Fokustema
Midsommarloppet Rättvik
Läs senare

Milligan’s School överlägsen

Milligan’s School (e. Yankee Glide) följde upp segern i Jämtlands Stora Pris med att ta hem anrika Midsommarloppet i Rättvik under lördagens tävlingsdag.
Av
Thomas Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Milligan's School lekte med konkurrenterna i Rättvik på midsommardagen. Foto Simon Hagen
Milligan's School lekte med konkurrenterna i Rättvik på midsommardagen. Foto Simon Hagen

Ulf Eriksson var aldrig med i den tuffaste spetskörningen bakom Stefan Melanders jänkare Milligan’s School, men när rusningen lagt sig kunde Eriksson placera sin häst i tät. Väl där blev det en mycket lätt match för Yankee Glide-sonen.
– Jag körde 1.09,3 sista varvet och han var långt ifrån trött, så det här var en härlig seger, konstaterade Ulf Eriksson efter loppet.
1.11,1a/2.140 meter blev segertiden för sexåringen.

Conrads Rödluva (e. S.J.’s Caviar) var megafavorit till vinsten i de fyraåriga stonas Breeders Crown-lopp och den Daniel Redén-tränade fuxan gjorde knappast travfansen besvikna.
Örjan Kihlström hittade andra ytter när Global Vintage satt i ledningen med Racing Brodda utvändigt. Redan 700 meter från mål kastade Kihlström loss och det gick väldigt fort på sista bortre långsidan, så snabbt att Conrads Rödluva i ett huj var förbi de två invändiga hästarna.
– Idag var det rätt tryck i henne igen och det var skönt att se. Inför loppet på Åby senast agerade hon lite annorlunda och vi vet ju att hon inte var helt kurant den dagen. Jag är otroligt nöjd med dagens intryck, sade Daniel Redén efter loppet.1.12,7a/2.140 meter blev segertiden.

Mattias Djuse och Global Anytime (e. Cantab Hall) blev svaret i BC-loppet för treåriga ston. I ett galoppfyllt lopp dök ekipaget upp långt ute i banan över upploppet och hann fram till seger på 1.15,2a/2.140 meter. Global Anytime hamnade i fjärde ytter och fick full attackorder i utgången av slutsvängen.
– Hon gick jättebra idag och jag tycker att hon kommer allt mer, sade Djuse efter segern.

Admiral As (e. Ready Cash) är alltjämt obesegrad efter fyra starter och Reijo Liljendahls häst avgjorde snyggt efter fin resa i andra ytter i BC-loppet för treåriga hingstar och valacker.
– Det här är en riktigt bra och klok häst, sade kusken Ulf Ohlsson efteråt.
1.14,1a/2.140 meter blev segertiden för Admiral As.

I de fyraåriga hingstarna och valackernas uppgörelse blev det triumf för Roger Walmanns Forfantone Am (e. Muscle Hill) och Örjan Kihlström. Forfantone Am fick full marschorder i ingången till slutrakan och det började bli stumma ben på ledaren Lewis Ale, som hade öppnat i 1.07-fart första 500 meterna. Walmanns travare vann i bra stil på 1.12,6a/2.140 meter.
– Hästen vann med krafter kvar och han har alltid varit bra, sade Kihlström efter loppet.

Fakta

Semifinalklara hästar Breeders Crown 2019

Treåriga hingstar/valacker
Custom Colt
Bythebook
Criterion
Qvidja’s Aapo
Zola Key
Marvellous Tooma
Eric the Eeel
Unico Broline
Trix On Line
Googal
Global Action
Master of Trix
Admiral As
Matadoren Eme
Fire Of Noa
Tabasco C.D.
Exodus Brick

Treåriga ston
Mascate Match
Sheeza Trixie
Kentin Day
Definitif
Scarlet Hello
Global Allegiance
Golden Girl D.T.
Dolly Dream
Global Anarchy
Jolie Deo
Posh Shopping
Alpha K.
Global Anytime
Qeen Roc
Heather Deo
Angel From Above
Dearest
Digital Pro

Fyraåriga hingstar/valacker
Evaluate
Global Withdrawl
Jaguar Dream
Brothers N.Arms
Wingmaster
Devil Sound
Romero
Il Boscaiolo
Moneykeeper
Adde S.H.
Rossi Palema
Dexter Brick
Forfantone Am
Intense Boko
Flight Dynamics
Lewis Ale
Maxus

Fyraåriga ston
Conrads Rödluva
S.G.Maleficent
Run A Mile
Activated
Digital Track
Ti Punch Broline
Hillary B.R.
Don’t Be Shy
Darshana
Thanasi Bob
Mahjong
Ivy League
Global Vintage
Zeta Kronos
In Royalty Boko
Fantasia Sisu
Up To Me

