Fokustema
Kallblod
Läs senare

Melander väntar till måndag

Han skrämde upp publiken genom att orsaka en omstart.
Sedan var det raka spåret.
Månlykke A.M. tar sats mot Elitkampen – eller?
Av
Mathias Hedlund
Månlykke A.M. och Gunnar Melander. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Månlykke A.M. och Gunnar Melander. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Den svenske kallblodskungen Månlykke A.M:s vara eller inte vara i Elitlkampen har varit på tapeten hela våren.
– Jag har lovat Anders Malmrot att han ska få besked på måndag. Hästen är fint och på måndag blir det officiellt, sade Gunnar Melander i vinnarcirkeln på Umåker.
Ett uttalande som knappast kan tolkas på annat sätt än ett ”JA!”.

Elitkampen på Solvalla bjuder en miljon kronor till vinnaren och förra veckan bjöds de tre första hästarna in: Odd Herakles, Stjärnblomster och Stallone. Ytterligare tre inbjudningar kommer att ske innan de fyra sista platserna tas via anmälan och högst startpoäng.

Att Månlykke A.M. (e. Månprinsen A.M.) ligger helt rätt i fas just nu råder inga tvivel om, även om det började illa i Vårbjörken idag. Månlykke A.M. var – tillsammans med Nyland (e. Feseth Lynet) – alldeles för sen på väg fram till startbilsvingen och det blåstes given omstartssignal.

I det andra startförsöket släpptes kallblodseliten iväg och Björn Karlssons årsdebutant Tangen Haap (e. Lome Elden) stack till ledning efter 200 meter och via tredjespår anslöt Månlykke A.M. snabbt på utsidan. Björn Karlsson var ivrig att släppa täten och efter ett halvvarv som travats på 1.20,8 satt den tunga favoriten i tät.

Sedan hände inte mycket mer. B.W.Rune (e. Tekno Odin) gjorde en strong insats i dödens, men åt Månlykke A.M. fanns inget att göra. Efter att ha anfört i jämnt tempo släppte Gunnar Melander av Månlykke sista 30 meterna och segern blev plättlätt på nya banrekordet 1.20,8a/1.640 meter.
– Jag ville inte släppa ut Tangen Haap och körde egentligen inte någon gång i loppet, sade Gunnar Melander.

”Han är bättre i år”

Att hans stjärna, som vann nio av elva starter förra året, tagit ytterligare kliv inför den här säsongen råder inga tvivel om.
– Han är bättre i år, starkare på alla vis. Han har fått en riktig vinterträning och tagit det på bästa sätt, sade Gunnar.

B.W.Rune höll starkt till andraplatsen före stallkamraten Bellfaks (e. Järvsöfaks), som avslutade duktigt i tredje- och fjärdespår sista 800 meterna. Tangen Haap fick nöja sig med fjärdeplatsen.