Fokustema
Margaretas Tidiga Unghästserie
Läs senare

”Massor med växlar kvar”

Ultion Face lovade mycket som tvååring men fick en galoppfylld treåringssäsong. Nu inledde han fyraåringstävlandet med att vinna mycket lätt i Margaretas Tidiga Unghästserie.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Ultion Face svarade flr en bra årsdebut när han vann Margaretas Tidiga Unghäserie. Foto: Mathias Hedlund/Sulkysport
Ultion Face svarade flr en bra årsdebut när han vann Margaretas Tidiga Unghäserie. Foto: Mathias Hedlund/Sulkysport

Adrian Kolgjini skickade sonen till Joke Face och Croix d’Am till ledningen direkt och när han avslutade 1.11.5 sista varvet fram till segertiden 1.12,7a/2.140 var det rätt chanslöst för de bakom att försöka ta någonting. Det gjorde de egentligen inte heller, Ultion Face vann via 1.10,2 sista 500 meterna mycket lätt före Stefan Melander-duon Digital Summit (e. Super Photo Kosmos) och Rally Hans (e, Scarlet Knight).

Fakta

Ultion Face

hingst fyra år e. Joke Face – Croix d’Am e. Love You
20 st: 4–4–2
Rekord: 1.16,4m – 1.12,7am*
Insprunget: 1.178.750 kr
Uppfödare: Lutfi Kolgjini & Anna Svensson
Ägare: Whap Capital AB, Sandviken
Tränare och körsven: Adrian Kolgjini, Jägersro
Skötare: Saga Scott

Expandera

– Det här var oerhört skönt. Vi vet ju att Ultion Face kan springa, allt har handlat om att hästen ska slappna av och fungera. Han var inte det minsta trött i mål och gjorde vad jag hoppades på både från början, i loppet och till slut, Det finns också massor med växlar kvar. Han gick med fast bomull, vanlig vagn, järnskor sula och boots idag. Något av det ska vi väl kunna plocka bort till Kungapokalskvalet, dit han går direkt nu, säger Adrian Kolgjini.

Ultion Face var trea i Svampen som tvååring och galopperade i Uppfödningslöpningens final. Som treåring handlade det sedan om väldigt mycket galopp: Adrian Kolgjini tyckte att hästen tappade självförtroendet och hästen fick allt tyngre säkerhetsbalans, vilket ledde till årets största framgång för hästen: seger i Sommarfavoriten på Solvalla. Han rundade sedan av som treåring med att gå till final (galopp) i Breeders Crown. Nu är frågan om Ultion Face går mot en stabilare fyraåringssäsong?

– Det blev i alla fall precis det besked vi ville få idag, att hästen har mognat och blivit stabilare. Jobbat bra har han gjort hela tiden, det var i loppen det låste sig som treåring, men efter prestationen idag och hur han kändes även före loppet måste jag ha förhoppningar om att han får en intressant säsong, säger Adrian Kolgjini.

Alaska Kronos med nos

Fakta

Alaska Kronos

sto fyra år e. Trixton – Illinois e. Donerail
11 st: 4–3–1
Rekord: 1.15,0m – 1.13,3am*
Insprunget: 2.084.500 kr
Uppfödare: Allevamento Kronos S.R.L. Soc Agr, Italien
Ägare: Stall Zet
Tränare: Daniel Redén, Solvalla
Körsven: Örjan Kihlström, Solvalla
Skötare: Michaela Magnusson

Expandera

I de fyraåriga stonas Margaretalopp räddade sig Daniel Redéns Oakstvåa Alaska Kronos (e. Trixton – illinois) först över mållinjen på 1.13,9a/2.140 efter att ha fått bestämma fram till 1.15,4 första varvet i ledningen för Örjan Kihlström. Att Alaska Kronos behövde loppet i kroppen i sin första start sedan Breeders Crown-finalen var rätt tydligt när BC-vinnaren Ganga Bae (e. Muscle Hill) kom med en skarp avslutning från köregionerna, och i mål skiljde endast nos de två åt.

