Fokustema
Fredagsintervjun
Läs senare

Ny Lövgren på Elitloppsjakt

En heltidsarbetande gymnasieelev finns med bland de 16 skötarna i årets Elitlopp.
Sedan två månader tillbaka arbetar Mathilda Lövgren heltid i pappa Joakims stall, parallellt med studier.
– Det var nog tur att inte Elitloppsbiljetten blev klar förrän i lördags för jag var konstant nervös från loppet gått i mål tills spårlottningen, säger 19-åringen.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Mathilda Lövgren sköter pappa Joakims Elitloppshäst Racing Mange. Foto Adam Ström/Stalltz.se
Mathilda Lövgren sköter pappa Joakims Elitloppshäst Racing Mange. Foto Adam Ström/Stalltz.se

Naturvetenskapsstudierna med idrottsinriktning ridsport börjar gå mot sitt slut och det har varit ett minst sagt speciellt avslut på gymnasietiden.
– Coronautbrottet har medfört att det blivit studier på distans och jag har haft snälla lärare som gjort att jag kunnat börja jobba heltid i stallet under de senaste två månaderna. Det är klart att det varit svårt att hålla fokus och blivit speciellt. Det har funnits raster i stallet då jag skrivit prov så det har varit annorlunda, men nu är allt inlämnat. Nästa vecka tar jag studenten, konstaterar Lövgren.

Självförtroende

Frida Skullman har tidigare skött om Racing Mange, men när hon avslutade sin anställning hos Joakim Lövgren tog Mathilda över hästen.
– Jag har känt hästen sedan han var liten och har vikarierat som skötare till honom under somrarna så jag känner honom väl sedan tidigare. Det är en häst som är full av hyss, men han älskar livet och är en fantastisk häst att arbeta med. Han har stenkoll på hur bra han är, tycker han är starkast, bäst och vackrast. Och ja… det är han ju för det mesta också.
Som utomstående betraktare slås man av Racing Manges konstanta utvecklingskurva. Medan många hästar som varit med i elitsammanhang sedan tidig ålder ofta börjar visa prov på bristande moral i takt med ökad ålder så tycks Racing Mange gått åt andra hållet. Hästens sätt att kämpa på i lördagens Gulddivisionsfinal i Gävle talade sitt tydliga språk.
– Han har ett självförtroende som är få förunnat och jag tror det är i det som förklaringen ligger. Oavsett vart han är så kommer han alltid till ro. Han är säker i sig själv och skakar av sig tuffa lopp.

Racing Mange och Joakim Lövgren. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Mathildas Elitloppstankar har vuxit successivt under våren.
– Från början skrattade vissa åt mig, men så fort jag insåg att det inte skulle bli ett Elitlopp med inslag från USA eller Frankrike så kändes det än mer rimligt att det skulle finnas chans på en plats. Därmed inte sagt att årets lopp är dåligt, jag tycker det är väldigt jämnt och kan se alla hästar ta sig till final.
I lördags säkrades biljetten då Racing Mange vann på nya rekordnoteringen 1.09,7 i Gävle.
– Allt gick precis som planerat innan. Träningen hade varit perfekt, resan gick bra och pappa var jättenöjd när han kom in efter värmningen. Prestationen var jättebra och han tycks tagit det loppet på helt rätt sätt, inte så hårt som man lätt kan tro. Det har inte handlat om någon direkt träning i veckan utan bara att underhåll för musklerna och få honom att må som en kung.

”Kunde varit sämre”

Efter hemkomsten i söndags stundade spårlottning.
– Jag var konstant nervös från loppet gått i mål i lördags till spårlottningen. Det började snurra hur bra det kunde bli om det blev spår ett eller två och det började snurra åt andra hållet; hur svårt det kunde bli från spår sju eller åtta. Nu fick vi spår sex och det är klart att det kunde varit bättre, men det kunde också ha varit sämre.
Det sistnämnda är familjen Lövgren ytterst väl medvetna om. När Brioni vann 2011 års upplaga av Elitloppet startade han från spår åtta i finalen.

