Fokustema
USA
Läs senare

Meadowlands öppnar 1 maj?

Travbanan Meadowlands i East Rutherford i New Jersey hoppas att kunna slå upp portarna för travtävlingar den 1 maj.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Det står fortfarande skrivet i stjärnorna när Meadowlands öppnar för tävlingar igen. Foto: Lisa Photo
Det står fortfarande skrivet i stjärnorna när Meadowlands öppnar för tävlingar igen. Foto: Lisa Photo

– Men vi är naturligtvis beroende av många saker som vi inte själva kontrollerar över, säger banans ägare Jeff Gural i ett pressmeddelande.

Det är inte bara Meadowlands i New Jersey som står i startgroparna, utan också Jeff Gurals två andra racinobanor – Tioga Downs och Vernon Downs – i staten New York.

Flera av Meadowlands löpningar som hålls i maj – däribland försök i New Jersey Sire Stakes för treåringar den 15 maj och Arthur J. Cutler Memorial för äldre travare den 16 maj – kan flyttas fram några veckor i tiden. Även Vernon Downs prestigelöpning Empire Breeders Classic för treåringar – försöken körs den 15 maj – riskerar att skjutas upp.

”Måste följa riktlinjer”

Redan nu står det klart att försöken och finalerna i New Jersey Breeders Maturity ($30.000) för äldre travare har ställts in och flyttas till en senare del av Meadowlands tävlingssäsong. Något datum är dock inte spikat.

– Vi arbetar för att öppna upp banorna, men inte förrän det är säkert. Jag vet att alla aktiva vill tävla, jag vill precis samma sak men vi måste följa de riktlinjer som fastställs av guvernörerna Phil Murphy (New Jersey) och Andrew Cuomo (New York) och vi kommer att följa deras rekommendationer, säger Jeff Gural, ägare till Meadowlands, Tioga Downs och Vernon Downs.

Fokustema
Doping
Läs senare

Fast för doping efter hårprov

En amatörtränad häst testade positivt för doping efter seger i ett montélopp på Solvalla i januari.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant

Svensk Travsport rapporterar om dopingfallet på sin hemsida. Det handlar om sexårige valacken Power Memphis (e. Mr Pine Chip), som lämnade positivt A-prov via hårprov efter segern på Solvalla den 22 januari.

Hårprovet visade spår av det manliga könshormonet testosteron. Så här skriver Svensk Travsport om substansen: Testosteron är ett manligt könshormon och är originalet till de syntetiska anabola steroiderna. I dopningssammanhang används anabola steroider för att öka muskelmassa, fysisk styrka och uthållighet.

B-provet är skickat för analys på ett annat laboratorium och ST har inlett en utredning. Power Memphis är belagd med startförbud tills vidare.

Fokustema
Nyfödda
Läs senare

Dubbla föl i Stenkullen

Christina och Mats Olsson i Stenkullen kan rapportera om två fölningar. Quill Pen har fått ett sto efter Explosive Matter och Snow Angel en hingst efter S.J.'s Caviar.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant

Snow Angel (e. Order By Fax), 1.12,0ak/723.400 kr, tävlade för Mats Olsson och vann nio lopp på 68 starter. Hennes hingst efter S.J.’s Caviar är hennes första avkomma.

Snow Angels son efter S.J.’s Caviar. Foto: privat

Själv är Snow Angel undan Angel’s Light (e. Angus Hall), 1.17,7k/26.500 kr. Hennes mor Flash Light (e. Mack Lobell), 1.16,3ak/97.500 kr, har sin överlägset bästa avkomma i Malin Löfgrens stjärna Sanity (e. Love You), 1.09,2ak/10.280.145 kr, vilken deltog i Elitloppet två gånger.

Andra avkomman

Quill Pen (e. Offshore Dream-In Writing), 1.12,3ak/506.688 kr, har en avkomma sedan tidigare – en tvåårig dotter efter Raja Mirchi – och i år har hon fått ett sto efter Explosive Matter.

Hennes mor In Writing (e. Malabar Man), 1.16,0/$4.376, fick fem avkommor och samtliga tog sig till tävlingsbanan med I Am Dynamite (e. Love You), 1.12,7am/817.450 kr, som den främste.

Ni vet väl att ni kan maila in fölrapporter för fri publicering? Uppge mor, far och kön på fölet. Skriv också om ni bestämt vilken hingst stoet ska gå till i år och skicka gärna med en bild. Maila till Sulkysport

Fokustema
Gävle
Läs senare

Positivt A-prov av 1.10-travare

I mars sprang Picasso 1.10,1a/1.640 meter i Gävle.
Idag rapporterar Svensk Travsport att den tolvårige valacken lämnat ett positivt A-prov.
Av
Pär Gustafsson
Upplåst för dig som är prenumerant

ST meddelar följande:

Det urinprov som togs efter loppet visar i analysen av A-provet på förekomst av substanserna Koffein och Teofyllin över rapporteringsnivå”.

Tills vidare har Picasso, som tränas av Gävles Troels Andersen, startförbud och B-provet skickas till ett franskt laboratorium för analys. Svensk Travsport har startat en utredning.

Fakta

  • Koffein är ett centralstimulerande medel med uppiggande effekt. Teofyllin är en metabolit (nedbrytningsprodukt) till koffein.
  • Koffein finns inte i något registrerat läkemedel för häst i Sverige. Däremot finns det koffein ensamt eller i kombination med andra läkemedelssubstanser i flera humanläkemedel.
  • Koffein finns i ett antal livsmedel och även förekomst i vissa foder har tidigare konstaterats.