Fokustema
Svenskt Travderby
Läs senare

”Måste väl också vara av kött och blod”

Hemmahopp ifjol med Önas Prince.
Hemmahopp i år med Kentucky River.
Imorgon tävlar fyraåringarna om tolv finalplatser i Svenskt Travderby på Jägersro.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Ny segergest i Derbyt för Per Nordström?. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Ny segergest i Derbyt för Per Nordström?. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

– Den gula kavajen saknas i min garderob, säger Per Nordström.

Men det finns ett stort aber – Daniel Redéns Francesco Zet har visat sådana kvaliteter att han blir svårslagen under alla omständigheter i Svenskt Travderby.

– Någon dålig dag måste väl han ha? Det är väl kött och blod i Francesco Zet också, men det verkar ju faktiskt inte så?

Per Nordström var tvåa i Svenskt Travderby ifjol med Önas Prince och i år heter hans Derbyhopp Kentucky River (e. Father Patrick-Flicka River), 1.12,0al*/853.000 kr, vilken vunnit fyra av sex lopp under 2022 och senast Fyraåringstestet i Eskilstuna.

Per och Emma Nordström tillsammans med Kentucky River. Foto: Adam Ström/stalltz.se

– Det är inget snack om saken att jag har en bra häst och jag har inte vråltryckt av honom. Å andra sidan är Francesco Zet lite snabbare och kommer nog ta ledningen i sitt försök och få ett behagligt lopp, medan Kentucky River inte är lika snabb inledningsvis. Samtidigt bör de väl ha fått respekt för min häst också? Nugget Zon lär väl ta spets direkt i vårt försök och han bör väl släppa? Är jag framme först och ställer frågan så kanske Kentucky River får ett någorlunda lugnt försök han också, funderar Nordström.

”Gnuggad i intervaller”

Kentucky River har inte startat sedan han tog hem Eskilstunas Fyraåringstest på 1.12,0a/2.640 meter den 20 juli med 250.000 kronor i förstapris.

– Vi har bara gnuggat honom i intervaller och han har inte fått ett enda jobb. Nu behöver han ha en liten urblåsare i lopp. Jag vill inte sitta och fisköra i försöket, utan Kentucky River måste gå lite för att vara riktigt bra till finalen. Han känns fantastisk och det finns inga orosmoln på himlen. För Kentucky River rullar det bara på och samma sak var det med Önas Prince ifjol. Allting går åt rätt håll hela tiden.

”Verkligen varit stolpe ut ”

Felix Orlando (e. Orlando Vici-Preferencial), 1.11,2ak/3.559.300 kr, sprang in drygt 2,7 miljoner förra året och vann dubbla finaler i E3. I år har det bara blivit 220.500 kronor på kontot.

Felix Orlando och Emma Nordström. Foto: Adam Ström/stalltz.se

– Ibland är det så otroligt små marginaler och det har verkligen varit stolpe ut för Felix Orlando. I årsdebuten fick han ordentligt svar av en konkurrent och i andra starten var det betongbana och snöstorm i Örebro. Det satte sina spår och jag borde kanske kollat upp honom lite bättre… Sedan var det kval till Kungapokalen och då var han hygglig, men så var han knölig till finalen.

Efter finalen i Konung Gustaf V:s Pokal, där Felix Orlando galopperade bort sig, blev det besök hos veterinär.

– Efter det blev det lite tight med tid. Jag körde snällt i försöket i Sprintermästaren, blev fast och fick inte riktigt chansen. Inför senaste starten var han lite bättre jobbad, men räckte inte riktigt till efter en kostsam öppning, säger Nordström, och fortsätter:

– Nu har vi fått ett dåligt spår igen, men jag hoppas att vi ska kunna rätta till det i slutet av året. Vi provar med norskt huvudlag den här gången så vi kan få honom lugn och fin från början och backa ner i kön. Får vi sedan gå i ryggar sista 700-800 meterna kan han absolut springa 2.640 meter.

Fyra uppsittningar i Derbystoet

Per Nordström kvalar också till Derbystoet. Tre egna hästar plus en lånesits. Good Vibes (e. Django Riff-Morgana Bi), 1.11,2ak/2.428.000 kr, kommer närmast från seger i försök i Breeders Crown i Mantorp.

Good Vibes och Per Nordström. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

– Jag tycker det är ett bra försök och Good Vibes behöver hålla sin normala standard för att räcka till. Senast var jag supernöjd med henne och i träningen känns det som att det loppet satt sig på rätt ställe. Jag hoppas att hon ska kunna vara etta-tvåa.

Ivory Am (e. Django Riff-Nectarine), 1.11,3ak*/235.400 kr, står med två raka nollor efter att ha vunnit på en låg 1.11-tid i starten innan.

– Senast på Solvalla var hon inte riktigt sig själv, utan att jag har någon större förklaring förutom att det var en ordentligt tuff öppning. I träning inför det loppet var hon inte topp-topp. Senast sade jag till Per (Lennartsson) att han skulle köra henne försiktigt och när en konkurrent galopperade 500 kvar tog det stopp och han fick inte igång henne igen. Hon behövde det loppet och klaffar det med resan och hon kan smyga med i vettiga ryggar så ska hon vara bättre nu.

Avelsboxen eller tävling?

Islay Mist Sisu (e. Beer Summit-Drinks Like A Fish), 1.11,7ak/3.357.300 kr, vann Svensk Uppfödningslöpning som tvååring och ifjol tog hon hem både korta E3-finalen och Guldstoet. I år har hon inte alls visat samma fina takter.

Islay Mist Sisu och Per Nordström. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

– Jag höll nästan på att säga att det är lite vinna eller försvinna. Som det är nu står hon med två hovar i avelsboxen. Jag får trycka av henne från början den här gången, försöka hitta ner till plankan och släppa till någon bra rygg. Det kanske är så att hon nått sin maxnivå och kanske inte kan springa så mycket fortare än de 1.11-tider hon sprungit. Går hon inte vidare till finalen åker hon till ett stuteri för att betäckas tidigt nästa vår. Varför jaga fjärde- och femteplatser med ett sto som har ett mycket högre värde i avelsboxen?

Per Nordstöm gästspelar också bakom Lillian Uglebjergs Lady L.L. (e. SJ.’s Caviar-Ester L.L.), 1.12,9ak*/139.652 kr, vilken han känner väl till sedan tidigare.

– Bakom henne tog jag min tusende seger och det är en trevlig häst att köra. Här är hon kanske ute på lite för djupt vatten, men med smyglopp kan hon vara med och hugga om en plats. En häst som alltid gör vad hon kan.

Startlistorna till försöken i Svenskt Travderby och Derbystoet hittar ni i Sulkysports spelkalender.