Behöver vi inte vara nervösa för då går det ändå inte

– Jag och mamma sade att ”vad skönt att han har spår åtta, då behöver vi inte vara nervösa för då går det ändå inte”. När hästarna gick i mål trodde jag att han var tvåa, men när jag sedan såg en närbild i tv:n på pappa och såg hur nöjd han såg ut insåg jag att han kanske hade hunnit dit.
Och det gjorde han…
– Ja, men jag höll knappt på att komma in på banan efter loppet utan fick verkligen stå på mig att det var min pappa som hade vunnit loppet. Det var speciellt att se hur nöjd pappa var, att ha lyckats med något som han hade drömt och strävat efter så länge.
På söndag är det dags igen och denna gång är Mathilda Lövgren i allra högsta grad i händelsernas centrum redan från start.

Fakta

DE SKÖTER ELITLOPPSHÄSTARNA

Försök 1

Vivid Wise As – Omar Ben Ahmam
Sorbet – Ellinor Wennebring
Disco Volante – Jenny Gustafsson
Missle Hill – Ellinor Wennebring
Chief Orlando – Pia Huusari
Milliondollarrhyme – Arthur Leportier
Looking Superb – Tina Stortvedt
Earl Simon – Audrey Viel

Försök 2

Elian Web – Katja Melkko
Billie de Montfort – Yann Jublot
Tae Kwon Deo – Anna Svensson
Attraversiamo – Linda Weman
Cokstile – Francesco Piccirillo
Racing Mange – Mathilda Lövgren
Makethemark – Anna Raatikainen
Propulsion – Ellinor Wennebring

Fokustema
Frankrike
Läs senare

Äntligen seger för Cleangame!

Första segern sedan den 18 januari. Ikväll var det äntligen dags för Cleangame att få vinna lopp igen! I Vichy tog han hem Grand Prix du Conseil Municipal (€90.000) för Jean-Michel Bazire för andra året i rad.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Cleangame vann ikväll i Vichy och tog sin andra raka seger i banans storlopp. Foto Mia Törnberg
Cleangame vann ikväll i Vichy och tog sin andra raka seger i banans storlopp. Foto Mia Törnberg
Invändige Cleangame och Bugsy Malone var långt före måltrean Eclat de Gloire.

Cleangame (e. Ouragan de Celland-Red Bell) och Jean-Michel Bazire startade med 25 meters tillägg och loppet som innehöll nio hästar (!) kom först iväg i fjärde försöket.

Bazire satte sig lugn i andraspår i ett lopp som anfördes av Etonnant, men dryga varvet före mål tog han sig fram utvändigt om ledaren för att sedan krypa ner i vinnarhålet och ägna sig mest åt halvspårskörning under slutrundan.

Inne på upploppet plockade Cleangame ner ledaren enkelt, men han fick ge allt för att med knapp marginal hålla undan för Bugsy Malone (e. Ready Cash) på topptiden 1.11,0/2.975 meter.

Segertiden var en tiondel från Aubrion du Gers banrekord från 2018 – också satt i Grand Prix du Conseil Municipal.

Tappade stilen under våren

Innan kvällens triumf har Cleangame haft det motigt. Han galopperade i sin comeback i Prix des Ducs de Normandie i Caen, var regelrätt slagen tvåa efter Enino du Pommereux i Prix Chambon P på Vincennes och därefter blev det en ny galopp i ett försök i Grand National du Trot i Maure de Bretagne.

Senaste segern togs alltså i Prix de Brest (€90.000) på Vincennes den 18 januari och det var för övrigt sjunde raka triumfen i det läget för hans del.

Åttaårige valacken Cleangame är undan Red Bell (e. Jag de Bellouet) och hon kom aldrig ut på tävlingsbanan. Mormor Danae Grandchamp (e. Nicos du Vivier), 1.17,5/€163.822, har lämnat Nippy Girl (e. Ginger Somolli), 1.11,6/€431.300, och Millenium (e. Quito de Tallonay), 1.12,3/€307.980.

