Fokustema
Utblick USA
Läs senare

Melander bäst i blågult fyrtal

En dubbelseger till Marcus Melander och varsin tränartriumf för Jenny Melander och Jimmy Takter var det blågula facit på Harrah's Philadelphia i Chester igår där det bjöds på tre försök i Pennsylvania Sire Stakes ($60.996) för tvååriga hingstar och valacker.
Av
Claes Freidenvall
Svenskägde Demon Onthe Hill tog sin andra raka seger igår. Marcus Melander tränar och Brian Sears satt i sulkyn. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Svenskägde Demon Onthe Hill tog sin andra raka seger igår. Marcus Melander tränar och Brian Sears satt i sulkyn. Foto: Adam Ström/stalltz.se

Marcus Melander-tränade Demon Onthe Hill (e. Muscle Hill-Sabrina Hall) vann för Brian Sears och efter en första sväng i andra utvändigt valde Sears att backa ner i fjärde inner. Då det återstod knappt 800 meter valde duon att gå ut i dödens och efter ha lagt hård press på ledande Amico Mio Bi 500 kvar övertogs täten 150 meter senare.

Därefter var det spel mot ett mål för Demon Onthe Hill till andra raka försöksvinsten i Pennsylvania Sire Stakes och han landade på nya rekordet 1.12,0/1.609 meter. Segermarginalen ner till tvåan Fashion Possessed (e. Possess the Will) var närmare två längder.

Glada miner efter Demon Onthe Hills seger. Foto: Adam Ström/stalltz.se

Reijo Liljendahl ropade in Demon Onthe Hill i Harrisburg för 125.000 dollar och han ägs av Vicky Trotting Inc. och bakom den pseudonym döljer sig Jan Spåls Invest AB i Falun.

Demon Onthe Hill är undan Sabrina Hall, 1.13,2/$45.958, och hon vann två lopp på elva starter och däribland consolation i Kentucky Sire Stakes ($34.908) och en division av Hanover Filly Stake ($30.000).

Demon Onthehill ingår i en stark syskonskara med bland andra He’s A Demon (e. Muscles Yankee), 1.10,1/$315.878, True Blue Stride (e. Muscle Hill), 1.09,3*/$213.951, Striking Lightning (e. Striking Sahbra), 1.12,6*/$145.939, och Marcus Lindgren-tränade Den of Warlock (e. Muscle Hill), 1.11,8ak/963.317 kr.

Falk-Takter ägare och uppfödare

Jimmy Takter-tränade Osterc (e. Cantab Hall-Oh Oh Hereshecomes) forcerades till täten varvet från mål av Yannick Gingras i ett annat försök i Pennsylvania Sire Stakes. På upploppet var han aldrig hotad någon gång och vann med 2,5 längder på 1.12,0. Det var karriärens andra seger på tre försök.

Jimmy Takter. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Göran Falk och Christina Takter är både uppfödare och ägare till Osterc. Ostartade modern Oh Oh Hereshecomes (e. Muscles Yankee) är undan Hambletonian Oaks-tvåan Lantern Kronos (e. Viking Kronos), 1.10,0ak*/$1.020.150, som är helsyster med Going Kronos, 1.09,9ak/6.674.034 kr. Lantern Kronos har också lämnat Breeders Crown-vinnaren och avelshingsten The Bank (e. Donato Hanover), 1.08,9/$1.020.15, samt i Sverige tävlande King On the Hill (e. Muscle Hill), 1.09,9ak/1.788.196 kr.

I det tredje försöket i Pennsylvania Sire Stakes slutade Marcus Melander-tränade Expedition (e. Muscle Hill) fyra på 1.12,4 efter ha bytt ut femte inner mot andra utvändigt 600 kvar. Åt vinnaren fanns inget att göra – Expedition var slagen med 3,5 längder – och Prospect Hill (e. Muscle Hill-Louise Kemp) övertog täten varvet från mål. Ginger Tree Skyr (e. Explosive Matter) utmanade förvisso hårt genom slutsvängen, men Prospect Hill höll undan med en längd på 1.12,0.

