Fokustema
Örebro
Läs senare

Maxus första seger i Sverige

För en vecka sedan vann Missle Hill Fyraåringsstjärnan i Gävle.
Ikväll tog en annan fyraårig USA-import från Daniel Redéns stall hem TeleBolaget Grand Prix i Örebro.
Av
Pär Gustafsson
Upplåst för dig som är prenumerant
Maxus tog en överraskande seger i TeleBolaget Grand Prix. Foto Simon Hagen
Maxus tog en överraskande seger i TeleBolaget Grand Prix. Foto Simon Hagen

Det gick undan från början i kvällens lopp. Classichap öppnade första 500 meterna efter 1.08,5 och passerade varvet efter 13,1. Ledaren var tidigt slagen, vilket bäddade för Daniel Redén-tränade Maxus som satt kvar i andra ytter. I slutkurvan kunde han köra rakt fram till lätt seger på 1.12,6a/2.140 meter. En tangering av Uncle Lasses löpningsrekord från 2016.
– Äntligen. Det har varit strul, men han har släppt till den senaste månaden och idag såg han fin ut, sade Solvallatränaren.

Fullträffen var värd 125.000 kronor och det här var Maxus första seger i sjätte försöket hos Daniel Redén.
– Daniel var positiv och vi trodde på bra en bra insats, men jag anade att hästen skulle få svårt att vinna. Allt löste sig så bra som det kunde och samtidigt vann han enkelt, kommenterade Örjan Kihlström.

Maxus (e. Muscle Hill-Gerri’s Joy) deläge Stall Zet i USA och den andra delägaren Christina Takter köpts ut när hästen flyttades till Sverige. På 18 starter i USA tog Maxus fyra vinster, två andraplatser och tre tredjepris. Den tyngsta segern togs ifjol i en division av Bluegrass ($74.000) och under tvååringssäongen slutade han också trea i finalen i William Wellwood och fyra i Peter Haughton Memorial.

Modern Gerri’s Joy (e. Enjoy Lavec), 1.109*/$641.905, vann Merrie Annabelle och Phil Tully Memorial. Hennes bästa avkomma är Hambletonian-tvåan Smilin Eli (e. Muscles Yankee), 1.09,7ak*/5.088.689 kr, som också tränades av Daniel Redén under en period.

Going Kronos-avkommor tvåa och trea

Tvåa i kvällens lopp i Örebro slutade Jerry Riordan-tränade Betting Gangster (e. Going Kronos). Hästen galopperade i en trång situation 1.300 kvar och kom strålande tillbaka. Tredjepriset gick till Robert Bergh-tränade Mellby Glader (e. Going Kronos), som hängde med godkänt i händerna på Per Lennartsson.

Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

Fullträff för Kurri och Heiskanen

Han är döpt efter en femfaldig Stanley Cup-mästare och Finlands bäste hockeyspelare genom tiderna.
Nu skapar Kurri Jari Boko ett namn på egen hand på travbanorna.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Kurri Jari Boko och Veijo Heiskanen. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Kurri Jari Boko och Veijo Heiskanen. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Kurri Jari Boko (e. Make It Happen-Astrid Wibb e. Viking Kronos) inledde tävlingskarriären på bästa sätt när han debutvann på Åby på goda 1.16,2m i början av mars.

Sedan dröjde det till nästa seger, faktiskt ända till november, men i vinter har Kurri Jari Boko fått utdelning på sin höga kapacitet i form av två segrar och tredjeplatsen i Kalmars Treåringsfinal.

Den största prischecken kom igår i Kalmar i decembers första E3-revansch. Veijo Heiskanen körde resolut till ledningen i första sväng och när flera av konkurrenterna gjorde bort sig med galopp under vägen var hotet om segern Robert Bergh-tränade Mr Mah Can (e. Maharajah) och Dwight Pieters.

Men varken Kurri Jari Boko eller Veijo Heiskanen hade några planer på att släppa ifrån sig segern – på bra sätt tågade hästen undan sista 100 meterna och vann på 1.14,8a/2.140 meter.

Kurri Jari Boko närmar sig därmed halvmiljonen kronor intjänat under debutsäsongen, som förutom de tre segrarna innehållit andraplats i Rikitikitavis lopp och en fjärdeplats i Margaretas Tidiga Unghästserie.

