Fokustema
USA
Läs senare

Melander om den ”stora dagen”

NEW EGYPT. Lugnet före stormen. Drygt ett dygn återstår innan Marcus Melander ska vara med om sin mest nervkittlande tävlingsdag under sin relativt korta och framgångsrika karriär som travtränare.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Greenshoe. Foto: Simon Hagen
Greenshoe. Foto: Simon Hagen

– Det är klart att man är lite spänd inför uppgiften. Konstigt vore annars, men jag är hellre i den här situationen än tvärtom, säger Marcus Melander.

Sulkysport träffade en avspänd och lugn Marcus Melander, 27 år, på klassisk mark i fredags morse, på gården i New Egypt Farm där sådana storheter som Stanley Dancer, Jan Johnson, Berndt Lindstedt och Håkan Wallner huserat tidigare med fantastiska framgångar och där flera Hambletonian-vinnare tränats fram.

Fyra hästar i Hambletonian Stakes, fem i Peter Haughton Memorial, en vardera i Jim Doherty Memorial, Hambletonian Oaks och John Cashman Jr. Memorial är dagens förutsättningar för Melander på Meadowlands.

– I Hambletonian känns det lite som vi har allt att förlora med tanke hur bra det ser ut på förhand, men samtidigt får man försöka att inte tänka på det sättet…

Alla talar om en häst

Alla i USA talar om Greenshoe (e. Father Patrick) och superlativen staplas på varandra om travvärldens idag största lysande stjärna på treåringssidan. Samtidigt pratas det betydligt mindre om stallkamraten Gimpanzee (e. Chapter Seven), obesegrad i tolv starter, vinnare av Breeders Crown ifjol och utsedd till ”Årets Tvååring” bland hingstarna och valackerna. Det kanske säger en hel del av vad som förväntas av Greenshoe?

Marcus Melander nöjer sig inte bara med Greenshoe och Gimpanzee i Hambletonian. Han startar också svenskfödde Green Manalishi (e. Muscle Hill) och han har också visat att han hör hemma i USA-toppen. Inte långt efter ligger heller Gerry (e. Muscle Hill), som visat sig väldigt kvick i benen.

– Alla hästarna som startar i Hambletonian gick ett lättare jobb i onsdags och alla kändes jättefina.

”Inte så stor betydelse”

Gimpanzee Foto: Simon Hagen

I första försöket i Hambletonian Stakes drog Marcus Melanders duo Gimpanzee och Green Manalishi de två yttersta spåren.

– Det är klart att jag hade hoppats på bättre lägen, men Gimpanzee är startsnabb och jag tror inte spåret har så stor betydelse för honom. För Green Manalishi gäller det att vara bland de fem främsta för att ta en finalplats och jag tycker faktiskt att han är bättre bakifrån än i ledningen.

Om Greenshoe har bara Marcus Melander positivt att säga.

– Händer det inget oförutsett ska han förstås att en jättestor chans att vinna. Gerry är inte heller så dålig och han har fått ett bra utgångsläge och även där sitter formen.

Jagar fjärde raka segern

Obesegrad Hypnotic Am (e. Chapter Seven) fick också ett lättare träningspass i onsdags på New Egypt Farm inför finalen Jim Doherty Memorial ($310.700) för tvååriga ston.

– Hon var också väldigt fin och hon har gjort det mesta rätt hittills.

Tre starter och lika många segrar, varav två i försök i New York Sire Stakes och senast i försöket i Jim Doherty Memorial på nya rekordet 1.10,6/1.609 meter efter rappa 1.06,7 sista 400 meterna.

Hypnotic Am och Marcus Melander förbereder sig med en joggingtur  Foto: Simon Hagen

– Nu möter hon väldigt tuffa hästar, men hon har själv visat stor kapacitet och ska förstås räknas.

Expectations kan skrälla

Hela fem hästar kvalade Marcus Melander in i Peter Haughton Memorial ($324.550) för tvååriga hingstar och valacker; Back of the Neck (e. Ready Cash), Capricornus (e. Cantab Hall), Expectations (e. Muscle Hill), Hell Bent For Am (e. Muscle Hill) och Rome Pays Off (e. Muscle Hill).