Expandera
Fokustema
Drivningsförseelse
Läs senare

Oskar Kylin Blom friad

Först avstängd tills vidare. Sedan sex dagar. Och nu friad helt. Svensk Travsport har svängt 180 grader gällande Oskar Kylin Bloms påföljd efter att han körde Jan-Åke Hoas-tränade Dino Dollar på Visbytravet förra torsdagen.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Oskar Kylin Blom. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Oskar Kylin Blom. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Det är travronden.se som uppmärksammat att de sex dagarnas avstängning som Oskar Kylin Blom dömdes till förra fredagen nu tagits bort på travsport.se. På resultatlistan från loppet (Visby 23/7, lopp 6) står nu ”Ärendet Dino Dollar är överlämnat och har utretts av ST, ingen påföljd utdöms.”

Skärmdump av resultatlista på travsport.se efter Visbytravets sjätte lpp den 23 juli. Nu är Oskar Kylin Blom helt friad från att ha orsakat att Dino Dollar hade ett märke som från ett rapp med körspöet på bakdelen.

Travronden.se har varit i kontakt med Svensk Travsports sportchef Petter Johansson som i ett sms hänvisar till ”att ny information framkommit”:

”Utifrån de bevis (filmer, intervjuer, bilder med mera) vi har tillgång till kan vi inte säkerställa vem eller vad det är som har givit Dino Dollar märken, därav utdelas ingen påföljd. Det är oerhört beklagligt och ledsamt att hästen har märken. Svensk Travsport ser nu över rutinerna gällande hur vi hanterar liknande situationer framöver, det är viktigt att det finns en tydlighet för samtliga inblandade” skriver ST:s sportchef Petter Johansson i ett sms till travronden.se.

Att Oskar Kylin Bloms avstängning hävts har stor betydelse för honom. Det innebär nämligen att han nu får köra sin efter fyra starter obesegrade Bäcklös Faron (e. Jörvsö Tore – Bäcklös Amalia) i finalen i Kallblodskriteriet på Dannero nästa söndag. Det hade han inte fått göra om han varit drivningsavstängd.

De sex avstängningsdagar som blev konsekvensen för Kylin Blom av att Dino Dollar efter loppet hade ett märke, som skulle kunna ha orsakats av ett rapp med ett körspö, på sin bakdel var inte överklagningsbara till ST:s Överdomstol. Beslutet att häva påföljden har alltså fattats på ST:s tjänstemannanivå.

Enligt domarbasen Jonny Staaf sattes påföljden sex dagars avstängning som en följd av att banveterinären ”var säker” på att svullnaden på Dino Dollar uppstått under loppet och då kunde ingen annan än kusken ha orsakat märket. Nu har ST alltså tänkt ett varv till och kommit fram till att det inte går att påstå att det var Oskar Kylin Blom som orsakade det märke på Dino Dollar som uppdagades när hästen duschades hemma i sitt stall efter loppet, och som ledde till att banveterinären tillkallades för att besiktiga hästen.

Sex dagars avstängning för Kylin Blom

Domarna ska döma – inte ST:s tjänstemän

”Att det ska ha blivit ett märke känns omöjligt”

Obegriplig avstängning!

Fokustema
Enghien
Läs senare

Treåring vann på 1.10,6

Treårige Hooker Berry vann på Europas näst snabbaste segertid av en treåring någonsin när han tog hem grupp III-loppet Prix Henri Cravoisier på Enghien: 1.10,6a/1.609 meter.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Hooker Berry före Hede Darling och Heartbraker One i Prix Henri Cravoisier på Enghien. Foto: Gerard Forni
Hooker Berry före Hede Darling och Heartbraker One i Prix Henri Cravoisier på Enghien. Foto: Gerard Forni

Heartbreaker One (e. Alto Viette) bäddade för rekordet genom att dra i 1.10-tempo i ledningen. När Franck Nivard vek ut Hooker Berry från ledarryggen in på det långa upploppet avgjorde den Jean-Michel Bazire-tränade fuxen lekande lätt på 1.10,6a/1.609 meter.

Fakta

Hooker Berry

hingst tre år e. Booster Winner – Osaka Berry e. Caballio In Blue
12 st: 3–5–3
Rekord: 1.13,5m – 1.10,6ak*
Insprunget: 201.920 euro
Uppfödare och ägare: Michel Aledenise
Tränare: Jean-Michel Bazire
Körsven: Franck Nivard

Expandera

Going Kronos (e. Viking Kronos – Bell Power) vann när han var tre år på 1.10,4 och franske Royal Crown (e. Love You – Ma Crown) vann på sin tid just detta treåringslopp på Enghien på 1.10.7.

