick till 75.000 kronor.
– Hon har visat väldigt bra form på sistone. Jag körde henne för ett par starter sedan och då felade hon nog bort segern i slutkurvan. Hon hade ett dåligt utgångsläge idag och fick ett tufft lopp, men visade sig vara bäst, sade segerkusken Ulf Ohlsson i Sundbyholmstravets vinnarcirkel.

Att stoet lyft sig ett antal snäpp under våren skrev Ohlsson under på.
– Det känns som hästen har utvecklats riktigt mycket på slutet. I de senaste loppen har det varit mycket otur med i bilden, men nu fick hon utdelning idag och det var tacksamt.

Passerade fjolårssiffrorna

När Ulf Stenströmer fick in Timoko-dottern i träning under senhösten fanns alternativet att ta henne till avel med i bilden, men mammaledigheten lär dröja.
– Hon hade väl inte superomdöme kring sig innan, men jag är jätteglad för den utveckling som varit i henne och hon är ingen fölmärr än så länge, sade Ulf Stenströmer till Kanal75 och tillade:
– Hon har känts snuskigt fin på slutet, men det har verkligen inte klaffat för henne. Det gjorde det kanske idag heller med dödens hela vägen, men hon är i riktigt bra form och det var skönt att hon fick sätta pricken över i:et, särskilt nu när det gällde lite mer också.

Ulf Stenströmers Hattusa övertygade vid tisdagskvällens seger på Sundbyholm och det var mannen i bakgrunden – Ulf Ohlsson – som satt bakom stoet. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Tisdagens resultat gjorde att ägaren Philip konsulting HB i Vänersborg knappt fem månader in på året har passerat fjolårets resultat vad gäller intjänade prispengar.
Fjolårets jämförelsesiffra på 1.503.563 kronor har nu snyggats till och är redan uppe i 1.585.600 kronor, något som Borups Tornado (e. Maharajah) i allra högsta grad varit bidragande till, men även Hefner Am (e. Muscle Hill) som finns kvar hos Jasmine Ising är värd att nämna lite extra.

Hattusa ropades in för 110.000 kronor på Elitauktionen 2018 och är en dotter till Yankee Glide-stoet Nottechiara Font 1.14,0ak/240.539 kr.
Den italienska damen har även lämnat Fragolini Am (e. Joke Face) 1.12,4ak/650.400 kr som var finalist i såväl långa som korta E3 i Lars-Göran Söderbergs regi, men som slutet av fjolåret finns i Västerbo Stuteris regi.

Nottechiara Fonts mormor Lei har även lämnat Stroke Play (e. Yankee Glide) 1.10,7ak/$1.284.688 vars karriär innehöll en rad storsegrar såsom finalvinster i Matron Stakes, Breeders Crown, Trotting Classic Oaks samt Armbro Flight Stakes.