Finlands bäste genom tiderna

Hästen är namngiven efter Finlands bäste hockeyspelare genom tiderna, Jari Kurri. Han spelade 17 säsonger i NHL och vann dessutom Stanley Cup hela fem gånger med Edmonton Oilers! Då spelade han tillsammans med hockeyns störste, kanadensaren Wayne Gretzky.

Den sistnämnde har också fått namnge framgångsrika hästar. Till exempel 2018 års norske Derbyvinnare Gretzky B.R. (e. Quite Easy).

Tar kedjekamrapten Kurri hem det svenska Derbyt nästa år?

Kurri Jari Bokos mamma Astrid Wibb (e. Viking Kronos) var själv bara några hundralappar från att nå halvmiljnen insprunget och tog segerrekordet 1.10,7ak. Kurri Jari Boko är första avkomman och även tvåårige Lemieux Boko (e. From Above) finns hos Veijo Heiskanen, där hästen debuterade i alutet av november, dock med galopp som resultat.

Mödernet är urstarkt och Astrid Wibbs mormors mor är fenomenala Oki (e. Lep Hanover), född 1965, som är utsedd till Elitsto.

Astrid Wibb är själv syster med miljonärskan Pomona Wibb (e. Lindy Lane) och treåriga Ester Wibb (e. Orlando Vici), som tjänat en halvmiljon. En tredje syster är Khao Manee (e. Muscles Yankee) – mamma till Darling Mearas (e. Cantab Hall), 1.08,2ak*/7.337.561 kr, och Milady Grace (e. Ready Cash), 1.12,2am*/3.466.500 kr.

Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Kan Very Kronos bli en Legolas?

Legolas igår – Very Kronos idag, V75-kusken vinner varannat lopp i Sverige, tvååringsstjärnor på kolstybben, snackhäst säljs på auktion och 30 miljoner mer att tävla om i Norge.
Det är några av punkterna i ”Sju nyheter vid sju”.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
En vägvinnande aktion och ett fantastiskt löphuvud. Det är de två viktigaste egenskaperna bakom Legolas stora framgångar på travbanorna. Och som den segermaskin han var tog han plats i många travfans hjärtan. Foto Stefan Melander/Stalltz.se
En vägvinnande aktion och ett fantastiskt löphuvud. Det är de två viktigaste egenskaperna bakom Legolas stora framgångar på travbanorna. Och som den segermaskin han var tog han plats i många travfans hjärtan. Foto Stefan Melander/Stalltz.se

1”Folksportens sista hjälte” var rubriken på det reportage Sulkysport gjorde med Thomas Nilsson om hans – och hela Sveriges – kelgris och stora 1980-talsstjärna Legolas. Kan dagens travsport plocka fram en ny Legolas som går rakt in i allmänhetens hjärtan i framtiden?

– Frances Bulwark och Ego Boy hade en sådan status ute i stugorna och därefter kom Legolas. Jag är rädd för att det är så illa att han faktiskt är den senaste och kanske också blir den siste. Vi som var inne i branschen hyllade stjärnor som Victory Tilly och Järvsöfaks när de stod på topp och det har ju verkligen funnits många hästar som varit bättre än Legolas här i Sverige, men några folkhemshjältar har de aldrig blivit, sade Thomas Nilsson själv i intervjun med Sulkysport för ett år sedan.

Här är den långa intervjun med Thomas Nilsson om livet med Legolas i pdf-format.

Very Kronos och Mia Båth, Sulkysport, Travsport
Mia Båth och Very Kronos ska åka till Åby. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Idag hedras Legolas med sitt minneslopp på Åby, gulddivisionen med 250.000 kronor till vinnaren. Den store favoriten heter Very Kronos (e. Ready Cash). Legolas inledde med 19 raka segrar, Very Kronos å sin sida med tolv – i felfria lopp. Galopper har gäckat och givit både ett, två och tre extra gråa hår hos tränare Svante Båth.

Men har han som femåring mognat med fem starter i rad utan galopp? Sulkysports tipsexpert har fullt förtroende för hästen.

