Fokustema
Bröt benet i hagen
Läs senare

Mellby Club fick tas bort

Mellby Vikings lillebror Mellby Club, som så sent som i Bodens midnattstrav imponerade stort när han han ett V75-lopp, fick tas bort idag.
– Han bröt ett ben i hagen och det fanns inget att göra, säger tränaren Timo Nurmos.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Mellby Club och Jorma Kontio vid segern under Bodens midnattstrav i mitten av juni. Foto Simon Hagen/Sulkysport
Mellby Club och Jorma Kontio vid segern under Bodens midnattstrav i mitten av juni. Foto Simon Hagen/Sulkysport

Åttaårige valacken Mellby Club (e. Muscle Hill – Naomi de Lou) hade varit borta ett och ett halvt år från tävling och endast gjort två lopp på tre år (!) då han i vintras gjorde comeback. Mellby Club har uteslutande matchats i V75 i år och vunnit två klass I-försök. Det första på Åby Kungapokalsdagen och det andra i Bodens midnattstrav, där han enligt kusken Jorma Kontio var ”bättre än någonsin” på starka 1.13,6a/3.140.

Fakta

Mellby Club

valack åtta år e. Muscle Hill – Naomi de Lou e. Extreme Dream
28 st: 7–4–3
Rekord: 1.14,9l* – 1.12,0am
Insprunget: 769.750 kr
Uppfödare och ägare: Mellby Gård AB, Malmö
Tränare: Timo Nurmos, Solvalla
Kusk (oftast): Jorma Kontio, Solvalla
Skötare: Anu Lempinen

Expandera

Men avelshingsten Mellby Vikings lillebror fick alltså sluta sina dagar på grund av ett benbrott.

– Hästen släpptes i hagen och sprallade iväg bort till andra änden, var glad och slog upp med båda bakbenen. När Mellby Club sedan vände och kom springande tillbaka var han plötsligt blockhalt. Det var ett så allvarligt benbrott att det inte fanns något att göra, vi fick ta beslutet att ta bort honom, säger Timo Nurmos.

 

Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Goops ersättare fortsätter segersviten?

Från trippel till Elitloppet, amatörtränarna som vunnit V75-lopp, rycker alla fyra skorna, miljonär flyttas från Redén och coronapandemin stänger travbanor.
Det är några av punkterna i ”Sju nyheter vid sju”.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Jamin vann Prix de Selection tre gånger. I eftermiddag kan Face Time Bourbon upprepa bedriften. Foto Stalltz.se & Mia Törnberg/Sulkysport
Jamin vann Prix de Selection tre gånger. I eftermiddag kan Face Time Bourbon upprepa bedriften. Foto Stalltz.se & Mia Törnberg/Sulkysport

1Maximala tre segrar i Prix de Selection – och seger i Elitloppet. Det svarade franske superstjärnan Jamin (e. Abner) för under tre år i slutet av 1950-talet. Blir det samma sak för Face Time Bourbon (e. Ready Cash). Då måste han till att börja med vinna en tredje upplaga av fyra-sexåringsloppet Prix de Selection (€200.000) på Vincennes i eftermiddag.

Tillsammans med Björn Goop har Face Time Bourbon klarat de första två stegen. Nu är Goop petad och för första gången på nästan två år blir det en annan kusk bakom årets Prix d’Amérique-vinnare. Eric Raffin har fått, och tagit, uppdraget att lotsa storfavoriten till seger.

Eric Raffin har kört Face Time Bourbon två gånger tidigare – och vunnit båda. 2018 segrade duon i Prix de l’Odeon på Enghien och året efter i grupp II-loppet Prix Phaeton på Vincennes.

Här är den historiska genomgången av det franska storloppet Prix de Selection.

***

2Två V75-segrar i veckan? Ja, inte långt ifrån det snittet ligger landets B-tränare när det handlar om rikstotoloppen under årets två första månader. Av de 63 V75-loppet som körts under årets första nio omgångar har 15 slutat med en B-tränad häst i topp.

Axevallas David Persson, som ligger tvåa i amatörernas tränarliga 2021, har dessutom vunnit dubbelt genom Oxidizers (e. Dream Vacation) två triumfer efter nyår. Idag på Åby är Persson i elden igen med Georgia Am till start i Diamantstoförsöket.

Av årets B-tränade V75-vinnare startar Helena Edlunds Beartime (V75-1) på Åby.

