Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

Mångmiljonärskans nya talang

En åttaåring vann i regidebuten och en 13-åring slutade tvåa.
Men mest gladde kanske en tvååring.
Hans R Strömberg visade upp en finfin debutant i Xerava C.D.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Fyrfaldiga miljonärskan Jodas Julia är mamma till Hans R Strömbergs tvååringsvinnare Xerava C.D. som debuterade på bästa sätt i Rättvik igår. Foto Adam Ström /Stalltz.se
Fyrfaldiga miljonärskan Jodas Julia är mamma till Hans R Strömbergs tvååringsvinnare Xerava C.D. som debuterade på bästa sätt i Rättvik igår. Foto Adam Ström /Stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Rättvikstränaren Hans R Strömberg kunde från sidan se kallblodet Egge Piril (e. Lome Elden) vinna direkt i debuten i Strömbergs regi i ett montélopp tillsammans med Nathalie Blom vid gårdagskvällens tävlingar på hemmaplan. Dessutom plockade samma Blom hem andrapriset med stallets veteran, 19-faldige miljonären On Track Piraten (e. Kool du Caux), i ett långlopp bakom Kalashnikov (e. Orlando Vici).

Men gårdagens höjdare satt Hans R Strömberg själv bakom. I tvååringsloppet på hemmaplan debuterade han stoet Xerava C.D. (e. Uncle Lasse) och det blev full pott.

On Track Piraten och Hans R Strömberg. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Xerava C.D. visade fin uppfattning när hon klev iväg rejält från andraspår i volten och höll ut Interwall (e. Panne de Moteur) i spetskörningen. Efter 1.18,6 första 500 meterna och några tiondelar långsammare första kilometern skärpte Hans R Strömberg farten mitt på bortre långsidan och genom slutsvängen fick Xerava C.D. ett par längders försprång.

I joggande stil höll hon undan till trelängdersvinst på 1.17,4/1.640 meter, via 1.15 sista 700 meterna, på fint sätt. En seger som lovar mer.

Mamma tjänade fyra miljoner

Jodas Julia (e. Igor Brick) tävlade med stor framgång i regi Catarina Lundström och Stefan Melander. Som fyraåring kvalade hon in till tre stora finaler: Stochampionatet (oplacerad), Derbystoet (fyra) och Breeders Crown (fyra). I de två sistnämnda storloppen kördes hon av Daniel Redén.

Som femåring vann hon både silverdivisionsförsök och i högsta stoklassen innan blickarna vändes mot Frankrike. Då kom de stora prischeckarna. På sensommaren och hösten togs tre segrar på mindre än en månad på Vincennes i Prix de Provence, Prix de Montier en Der och Prix Emile Beziere. En trippel som belönades med nästan en miljon kronor.

När hon vände tillbaka till Sverige efter nästan ett år i Frankrike segrade hon bland annat i gulddivisionsloppen Smedsträffen och Bollnäsloppet som sex- och sjuåring, innan skorna lades på hyllan på sommaren som åttaåring. Då hade Jodas Julia gjort 92 starter (27–5–6) och sprungit in 4.141.450 kronor.

Fakta

Xerava C.D.

Sto två år e. Uncle Lasse-Jodas Julia e. Igor Brick
Resultat: 1 st: 1–0–0
Rekord: 1.17,4k*
Intjänat: 25.000 kr
Uppfödare: Skråmsta Stuteri AB, Bro
Ägare: T Pettersson (Hans R Strömberg), med flera
Tränare: Hans R Strömberg, Rättvik
Körsven: Hans R Strömberg, Rättvik
Skötare: Martina Jonsson

Expandera

Hennes franskfödda mamma Joda Lesdelles (e. Sebrazac) köptes av Stefan Melander i början av fyraåringssäsongen. Hon tävlade för Melander både på svensk och fransk mark och tjänade dryga halvmiljonen kronor. I aveln är hon ett toppsto med 7,5 miljoner kronor insprunget av avkommorna och förutom Jodas Julia har hon lämnat miljonärerna Inhibited (e. Scarlet Knight) och Output Pleasure (e. Gigant Neo).