Fokustema
Frankrike
Läs senare

Enkel promenad på Enghien

Andraplatser i såväl Prix Roquepine som Prix Ozo och idag tog Havanaise hem Grupp III-loppet Prix de Berlin (€60.000) för treåringar på Enghien.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Francois Pierre Bossuet och Havanaise vinner Prix de Berlin. Foto: Gerard Forni
Francois Pierre Bossuet och Havanaise vinner Prix de Berlin. Foto: Gerard Forni

Francois Pierre Bossuet körde till täten efter 200 meter med Havanaise (e. Ricimer-Version Philo) och sedan kunde ekipaget dirigera i behaglig fart. Första 1.875 meterna gick inte fortare än 1.20,4.

Över upploppet var aldrig Bossuets häst hotad och det treåriga stoet kunde vinna säkert på 1.17,1/2.875 meter före Hussard du Landret (e. Bird Parker) och Hirondelle Sibey (e. Gazoullis), som noterade 1.17,1 respektive 1.17,2.

Förra året vann Bossuets sto ett lopp. På Vincennes tog hon hem Prix de Chatellerault (€44.000) och var också tvåa i Prix Marcel Dejean bakom toppstoet Havana d’Aurcy.

Havanaises mor Version Philo (e. Philotenor), 1.14,4/€43.590, har sin första avkomma i Francois Pierre Bossuets travare. Själv är hon undan Lais de Vandel (e. Podosis), 1.15,8/€69.860.

Inga framgångar för Malmqvist

Tomas Malmqvist tävlade också på Enghien och bäst gick det för Howdy Partner (e. Repeat Love) med en sjundeplats på 1.15,6a/2.150 meter i Prix de Menilmontant (€26.000), värderad till 260 euro. Vann gjorde Hamigo (e. Charly du Noyer-Nalara) och Mattieu Mottier på 1.15,2.

Calle Crown slutade oplacerad i Prix de la Manche (€67.000) på 1.14,7 efter en resa i tredje inner och när luckan kom på upploppet hände ingenting. Spetsvann gjorde Delfino (e. Speedy Blue-Miss Volo) för Mathieu Mottier på 1.14,1/2.875 meter.

Fokustema
Jarlsberg
Läs senare

Jättefavoriten vann efter dramatik

Another Creation var som 1,10-spelad gigantisk favorit i stoavdelningen av Jarlsberg Grand Prix, men körande Kristian Malmin bör rimligtvis satt hjärtat i halsgropen under resans gång.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant

Från innersniffen bakom bilen lyckades nämligen inte Quite Easy U.S.-dottern svara ut Jan Kristian Waaler-tränade Lucky Queen Soa (e. Make it Happen).
När det därtill fyllde på i andraspår satt Another Creation fast i vinnarhålet, men det uppskruvade tempot skördade sina offer.

1.11,6 som varvnotering gjorde att luckan uppenbarade sig vid upploppets början och 50 meter före mål tog sig Another Creation förbi Fidanza (e. Pastor Stephen) som hade skaffat sig grepp en bit ut i banan.

Segertiden skrevs till 1.12,8a/1.609 meter och förstapriset uppgick till 150.000 norska kronor. I fjol slutade stoet trea i Norskt Travkriterium för ston samt tvåa i Norskt Trav-Oaks.
För tränaren Trond Anderssen var detta hans första seger i JGP:s stoavdelning.

Fidanza höll till andraplatsen och Lucky Queen Soa slutade trea.

I snabbloppet för kallblod var förhandssnacket att Odd Herakles (e. Moe Odin) skulle gå för att besegra världsrekordet på 1.17,9, men det var han fjärran i från i realiteten.
Framme i tät vann Lars O. Romtveits häst på 1.19,1a/1.640 meter i lag med Tom Erik Solberg.

Sport