Fokustema
Inför Prix de Cornulier
Läs senare

Med sikte på Cornulier i ett år

Endast ett svenskfött sto har tidigare startat i det största montéloppet, Prix de Cornulier, Moving On. I årets upplaga är plötsligt två svenska ston med, Galactica och Unique Juni.
– Vi har siktat mot det här loppet i ett år med Unique Juni, så det blir spännande att se hur långt hon räcker, säger Jörgen Westholm.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Unique Juni vid en av sina två segrar på Vincennes. Foto: Jean-Philippe Martini/Scoopdyga
Unique Juni vid en av sina två segrar på Vincennes. Foto: Jean-Philippe Martini/Scoopdyga

Moving On (e. Quite Easy U.S. – Kings Blondie) var i träning hos Fabrice Souloy när hon vintern 2015-16 hade en verkligt stark raid under sadel på Vincennes. Först vann Moving On två halvstora lopp, Prix du Languedoc (gr III) och Prix Auguste Francois (gr II) och var tvåa i Prix Edmond Henry (gr II) och trea i Prix Jules Lemonnier (gr II), innan hon slutade fyra i Prix de Cornulier bakom tioåriga stoet Scarlet Turgot (e. Dahir de Prelong – Noella de Massy), Astor du Quenne (e. Opus Viervil – Qualinka du Quenne) och Attentionally (e. Jasmin de Flore – Intentionally).

Fakta

Unique Juni

sto åtta år e, Uptown Yankee – Staro Unique e. Supergill
74 st: 11–11–10
Rekord: 1.11,5m – 1.10,2ak
Insprunget: 4.664.142 kr
Uppfödare: Maria Eriksson & Lars-Ove Blomkvist
Ägare: Jan Spåls Invest AB, Falun
Tränare: Jörgen Westholm, Romme
Ryttare: Guillaume Martin
Skötare: Ann-Kristin Rasmussen
Starter i monté:
4 st: 0–2–0
Rekord: 1.11,5m
Insprunget: 247.790 kr
Starter på Vincennes (sulky och monté):
11 st: 2–1–1
Bästa tid: m1.11,5m
Insprunget: 1.260.642 kr

Expandera

De senaste åren har den franska montéeliten dominerats av Bilibili (e. Niky – Quetty du Donjon), bitvis i hård konkurrens med Italienfödde Traders (e. Ready Cash – Graziella), men båda är nu borta från scenen och lämnar plats för nya stjärnor.

– Det är väl samtidigt så att många av de bästa montéhästarna varit valacker, och de får ju inte vara med i Cornulier, påpekar Jörgen Westholm.

Rommetränaren har varit verksam med fransk filial i många år och i ”Westholm-tidernas begynnelse” täljde en sådan som valacken Criks Hurricane (e. Buck Newton – Rain Coat) montéguld på Vincennes med en viss Jean-Michel Bazire på ryggen…nu pratar vi 2003, 18 år sedan.

– Det har hänt mycket med de franska hästarna sedan jag började matcha hästar där. Vill man göra det enkelt för sig säger man att då föddes det 12.000 travhästar varje år i Frankrike och 3.000 travade. Nu föds det fortfarande 12,000, men 9.000 av dem travar! Även om titelförsvararen Biliblli föll ifrån årets Cornulier är den franska montéeliten knivskarp med enormt tuffa hästar. Det är en annan stil på de här montéloppen nu jämfört med för 15-20 år sedan. Hästarna går ut stenhårt, sedan ökar de i uppförsbacken och orkar hålla farten till mål! Tacka sjutton för att det är tuffare nu för våra svenska hästar när de franska travarna utvecklas så mycket som de gjort, inte minst genom Ready Cash-blodet, de senaste åren, säger Jörgen Westholm.

Tacka sjutton för att det är tuffare nu för våra svenska hästar när de franska travarna utvecklas så mycket

Stoet Unique Juni (e. Uptown Yankee – Staro Unique) har hävdat sig bra i Frankrike. Hon var de första åren i karriären hos Hans R Strömberg och gjorde även sina första starter under sadel i Strömbergs regi, sommaren 2019. I montédebuten var Unique Juni tvåa på Solalla på 1.13,6a/2.140 bakom den vid den tidpunkten segerstaplande Ladyofthelake (e. Offshore Dream – Ally).

Kort senare bytte Unique Juni regi till Jörgen Westholm och efter att ha flyttat till dennes filial på Grosbois gjorde Unique Juni i februari förra året det lopp som gjorde att siktet sattes på Prix de Cornulier 2021.

Jörgen Westholm. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

– Hon var tvåa i ett väldigt tufft lopp på 1.12,4 över 2.850 meter, reds offensivt och höll fantastiskt bra in i mål. Det var ”Cornulier-klass” på den prestationen, och som sagt, sedan dess har vi haft i siktet att hon skulle vara med i det största montéloppet denna vinter, säger Jörgen Westholm.

