Fokustema
V75 Bollnäs
Läs senare

”Merritt är bästa chansen”

Tre V75-omgångar i rad har Daniel Wäjersten varit en vinnare.
I Bollnäs plockar han ut tre hästar från egna stallet.
– Merritt är bästa chansen, säger Daniel Wäjersten.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Merritt är en av Daniel Wäjerstens starthästar. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Merritt är en av Daniel Wäjerstens starthästar. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Daniel Wäjersten hade ett starkt 2020 med både E3-finalseger för Global Badman (e. Yield Boko) och framgångar inom rikstoton. Faktum är att de tre senaste V75-omgångarna där Daniel Wäjersten haft starthästar har det blivit seger.

På Bergsåker den 12 december vann både Merritt (e. Super Photo Kosmos) och Gooner (e. Brad de Veluwe), V75-finalena på Solvalla på annandagen gav seger för Algot Zonett (e. Maharajah) och när Dergsåkertränaren inledde det nya rikstotoåret på Bergsåker för två veckor sedan var det dags för Algot Zonett igen.

Nu väntar Bollnäs och färske miljonären och klassklättraren Merritt (V75-1) har dragit femtespår i silverdivisionen över sprinterdistans.

– Han har levererat bäst på 1.600 meter och jag får lov att säga att det är hans favoritdistans, även om jag inte tyckte så för ett par månader sedan, men resultaten och statistiken ljuger sällan. Han har varit så pass bra i klass I och brons och levererat bra i finaler, så jag tror att han kommer att duga bra även i silverdivisionen, sade Daniel till V65 Direkt.

Taktiken från start?

– Jag har provat att skicka iväg honom rejält i provstarter, men det känns som att han kan slå ihop. Eftersom han alltid går så bra till slut har han fått sköta sig själv.

”Inte främmande för ledningen”

Wäjerstens andre rikstotovinnare i vinter, Gooner (V75-7), har dragit innerspår i bronsdivisionen över tre kilometer som avslutar omgången.

– Han  är en väldigt allround häst och det är väldigt lätt att vara kusk bakom honom. Han blev lite ivrig i volten senast och det var dessutom en omstart, så jag tar inte så hårt på det, sade Daniel till V65 Direkt.

Gooner har visat att han kan öppna bra.

– Jag provar framåt och om det känns bra är jag inte främmande för att köra i ledningen. Jag tycker att min häst är bra även om han står lite hårt inne i brons. Det är en häst som kommer att duga bra i bronsdivisionen och även i silver.

I gulddivisionen har Wäjersten J.H.Mannerheim (V75-4), som slår ur underläge mot ett par starka konkurrenter.

– Han var lite tunt jobbad inför förra starten och jag tyckte att han gick bra ändå. Han kommer att gå framåt ordentligt till den här starten och har varit pigg och alert i träningen. Om Disco Volante och Sorbet har toppdagar blir de svåra att slå, men min häst kommer att göra ett bra lopp.

V75-tips: Lördagsdisco i Bollnäs

Fokustema
Frankrike
Läs senare

Helena har hittat rätt igen!

Det har dröjt drygt ett år mellan segrarna. Idag slog svenskfödda Helena di Quattro till på Vincennes och Franck Nivard skötte tömmarna bakom det sjuåriga stoet.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Glädje i vinnarcirkeln sedan Fabrice Souloy-managerade Helena di Quattro vunnit på Vincennes idag. Foto: Gerard Forni
Glädje i vinnarcirkeln sedan Fabrice Souloy-managerade Helena di Quattro vunnit på Vincennes idag. Foto: Gerard Forni

Inne på upploppet plockade Jarmo Niskanen-tränade Olle Rolls ner ledande Dorado Bello, men kunde varken stå emot Helena di Quattro (e. Un Mec d’Heripre-Outlook Kronos) eller vasst avslutande favoriten Vincent de Ferm sista biten.

Vincent de Ferm var närgången till slut, men Helena di Quattro – managerad av Philippe Billard och Fabrice Souloy – höll undan på 1.10,8a/2.100 meter.

Samma tid noterade Vincent Ferm (e. Mago d’Amore) som tvåa, medan Olle Rolls (e. Ready Cash) kom hem på 1.10,9 och tjänade 7.140 euro som trea.

En sjätteplats och 1.020 euro blev det för Björn Goop och Ghazi B.R. (e. Cantab Hall) på 1.11,1. Tomas Malmqvists Confidence slutade oplacerad, medan Johan Untersteiners Niky Flax och Jarmo Niskanens Burning Man diskades för galopp.