Hooker Berry (e. Booster Winner – Osaka Berry) tillhörde sedan tidigare kulltoppen, hela vägen sedan han började karriären som tvååring. Han har varit tvåa i både Criterium des Jeunes och Prix Albert Viel, de två grupp I-lopp för kullen som hittills körts, och det här var hästens första seger på grupploppslnivån. Förstapriset var 27.000 euro.

 

Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

Nurmos varvar upp inför hösten

Andraplats i ett 10.000-kronorslopp i debuten.
Seger i andra starten.
Nu har Timo Nurmos treåring varvat upp.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Timo Nurmos. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Timo Nurmos. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Timo Nurmos har inte haft någon brådska med sina treåring hittills under säsongen. Han har 49 treåringar i stallet just nu och 32 av dem väntar på att tävlingsdebutera.

När det närmar sig höst, Kriteriet och Oaks varvar Solvallatränaren upp.

Bold Eagle-sonen Henry Flyer Sisu fick stryk av stallkamraten Napoleon Cash (e. Djali Boko) i debuten, men igår i Gävle var det dags för första segern.

Henry Flyer Sisu kunde inte försvara ledningen från innerspår, men Jorma Kontio tog sig snabbt ut i andraspår och ut ur första sväng satt ekipaget i front. Efter 1.19,6 första kilometern skärptes tempot och via 1.13,8 sista 800 meterna tågade Henry Flyer Sisu undan till enkel seger på 1.17,0/2.140 meter.

I Sulkysports serie ”Treåringskullen” i våras sade Timo Nurmos så här om hästen:

”En storvuxen häst som nu är kastrerad. Han har tränat på hela tiden utan bekymmer och kastrationen ska inte försena så mycket utan han kommer att kvala och börja starta under våren.”

Mamman köptes i Harriburg

Modern Marque Bluestone kostade 10.000 dollar som ettåring i Harrisburg, när Petri Salmela ropade in stoet. I Bodentränarens regi blev det 28 starter (3–5–2), 245.500 kronor intjänat och som snabbast travade hon 1.14,0ak.

Fakta

Henry Flyer Sisu

Valack e. Bold Eagle – Marque Bluestone e. Windsong’s Legacy
Resultat: 2 st: 1–1–0
Rekord: 1.17,0m*
Intjänat: 30.000 kr
Uppfödare: Sisyfos Breeders AB, Sigtuna
Ägare: Söderbytorp Konsult AB, Märsta
Tränare: Timo Nurmos, Solvalla
Körsven: Jorma Kontio, Solvalla

Expandera

Hennes första avkomma är kapable sexåringen Emile Zola Sisu (e. Ready Cash), som hos Timo Nurmos hittills gjort 14 starter och vunnit sju av dem. Största segern kom som fyraåring Kriteriehelgen 2018 i klass II-finalen. Ifjol gjorde han fyra starter med en andraplats i ett klass I-försök som främsta resultat. Senaste starten gjordes i november, då han blev diskvalificerad för galopp.

Ett år yngre Footloose Sisu (e. Even Better Odds), 1.17,9ak/€2.848, återfinns i Finland.

Marque Bluestone har varit produktiv och säker i avelsboxen. Henry Flyer Sisu är först ut av fyra raka avkommor, alla med franska fädrar: 2018 Invicta Sisu (e. Django Riff), 2019 Justin Bieber Sisu (e. Charly du Noyer) och årets föl har Earl Simon som pappa.

Marque Bluestones mor Missy’s Goalfire (e. Yankee Glide), 1.11,2/$323.846, tävlade för Jan Johnson i USA och slutade trea i finalen i Breeders Crown som treåring.

Missy’s Goalfire är halvsyster med Missy’s Doubt Fire (e. Cantab Hall), 1.10,7/$181.310, Me and Cinderella (e. Cantab Hall),1.11,0/$107.398, och Missymae Bluestone (e. Andover Hall), 1.15,4/$12.172. Den sistnämnda är mor till Southwind Mozart (e. Muscle Hill), 1.09,5ak*/2.518.430 kr, som efter unghäståren hos Åke Svanstedt i USA gjorde fem starter (fyra segrar) för Veijo Heiskanen och vann bland annat Ina Scots Ära och försök i Sprintermästaren på 1.09,5a. Han fick en stressfaktur i skenbenet och togs bort. Enligt Veijo är det den bästa häst han tränat!