I avelsboxen har också Jodas Julia nått framgångar, där hon Xerava C.D. är den sjätte avkomman av sju att tävla. Den främsta så här långt är femårige Tabasco C.D. (e. Wishing Stone), 1.10,4ak/1.029.000 kr, som bland sina sex segrar på 36 startar bland annat vunnit försök till Breeders Crown som fyraåring i Stefan Granlunds regi. Samma år slutade han också tvåa i Ungdomseliten under Elitloppshelgen på vassa 1.10,4ak bakom Chapuy.

Tabascos storasyster Rita C.D. (född 2014 e. Mythical Lindy), 1.12,8ak/739.400 kr, tävlade – precis som gårdagens vinnare – i Hans R Strömbergs regi. I maj som fyraåring vann hon både försök och final i Diamantstoet, där finalsegern togs på vassa 1.13,1m.

Xerava C.D. Källa breedersbible.com
Fokustema
Romme
Läs senare

Westholms fullpoängare

Han har kvalat in till både Kritereet och Breeders Crown, men missat i finalerna.
Ikväll blev det full pott för Jörgen Westholms topptreåring Nineponits Lasse i Rommes treåringsfinal.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Ninepoints Lasse. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Ninepoints Lasse. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Nineponits Lasse (e. Uncle Lasse) svarade för en toppinsats i finalen i treåringsserien på Romme med 100.000 kronor till vinnaren. Tredjespår första 700 meterna spelade ingen roll – Uncle Lasse-sonen var hästlängder bättre än sina konkurrenter. Det blev nämigen en dryg inledning för Westholms treårige topphäst innan han nådde till ledningen och klockan visade 1.12,5 första kilometern.

Det bekom inte Ninepoints Lasse det minsta.

I kaxig, härlig stil anförde hästen treåringsfältet och ut ur slutsvängen fann Westholm det för gott att lämna konkurrenterna. Ninepoints Lasse stack ifrån med många längder på 1.12,9a/2.140 meter och såg allt annat än bottnad ut över mållinjen.

– Första varvet gick lite väl fort, men det var en häftig upplevelse. Det blåste kraftigt men han bara flög fram. sade Jörgen Westholm.

Ninepoints Lasse har i höst vunnit både kvar till Svenskt Travkriterium och semifinal i Breeders Crown, men gått lottlös från båda finalerna.

– Han har ju vunnit försök till båda loppen och det ha varit lite tungt att det inte gått bra i finalerna, men nu fick han avsluta säsongen på det här sättet och vi laddar för fyraåringssäsongen. det är mycket rutinen det handlar om och han behöver kunna öppna bättre. Jag tog av käken till den här starten och det blev bättre så jag har hopp, sade Jörgen Westholm.

Ninepoints Lasse har gjort 13 starter (5–1–2) och sprungit in 624.500 kronor så här långt. Bengt Johansson i Sala äger Ninepoints Lasse och har fött upp honom tillsammans med Westholm.

Romme hade en riktig ”finalkväll” och förutom treåringsvinnaren Ninepoints Lasse segrade Westholm även i stayterseriens final med Silver Bullit (e. Orlando Vici) och Emilia Leo tog hem montéfinalen med likaledes egentränade Zlatan Knick (e. Going Kronos).

Fokustema
V75 Jägersro
Läs senare

V75: ”Då når de henne inte”

V75 på hemmaplan – och sju hästar till start.
Adrian Kolgjini har laddat med segerkandidater.
– Om Adrian hittar till ledningen med Afrodite Face når de henne inte, säger pappa Lutfi Kolgjini.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Afrodite Face. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Afrodite Face. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Med sju hästar till start inom lördagens V75-omgång på Jägersro kan Adrian Kolgjini göra avtryck på hemmaplan, både som tränare och kusk. Det ryms flera intressanta bud för streckspelarna blande sju Kolgjini-travarna.