Här är Sulkysports stora tipsgenomgång inför V75 på Åby signerad Emil Persson.

***

2Tio starter på svensk mark under 2020. Resultatet? Fem segrar, två andraplatser och en tredjeplats! Idag är holländaren Michel F Rothergatter tillbaka på svensk mark när har startar duon Africa Bi (e. Varenne) och King Schermer (e. Trixton) inom V75 på Åby.

Rothergatter har sin träningscamp vid kuststaden Callantsoog i nordvästra Nederländerna, drygt sju mil från Amsterdam, och där finns 20 hästar. Träningen – den sker på stranden!

– Det är perfekt och underlaget blir aldrig dåligt oavsett väder, sade Michel till V65 Direkt.

Africa Bi (V75-2) har tjänat minst pengar av alla i en stotrappa för ston och startar sådeles från spår ett bakom bilen.

– Hon har fått ett bra spår, hon är snabb ut och jag kör för ledningen. Sedan får vi se vad som händer om någon bra konkurrent utmanar. Hon var väldigt bra på Jägersro i senaste starten (trea i ett Diamantstoförsök, reds. anm.), då hon fick en tung resa och känns ännu bättre nu. Normalt går hon barfota bak, men det blir inga problem att tävla med aluminiumskor istället, sade Michel Rothergatter till V65 Direkt.

Treårige King Schermer (V75-3) möter enbart jämnåriga och efter segern i Sverigedebuten på Jägersro i slutet av oktober tog han hem holländska Breeders Crown.

– Han vann väldigt lätt på Jägersro med krafter kvar och att tävla med skor är inga problem, det gjorde han på Jägersro. Hästen är i bra form och har inte gjort några fel så här långt, sade Rothergatter.

***

Veijo Heiskanen. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

3Som 19-åring körde han Prix d’Amérique och karriären har bjudit på många toppar, men också en del dalar. Se senaste två åren har Veijo Heiskanen kört sparsamt, 33 lopp ifjol och knappt det dubbla i år.

Igår i Kalmar tog han största kusksegern på ett par år när han lika säkert som elegant lotsade Kurri Jari Boko (e. make It Happen) till vinst i E3-revanschen i Kalmar med 150.000 kronor i förstapris. En bit in i första sväng övertog Heiskanen ledningen. Genom sista sväng anslöt  Mr Mah Can på utsidan, men Kurri Jari Boko svarade bestämt och vann säkert på 1.14,8a/2.140 meter före Mr Mah Can, gott avslutande Furies Rain och duktige dödenstravande Black Mission.

***

4Det är de två- och femåriga hästarna som står i centrum på Vincennes i eftermiddag. Mest emotsedd är matchen mellan de tvååriga hingstarna Ideal Ligneries (e. Repeat Love) och Italiano Vero (e. Ready Cash) i Grupp III-loppet Prix Ourasi (€50.000). Den förstnämnde, som tränas av Philippe Billard, är obesegrad efter fem starter, medan Philippe Allaires Italiano Vero har tre raka segrar efter att inlett med två diskvalifikationer.

Italiano Vero har slagit banrekord på såväl Enghien (1.14,9a/2.150 meter) som Vincennes (1.13,5a/2.100 meter) i bilstartslopp. Idag handlar det om voltstart och då är det Beautiful Colibris (e. Ready Cash) 1.14,6/2.200 meter som ska sänkas för att han ska kunna titulera sig trefaldig banrekordhållare! Duon utmanas därtill av Thierry Duvaldestins Cristal Money-son In the Money som inlett karriären med två segrar på lika många försök.

De tvååriga stona gör i sin tur upp i Prix Vourasie (€50.000), medan femåringarna tävlar för såväl sadel som sulky. Montéesset Feeling Cash (e. Ready Cash) får bära på favoritskapet i Grupp II-loppet Prix Joseph Lafosse (€85.000) och i det likaledes Grupp II-klassade sulkyloppet Prix Doynel de Saint-Quentin (€85.000) finns kulltoppar som Feerie Wood (e. Rockfeller Center), Fairplay d’Urzy (e. Ready Cash) och Fakir du Lorault (e. Vailliant Cash).

