Fokustema
V75, Rättvik
Läs senare

Milliondollarrhyme på nytt banrekord

Milliondollarrhyme satte nytt banrekord 1.09,5a/1.640 när han vann Ego Boys Minne på Rättvikstravet.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Milliondollarrhyme. Foto Simon Hagen/Sulkysport
Milliondollarrhyme. Foto Simon Hagen/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Gulddivisionsloppet blev en ordentlig fartfest med Inti Boko (e. Chocolatier) på utsidan om Milliondollarrhyme (e. Ready Cash – Nursery Rhyme) hela vägen. Efter 1,08,4 första 500 och 1.09,3 första 1.000 meterna var alla utom Inti Boko och Nadal Broline (e.Yankee Glide) avhängda i slutkurvan och Milliondollarrthyme bara ångade på fram till nya banrekordet 1,09,5a/1.640.

Fakta

Milliondollarrhyme

hingst sju år e. Ready Cash – Nursery Rhyme e. Credit Winner
56 st: 14–6–7
Rekord: 1.13,4l* – 1.09,2ak
Insprunget: 5.166.806 kr
Uppfödare: HB Olivias Son, Lidköping
Ägare: MDR Trotting HB
Tränare: Fredrik B Larsson, Solvalla
Körsven: Erik Adielsson, Solvalla
Skötare: Arthur Leportier

Expandera

– Det gick väldigt fort. Pers (Lennartsson, Inti Boko, reds.anm.) häst blev hetsig utvändigt. Milliondollarrhyme spetsade lätt och slappande av fint direkt, så då hoppades jag kunna ”stjäla” loppet. Men det blev tufft tempo och hästen fick visa att han klarar det. Jag hade både skygglapparna och huvan kvar oryckta så det fanns nog nära meter till i hästen, sade Erik Adielsson i vinnarcirkeln.

Milliondollarrhymes tränare Fredrik B Larsson var avstängd denna dag, vilket var anledningen till att Erik Adielsson fick chansen att köra den toppkapble sjuåringen som hittills haft klen utdelning under 2021. Efter 858.000 kronor insprunget som fyraåring, hela 2.454.000 som femåring då han vann Svenskt Mästerskap, var tvåa i Solvallas Jubielumspokal och fyra i Elitloppet, och sedan 1.289.000 kronor förra året med ny fjärdeplats i Elitloppet och seger i ett lopp på Vincennes som höjdpunkter, dröjde det ända till nu innan Milliondollarrhyme fick till det med en gulddivisionsseger.

Att Milliondollarrhyme vann på 1.09,5 betydde också att hästen för tredje året i följd ståtar med en 1.09-notering. 2019 kom han ner på 1.09,2 och förra året 1.09,7.

J.J.Stitch i Sommartravets final

Tyskfödde fyraåringen J.J.Stitch (e. Maharajah – Cindy T.Boko) lyckades att med 40 meters försprång över 2.640 meter hålla undan för snabbloppshårdingar i Sommartravets final. Björn Goop var på förhand lite bekymrad över att det var ”lite för få hästar emellan” J.J.Stitch och först och främst Cyber Lane och Missle Hill som fanns 40 meter bakom. Goop körde dock ett tempomässigt briljant lopp i ledningen i 1.14-1.15-fart och när J.J.Stitch kunde krydda det med 1.10 sista 500 meterna fram till 1.13,5/2.640 ställde det tilläggshästarna schack matt.

Fakta

J.J.Stitch

hingst fyra år e. Maharajah – Cindy T.Boko e. Andover Hall
15 st: 7–2–2
Rekord: 1.13,5l* – 1.13,5ak*
Insprunget: 705.368 kr
Uppfödare och ägare: Nils Labordus, Nederländerna
Tränare och körsven: Björn Goop, Färjestad
Skötare: Jörgen Wallin

Expandera

– Det blev som jag hoppats. Johan (Untersteiner med Cyber Lane, reds.anm.) kom fram tidigt och det var jag inte så nöjd med, men vi fick köra lite lugnare en bit och sedan drog jag på sista varvet. Min häst krigade på bra ända in i mål, sade Björn Goop.

J.J.Stitch gjorde sina första starter i Nederländerna i januari som treåring och kom sedan till Björn Goop. Förutom en avstickare till Berlin med femteplats i tyska Breeders Crown förra året har J.J.Stitch fått hålla till i Sverige. Nu nästan dubblade hästen sin samlade prissumma med de 300.000 kronorna segern i Sommartravets final var värd. J.J.Stitch har också fyra raka segrar.

– J.J.Stitch var stressad bland andra hästar och rullig i aktiionen i början hos oss. Skötaren Jörgen Wallin har lagt ner jättebra jobb på hästen och nu har det fungerat bra i ett år, sade Björn Goop.

