Fokustema
Ny avelshingst
Läs senare

Mellby Viking till avel

Mellby Viking avslutar tävlingskarriären och går till avel.
Av
Lars G Dahlgren
Mellby Viking har blivit storebror. Foto Leif Norberg/ALN
Mellby Viking har blivit storebror. Foto Leif Norberg/ALN

– Det går inte att få tillbaka honom till den nivå Mellby Viking höll när han var som bäst. Så nu får han avsluta karriären och bli avelshingst istället, säger Melllby Gårds Jan-Olov Alfredsson.

Fakta

Mellby Viking

hingst 9 år e. Viking Kronos – Naomi de Lou
39 st: 19–4–0
Rekord: 1.12,1am
Prissumma: 3 484 031 kr
Uppfödare och ägare: Mellby Gård AB, Malmö

Expandera

Mellby Viking ska stallas upp på Salsbro Stuteri i Närke, vilket egentligen nu hade tänkt att sluta med att ha hingstar stationerade på stuteriet och endast tillhandahålla transport- och fryst sperma.

– När det här med Mellby Viking blev aktuellt ändrade de sig och stallar upp vår hingst som den ende ”levande tillgängliga” på Salsbro, säger Jan-Olov Alfredsson, som har ett förbehåll innan bokningslistan kan öppnas.

– Ja det återstår att göra en del tester, spermaprov och sådant, så att vi ser att hingsten fungerar i aveln. Det blir gjort de närmaste två veckorna, fortsätter Jan-Olov.

Nioårige Mellby Viking är en Viking Kronos-son med Extreme Dream som morfar och Mellby Vikings franska mamma Naomi de Lou är syster till internationella stjärnan Giesolo de Lou.

Mellby Viking gjorde 39 starter i Timo Nurmos träning varav hela 19 slutade med seger. Hästen levde högt på sin enorma styrka och de största meriterna är tagna över 3 140 meter: Harper Hanovers lopp på världsrekordet 1.12,5/3 160, Lyons lopp, och två gånger Örebro International.

Ifjol var Mellby Viking en period hos Fabrice Souloy, men där kom han aldrig till start. Mellby Gård flyttade tilllbaka hästen till Nurmos i samband med att det avslöjades att flera hästar i Souloys stall lämnat positivt dopingprov avseende kobolt. De tre starter Mellby Viking gjort i Frankrike sedan dess har varit misslyckade.

– Mellby Viking var sjuk när han kom tillbaka till Timo, konstaterar Jan-Olov Alfredsson.

Mellby Viking avelsvärderades 2015 och mättes då till mankhöjden 156 centimeter. Han nådde bedömningsnivån medelmåttigt skattat avelsvärde.

 

Fokustema
Avelshingst
Läs senare

Donato Hanover till Broline

Donato Hanover är på väg till Sverige och nu är det dessutom klart med uppstallningsplats för nästa säsong när han lämnar sitt hem Hanover Shoe Farms i Pennsylvania. Den amerikanske topphingsten kommer att stallas upp på Broline International i Svenljunga.
Av
Claes Freidenvall
Donato Hanover och Ron Pierce vann inte bara Hambletonian Stakes som treåring utan satte världsrekord i Kentucky Futurity med tiden 1.08,5. Foto Stefan Melander/Stalltz.se
Donato Hanover och Ron Pierce vann inte bara Hambletonian Stakes som treåring utan satte världsrekord i Kentucky Futurity med tiden 1.08,5. Foto Stefan Melander/Stalltz.se

– Det är bara några veterinärpapper som saknas innan han kan påbörja hemresan till Sverige. Tanken är att frysa honom på Broline redan i år, säger Hans Nelén.

Det är Hans ”Global” Nelén som ligger bakom köpet av Hambletonian-vinnaren Donato Hanover (e. Andover Hall-D Train), 1.08,5*/$3.058.058, och bland delägarna finns också Mats ”Oxalis” Gabrielsson och Broline International.

– Vi äger ett drygt 70-tal av 120 betäckningsrätter. I och med att vi köpt ut Hanover Shoe Farms betäckningsrätter och stuteriet kliver av som manager för syndikatet så kommer Donato Hanover att ställas upp som avelshingst i Sverige nästa säsong, fortsätter Nelén.

I år har Donato Hanover lyckliggjort 67 ston i USA och ett 50-tal i Europa. Någon prislapp är inte satt ännu för 2020, men att Hambletonian-vinnaren från 2007 är fortsatt het är det ingen tvekan om.

I helgen kunde kan räkna in tre storloppsvinnare i lika många länder. Sonia och och Rene’ Legati tog hem Gran Premio Due Mari (€110.000) på 1.10,6a/1.600 meter i Taranto, In Your Dreams besegrade franske topptreåringen Gotland i Prix de Rome (€70.000) på Enghien och på Axevalla vann Double Exposure ett försök i stoeliten för Örjan Kihlström.

Donato Hanover till Sverige 2020

Fokustema
Tävlingsstopp
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

Derbyvinnare går till avel

Derbyvinnaren Poochai har gjort sin sista start.
Efterhängsna småskador gör att nioåringen avslutar karriären med 15 segrar på 71 starter och 5,2 miljoner kronor på kontot.
Av
Mathias Hedlund
Svante Båth-tränade Poochais största seger kom med Örjan Kihlström i Svenskt Travderby 2014, där Ivar Sånna plockades ned sista biten. Foto Leif Norberg ALN
Svante Båth-tränade Poochais största seger kom med Örjan Kihlström i Svenskt Travderby 2014, där Ivar Sånna plockades ned sista biten. Foto Leif Norberg ALN

Han gör det dessutom med seger i senaste starten som skedde på Mantorp 8 september ifjol. Poochai har genom hela karriären tränats av Svante Båth och är såväl uppfödd som ägd av Roxy Horses KB i Färila som Leif Norberg står bakom.
Poochai vann inte bara Derbyt, utan var även först i Kungapokalen samt Big Noon-Pokalen och triumferade som äldre Frances Bulwarks Lopp.

”Kan man inte drömma om”

– När han gjorde sin tredje start och vann kval till Uppfödningslöpningen så insåg jag att det var något extra. Men den utvecklingen kan man inte drömma om, att få vara med och tävla i de här sällskapen, säger Leif Norberg.
Som givetvis rankar Derbysegern högst.
– Det är många minnen när man ser tillbaka på hans karriär. Han har varit helt fantastiskt
Poochai (e. Make It Happen – In Vino Veritas e. Express Ride) är avelsvärderad med högt skattat avelsvärde och Leif har förhoppningar om att något stuteri ska vara på hugget.
– Jag tycker att han vore värd att få prova i alla fall. Kanske något mindre stuteri som vill testa honom. Jag hoppas att någon hör av sig, säger Leif.
Som har kvar en syster, Chookdi, till Poochai som startar på nytt framåt sommaren och sedermera ska debutera i aveln.
– Ska jag fortsätta med aveln, då är det med henne, säger Leif.

Fokustema
Nyfödd
Läs senare

Prowess fick Ready Cash-sto

Prowess Kronos har nedkommit med sitt femte föl och det blev ett sto efter Ready Cash.
Av
Ola Lernå

Prowess Kronos vann själv åtta lopp på tolv starter och är syster med hästar som miljonärerna Jacky Glide, Oliver Kronos, Treasure Kronos och Very Kronos.
Stall Nyx äger Prowess Kronos.

Stoföl efter Ready Cash – Prowess Kronos. Foto Privat