Unique Juni har inför Cornulier fått tre lopp i kroppen på Vincennes, av preparékaraktär. Ett av loppen var det högklassiga grupp II-loppet Prix Auguste Francois i december där Etonnant (e. Timoko – Migraine) vann på topptiden 1.10,7/2.175 meter före Daida de Vandel (e. Real de Lou – Gallia de Vandel) . Båda är (givetvis) med i Prix de Cornulier. Unique Juni hängde med i det ursinniga tempot till mitt på upploppet då hon stumnade och tappade några längder, tidsnoteringen blev 1.11,5, 20-talet meter bakom vinnaren.

– Hon överraskade med att ta några felsteg i starten och tappade 10-15 meter, och sedan gick det så vansinnigt fort hela vägen att det inte gick att göra något. Hon var då heller ännu inte riktigt i form, och på det hela taget var det därför en bra prestation. Nu är formen bättre och normalt är hon rapp iväg och ska kunna hamna i främre träffen från början. I så fall blir det spännande. Då är det bara för ryttaren att spara så mycket mark och speed det bara går, och hoppas att det finns något kvar att spurta med till slut, säger Jörgen Westholm.

Han har varit med i princip i vartenda franskt storlopp som finns – utom just Prix de Cornulier.

– Ja, det var en ”vit fläck i mitt tränar-cv” som det var dags att göra något åt. Vi håller tummarna och hoppas att Unique Juni kan få lite utbetalning på det hon borde ha samlat ihop på sitt turkonto nu, efter att det inte riktigt stämt med positioner och löpningsförlopp i de lopp hon varit med i på Vincennes denna vinter. Formen sitter i alla fall där nu, även om man kan tro något annat när man ser hennes resultatrad, säger Jörgen Westholm.

”Kan nog inte smälta det här förrän jag blir gammal”

Anna Erixon historisk

 

 

Fokustema
Boxnytt
Läs senare

Ny italienare till Halmstad?

Enligt flera av varandra oberoende källor till Sulkysport kommer Halmstadtravet få ett italienskt tränartillskott på sin stallbacke inom kort.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
En italiensk tränare är enligt uppgifter till Sulkysport på väg att starta filial på Halmstadtravet. Foto Mia Törnberg/Sukysport
En italiensk tränare är enligt uppgifter till Sulkysport på väg att starta filial på Halmstadtravet. Foto Mia Törnberg/Sukysport

Det finns flertalet Halmstadtravet-licenserade tränare som varit aktiva inom den italienska travsporten och nu tycks ett nytt namn vara på väg till banan.
Det är napolitanaren Mattia Orlando som enligt uppgift kommer att hyra 16 boxar i samma stall där Riccardo Bianchi är aktiv på Hallandsbanans stallbacke.
Detta med start under första halvan av april.

Mattia Orlando tränar sedan en kort tid tillbaka merparten av Scuderia Santeses hästar och har inlett året med sju tränarsegrar på 50 starter.
Rekordåret är från 2007 då Orlandos hästar gjorde 715 starter, tog 75 segrar och noterade för 584.433 euro i intjänade prispengar.

Bland Orlandos mer framstående hästar syns den Grupp I-meritade treåringen Callisto (e. Nad Al Sheba) 1.15,0/€26.612, Zooper (e. Toss Out) 1.11,9/€67.676 samt svenskfödde Great King Wine (e. Maharajah) 1.12,3/1.345.193 kr.

I Scuderia Santeses ägo finns även fjolårets Elitloppsvinnare Cokstile (e. Quite Easy U.S.), Elitloppsdeltagaren Chief Orlando (e. Orlando Vici) samt Stepping Spaceboy (e. Dream Vacation).

***

Sulkysport har via telefon, mejl samt sms sökt Halmstads sportchef Jan-Olof Molin sedan i måndags med fyra frågor rörande Orlandos filial på Halmstadtravet.
I måndags kväll fick Sulkysports mejlsvaret ”Har inte svar på frågorna helt i nuläget (det dök upp en del annat under dagen), men siktar på att lösa det under morgondagen.” , men därefter har inga svar inkommit.

Sulkysport har även sökt Hallands travsällskaps ordförande Dag Ekner under torsdagen utan lyckat resultat.

Fokustema
Fölrapport
Läs senare

Nybliven mor i USA

Peter Martinsons Back Splash har blivit mor till ett sto i USA efter storstjärnan Greenshoe och det är hennes första avkomma.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Back Splash med sitt föl efter Greenshoe. Foto Privat

– Nu går hon till Gimpanzee, säger ägaren Peter Martinsson.

Back Splash (e. Triumphant Caviar-Splashabout), 1.10,3/$114.192, är ett av två fölston som Peter ”Vinum Stable” Martinson har i USA – den andra är Cambridge Kate (e. Royalty For Life-Aimee’s Image), 1.11,7/$137.730, som är betäckt med Greenshoe i år.

Back Splash tävlade för Christopher Beaver och vann fem lopp på 24 starter och däribland två försök i Ohio Sire Stakes ($50.000/$40.000) och en division av John Simpson Memorial ($30.000).

Mormor Splashabout (e. Yankee Glide), 1.14,7/$360, har bara två avkommor och förutom Back Splash har hon lämnat Sailaway Dream (e. Daguet Rapide), 1.11,5/$131.847, som tävlade för Anette Lorentzon.