– Expectations har bästa läget och det skulle inte alls förvåna om han skrällde till här. Brian (Sears) var väldigt nöjd med honom senast och det fanns krafter sparade i mål. Klart att det blir tufft att slå Jim Campbells Real Cool Sam, men jag skulle inte bli överraskad om någon av mina hästar vinner, säger Marcus, och fortsätter:

– Capricornus gick riktigt bra i försöket, det gjorde också Rome Pays Off, Back of the Neck och Hell Bent For Am.

Minst segermöjligheter i Melanders kvintett har Hell Bent For Am.

– Läget med tiondespår är helt iskall för honom.

”Kommer gå oerhört fort”

Ett iskallt läge blev det också för Miss Trixton (e. Trixton) i finalen i Hambletonian Oaks ($500.000) och hon startar från spår tio.

– Hon hade varit i behov av ett mycket bättre utgångsläge för att ordna en fin check, men nu ser det alldeles för svårt ut. Vi provar att rycka alla hennes skor.

Världsmästaren Cruzado Dela Noche (e. Muscle Massive) går ut i John Cashman Jr. Memorial ($280.000) för äldre travare.

– Det är svårt att säga hur långt han kan räcka här. Jag tror att det kommer att gå oerhört fort och vi får se hur Cruzado Dela Noche hänger med i så fall. Han tävlar barfota runt om, men samtidigt är motståndet stentufft.

Startlistorna till samtliga lopp på Meadowlands hittar Ni här!

Fokustema
Laval
Läs senare

Ny start för Cleangame

Det blev en plump för ”världens bästa valack” Cleangame i comebacken.
På lördag startar Jean-Michel Bazires stjärna på nytt.
Av
Pär Gustafsson
Upplåst för dig som är prenumerant
Cleangame. Foto Mia Törnberg
Cleangame. Foto Mia Törnberg

Cleangame (e. Ouragan de Celland) var jättefavorit i Prix des Ducs de Normandie i Caen, men där vann som bekant Jarmo Niskanens Earl Simon och fick en biljett till Elitloppet.

Nu har Cleangame slickat såren och ska starta i Prix Champon P (€85.000), som är flyttat från Vincennes till Laval. Bazire kör stjärnan själv, medan sonen Nicolas Bazire sköter tömföringen bakom danskefödde stallkamraten Valokaja Hindö (e. Great Challenger).

Prix Champon P (€85.000)
2.875 meter

Häst – Körsven

 1. Very Joy – Vitale Ciotola
 2. Vipera Killer Gar – Jérémy Gaston Van Eeckhaute
 3. Clif du Pommereux – David Thomain
 4. Blues des Landiers – Dominique Cheradame
 5. Valokaja Hindö – Nicolas Bazire
 6. Etoile de Bruyere – Charles Dreux
 7. Dexter Fromentro – Thomas Levesque
 8. Enino du Pommereux – Matthieu Abrivard
 9. Anzi des Liards – Romain Derieux
 10. Bahia Quesnot – Junior Guelpa
 11. Delia du Pommereux – Franck Nivard
 12. Cleangame – Jean-Michel Bazire

Earl Simon lysande fin i Caen

Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

Första segern för toppstammad

Efter två raka andraplatser avlade You Could Be Mine maiden på Sundbyholm under tisdagskvällen.
Av
Pär Gustafsson
Upplåst för dig som är prenumerant
You Could Be Mine såldes för 570.000 kronor på Sweden International Yearling Sale 2018. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
You Could Be Mine såldes för 570.000 kronor på Sweden International Yearling Sale 2018. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Trixton-dottern You Could Be Mine ropade Roger Walmann in för 570.000 kr på Sweden International Yearling Sale 2018 och i april debuterade hon med ett andrapris i Örebro. Hästen följde upp samma placering i ett lopp på Mantorp i början av maj och igår kom äntligen första fullträffen.

I händerna på Örjan Kihlström tog You Could Be Mine ledningen direkt och hon vann lätt med gott om krafter i behåll på 1.18,4/2.140 meter. Det här var ett E3 Bonus-lopp för ston och segerchecken uppgick till 40.000 kronor.

