Fokustema
Utblick USA
Läs senare

Melander bäst i blågult fyrtal

En dubbelseger till Marcus Melander och varsin tränartriumf för Jenny Melander och Jimmy Takter var det blågula facit på Harrah's Philadelphia i Chester igår där det bjöds på tre försök i Pennsylvania Sire Stakes ($60.996) för tvååriga hingstar och valacker.
Av
Claes Freidenvall
Svenskägde Demon Onthe Hill tog sin andra raka seger igår. Marcus Melander tränar och Brian Sears satt i sulkyn. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Svenskägde Demon Onthe Hill tog sin andra raka seger igår. Marcus Melander tränar och Brian Sears satt i sulkyn. Foto: Adam Ström/stalltz.se

Marcus Melander-tränade Demon Onthe Hill (e. Muscle Hill-Sabrina Hall) vann för Brian Sears och efter en första sväng i andra utvändigt valde Sears att backa ner i fjärde inner. Då det återstod knappt 800 meter valde duon att gå ut i dödens och efter ha lagt hård press på ledande Amico Mio Bi 500 kvar övertogs täten 150 meter senare.

Därefter var det spel mot ett mål för Demon Onthe Hill till andra raka försöksvinsten i Pennsylvania Sire Stakes och han landade på nya rekordet 1.12,0/1.609 meter. Segermarginalen ner till tvåan Fashion Possessed (e. Possess the Will) var närmare två längder.

Glada miner efter Demon Onthe Hills seger. Foto: Adam Ström/stalltz.se

Reijo Liljendahl ropade in Demon Onthe Hill i Harrisburg för 125.000 dollar och han ägs av Vicky Trotting Inc. och bakom den pseudonym döljer sig Jan Spåls Invest AB i Falun.

Demon Onthe Hill är undan Sabrina Hall, 1.13,2/$45.958, och hon vann två lopp på elva starter och däribland consolation i Kentucky Sire Stakes ($34.908) och en division av Hanover Filly Stake ($30.000).

Demon Onthehill ingår i en stark syskonskara med bland andra He’s A Demon (e. Muscles Yankee), 1.10,1/$315.878, True Blue Stride (e. Muscle Hill), 1.09,3*/$213.951, Striking Lightning (e. Striking Sahbra), 1.12,6*/$145.939, och Marcus Lindgren-tränade Den of Warlock (e. Muscle Hill), 1.11,8ak/963.317 kr.

Falk-Takter ägare och uppfödare

Jimmy Takter-tränade Osterc (e. Cantab Hall-Oh Oh Hereshecomes) forcerades till täten varvet från mål av Yannick Gingras i ett annat försök i Pennsylvania Sire Stakes. På upploppet var han aldrig hotad någon gång och vann med 2,5 längder på 1.12,0. Det var karriärens andra seger på tre försök.

Jimmy Takter. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Göran Falk och Christina Takter är både uppfödare och ägare till Osterc. Ostartade modern Oh Oh Hereshecomes (e. Muscles Yankee) är undan Hambletonian Oaks-tvåan Lantern Kronos (e. Viking Kronos), 1.10,0ak*/$1.020.150, som är helsyster med Going Kronos, 1.09,9ak/6.674.034 kr. Lantern Kronos har också lämnat Breeders Crown-vinnaren och avelshingsten The Bank (e. Donato Hanover), 1.08,9/$1.020.15, samt i Sverige tävlande King On the Hill (e. Muscle Hill), 1.09,9ak/1.788.196 kr.

I det tredje försöket i Pennsylvania Sire Stakes slutade Marcus Melander-tränade Expedition (e. Muscle Hill) fyra på 1.12,4 efter ha bytt ut femte inner mot andra utvändigt 600 kvar. Åt vinnaren fanns inget att göra – Expedition var slagen med 3,5 längder – och Prospect Hill (e. Muscle Hill-Louise Kemp) övertog täten varvet från mål. Ginger Tree Skyr (e. Explosive Matter) utmanade förvisso hårt genom slutsvängen, men Prospect Hill höll undan med en längd på 1.12,0.