Splashabout är helsyster med storstjärnan Falls For You, 1.09,7/$1.326.357, som bland annat vann Goldsmith Maid, Kentucky Futurity Filly och Armbro Flight Stakes.

Ni vet väl att ni kan maila in fölrapporter för fri publicering? Uppge mor, far och kön på fölet. Skriv också om ni bestämt vilken hingst stoet ska gå till i år och skicka gärna med en bild. Maila till Sulkysport

 

Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

Etta i Sverige

Snabbast på Solvalla igår – men ändå nära att åka dit.
Sashay Kemp räddades av mållinjen när hon blev Sveriges snabbaste sto i år.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Rikard N Skoglund och Sashay Kemp håller undan för utvändiga Ottilia Fri i spurten. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Rikard N Skoglund och Sashay Kemp håller undan för utvändiga Ottilia Fri i spurten. Foto: Adam Ström/stalltz.se

Uppfödd i USA och inprogrammerad på den engelska milen känns det som att 31 meter längre distans kan vara i längsta laget…

– Jag har aldrig haft en häst som räknar stegen på det sätt som Sashay Kemp gör och så har det varit i varje start, säger Stefan Melander.

Nu löste Sashay Kemp (e. Trixton-Aiken For Clay) sin uppgift från spets i ett lopp där Rickard N Skoglund fick trolla bort första varvet efter 1.14,1. Över upploppet gick det desto snabbare – under 1.10-fart – och det fyraåriga stoet lyckades hålla undan med huvud för Ottilia Fri i spurten.

– Hon gjorde det bra med tanke på att hon inte startat på en månad. Stosprintern i Halmstad ser ut som en spännande uppgift i sommar och där är ju distansen 1.609 meter, fortsätter Melander.

Sänkt förstapris

Segertiden blev 1.12,9/1.640 meter och det är den snabbaste vinnartiden i Sverige i år av ett sto med voltstart. Förstapriset i Golden Weddings lopp uppgick till 60.000 kronor för andra året i rad. Löpningen – uppkallad efter ett av de bästa stona under sin tid på 1930- och 1940-talet – har sedan 2008 haft ett förstapris på 100.000 kronor undantaget 2018 när Hankypanky Face hämtade hem en kvarts miljon kronor. Nu är det alltså nere på helt andra summor…

Fakta

Sashay Kemp

Brunt sto 4 år e. Trixton-Aiken For Clay e. Conway Hall
Rekord: 1.12,9k* – 1.11,8ak
Prissumma: 382.356 kr
Resultat: 21 st: 4-4-3
Ägare: Stall T.Z.
Uppfödare: Steve H Stewart, USA
Tränare: Stefan Melander, Solvalla
Körsven: Rikard N Skoglund, Solvalla
Skötare: Olivia Lennartsson & Adam Ström

Expandera

Sashay Kemp tog sin tredje seger på svensk mark sedan hon anlände från USA. Där köpte Stefan Melander henne för 17.000 dollar på Lexington Selected Yearling Sale 2018. Stoet är uppfödd av Steve Stewart (tillsammans med Kemppi Stables) i Kentucky och han är också uppfödare till Queen of Trixs – vann på Axevalla i tisdags – och till den dyraste ettåringen som såldes i världen ifjol. Stoet Kadena (e. Walner-Mission Brief) – nu omdöpt till Jaya Bae – köptes av Anders Ström för 725.000 dollar.

Marcus Melander, Jaya Bae, Cindy och Steve Stewart. Foto: Adam Ström/stalltz.se

Sashay Kemp är undan Aiken For Clay (e. Conway Hall), 1.10,7/$222.946, som vann fyra försök i New York Sire Stakes och var finaltvåa både som två- och treåring. Hon har också varit en plusvariant i avelsboxen med avkommor som O Narutac Perfetto (e. Deweycheatumnhowe), 1.09,3/$531.807, The Only One (e. Kadabra), 1.11,1*/$301.155, Ralph R (e. Muscle Massive), 1.10,9/$286.959, och Angry Eyes (e. Father Patrick), 1.10,3*/$102.870.

Storstjärna hos Per Eriksson

Själv är Aiken For Clay undan Natasha’s Kiss (e. Balanced Image), 1.12,0/$320.524, vars mor Davidia Hanover (e. Super Bowl-Descent), 1.12,1*/$1.108.252, var en storstjärna hos Per Eriksson. I USA tog hon sin största seger i Merrie Annabelle – i Europa hade Davidia Hanover sitt bästa år 1986 med vinster i Axel Jensens Minne, Finlandia-Ajo, Grosser Preis von Bild och Prijs der Giganten.

Sorella och Yannick Gingras. Foto: Lisa Photo

Davidia Hanover är upphov till flera topphästar. Hon är mormors mor till avelshingstarna Wishing Stone, Make It Happen och mormors mormor till fjolårets Hambletonian Oaks-segrarinna Sorella (e. Muscle Hill), 1.08,6*/$873.210.