Moving On (e. Quite Easy U.S. – Kings Blondie) var i träning hos Fabrice Souloy när hon vintern 2015-16 hade en verkligt stark raid under sadel på Vincennes. Först vann Moving On två halvstora lopp, Prix du Languedoc (gr III) och Prix Auguste Francois (gr II) och var tvåa i Prix Edmond Henry (gr II) och trea i Prix Jules Lemonnier (gr II), innan hon slutade fyra i Prix de Cornulier bakom tioåriga stoet Scarlet Turgot (e. Dahir de Prelong – Noella de Massy), Astor du Quenne (e. Opus Viervil – Qualinka du Quenne) och Attentionally (e. Jasmin de Flore – Intentionally).
Unique Juni
sto åtta år e, Uptown Yankee – Staro Unique e. Supergill
74 st: 11–11–10
Rekord: 1.11,5m – 1.10,2ak
Insprunget: 4.664.142 kr
Uppfödare: Maria Eriksson & Lars-Ove Blomkvist
Ägare: Jan Spåls Invest AB, Falun
Tränare: Jörgen Westholm, Romme
Ryttare: Guillaume Martin
Skötare: Ann-Kristin Rasmussen
Starter i monté:
4 st: 0–2–0
Rekord: 1.11,5m
Insprunget: 247.790 kr
Starter på Vincennes (sulky och monté):
11 st: 2–1–1
Bästa tid: m1.11,5m
Insprunget: 1.260.642 kr
De senaste åren har den franska montéeliten dominerats av Bilibili (e. Niky – Quetty du Donjon), bitvis i hård konkurrens med Italienfödde Traders (e. Ready Cash – Graziella), men båda är nu borta från scenen och lämnar plats för nya stjärnor.
– Det är väl samtidigt så att många av de bästa montéhästarna varit valacker, och de får ju inte vara med i Cornulier, påpekar Jörgen Westholm.
Rommetränaren har varit verksam med fransk filial i många år och i ”Westholm-tidernas begynnelse” täljde en sådan som valacken Criks Hurricane (e. Buck Newton – Rain Coat) montéguld på Vincennes med en viss Jean-Michel Bazire på ryggen…nu pratar vi 2003, 18 år sedan.
– Det har hänt mycket med de franska hästarna sedan jag började matcha hästar där. Vill man göra det enkelt för sig säger man att då föddes det 12.000 travhästar varje år i Frankrike och 3.000 travade. Nu föds det fortfarande 12,000, men 9.000 av dem travar! Även om titelförsvararen Biliblli föll ifrån årets Cornulier är den franska montéeliten knivskarp med enormt tuffa hästar. Det är en annan stil på de här montéloppen nu jämfört med för 15-20 år sedan. Hästarna går ut stenhårt, sedan ökar de i uppförsbacken och orkar hålla farten till mål! Tacka sjutton för att det är tuffare nu för våra svenska hästar när de franska travarna utvecklas så mycket som de gjort, inte minst genom Ready Cash-blodet, de senaste åren, säger Jörgen Westholm.
Tacka sjutton för att det är tuffare nu för våra svenska hästar när de franska travarna utvecklas så mycket
Stoet Unique Juni (e. Uptown Yankee – Staro Unique) har hävdat sig bra i Frankrike. Hon var de första åren i karriären hos Hans R Strömberg och gjorde även sina första starter under sadel i Strömbergs regi, sommaren 2019. I montédebuten var Unique Juni tvåa på Solalla på 1.13,6a/2.140 bakom den vid den tidpunkten segerstaplande Ladyofthelake (e. Offshore Dream – Ally).
Kort senare bytte Unique Juni regi till Jörgen Westholm och efter att ha flyttat till dennes filial på Grosbois gjorde Unique Juni i februari förra året det lopp som gjorde att siktet sattes på Prix de Cornulier 2021.

– Hon var tvåa i ett väldigt tufft lopp på 1.12,4 över 2.850 meter, reds offensivt och höll fantastiskt bra in i mål. Det var ”Cornulier-klass” på den prestationen, och som sagt, sedan dess har vi haft i siktet att hon skulle vara med i det största montéloppet denna vinter, säger Jörgen Westholm.
Unique Juni har inför Cornulier fått tre lopp i kroppen på Vincennes, av preparékaraktär. Ett av loppen var det högklassiga grupp II-loppet Prix Auguste Francois i december där Etonnant (e. Timoko – Migraine) vann på topptiden 1.10,7/2.175 meter före Daida de Vandel (e. Real de Lou – Gallia de Vandel) . Båda är (givetvis) med i Prix de Cornulier. Unique Juni hängde med i det ursinniga tempot till mitt på upploppet då hon stumnade och tappade några längder, tidsnoteringen blev 1.11,5, 20-talet meter bakom vinnaren.
– Hon överraskade med att ta några felsteg i starten och tappade 10-15 meter, och sedan gick det så vansinnigt fort hela vägen att det inte gick att göra något. Hon var då heller ännu inte riktigt i form, och på det hela taget var det därför en bra prestation. Nu är formen bättre och normalt är hon rapp iväg och ska kunna hamna i främre träffen från början. I så fall blir det spännande. Då är det bara för ryttaren att spara så mycket mark och speed det bara går, och hoppas att det finns något kvar att spurta med till slut, säger Jörgen Westholm.
Han har varit med i princip i vartenda franskt storlopp som finns – utom just Prix de Cornulier.
– Ja, det var en ”vit fläck i mitt tränar-cv” som det var dags att göra något åt. Vi håller tummarna och hoppas att Unique Juni kan få lite utbetalning på det hon borde ha samlat ihop på sitt turkonto nu, efter att det inte riktigt stämt med positioner och löpningsförlopp i de lopp hon varit med i på Vincennes denna vinter. Formen sitter i alla fall där nu, även om man kan tro något annat när man ser hennes resultatrad, säger Jörgen Westholm.