Här är alla B-tränade med V75-vinnare 2021

 • David Persson (Oxidizer, två segrar)
 • Sven-Erik Andersson (Glimma Blixten)
 • Bengt Berg (Bara du Chene)
 • Maria Carlson (Elle Vind)
 • Thomas Carlsson (North Dakota)
 • Helena Edlund (Beartime)
 • Görel Engström (La Paradeta)
 • Mikael Eriksson (Pappajonnys Ilse)
 • Andreas Forsberg (Solkattens Ferrari)
 • Hanna Forslin (Malkin)
 • Ann-Britt Hansson (Ottilia Fri)
 • Jasmine Ising (Hefner Am)
 • Merete Larsen (Pacific Kingdom)
 • Anna Näsman Lindberg (Daysofourlives)

Jasmin Ising har efter segern för Hefner Am i början av året bytt licens och är numera proffstränare.

Här är startlistorna till lördagens tävlingar.

***

3Hanna Lähdekorpi, som toppar B-tränarligan, väntar på årets första V75-seger och hon har två chanser att spräcka nollan på Åby. Hon kör både Hierro Boko (V75–1) i silverdivisionen och Diversity Pellini (V75–6) i Diamantstoets försök.

Hanna Lähdekorpi. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Hierro Boko var oplacerad i två försök i V75 i början av året, men nu blir det skoryck.

– Formen kommer att vara förbättrad för Hierro Boko. Han hade haft ett litet uppehåll före senaste starten och är lat och lite bekväm av sig hemma. Tanken är barfota runt om, han är inte jätteberoende av det, men han är gynnad av barfota, sade Hanna Lähdekorpi till V65 Direkt.

Diversity Pellini har vunnit fyra av elva starter så här långt.

–  Hon inte har startat så mycket på grund av problem med benen. Det känns orättvist mot hästen att ha jättehöga krav, men det finns mycket talang och kapacitet i hästen. Hon fick gå sig trött i senaste starten, men det verkar bra med henne hemma efteråt och hon står bra inne i loppet. Min första prioritet är att få iväg henne från start och hon kommer att lättas i balansen, det blir skor igen men senast tävlade hon med träningsbalans, sade Hanna Lähdekorpi till V65 Direkt.

Här är Sulkysports tipsexpert Emil Perssons stora genomgång inför Åbyomgången med analyser, ranking, spetsstrider och systemförslag.

***

4Han tävlade som unghäst för Åke Svanstedt i USA, fortsatte som äldre i Europa hos först Caroline Holm en period och de senaste 2,5 åren i träning hos Daniel Redén. Nu flyttar sjuårige Coogan (e. Donato Hanover), 1.10,9ak/1.403.373 kr, norrut igen. Enligt uppgifter till Sulkysport blir hans nya adress Hanna Forslin på Hagmyren.

Håkan ”Zoogin” Andersson äger hästen, som bland annat vunnit försök och slutat tvåa i final i silverdivisionen. Totalt har Coogan gjort 45 starter (13–8–4).

***

5Prix de Selection (€200.000) är givetvis dagens huvudnummer på Vincennes, men det körs ytterligare tre grupplopp på Parisbanan. I Prix du Plateau de Gravelle (€90.000) över 2.100 meter autostart kommer två svensktränade hästar till start. Björn Goop ger Francois Lagadeuc förtroendet bakom den forne, italienske derbyvinnaren Zlatan (e. Napoleon Bar) och därtill syns Mathieu Abrivard som kusk bakom Jörgen Westholms Unique Juni (e. Uptown Yankee).

Unique Juni (dödens) och Jörgen Westholm. Mathias Hedlund/Sulkysport

I evakueringsloppet Prix de Larré (€37.000) startar två svenskfödda hästar, men som tränas av utländska tränare. Jules Van Den Putte Jr har med Rapide Yoda (e. Up and Quick) och i Typhoeus Face (e. Joke Face) ska i samma lopp göra sitt första framträdande i regi Philippe Billard.

Här är startlistorna till dagens avslutning av vintermeetinget på Vincennes.

***

6Två försök har körts till fyraåringsserien för kallblod, Sleipner Cup, med final på Romme i början av juni. Det första vanns av Jan-Olov Persson-tränade B.W.Bille (e. Dotterud Teddy för drygt två veckor sedan. Igår i Bollnäs var det dags för försök två och det blev åter seger för en Jan-Olov Persson-häst.