Prospect Hill. Foto: Chris Gooden

För Prospect Hill var det tredje raka segern och tidigare har han vunnit försök i Pennsylvania Sire Stakes ($46.147) och en division av Pennsylvania All-Stars ($30.000). Han kostade 130.000 dollar i Harrisburg och han är undan Louise Kemp (e. Crazed), 1.11,3*/$77.923, som har sin första avkomma i Muscle Hill-sonen.

Ostartade modern Louise Kemp är bland annat halvsyster med Johnny B Kemp (e. Credit Winner), 1.11,1ak*/1.950.766 kr.

Första och sjätte årssegern

Ytterligare en tränarseger blev det för Marcus Melander sedan Brian Sears styrt Thrust Control (e. Cantab Hall-Ideal Harbor) till vinst från spets. Närmare fyra längder var segermarginalen och tiden skrevs till 1.12,5. Förstapriset uppgick till 7.000 dollar och Stall T.Z. äger den treårige hingsten.

Thrust Control. Foto: Adam Ström/stalltz.se

Vinsten var den första för säsongen, medan Thrust Control tog två segrar som tvååring. Han köptes i Harrisburg som ettåring för 13.000 dollar. Modern Ideal Harbor (e. S.J.’s Caviar) är halvsyster med avelshingsten Clerk Magistrate (e. Andover Hall), 1.09,0/$822.506.

Jenny Melanders femårige valack Golden Son (e. Majestic Son-Dawn Dream) tog sin sjätte seger för året och Corey Callahan satt i sulkyn. Från tät vann Golden Son med 1,5 längd på 1.10,9 och förstapriset uppgick till 7.250 dollar.

Fokustema
Hästaffär
Läs senare

Svenskduo köper Ecurie D.

Flera har försökt köpa jättetalangen Ecurie D., men ingen har lyckats.
Fram tills nu.
Sulkysport kan avslöja att den obesegrade treåringen numera finns i svensk ägo!
Av
Emil Persson
Ecurie D. och Björn Goop vid seger på Solvalla för ett par veckor sedan. Nu är hästen såld till svenska ägare. Foto Martin Langels/ALN
Ecurie D. och Björn Goop vid seger på Solvalla för ett par veckor sedan. Nu är hästen såld till svenska ägare. Foto Martin Langels/ALN

Det är Jean Pierre Dubois som fött upp och även ägt danskregistrerade hingsten som inlett med fyra raka segrar i Frode Hamres regi.
Superlativerna har haglat från kors och tvärs efter varje triumf och trots att Ecurie D. (e. Infinitif) 1.13,4am*/270.000 kronor inte är anmäld till något av de klassiska, danska unghästloppen har intresset varit stort från flera hästägare.

Nu har också affär gjorts och Ecurie D. finns numera i svensk ägo. Bakom köpet står Marko Kreivi från Göteborg (Göteborg Smart Repair Center AB) samt Süleyman Yüksel från Skövde (Global Glide AB).
Den sistnämnde är bland annat känd för att importerat avelshingsten Global Glide (e. Yankee Glide) till Sverige medan Kreivis stora travsatsning är desto färskare. På kort tid har det dock vuxit lavinartat och vid en sökning på Göteborg Smart Repair Center AB på travsport.se dyker det upp 22 hästar av varierande åldrar, men med en sak gemensam. Samtliga är toppstammade, oavsett om det är tävlingshästar eller fölston.
– Jag bestämde mig på allvar under fjolåret att satsa på travet efter att sålt mitt företag och är väl framförallt inställd på avelsbiten, men kommer även bedriva tävlingsverksamhet. Jag är bekant med Johan L Sundgren sedan 90-talet och kommer stötta honom ordentligt när han tar ut proffslicens efter årsskiftet, men Ecurie D. kommer få vara kvar i träning hos Frode Hamre. Det känns rätt med tanke på vilket bra arbete de gjort med hästen, säger Marko Kreivi.