***

5Efter Åbys V75-tävlingar (första start 14.45) tar Skelleftetravet (18.30) vid med kvällstävlingar. I startlistorna finns bland annat Italienfödde Toutre (e. Self Possessed), 1.13,2l/940.356 kr, vars devis mycket väl kan vara ”min bästa tid är nu”. Solängetamatören Lennart Frölanders åttaåring återkommer nu efter nästan tre månaders tävlingsuppehåll och går in i sin säsong. Med skotvång och snart – förhoppningsvis – vinterbanor i norr.

Förra vintern från december till och med februari under barfotaförbudet gjorde hästen sex starter, vann tre lopp och tog en tredjeplats inom V75. 130.000 kronor innebar det i prispengar. Utbytet av vårens, sommarens och höstens elva starter är drygt 30.000 kronor och en seger i ett breddlopp. Så – dags att spola travbanorna när vinterkylan kommer och passa upp för Toutre!

Här är startlistorna till lördagens tävlingar.

***

Rudisha. Foto Mia Törnberg
Rudisha. Foto Mia Törnberg

6Han var stor snackhäst och såldes efter två vårstarter som treåring till Madelene och Roland Wikstén och i regi Robert Bergh blev det bland annat Kriteriefinal. Men karriären har gått lite i stå för toppstammade Rudisha (e. Muscle Hill-Moonlight Kronos) och ikväll bjuds den nu femårige hästen och lillebrodern till Dibaba ut på auktion. Det är travera.nu som bjuder upp till numera traditionell kvällsauktion på lördagar och tolv hästar går under klubban.

Ett par av dem tävlar på Åby under lördagen, så snacka om att få färskt formintryck. En av dem är Robert Bergh-tränade Baron Frontline (e. Text Me), som i senaste starten slutade tvåa inom V75 och nu startar i klass II-försöket.

Här är hästarna som säljs på kvällen auktion [extern länk]

***

7Prispengarna i Norge höjs med 30 miljoner kronor nästa år, trots att spelbolaget Norsk Rikstotos omsättning 2020 är 228 miljoner kronor lägre än förra året. Det rapporterar det norska travförbundet på sin hemsida.

När det gäller prispengarna kommer det vara samma pengar i januari och februari nästa år och sedan höjd dessa till en högre nivå. Totalt ska det finnas 200 miljoner kronor att tävla om i Norge nästa år.

Fokustema
Utblick USA
Läs senare

Segermaskin slog till igen

En seger och två andraplatser blev utdelningen för Anette Lorentzon på Meadowlands i natt.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Some Chapter och Dexter Dunn vid nattens triumf på Meadowlands. Foto: Lisa Photo
Some Chapter och Dexter Dunn vid nattens triumf på Meadowlands. Foto: Lisa Photo

Efter ha inlett med två andraplatser med Grosseto Ås och Banzai slog Some Chapter (e. Chapter Seven-Some Kinda Special) till för USA:s framgångsrikaste körsven i år, nya zeeländaren Dexter Dunn.

Anette Lorentzon. Foto: Jeannie Karlsson/Sulkysport

Den treårige valacken travade utan rygg, men det spelade mindre roll. På upploppet gick han ifrån med två längder och landade på 1.10,1/1.609 meter efter ha travat sista quartern på 1.08,7. Vinsten var värd 10.000 dollar

För ägarna och uppfödarna ACL Stuteri och Kjell Johanssons Some Chapter var det nionde segern i karriären på 13 starter. Modern Some Kinda Special (e. Cantab Hall-Psychiatrist), 1.12,0/$24.800, har sin första avkomma i Some Chapter.

Hon ingår i samma syskongrupp som Couch Doctor ($420.688), Psychic Spirit ($313.003), Hot Off the Press ($128.580) och Almond Joy ($123.176).

Ostartade mormor Psychiatrist (e. Supergill) är också mormor till Theraputic ($748.157), As Yall Like It ($316.970), Anandamide ($310.346), Master Class ($290.104), Our White Knight ($224.820) och Wineress ($207.044).

Dessutom är Psychiatrist mormors mor till Touchdown Ås ($260.083), The Lionking Ås ($188.301) och Feel Invincible Ås ($135.352).

Stamtavlan är hämtad från worldwidepedigree.com