Dock inte för förste vinnaren B.W.Bille, utan stallkamraten och högättade Eld Tekno (e. Tekno Odin) slog till tillsammans med Magnus A Djuse i ett galoppfyllt lopp, där hälften av deltagarna diskvalificerades för galopp. Eld Tekno inledde själv med stor startgalopp och såg ut att få svårt att slå stallkamraten Oppgårdsdrängen på upploppet, men när denne galopperade i ledning 80 kvar låg vägen öppen för Eld Tekno.

Eld Tekno har mycket att leva upp till som lillebror till unghäststjärnorna och klassiska vinnarna Eld Rask och Tekno Eld. Själv var han finalist i norska Kriteriet förra året.

***

7Igår var det tänkt att Öystein Tjomslands obesegrade kallblod Lesja Odin (e. Moe Odin) skulle ta karriärens 29:e seger från debuten! Så blev det inte. Norska myndigheter stoppade tävlingarna på Sörlandet i Kristiansand i sydöstra Norge och gav även tävlingsförbud för Jarlsberg, cirka tio mil söder om Oslo, på onsdag och fredag nästa vecka. Sedan tidigare är det tävlingsstopp på Bjerke.

Förra året var det tävlingsstopp i hela Norge cirka en månad i mars-april.

Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

Inget vimsig alls

I sin karakteristiska stil glänste Vimse Lars så smått i torsdagskvällens försök till Dubbelcupen i Östersund.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant

Öystein Tjomslands nioårige Norheim Faksen-son hade en lämplig uppgift på pappret, men det går inte påstå att han kom till dukat bord.
Därtill så tangerade han faktiskt sitt rekord över medeldistans. Körande Ulf Ohlsson valde att hålla uppe tempot hela vägen med en varvsnotering på 1.25,1 och fick hästen att komma i mål på 1.25,5a/2.140 meter.

Triumfen var värd 50.000 kronor i detta sjunde av tio försök i Dubbelcupen vars final avgörs på Romme under påskdagen den 4 april, då med 200.000 kronor till vinnaren.

Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Pink & Black köper svensk topphäst

Att italienska storhästägaren Scuderia Pink & Black köper en svensk topphäst, att Fredrik Linder stärker upp med två V75-bekanta hästar och att en segermaskin jagar 29:e raka segern är tre av de sju punkter som avhandlas i veckans femte morgonsvep.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
En svenskfödd Kriterietrea är såld och kommer exporteras till Italien. Foto Tommy Andersson/ALN
En svenskfödd Kriterietrea är såld och kommer exporteras till Italien. Foto Tommy Andersson/ALN

1 Den italienska storhästägaren Scuderia Pink & Black har köpt Kriterie- och Derbytrean Global Trustworthy (e. Muscle Hill) 1.10,7/3.849.080 kr.
Åttaåringen som startat sporadiskt karriären igenom har räknat hem tio segrar på 25 starter och bland fullträffarna är segrarna i Grupp II-klassade loppen Konung Carl XVI Gustafs Silverhäst samt Frances Bulwarks lopp á 400.000 kronor styck de mest framträdande.

Breeders Course-vinnaren Acciaio är en av många framgångsrika hästar som tävlat i Scuderia Pink & Blacks ägo. Foto: Simon Hagen/Sulkysport

Global Trustworthy vars senaste framträdande slutade med en andraplats i Gulddivisionen på Bergsåker i december 2019 har karriären igenom tränats av Timo Nurmos, men nu blir det Alessandro Gocciadoro som tar över träningen på italiensk mark.
– Scuderia Pink & Black är alltid på jakt efter bra hästar, oavsett ålder. Under det senaste halvåret har de köpt Bubble Effe före den italienska Derbyfinalen och därtill har de Conquistador Bi och Cash Back Bi som är väldigt intressanta treåringar, säger Alessandro Gocciadoros fru Sinead Sernicoli och tillägger:
– Vi vet om att hästen inte har startat på en lång tid, förstod att han haft sina problem, men tyckte det var intressant att lägga ett bud och det accepterades. Hästen ska tränas igång försiktigt när han kommer ner hit till Italien; med tanke på de problem som har varit så måste vi ta det väldigt lugnt.