”Känns speciellt”

Efter Ecurie D.:s andra start i karriären började tankarna på att försöka köpa löftet.
– Ja, det var för två-tre månader sen, men jag fick inte med mig någon delägare i första skedet. Det är klart att det inte varit en fördel att det dragit ut på tiden, men nu är affären i alla fall klar vilket känns väldigt bra. Jag har förstått att det var många intresserade så det är klart att de här känns speciellt, medger Kreivi.

Marko Kreivi till vänster tillsammans med V75-aktuella duon Restless och Johan L Sundgren. Foto: MVA Foto

På söndag startar Ecurie D. i Slaget vid Axevalla Hed på Axevalla, men ingen av de nya ägarna kommer finnas på plats!
– Jag befinner mig i Budapest just nu och ska vidare till Italien. Vi båda har haft planer som varit inbokade sen länge och det känns givetvis tråkigt att missa loppet, men jag såg honom på plats vid Åbystarten i juni. Det är en fantastisk individ, det tycks alla vara överens om som kommit nära hästen, avslutar Kreivi.

Till helgen har han ytterligare fyra hästar till start på Axevalla. Under fredagen startar Vikens Dome (e. Symphonic Hanover), under lördagen Restless (e. Ready Cash) och under söndagen testar duon Fleur Mearas (e. Love You) och Jasmin Band (e. Dream Vacation).

Fokustema
Nyförvärv
Läs senare

Dreammoko till Björn Goop

Björn Goop har fått in fjolårets Elitloppsfyra Dreammoko i träning.
Av
Emil Persson
Dreammoko flyttas till Björn Goop. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Dreammoko flyttas till Björn Goop. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Sexåringen kommer närmast från en tre starter lång sejour hos Wilhelm Paal där han gjorde sin senaste start på Jägersro i tisdags och fick nöja sig med en femteplats på 1.11,8a/1.609 meter.

I fjol hade Timoko-sonen Dreammoko ett betydligt bättre år. Utöver den nämnda fjärdeplatsen i Elitloppet slutade han även tvåa i Gran Premio della Lotteria bakom Urlo dei Venti (e. Mago d’Amore) ihop med just Björn Goop som kusk.
I september vann han även Silverörnen på Solänget med Peter Ingves som tömförare.

Totalt har karriären inbringat 5.423.012 kronor med sex segrar på 54 starter. Det är Jan Stins från Nederländerna som äger sexåringen.

Fokustema
Nederländerna
Läs senare

Breeders Course-kval i Wolvega

Sju hästar gör upp i morgondagens Breeders Course-kval på Victoria Park-banan i Wolvega och vilka som tar sig vidare till finalen på Jägersro står redan klart.
Av
Emil Persson

Det är nämligen bara två hästar som är startberättigade i Breeders Course av de sju deltagarna. Dels Paul Hagoort-tränade Andromeda Font (e. Love You) som ströks i Breeders Course-finalen under Elitloppsdagen och därtill Arquana As (e. Chapter Seven) som tränas och körs av Erwin Bot.

Finalen avgörs på Jägersro under Hugo Åbergs-kvällen den 30 juli över 1.640 meter, men av någon oförklarligt anledning så körs morgondagens kval över 2.100 meter!
I morgondagens lopp stundar 5.000 euro till vinnaren medan finalen lockar med 600.000 kronor.

Startlista Breeders Course-kval Wolvega
2.100 meter, förstapris: 5.000 euro

  1. Jari L Petnic (e. Marco di Jesolo) – Frank Westerveld
  2. Andromeda Font (e. Love You) – André Bakker
  3. Arquana As (e. Chapter Seven) – Erwin Bot
  4. Frosted (e. Father Patrick) – Robin Bakker
  5. Jo Jo Harley (e. Caen Oldeson) – John de Leeuw
  6. Alex HP (e. Ideale Luis) – Rick Ebbinge
  7. Patrick de Haan (e. Yarrah Boko) – Patrick de Haan