Prospect Hill. Foto: Chris Gooden

För Prospect Hill var det tredje raka segern och tidigare har han vunnit försök i Pennsylvania Sire Stakes ($46.147) och en division av Pennsylvania All-Stars ($30.000). Han kostade 130.000 dollar i Harrisburg och han är undan Louise Kemp (e. Crazed), 1.11,3*/$77.923, som har sin första avkomma i Muscle Hill-sonen.

Ostartade modern Louise Kemp är bland annat halvsyster med Johnny B Kemp (e. Credit Winner), 1.11,1ak*/1.950.766 kr.

Första och sjätte årssegern

Ytterligare en tränarseger blev det för Marcus Melander sedan Brian Sears styrt Thrust Control (e. Cantab Hall-Ideal Harbor) till vinst från spets. Närmare fyra längder var segermarginalen och tiden skrevs till 1.12,5. Förstapriset uppgick till 7.000 dollar och Stall T.Z. äger den treårige hingsten.

Thrust Control. Foto: Adam Ström/stalltz.se

Vinsten var den första för säsongen, medan Thrust Control tog två segrar som tvååring. Han köptes i Harrisburg som ettåring för 13.000 dollar. Modern Ideal Harbor (e. S.J.’s Caviar) är halvsyster med avelshingsten Clerk Magistrate (e. Andover Hall), 1.09,0/$822.506.

Jenny Melanders femårige valack Golden Son (e. Majestic Son-Dawn Dream) tog sin sjätte seger för året och Corey Callahan satt i sulkyn. Från tät vann Golden Son med 1,5 längd på 1.10,9 och förstapriset uppgick till 7.250 dollar.

Fokustema
Intervju
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

V86: ”Jag kör ut med bra känsla”

Det finns de som får travsporten via modersmjölken.
Och så finns det dom som har det i blodet – i generationer.
– Men jag har alltid givits alla möjligheter att välja bort travet. Nu blev lyckligtvis det inte så, säger Anders Eriksson.
Av
Ola Lernå
Anders Eriksson är född in i travet – men det var ingen självklar väg att vandra. Ikväll hoppas han kunna överraska på V86. Foto Mia Törnberg
Anders Eriksson är född in i travet – men det var ingen självklar väg att vandra. Ikväll hoppas han kunna överraska på V86. Foto Mia Törnberg

Anders Erikssons utveckling de senaste åren har varit remarkabel då han gått från att vara anonym lärling till att räknas som en av de största kusklöftena vi har i landet. Förra veckan tog han sin 100:e seger i sulkyn – ikväll har han fyra intressanta uppsittningar inom V86.
Men vi backar bandet. Anders Eriksson är verkligen född in i travet. Red ut släktbegreppen!
– Min pappa är tränaren och kusken Ulf Eriksson, mamma Helen har jobbat som hästskötare i över 30 år, bland annat hos Stig H Johansson och jobbar nu på svensk travsports avelsavdelning. Farbror Peter är tränare i Bollnäs, faster Katrin jobbar på Menhammar.
Anders pausar lite, funderar och fortsätter:
– Farfar Kjell var tränare i Bollnäs. Min farmor är syster med Sonja Kilström, mamma till Örjan, som alltså är kusin med min pappa. Även Örjans pappa Ivar var ju travtränare. Egentligen börjar väl allt med farfars far, han hade arbetshästar, jag tror att själva hästbiten tog sin början där.

När jag kör lopp tänker man inte ett dugg på vilka man är släkt eller för den delen kompis med

