Fokustema
Utblick USA
Läs senare

Marcus Melander dubblade

Marcus Melander nöjde sig inte bara med en tränarseger på Tioga Downs igår utan senare på kvällen slog han in en dubbel på Pocono Downs. Den mest värdefulla vinsten kom med Capricornus i ett försök i Pennsylvania Sire Stakes ($92.209) för tvååriga hingstar och valacker.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Marcus Melander vann lopp som tränare igår och Hollywood Story är obesegrad efter två starter. Foto Adam Ström/stalltz.se
Marcus Melander vann lopp som tränare igår och Hollywood Story är obesegrad efter två starter. Foto Adam Ström/stalltz.se

Tim Tetrick placerade Capricornus (e. Cantab Hall-Oh My Darlin) i rygg på ledaren och därifrån spurtade duon till vinst på 1.11,7/1.609 meter. Marginalen till tvåan – Åke Svanstedt-tränade El Ideal (e. Muscle Hill) – var 0,75 längd. El Ideal noterade 1.11,8 för Dexter Dunn, medan Åke var trea med King Alphonso (e. Muscle Hill) från spets på 1.12,0.

Capricornus. Foto: Lisa Photo

Capricornus, som ägs av J.J. Stable i Tallinn, slutade fyra i finalen i Peter Haughton Memorial i starten innan och på meritlistan finns också en triumf i ett försök i Kindergarten Classic ($10.000).

Prislappen för Capricornus i Harrisburg i höstas var 110.000 dollar. Han är undan Oh My Darlin (e. Glidemaster), 1.11,6/$34.357, som är halvsyster med stostjärnan Cedar Dove (e. Andover Hall), 1.10,0/$1.185.081.

Första segern

Mattias Melander guidade Lennart Ågrens Maesteraemon (e. Andover Hall-Angel Pie) till seger i ett försök i Pennsylvania Stallion Series ($20.000) för tvååriga hingstar och valacker. Via fjärde inner och dödens tog Srf Stables tvååring sin första vinst i karriären på fyra starter och han landade på 1.13,4.

Maesteraemon köptes för 170.000 dollar i Harrisburg förra året. Modern Angel Pie (e. Muscles Yankee), 1.12,4/$46.173, har sin främsta avkomma i Upfront Billy (e. Andover Hall), 1.09,3/$853.022.

Sjunde raka vinsten

Ytterligare ett försök hölls i Pennsylvania Sire Stakes och Real Cool Sam (e. Muscle Hill-Cooler Schooner) vägrar att förlora. Från spets tog han sjunde raka triumfen med en halv längd på 1.12,4 för David Miller. Mattias Melander var trea med Rome Pays Off (e. Muscle Hill) på 1.12,5 och fjärdeplatsen tog Jonas Czernyson-tränade Mister Walker (e. Muscle Hill) på 1.13,4.

Real Cool Sam. Foto: Curtis Salonick

Peter Haughton Memorial-vinnaren Real Cool Sam är undan Cooler Schooner (e. Broadway Hall), 1.09,3*/$154.984, som satte världsrekord som tvååring med tiden 1.09,3 på tusenmetersbana. Real Cool Sam är hennes första avkomma. Själv är modern helsyster med Hambletonian Oaks-segrarinnan Broadway Schooner, 1.10,2/$895.130.

Rygg ledaren segermelodin

Det hölls tre försök till i Pennsylvania Stallion Series ($20.000) för tvååriga hingstar och valacker och i ett av dem slutade Marcus Melander trea med Stall Courants Hopeusteponalego (e. Donato Hanover) på 1.12,8. Vann gjorde Don Grigio (e. Donato Hanover-Crazy Grigio) och Corey Callahan från rygg ledaren på 1.12,7.

Från vinnarhålet triumferade också Town Victor (e. Winning Mister-P Town Girl) på 1.11,8 för Matt Kakaley, medan Tim Tetrick satt bakom svenskfödde Beyond Kronos (e. Muscle Hill-Oyster Kronos) på 1.11,3 efter en resa i fjärde inner.

Stora pengar på Ocean Downs

Andra segern i fjärde starten var det för Cate’s A Keeper (e. Lockkeeper-My Kid Sister) när hon finalvann Maryland Sire Stakes ($70.000) för tvååriga ston i natt på Ocean Downs.

Ledningen var segermelodin för Cate’s A Keeper och Eddie Davis Jr. satt i sulkyn. Stoet kom hem på 1.17,7 och det skiljde en längd ner till tvåan Winnie the Goo (e. Googoo Gaagaa), vilken noterade 1.17,8.