***

2 Små fält, men en det fyrbenta godbitar. Så kan Solvallas lunchtävlingar (första start 12.20) sammanfattas. Digital Summit (e. Super Photo Kosmos) kom igång sent under treåringsässongen, men började plocka segrar på hösten och kvalade in tilld en Breeders Crown-final som vanns av Brother Bill. Som fyraåring var han tvåa i två avdelningen av Margaretas Tidiga Unghästserie (bakom Ultion Face och Hail Mary), innan han försvann från banan i början av maj. Idag är det dags för comeback för Stefan Melanders miljonär. Nu ställs han bland annat mot Claes Sjöströms Jaguar Dream (e. Love You), som för en dryg månad sedan vann direkt efter över 1,5 års uppehåll.

En annan intressant årsdebutant är fyraårige Climber (e. Cantab Hall), som debuterar i regi Sibylle Tinter. Hästen vann storlopp Owners Cup K (€35.000) och slutade fyra på Vincennes som tvååring. Ifjol kvalade han in till korta E3 via andraplats i försöket. Två segrar och närmare halvmiljonen insprunget har den svenskfödde hingsten skrapat ihop hittills.

Och på tal om profiler i årsdebut – Stig H Johanson hoppar upp i tävlingssulkyn bakom egentränade Musique d’Inverne (e. Un Mec d’Heripre). Förra året körde Stig H sex lopp (0–2–2).

***

3 Fredrik Linder förstärker med två rikstotobekanta travare. Från Stefan Melanders stall kommer duon Rally Hans (e. Scarlet Knight-Loveletter), 1.12,2am/735.500 kr, och Surf’n Turf (e. Scarlet Knight-Classic Queen), 1.12,0ak/705.900 kr.

***

Jimmy H Andersson. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

4 Fredagens kvällsbana är Bollnäs (första start 18.20), där färske proffstränaren Jimmy H Andersson jagar andra raka segern med egentränade Andre Agassi. Hästen blev för två veckor sedan Jimmys förste vinnare som proffstränare.
Det är även dags för andra försöket i kallblodens fyraåringsserie Sleipner Cup. Totalt väntar elva försök i vinter och vår innan två finaler – en för vardera kön – med 150.000 kronor i förstapris i varje avgörs på Romme i början av juni. Kvällens sex hästar lilla startfält ser bland annat årsdebuterande Oppgårdsdrängen (e. Tekno Odin), som ifjol vann försök till både svenska och norska Kriteriet.

Här är startlistorna till fredagens tävlingar.

***

5Formkurvan på Björn Goops hästar i Frankrike pekar uppåt och idag finns han representerad på båda de två banor som arrangerar travlopp i landet.

I Cagnes-sur-Mer kuskar Gabriele Gelormini bakom Goops Guillaume Boko (e. Prodigious) I Prix d’Helsinki (33.000) över 2.140 meter autostart och i Laval är det Sidney van den Brande som sitter upp bakom Ready Cash-sonen Goldenboy du Chenu i Prix Feu Violet (€18.000) över 2.850 meter voltstart.

På den sistnämnda banan arrangeras även fredagens High Five-lopp med start kl. 17:30. Via denna länk kan du läsa Sulkysports matiga tipsgenomgång av loppet och du som vill köpa High Five-andel i vårt system följer denna länk.

***

6 Ikväll på Sörlandet är det dags igen för kallblodet som vägrar förlora. Åttaårige, norske valacken Lesja Odin (e. Moe Odin) jagar efter långt uppehåll 29:e raka segern från debuten!

Lesja Odin debuterade den 28 augusti 2016 och fem första starterna gjordes i regi Geir Vegard Gundersen, men sedan sommaren 2018 har Lesja Odin funnits i Öystein Tjomslands vård. Ifjol blev det bara tre starter och när Lesja Odin nu gör comeback har han varit borta från tävlingsbanan nästan nio månader med 28 raka segrar i bagaget.

558.000 norska kronor har han sprungit ihop och hittills har hästen matchats mestadels i lägre klasser – 21 av segrarna tagits i lopp med 12.000–18.000 kronor i förstapris. Förstapriset i kvällens sprinterlopp med startbil är just 18.000 norska kronor och Lesja Odin har dragit spår fem bakom startbilen med tränare Tjomsland i vagnen.

Här är startlistorna till kvällens tävlingar på Sörlandet.

***

7Jennifer L Oscarsson är tillbaka på ”mammas gata” och börjar inom kort jobba för Veijo Heiskanen.
Där har hon även tidigare haft anställning och bland annat nått starka resultat som montéryttare på stallets hästar.

Oscarsson hade ett sämre år i fjol med åtta segrar på 111 starter och är alltjämt segerlös efter fyra försök 2021, men har under de tre åren dessförinnan räknat in mellan 18-23 triumfer varje säsong.