Storebror är kulletta i Italien

Treåringen är undan Linda di Casei (e. Uronometro), 1.10,3ak/€860.490, som firade stora framgångar och deltog i Prix d’Amerique hos Alessandro Gocciadoro. Stoets första avkomma Axl Rose (e. Love You), 1.11,3ak*/4.965.339 kr, är ett år äldre än You Could Be Mine och kulltopp i Italien hos just Gocciadoro. Hästarna är uppfödda av Johan Sjöstrand och Magnus Jernemyr och efter You Could Be Mine såldes fölstoet vidare.

Axl Rose vann Gran Premio Allevamento som tvååring. Förra året toppade han Gran Premio Nazionale, Gran Premio Città di Napoli, Gran Premio Marangoni och Gran Premio Orsi Mangelli, men i Derbyt galopperade han i ledningen med mindre än 1.000 meter kvar.

Gårdagens vinnare är svenskfödd och anmäld till alla större lopp i Sverige.

Fakta

You Could Be Mine

Kön: brunt sto
Född: 27 april 2017
Härstamning: Trixton-Linda di Casei
Intjänat: 80.000 kronor
Resultat: 3 st: 1-2-0
Rekord: 1.17,5m
Ägare: SRF Stable
Uppfödare: Johan Sjöstrand & Stall SEFREMA HB
Tränare: Roger Walmann, Solvalla
Körsven: Örjan Kihlström, Solvalla

Expandera
Fokustema
V86 Bollnäs
Läs senare

Hur är stjärnans form?

Guli Anna var bäst bland stona som treåring, men efter en strulig vinter och galopp i årsdebuten är frågan given.
Hur står det egentligen till med formen inför kvällens start i Hälsingehambon?
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Guli Anna och Stefan Johansson vid segern i Kriteriestoet 2019. Foto Hanold/ALN
Guli Anna och Stefan Johansson vid segern i Kriteriestoet 2019. Foto Hanold/ALN

Stefan Johansson hymlar inte om att vintern inte alls blev som han hade hoppats på.
– Nej, det var ingen bra förkylning alls. Jag har haft många förkylda hästar i mitt stall och hon har varit en av de som varit hårt drabbad. Att förbereda henne på det vis jag hade önskat har inte varit möjligt, medger Umåkertränaren.

När stoet väl kunde sättas igång och tränas gick det inte alls som han hade förväntat sig.
– Hon var väldigt hetsig och bråkig. Det fungerade inte alls för henne, men vi hittade en annan gård att flytta henne till från och med den 1 april. Efter det lugnade hon ner sig och började må bra igen, sedan dess har det flutit på, men jag vill ändå säga att hon är väldigt lite tränad i vinter. Samtidigt är hon lättränad, fysiken har hon ändå i ordning i grund och just nu känns allt bra, säger Johansson.

Hon kändes stark i det skedet och hade säkert varit bland de tre främsta annars

Vid årsdebuten i början av april blev det galopp.
– Det var mitt fel. Jag blev för ivrig helt enkelt när jag såg att luckan var på väg att komma och hästen kom ur balans när jag försökte byta spår. Hon kändes stark i det skedet och hade säkert varit bland de tre främsta annars.

Så du är inte orolig över formen?
– Nej, jag säger inte att hon har toppform för det ska hon inte ha i det här skedet heller, men jag fick ett kvitto på att hon är längre kommen i alla fall än vad jag kanske hade trott. Det här är inte det viktigaste loppet i år och jag är väldigt mån om att ge henne en bra upplevelse. Vi ska ha häst i många år och jag kommer köra snällt med henne så att psyket inte tar stryk. Det är klart att det är stora pengar att köra om här och att jag gärna vinner, men det viktigaste för mig är att hon fortsätter kännas bra. Spontant tror jag det blir svår att plocka in 20 meter på hästarna som står på startvolten.

Skor på nu?
– Ja, det är ett litet minus, men det slet så mycket på hovarna i Skellefteå att jag inte tycker mig ha något alternativ, avslutar Stefan Johansson.

Startlistor till dagens tävlingar.