Fokustema
Ny avelshingst
Läs senare

Mellby Viking till avel

Mellby Viking avslutar tävlingskarriären och går till avel.
Av
Lars G Dahlgren
Mellby Viking har blivit storebror. Foto Leif Norberg/ALN
Mellby Viking har blivit storebror. Foto Leif Norberg/ALN

– Det går inte att få tillbaka honom till den nivå Mellby Viking höll när han var som bäst. Så nu får han avsluta karriären och bli avelshingst istället, säger Melllby Gårds Jan-Olov Alfredsson.

Fakta

Mellby Viking

hingst 9 år e. Viking Kronos – Naomi de Lou
39 st: 19–4–0
Rekord: 1.12,1am
Prissumma: 3 484 031 kr
Uppfödare och ägare: Mellby Gård AB, Malmö

Expandera

Mellby Viking ska stallas upp på Salsbro Stuteri i Närke, vilket egentligen nu hade tänkt att sluta med att ha hingstar stationerade på stuteriet och endast tillhandahålla transport- och fryst sperma.

– När det här med Mellby Viking blev aktuellt ändrade de sig och stallar upp vår hingst som den ende ”levande tillgängliga” på Salsbro, säger Jan-Olov Alfredsson, som har ett förbehåll innan bokningslistan kan öppnas.

– Ja det återstår att göra en del tester, spermaprov och sådant, så att vi ser att hingsten fungerar i aveln. Det blir gjort de närmaste två veckorna, fortsätter Jan-Olov.

Nioårige Mellby Viking är en Viking Kronos-son med Extreme Dream som morfar och Mellby Vikings franska mamma Naomi de Lou är syster till internationella stjärnan Giesolo de Lou.

Mellby Viking gjorde 39 starter i Timo Nurmos träning varav hela 19 slutade med seger. Hästen levde högt på sin enorma styrka och de största meriterna är tagna över 3 140 meter: Harper Hanovers lopp på världsrekordet 1.12,5/3 160, Lyons lopp, och två gånger Örebro International.

Ifjol var Mellby Viking en period hos Fabrice Souloy, men där kom han aldrig till start. Mellby Gård flyttade tilllbaka hästen till Nurmos i samband med att det avslöjades att flera hästar i Souloys stall lämnat positivt dopingprov avseende kobolt. De tre starter Mellby Viking gjort i Frankrike sedan dess har varit misslyckade.

– Mellby Viking var sjuk när han kom tillbaka till Timo, konstaterar Jan-Olov Alfredsson.

Mellby Viking avelsvärderades 2015 och mättes då till mankhöjden 156 centimeter. Han nådde bedömningsnivån medelmåttigt skattat avelsvärde.

 

Fokustema
Nyfödd
Läs senare

Prowess fick Ready Cash-sto

Prowess Kronos har nedkommit med sitt femte föl och det blev ett sto efter Ready Cash.
Av
Ola Lernå

Prowess Kronos vann själv åtta lopp på tolv starter och är syster med hästar som miljonärerna Jacky Glide, Oliver Kronos, Treasure Kronos och Very Kronos.
Stall Nyx äger Prowess Kronos.

Stoföl efter Ready Cash – Prowess Kronos. Foto Privat
Fokustema
Avel
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

Stochampionatsvinnaren till avel

Stochampionatsvinnaren Galactica har gjort sin sista start.
Den fantastiska resan som uppfödaren och tränaren Malin Bergström får vara med om går därmed in i ett nytt kapitel.
Av
Ola Lernå
Galactica avslutar tävlingskarriären och ska bli mamma. Foto Mia Törnberg
Galactica avslutar tävlingskarriären och ska bli mamma. Foto Mia Törnberg

Galactica är uppfödd och ägd av Malin Bergström som också tränat Super Photo Kosmos-dottern genom nästan hela karriären. Triumfen i Stochampionatet 2016 med Lars-Åke Söderholm i sulkyn är tveklöst höjdpunkten. På 40 starter blev det nio segrar, 2,2 miljoner intjänat och rekordet 1.10,7.

Fakta

Galactica-fakta

Sto 7 år
e. Super Photo Kosmos – Humla Laday e. Buzzin Brian
Uppfödare: Malin & Jonas Bergström
Ägare: Malin, Jörgen & Viviann Bergström
Tränare: Malin Bergström
Körsven: Lars-Åke Söderholm
Meriter: Vinnare Stochampionatet, V75-lopp, fyra Breeders Crown

Expandera

Galactica har bokat plats hos Cantab Hall-sonen Explosive Matter.
Tanken var att Galactica skulle göra ytterligare en start och hon är anmäld till hemmabanan Eskilstuna på söndag.
– Hon hostade i dagens jobb och därmed är ingen start aktuell. Hon är så otroligt värdefull för oss och det är dags för en ny spännande karriär som mamma, säger Malin Bergström.

Fokustema
Uppfödare
Läs senare

Dubbelseger för små uppfödare

Att föda upp en vinnare en Elitloppshelg är stort.
Att ha två snudd på osannolikt.
– Vi var glada bara över att ha två till start, säger Mikael Blomgren.
Av
Ola Lernå
Mikael Blomgren och Kristoffer Persson är två tredjedelar av Stall Nyx som hade en stor dag på Solvalla med två vinnande uppfödningar. Foto Cecilia Kristoffersson
Mikael Blomgren och Kristoffer Persson är två tredjedelar av Stall Nyx som hade en stor dag på Solvalla med två vinnande uppfödningar. Foto Cecilia Kristoffersson

Tillsammans med Stefan Johansson och Kristoffer Persson bildar de Stall Nyx som de numera heter, och har fött upp de båda Solvalla-vinnarna Deep Pockets (Svante Båth tränar) och Bucks To Burn (Daniel Redén tränar).
– Båda hade ju bra utgångslägen och bra kuskar, så visst hade man lite förhoppningar om att någon skulle gå bra. Men det här var väldigt oväntat, fortsätter Blomgren.
Vad är känslan?
– Man är stolt och glad!
Som uppfödare har man 20 procent på intjänade pengar, Deep Pockets (e. Ready Cash) och Bucks To Burn (e. Ready Cash) tjänade tillsammans 350.000.
– Men pengar är faktiskt det sista man tänker på en dag som denna. Det man tänker på är möjligen fölstoet som givetvis stiger i värde, precis som avkommorna. Sedan är det ju ganska trevligt att få gå till vinnarcirkeln och någon form av reklam innebär det ju även för oss som uppfödare, säger Blomgren.
Stall Nyx har fyra fölston för dagen: Bloom Boko (e. Cantab Hall), Gliding Light (e. Yankee Glide), Morgana Bi (e. Donato Hanover) och Prowess Kronos (e. Andover Hall).
Hittills har det kommit tre föl: hingst (e. Muscle Hill – Bloom Boko), hingst (e. Bold Eagle – Morgana Bi) och sto (e. Bold Eagle – Gliding Light).