Björn Goop.  Foto Mathias Hedlund/Sulkyspor

Något så udda som en Slovenien-född häst, dessutom ägd i Slovenien, femårige Frodo S. (e. Uniclove – Fiona) vann bronsdivisionsförsöket, även denne i ledning hela vägen för Björn Goop. Frodo S. ser nästan ut att kunna smugglas in i ponnylopp, så småvuxen är han (”några decimeter över bordshöjd, men Frodo S. tror att han är en stor häst”, sade Björn Goop), men fartresurser och mod som räcker bra har valacken tveklöst ändå. Tolfte segern totalt och den andra raka i V75-sammanhang (vann även Stochampionatrssöndagen) räknades in, på 1.12,1a/2.140.

Frodo S. kom till Björn Goop på hösten som treåring. Då hade han i sin uppfödare Branko Slanas regi gjort nio starter i Slovenien och som snabbast vunnit på 1.15,7a/1.600 meter. Nu närmar sig femåringen miljonstrecket i insprungna kronor..

Eddy West bara bäst

Eddy West (e. Sahara Dynamite – Starter Operation) har det slagit gnistor om tidigare på barfotabalans och så var fallet även nu i silverdivisionsförsöket, som döpts till Jim Fricks Minne.

– Den här hästen har otrolig kapacitet och nu kommer utvecklingen också. Tempot var inte alltför högt och jag kände att jag var tvungen att ta min position i tredjespår när de andra kom bakifrån, sade Claes Sjöström efter att Eddy West rundat till vinst via tredjespår utan rygg sista 700 meterna.

1.12,8a/2.140 blev segertiden efter 1.10-avslutning sista 500 meterna.

Eddy West tog årets andra V75-seger. Den första räknades in i bronsdivisionen i maj och sedan var femåringen tvåa i finalen Elitloppshelgen bakom Upstate Face.

– Direkt efter det loppet var jag väldigt besviken, för jag trodde det knappt fanns någon häst som kunde slå Eddy West på speed. Men det fanns det, och nu två månader senare vet vi ju att Upstate Face är en riktig topphäst, sade Claes Sjöström.

Condior (e. Up And Quick – Aquarelle Elegance) dirigerade hela vägen för Robert Bergh i klass I-försöket. Efter 1.09-öppning första 500 meterna fick Condior sänka tempot och då blev segern väldigt enkel på 1.11,8a/1.640. Femåringen är uppfödd och ägd av flerfaldige Sundbyholms-champion, numera pensionerade, Håkan Eriksson.

Hundraoddsaren Miss Lovelace (e. From Above – Barbaras Courage) och Jenny A Björk skickade nästan hundra procent av alla jackpot-drömmande V75-spelare rätt in i aftonsvalkan direkt när det sjuåriga stoet vann klass II-försöket på 1.15,2/2.640. Jenny fick i sista kurvan vrida ända ut i femtespår för att från fjärde invändigt få fritt spurtspår in på upploppet och Miss Lovelace hade klart bäst fart under hovarna upploppet ner,

– Miss Lovelace har gått bra men jag trodde det skulle bli svårt att vinna idag. Hon är bara stark och håller tempot till slut. De körde på ganska tufft där framme så de blev möra. Det bet bra för Miss Lovelace in på upploppet och blev enkelt vill slut, konstaterade Jenny A Björck.

Rättviksamatören Christian Hansen tränar Miss Lovelace och det handlade om en hemmaseger ur flera aspekter. Miss Lovelace mamma Barbaras Courage (e. Mr Lavec – Misty Broline) gjorde det riktigt bra för Kajsa Frick med 13 segrar på 88 starter, rekordet 1.13,6ak och 851.00 kronor insprunget.

Det blev norsk seger i Siljansloppet för kallblod. Stian Ellefsen-tränade elvaåringen Järvinn S.K. (e. Järvsöviking – Spikelin) kom till ledningen i första kurvan och rekordsänkte till fina 1.23,1/2.140 utan att Örjan Kihlström behövde använda det norska huvudlaget.

Nionde årssegern för Tekno Viking

Två lopp med 100.000 kronor till vinnaren kördes utanför V75-ramen. Jan-Olov Persson-tränade Tekno Viking (e. Norheim Faksen – Tekno Jenta), körd av Mats E Djuse,,vann överlägset Dalatravets Femåringselit för kallblod på 1.24,7/2.180 meter.

Norskfödde Tekno Viking har 14 segrar på 32 starter och nio segrar på 14 framträdanden i år. Tekno Viking är tillsammans med Joakim Lövgren-tränade Lady Beluga (e. S.J.’s Caviar – Rydens Guzzi) och Björn Goops V75-klassklättrare Rotate (e. