Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Månprinsen tillbaka efter skada

Årsdebut för Kriterievinnaren, paus för ponnytrav, stark comeback för Bergslunds stjärna och en Åbyprofil är tillbaka i tävlingssulkyn.
Det är ett par av rubrikerna i måndagens ”Sju nyheter vid sju”.
Av
Pär Gustafsson
Upplåst för dig som är prenumerant
Månprinsen A.M. och sin allt-i-allo Gunnar Melander. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Månprinsen A.M. och sin allt-i-allo Gunnar Melander. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

1 Jägersro står som värd för lördagens V75-tävlingar och omgången inleds med en spännande duell i Derby Trial, som avgörs över 2.640 meter autostart med 150.000 kronor till vinnaren. Såväl Robert Berghs Kriterie-vinnare Power (e. Googoo Gaagaa) som Adrian Kolgjinis Kriterie-fyra Upset Face (e. Joke Face) gör årsdebut. Den sistnämnde har innerspår bakom bilen och Power har bricka två i det sju hästar stora fältet.

Cyber Lane. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

I L.C. Peterson-Broddas Minne, tillika högsta klassen och det andra försöket till Paralympiatravet, gör Johan Untersteiners topphäst Cyber Lane (e. Raja Mirchi) comeback. Derbyvinnaren från 2017 har sprungit in över tio miljoner kronor och det här blir första starten sedan fjärdepriset i Sundsvall Open Trot i augusti ifjol. Cyber Lane har lottats till bakspår och förutom en biljett till Paralympiatravet på Åby belönas vinnaren med 150.000 kronor.

Startlistorna till lördagens tävlingar på Jägersro.

***

2 Två kvällsbanor tävlar i Sverige under måndagen. Färjestad (första start 18.20) är huvudbana och tävlingarna saxas med Mantorps (start 18.30). Bland de fyrbenta som dyker upp på Färjestad finns finalisten i korta E3-finalen från i somras, Kristian Lindberg-tränade Bailamos, som gör årsdebut i ett ungdomslopp mot betydligt mer rutinerade kamrater. Auktionsdyringen Boycott – som kostade 800.000 kronor på Elitauktionen 2017 – inledde året med två raka segrar och i ett långlopp försöker den av Jörgen S Eriksson tränade Maharajah-sonen återuppta segerraden efter att ha varit oplacerad i senaste starten.

Här är startlistorna till måndagens tävlingar!

***

3 I helgen kom beskedet att Ponnytravet tar paus i tävlandet. Svensk Travsport har fattat beslutet i samförstånd med Svenska Ponnytravförbundets styrelse och uppehållet gäller från söndag den 29 mars.
– Ponnytravet är ingen arbetsplats som travet i övrigt och även om viss barn- och ungdomsidrott upprätthålls i samhället fortfarande så får nuläget så pass stor och negativ inverkan på hur ponnytravet kan utföras. Svensk Travsport och Svenska Ponnytravförbundet har därför tillsammans beslutat att pausa ponnytravet tills vidare, säger Maria Croon, vd på Svensk Travsport, på förbundets hemsida.

***

4 Månprinsen A.M. (e. Svall Ivar) såg bländade ut i fjolårets tre första starter och Gunnar Melander såg ut att ha prickat formen perfekt till Elitkampen, men kallblodsstjärnan missade storloppet på Solvalla på grund av hälta och det visade sig att hästen fått en gaffelbandsskada. Nu är Månprinsen redo för comeback efter det ofrivilliga skadeuppehållet.

Kallblodet, med över nio miljoner kronor på kontot, är anmäld till start på hemmaplan på fredag. Månprinsen A.M. ska ut i ett lopp över 2.140 meter autostart med 35.000 kronor i förstapris. Startlistan blir klar i eftermiddag.

***

5 Norskfödde Shocking Superman (e. Orlando Vici) hade en stark säsong hos Oscar Berglund ifjol där han bland annat vann Silverörnen på Solänget på 1.10,7a/2.140 meter. Hingsten har nästan två miljoner kronor på kontot och igår löste han årsdebuten på hemmaplan på bästa sätt. Med Emilia Leo i sulkyn rundade Shocking Superman konkurrenterna från tredje ytter på 1.14,4a/2.140 meter till 35.000 kronor.
– Comebacken var verkligen bra och jag är mycket nöjd. Näst start blir Guldbjörken på Umåker om tre veckor, det har varit ett mål en tid, säger Östersundtränaren.

Östersund hade GS75-spel och omsättningen var 17.290.788 riksdaler, att jämföra med
18.576.055 kronor på Färjestad helgen innan. Det var många favoriter på banan i Jämtland och utdelningen för sju rätt landade på blygsamma 850 kronor. På fem rätt blev det jackpot. Umåker står som värd för GS75-tävlingarna söndag den 5 april och då är sjurättspotten förstärkt med 4.267.880 kronor.

***

6

Veijo Heiskanen. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Åbytravet arrangerade breddlopp under söndagen och hemmatränaren Veijo Heiskanen körde lopp för första gången sedan i början av juni ifjol på grund av skada. I mitten av juni 2019 bröt han höften i samband med att han föll ur träningsvagnen när han körde en unghäst. Heiskanen körde tre egentränade hästar under söndagen och vann bakom finskfödde Wild Action.

***

7 Smedheim Solan (e. Bork Odin) skulle ha stått som avelshingst i sitt födelseland i år, men Trav og Galopp-nytt skriver att ägaren åter satt hästen i träning i hos Jan-Olov Persson. Det norskfödde kallblodet lämnade Hagmyrenproffset förra hösten.
– Det körs ju ingen travlopp i Norge och då kan han inte stå här. Smedheim Solan är nog inte den sista hästen jag skickar till Sverige, säger ägaren Eirik Djuve till tgn.no.

Hingsten har startat 81 gånger (18-21-8) och tjänat över fyra miljoner kronor. Rekordet 1.19,7a/1.609 meter sprang Smedheim Solan på Jarlsberg 2017. Hästen är far till fjolårets vinnare av Svenskt Kallblodskriterium – Nicklas Blom-tränade Bäcklös Uriel. Nästa start för Smedheim Solan blir i Bollnäs på fredag där han bland andra möter nämnde Månprinsen A.M.

Fokustema
Doping
Läs senare

Fast för doping efter hårprov

En amatörtränad häst testade positivt för doping efter seger i ett montélopp på Solvalla i januari.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant

Svensk Travsport rapporterar om dopingfallet på sin hemsida. Det handlar om sexårige valacken Power Memphis (e. Mr Pine Chip), som lämnade positivt A-prov via hårprov efter segern på Solvalla den 22 januari.

Hårprovet visade spår av det manliga könshormonet testosteron. Så här skriver Svensk Travsport om substansen: Testosteron är ett manligt könshormon och är originalet till de syntetiska anabola steroiderna. I dopningssammanhang används anabola steroider för att öka muskelmassa, fysisk styrka och uthållighet.

B-provet är skickat för analys på ett annat laboratorium och ST har inlett en utredning. Power Memphis är belagd med startförbud tills vidare.

Fokustema
Nyfödda
Läs senare

Dubbla föl i Stenkullen

Christina och Mats Olsson i Stenkullen kan rapportera om två fölningar. Quill Pen har fått ett sto efter Explosive Matter och Snow Angel en hingst efter S.J.'s Caviar.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant

Snow Angel (e. Order By Fax), 1.12,0ak/723.400 kr, tävlade för Mats Olsson och vann nio lopp på 68 starter. Hennes hingst efter S.J.’s Caviar är hennes första avkomma.

Snow Angels son efter S.J.’s Caviar. Foto: privat

Själv är Snow Angel undan Angel’s Light (e. Angus Hall), 1.17,7k/26.500 kr. Hennes mor Flash Light (e. Mack Lobell), 1.16,3ak/97.500 kr, har sin överlägset bästa avkomma i Malin Löfgrens stjärna Sanity (e. Love You), 1.09,2ak/10.280.145 kr, vilken deltog i Elitloppet två gånger.

Andra avkomman

Quill Pen (e. Offshore Dream-In Writing), 1.12,3ak/506.688 kr, har en avkomma sedan tidigare – en tvåårig dotter efter Raja Mirchi – och i år har hon fått ett sto efter Explosive Matter.

Hennes mor In Writing (e. Malabar Man), 1.16,0/$4.376, fick fem avkommor och samtliga tog sig till tävlingsbanan med I Am Dynamite (e. Love You), 1.12,7am/817.450 kr, som den främste.

Ni vet väl att ni kan maila in fölrapporter för fri publicering? Uppge mor, far och kön på fölet. Skriv också om ni bestämt vilken hingst stoet ska gå till i år och skicka gärna med en bild. Maila till Sulkysport

Fokustema
Gävle
Läs senare

Positivt A-prov av 1.10-travare

I mars sprang Picasso 1.10,1a/1.640 meter i Gävle.
Idag rapporterar Svensk Travsport att den tolvårige valacken lämnat ett positivt A-prov.
Av
Pär Gustafsson
Upplåst för dig som är prenumerant

ST meddelar följande:

Det urinprov som togs efter loppet visar i analysen av A-provet på förekomst av substanserna Koffein och Teofyllin över rapporteringsnivå”.

Tills vidare har Picasso, som tränas av Gävles Troels Andersen, startförbud och B-provet skickas till ett franskt laboratorium för analys. Svensk Travsport har startat en utredning.

Fakta

  • Koffein är ett centralstimulerande medel med uppiggande effekt. Teofyllin är en metabolit (nedbrytningsprodukt) till koffein.
  • Koffein finns inte i något registrerat läkemedel för häst i Sverige. Däremot finns det koffein ensamt eller i kombination med andra läkemedelssubstanser i flera humanläkemedel.
  • Koffein finns i ett antal livsmedel och även förekomst i vissa foder har tidigare konstaterats.