Modern Jas Commando (e. CR Commando), 1.12,1/$173.485, ingår i samma syskonskara som Kelsyes Commando ($237.805), Jas Charmer ($120.159), Ja Going Alltheway ($115.000) och J As Ayd ($109.678). Den sistnämnda är mor till topptvååringen TJ’s Top Pick (e. Swan For All), 1.10,6*/$113.121, som är obesegrad i fem starter.

Blågult för hela slanten

Fokustema
SLU
Läs senare

Rune Andersson hedersdoktor

Rune Andersson, i travkretsar mest känd som ”Mellby Gård” och en gång i tiden delägare i Grades Singing och därefter topphästar som Going Kronos, Human Behaviour och senast Stochampionatsvinnaren Mellby Free, har utsetts till hedersdoktor vid Sveriges lantbruksuniversitet.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Rune Andersson på Mellby Gård.
Foto: André de Loisted
Rune Andersson på Mellby Gård. Foto: André de Loisted

Åtta personer har utsetts till hedersdoktor vid SLU i år och en av dem är alltså Rune Andersson.

2020 års hedersdoktorer – skriver SLU i ett pressmeddelande – kommer att promoveras först i samband med doktorspromotionen i oktober 2021 i Uppsala på grund av rådande omständigheter. Deras respektive föreläsningar kommer också att hållas i samband med promotionen 2021.

Rune Andersson har utsetts till hedersdoktor vid fakulteten för landskapsarkitektur, trädgårds- och växtproduktionsvetenskap och så här presenteras (se nedan!) han av Sveriges lantbruksuniversitet:

”Direktör Rune Andersson, Mellby gård, är en av landets mest framgångsrika företagsledare och entreprenörer. Han blev civilingenjör vid Chalmers 1968 och har haft en lång karriär inom näringslivet, bland annat som koncernchef för Trelleborg AB. Han köpte Mellby gård 1986 och företaget Mellby gård omfattar i dag ett 20-tal företag inom olika branscher. Han har med sitt stora intresse för företagande och entreprenörskap i lantbruket haft stor betydelse för LTV-fakulteten. Hans stöd och intresse har bidragit till framstående vetenskapliga och samverkansinsatser.”

Fokustema
Norrbottens Stora Pris
Läs senare

M-stjärnor till Boden

Både Makethemark och Milliondollarryhme tilldelas varsitt wildcard till storloppet Norrbottens Stora Pris 2020.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Milliondollarrhyme vid vinsten på SM på Åby. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Milliondollarrhyme vid vinsten på SM på Åby. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

– Det är med stort nöje vi hälsar Makethemark och Milliondollarrhyme välkomna till start i Norrbottens Stora Pris 2020.  Makethemark har slutat tvåa två år i rad bakom Propulsion och gör nu sin tredje start i storloppet.  Milliondollarrhyme satt fast med krafter sparade i Elitloppsfinalen i söndags och tränaren Fredrik B Larsson hälsar att allt är bra med hästen och att man ser fram emot att åter tävla på Bodentravet, berättar David Zimmer i ett pressmeddelande.

Både Makethemark och Milliondollarryhme deltog i Elitloppet i år och bäst gick det för Fredrik B Larssons häst som slutade femma i finalen.

Norrbottens Stora Pris avgörs den 13 juni – första start är klockan 17.35 – och övriga åtta platser tillsätts via startpoäng.

Fokustema
Avel
Läs senare

Propulsion får fortsätta betäcka

För första gången efter Trav-og Galopp-Nytts avslöjande om att Propulsion tävlat nervsnittad gör Svensk Travsport ett officiellt uttalande på travsport.se och klargör att redan födda avkommor efter Elitloppsvinnaren – och de betäckningar som görs i år – inte kommer att påverkas.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Propulsion. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Propulsion. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Igår berättade Svensk Travsports vd Maria Croon att Propulsion tilldelats startförbud under den utredning som pågår sedan i tisdags kväll.

På sin hemsida skriver Svenskt Travsport:

”Svensk Travsport får också många frågor avseende Propulsions avelsverksamhet och därvidlag har Propulsion fortfarande ett gällande betäckningsbevis, utifrån tidigare genomförd avelsvärdering. En ny avelsvärdering kan, enligt kapitel 25 kap. paragraf 6 Registreringsreglementet, bli aktuell när utredningen är klar. Detta innebär att redan födda avkommor samt de betäckningar som görs i år inte kommer att påverkas, oavsett slutligt beslut i ärendet. Svensk Travsport kommer också inleda en intern utredning för att genomlysa förbundets process och hantering.”