Anders flyttade till Stig H Johanssons gård Stora Alby som fyraåring med mamma och pappa.
– Båda jobbade ju med trav, men jag gavs alla möjligheter att skaffa andra intressen. Det var hockey, innebandy och fotboll. Även om jag körde lite ponny så var det ingen självklarhet att börja med trav.
Förrän Anders gick ut gymnasiet.
– Jag var så trött på att sitta inomhus och kände att jag aldrig ville ha ett jobb ”inomhus”. Jag ville vara ute och då var hästarna ett lätt val.
Sommarjobbet som 14-åring hos Stig H följdes av anställning, några år i USA/Kanada, ett år på Stefan Hultmans unghästfilial, tillbaka på Stora Alby innan han nu sedan fyra år tillbaka jobbar hos Svante Båth i Knivsta.
– Jag har fyra passhästar, skor en del och sedan försöker jag hinna med att köra lopp. Jag trivs med tillvaron, men har förstås sneglat mot en karriär som egen.
Anders har gått den förberedande kursen, men har kvar själva slututbildningen på Wången för att kunna kalla sig proffstränare.
– Jag skyndar långsamt, men har väl planerat att genomföra den under nästa år.

Anders Eriksson. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

När upptäckte du att du hade talang för det här?
– Talang? Jag vet inte. Med den släkt jag har så har jag ju varit med och analyserat travlopp så länge jag kan minnas. Jag har sett väldigt många lopp och hört diskussionerna efteråt. Jag tror att jag haft nytta där. Jag känner ju att jag utvecklats med åren, faktum är att jag började ju köra lopp ”seriöst” ganska sent, utvecklingen de senaste åren har kommit snabbt.
Är du och Ulf lika på något sätt under/efter tävlingar?
– Alltså, pappa var dålig förlorare förr, men har blivit bättre. Jag tycker själv att jag har klarat förluster på vettigt sätt tidigare. Nu försöker jag göra en analys, men släpper det när tävlingsdagen är slut. Det är bättre att vara rejält påläst före loppen än att grubbla en massa efteråt.

Fakta

Erikssons V86-hästar

Global Thunder (V86-2)
”Jag har inte kört honom på ett tag och lite osäker är jag på formen. Det är en häst jag gillar, han är snabb ut och trivs i ledningen. Jag provar gärna i front och på papperet såg väl inte motståndet ut att vara det allra värsta?”
Maximus M.M. (V86-4)
”Behövde loppet senast och jag tror att han har gått framåt rejält. Han är riktigt kvick bakom bilen och jag tycker att han är alldeles för bortglömd den här gången. Pass på”.
Les Vacances (V86-6)
”Har pausat länge och skulle vi fixa en slant så är jag nöjd”
Musique d’Inverne V86-8)
”Har jag aldrig kört, men jag har ju sett mycket av henne. Senast tyckte jag hon var riktigt bra som fyra, blott slagen med två längder av Conrads Rödluva. Hon visade ju ifjol att hon tillhör de bättre i kullen och även den här tycker jag känns märkligt bortglömd. Jag kommer i alla fall köra ut med bra känsla”.

Expandera

Är det jobbigt att köra mot släktingar?
– Inte för mig i alla fall. Det känns faktiskt viktigt att poängtera. När jag kör lopp tänker man inte ett dugg på vilka man är släkt eller för den delen kompis med. Viljan att prestera på tävlingsbanan rensar alla sådana tankar.
Så om du sitter i spets med en fyraoddsare och pappa kommer utvändigt med en favorit – din häst trivs bäst i spets, vad gör du?
– Plan A är att svara, men frågan är bara dum, det spelar ingen roll vem som kör hästen utvändigt. Jag kör min häst och gör vad som jag tror är bäst för den.
Det är ju som kusk du har fått ett uppsving – ska du verkligen bli tränare?
– För ett år sedan hade jag sagt att jag ska bli tränare. Siffran hade varit 75/25, nu kanske det är 50/50. Det är svårt att driva ett träningsstall. Jag vill i alla fall inte vara utan tävlingsbiten, men det där får framtiden utvisa. Jag stressar inte, jag trivs så bra med tillvaron för dagen!

 

Fokustema
Champion
Läs senare

Första för Djuse

Mats E Djuse, 21 år, kan titulera sig champion på Solänget. Trots att han gick segerlös från gårdagens säsongsfinal räckte det hela vägen.
Av
Ola Lernå

Det här var 21-årige Djuses första championtitel. Han jobbar till vardags som lärling hos Östersundsamatören Oscar Berglund.
Totalt har Mats E Djuse tagit 70 segrar under året, åtta av dem på Solänget.
Tränarchampion på Solänget blev Timo Nurmos – hans tre V75-segrar (på fyra startande hästar) på Solänget i september gav honom tränartiteln med betryggande marginal.