Lutfi Kolgjini. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Pappa Lutfi Kolgjini är med i verksamheten och lämnade denna rapport om stallets hästar i V65 Direkt på fredagen.

Hannibal Face (V75-1) vann ett V75-lopp för ungdomar under Kriteriehelgen, men galopperade i senaste starten i klass I i Örebro.

– Han blandar och ger, det har blivit många galopp och det är mycket galopp i hästen, men det finns kapacitet i överflöd. Han har mycket kapacitet för hästen och voltstart är normalt inga problem, bara det inte blir omstart. Det kan vara förödandee för honom. Han kommer att tävla med lite mer vikt den här gången och får gå med lättare boots, sade Lutfi till V65 Direkt.

I Diamantstoförsöket (V75-2) har Kolgjini duon Afrodite Face och Hilarious Am.

– Hilarious gick rätt så bra i Norge, men borde ändå kunnat lite bättre. Det är en snabb häst, men om Afrodite Face håller sig i skinnet når inte någon henne. Det är passgångarstam i henne och hon är svår, men jag körde ett jobb med henne i tisdags och hon kändes otroligt bra. Om Adrian hittar till ledningen når de inte henne, sade ”Ludde”.

Adrian kör för seger, det är inget snack om det. Vi har hästar som tål tuffa upplägg

En duo från Kolgjini dyker även upp i gulddivisionen (V75-3), Meadow Prophets Minne: Upstate Face och Partizan Face. Den förstnämnde är inkvalad till guldfinalen på Solvalla nästa helg och ska starta även där.

– Adrian kör för seger, det är inget snack om det. Vi har hästar som tål tuffa upplägg och de är tränade för det, så det är inga problem att starta nästa helg också. Spåret är besvärligt, men som jag ser det är det Upstate och Berghs häst (Mindyourvalue W.F.) som ska räknas i toppen. Partizan Face gör alltid sitt jobb och är gedigen, han kan nog vara fyra-femma.

Upstate Face och Adrian Kolgjini. Foto: Mathias Hedlund

Till lördagens huvudattraktion – Svensk Uppfödningslöpning (V75-4) – kvalade Adrian in två hästar. Adrian kör själv Hepburn, medan Erik Adielsson får chansen bakom Urban Africa.

– Vi har haft höga tankar om Hepburn hela tiden, hon har inte gjort ett fel under uppträningen och dessutom tävlat bra. Tetrick Wania får inte ha en dålig dag, men är den normal blir hästen svår att slå. Urban Africa utvecklas hela tiden och blir bättre och bättre. Det är en komplett häst, förnuftig och fin, och är absolut med där framme även om läget (bakspår) talar emot. Båda hästarna har känts helt normala i träning inför loppet.

Bästa segerchansen från Konlgjinis stall?

– Det är hugget som stucket mellan Afrodite Face och Upstate Face, sade Lutfi Kolgjini.

Fokustema
Svensk Travsport (uppdaterad)
Läs senare

Domen mot Gylling

Åtta veckors avstängning och 3.000 kronor i böter.
Det blev Jonas Gyllings bestraffning för den felaktiga drivningen på Örebrotravet igår.
Nu slutar han som kusk!
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Jonas Gylling dömdes till åtta veckors avstängning av ST idag. Foto: stalltz.se
Jonas Gylling dömdes till åtta veckors avstängning av ST idag. Foto: stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Örebrotravets måldomarnämnd överlämnade ärendet till ST efter ha dömt honom för enhandsdrivning och idag kom domen för Jonas Gylling.

Örebros måldomarnämnds dom.

Han stängdes av i åtta veckor och är fri att köra den 13 januari nästa år. Dessutom ska han betala 3.000 kronor i böter. Värt att notera är att inte händelsen bedöms som ”enhandsdrivning” av Svensk Travsport utan som felaktigt bruk av körspö.

Slutar som kusk

I ett facebook-inlägg (se nedan) skriver Jonas Gylling att han lägger av som kusk och därmed är hans korta karriär över.

 

ST:s jakt på de aktiva