Helena di Quattro har varit en pålitlig penningplockare under lång tid, medan segrarna har uteblivit det senaste året. Förra triumfen togs på Vincennes den 10 januari 2020 i stoloppet Prix de Ranes (€43.000).

Stoet är uppfödd av Stal Quattro i Holland och Helena di Quattro är undan Outlook Kronos (e. Cantab Hall), 1.16,4ak/161.884 kr, som också lämnat Ivory di Quattro (e. Love You), 1.12,1ak*/1.146.708 kr.

Se loppet här!

Obesegrad i fem starter

Treårige Izoard Vedaquais (e. Bird Parker-Dokha Vedaquaise) är obesegrad efter fem starter och de senaste tre triumferna har tagits på Vincennes.

Nu fick han ett perfekt lopp i andra utvändigt i Prix d’Aigueperse (€44.000) och kunde kliva på i tredjespår kilometern från mål för att nå fram till ledaren 200 meter senare.

Inne på upploppet stegade Izoard Vedaquais obehindrat undan för Eric Raffin och vann på nya rekordet 1.14,0/2.700 meter.

Här gjorde Tomas Malmqvists Ilma Corda första starten sedan hon slutade oplacerad i Criterium des Jeunes, men galopperade bort sig för Björn Goop.

Vinnaren är undan Dokha Vedaquais (e. Prodigious), 1.13,9/€110.570, och hon har sin första avkomma i Izoard Vedaquais, 1.14,0l*/€58.950. Själv är modern halvsyster med Granon Vedaquais (e. Brillantissime), 1.12,3/€156.000.

Fokustema
Vincennes
Läs senare

Åtta utmanar FTB

Idag blev den definitiva startlistan till Prix de Sélection (€200.000) på Vincennes på lördag klar.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Face Time Bourbon vid segern i Prix d'Amérique. Foto Adam Ström/stalltz.se
Face Time Bourbon vid segern i Prix d'Amérique. Foto Adam Ström/stalltz.se

Precis som ifjol slipper Face Time Bourbon (e. Ready Cash) att plocka in 25 meters tillägg på sina motståndare i Prix de Sélection. Enligt propositionen belastas fem- och sexåringar med tillägg, men eftersom inga fyraåringar anmälts är det lika start som gäller.

Eric Raffin. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Eric Raffin tar hand om tömmarna bakom Face Time Bourbon i jakten på tredje raka segern i Prix de Sélection på lördag på Vincennes och det blir också tredje gången den franske toppkusken kör Sébastien Guaratos stjärna. Vid de två tidigare starterna har duon vunnit tillsammans.

På papperet ser det ut att bli en promenad i parken för Face Time Bourbon och Eric Raffin.

Prix de Sélection (€200.000)
Priser: 90.000-50.000-28.000-16.000-10.000-4.000-2.000 euro.
2.200 meter.

  1. Galilee des Pres – Maxime Bezier
  2. For You Madrik – Benoit Robin
  3. Foxtrot Sea – Cédric Megissier
  4. Fairplay d’Urzy – Jean-Michel Bazire
  5. Fric du Chene – Franck Nivard
  6. Flore de Janeiro – Franck Blandin
  7. Fakir du Lorault – Francois Lecanu
  8. Frisbee d’Am – Alexandre Abrivard
  9. Face Time Bourbon – Eric Raffin
Fokustema
Fölrapport
Läs senare

Första fölet på Flenmo

På Flenmo Egendom har tidigare Eskilstuna-tränaren Håkan Erikssons Kitspirit blivit mor till en dotter efter Maharajah.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant

– Årets första föl och nu går Kitspirit till Readly Express, berättar Johan Eriksson på Flenmo Egendom.

Kitspirit har fått en dotter efter Maharajah. Foto: privat

Modern Kitspirit (e. Credit Winner), 1.12,8ak*/490.650 kr, vann åtta lopp på 51 starter. Hon har en avkomma sedan tidigare; ettårige sonen Maxspirit (e. Explosive Matter).

Mormor Spirituell (e. Sugarcane Hanover), 1.12,7ak/1.368.500 kr, tränades, ägdes och föddes upp av Håkan Eriksson. Hennes karriär innehöll hela 24 vinster på 67 starter.

Spirituell fick åtta avkommor – samtliga startade! – och tjänade tillsammas drygt fyra miljoner kronor. Toppar gör duon Highspirit (e. Super Arnie), 1.10,7ak*/1.314.500 kr, och McSpirit (e. Kadabra), 1.12,1ak*/988.943 kr.

Ni vet väl att ni kan maila in fölrapporter för fri publicering? Uppge mor, far och kön på fölet. Skriv också om ni bestämt vilken hingst stoet ska gå till i år och skicka gärna med en bild. Maila till Sulkysport