Invändiga Alaska Kronos höll undan för Ganga Bae i Margareta-loppet för fyraåriga ston.

 

Fokustema
Doping
Läs senare

Fast för doping efter hårprov

En amatörtränad häst testade positivt för doping efter seger i ett montélopp på Solvalla i januari.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant

Svensk Travsport rapporterar om dopingfallet på sin hemsida. Det handlar om sexårige valacken Power Memphis (e. Mr Pine Chip), som lämnade positivt A-prov via hårprov efter segern på Solvalla den 22 januari.

Hårprovet visade spår av det manliga könshormonet testosteron. Så här skriver Svensk Travsport om substansen: Testosteron är ett manligt könshormon och är originalet till de syntetiska anabola steroiderna. I dopningssammanhang används anabola steroider för att öka muskelmassa, fysisk styrka och uthållighet.

B-provet är skickat för analys på ett annat laboratorium och ST har inlett en utredning. Power Memphis är belagd med startförbud tills vidare.

Fokustema
Nyfödda
Läs senare

Dubbla föl i Stenkullen

Christina och Mats Olsson i Stenkullen kan rapportera om två fölningar. Quill Pen har fått ett sto efter Explosive Matter och Snow Angel en hingst efter S.J.'s Caviar.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant

Snow Angel (e. Order By Fax), 1.12,0ak/723.400 kr, tävlade för Mats Olsson och vann nio lopp på 68 starter. Hennes hingst efter S.J.’s Caviar är hennes första avkomma.

Snow Angels son efter S.J.’s Caviar. Foto: privat

Själv är Snow Angel undan Angel’s Light (e. Angus Hall), 1.17,7k/26.500 kr. Hennes mor Flash Light (e. Mack Lobell), 1.16,3ak/97.500 kr, har sin överlägset bästa avkomma i Malin Löfgrens stjärna Sanity (e. Love You), 1.09,2ak/10.280.145 kr, vilken deltog i Elitloppet två gånger.

Andra avkomman

Quill Pen (e. Offshore Dream-In Writing), 1.12,3ak/506.688 kr, har en avkomma sedan tidigare – en tvåårig dotter efter Raja Mirchi – och i år har hon fått ett sto efter Explosive Matter.

Hennes mor In Writing (e. Malabar Man), 1.16,0/$4.376, fick fem avkommor och samtliga tog sig till tävlingsbanan med I Am Dynamite (e. Love You), 1.12,7am/817.450 kr, som den främste.

Ni vet väl att ni kan maila in fölrapporter för fri publicering? Uppge mor, far och kön på fölet. Skriv också om ni bestämt vilken hingst stoet ska gå till i år och skicka gärna med en bild. Maila till Sulkysport

Fokustema
Gävle
Läs senare

Positivt A-prov av 1.10-travare

I mars sprang Picasso 1.10,1a/1.640 meter i Gävle.
Idag rapporterar Svensk Travsport att den tolvårige valacken lämnat ett positivt A-prov.
Av
Pär Gustafsson
Upplåst för dig som är prenumerant

ST meddelar följande:

Det urinprov som togs efter loppet visar i analysen av A-provet på förekomst av substanserna Koffein och Teofyllin över rapporteringsnivå”.

Tills vidare har Picasso, som tränas av Gävles Troels Andersen, startförbud och B-provet skickas till ett franskt laboratorium för analys. Svensk Travsport har startat en utredning.

Fakta

  • Koffein är ett centralstimulerande medel med uppiggande effekt. Teofyllin är en metabolit (nedbrytningsprodukt) till koffein.
  • Koffein finns inte i något registrerat läkemedel för häst i Sverige. Däremot finns det koffein ensamt eller i kombination med andra läkemedelssubstanser i flera humanläkemedel.
  • Koffein finns i ett antal livsmedel och även förekomst i vissa foder har tidigare konstaterats.