Fakta

Klara kuskchampions 2019

Arvika – Niclas Benzon
Dannero – Ulf Ohlsson
Hagmyren – Ulf Ohlsson
Hoting – Rikard N Skoglund
Karlshamn – Christoffer Eriksson
Lycksele – Ove A Lindqvist
Oviken – Per Linderoth
Lindesberg – Kim Eriksson
Rättvik – Ulf Ohlsson
Solänget – Mats E Djuse
Tingsryd – Peter Untersteiner
Vaggeryd – Peter Untersteiner
Åmål – Magnus Jakobsson
Årjäng – Magnus Jakobsson

Expandera
Fokustema
Charlottenlund
Läs senare

Höjda priser i Uppfödningslopp

Tio hästar gör upp om segern i Dansk Uppfödningslöpning på söndag på Charlottenlund och jämfört med ifjol har prispengarna höjts med hela 14 procent.
Av
Claes Freidenvall
Dontpaytheferryman vid segern i Dansk Uppfödningslöpning för två år sedan.
Photo: Burt Seeger.
Dontpaytheferryman vid segern i Dansk Uppfödningslöpning för två år sedan. Photo: Burt Seeger.

Totalt tävlas det om 340.000 danska kronor, varav vinnaren erhåller halva beloppet i Danmarks äldsta klassiska löpning. Redan 1896 (!) hölls loppet för första gången.

Inga svensktränade travare finns med i årets upplaga av Dansk Uppfödningslöpning och den senaste vinnaren från svenska händer var Tomas Malmqvists Rusty Dust 2010.

De två senaste åren har amatören Peter Rudbeck tränat vinnarna i Dansk Uppfödningslöpning – han har totalt sex tränarsegrar – och i år heter hans vapen Fox On the Run och hon körs av Birger Jörgensen.

Fox On the Run har startat fyra gånger (1-2-1), 1.16,8am/88.000 kr, och stoet har lite att leva upp till. Modern Nobodybeatsthebeat (e. Dream Vacation), 1.11,3ak/2.896.271 dkr, vann loppet för tolv år sedan och för två år sedan vann hennes son Dontpaytheferryman (e. Cantab Hall), 1.12,6ak/771.000 dkr, Dansk Uppfödningslöpning.

Den danske mästarkusken Birger Jörgensen har suttit bakom Rudbecks alla tidigare vinnare; Nobodybeatsthebeat (2007), Sweet Home Alabama (2011), Therumoursaidfire (2012), Bad Moon Rising (2015), Dontpaytheferryman (2017) och Eightdaysaweek ifjol.

Startlista:

Dansk Uppfödningslöpning
Tvååringar.
Priser: 170.000-68.000-41.000-24.000-20.000-17.000 danska kronor.
2.000 meter, autostart.

  1. Flora (s e. Wishing Stone-Delila Sund) – Kasper K. Andersen
  2. Figeac (s e. Great Challenger-Hej Mosbo) – Kent Friborg
  3. Fossa (v e. Wishing Stone-Moa) – Steen Juul
  4. Fearless to Heaven (s e. S.J.’s Photo-Honey Flamingo) – Johnny Jörgensen
  5. Fly By So Easy (h e. Quite Easy-Patchwork) – Bent Svendsen
  6. Fetlock Joint (v e. Noras Bean-Blue Star Miracle) – Peter Söndergaard
  7. Freja Blåbjerg (s e. From Above US-Kimberly Blåbjerg) – Morten Friis
  8. Fox On the Run (s e. Explosive Matter-Nobodybeatsthebeat) – Birger Jörgensen
  9. Faststone (s e. Wishing Stone-Odyssee Eastwind) – Flemming Jensen
  10. Frank Jr Bounce (h e. Wishing Stone-Totsy Hornline) – Jeppe Juel

Samtliga startlistor till Charlottenlunds tävlingar på söndag hittar ni här.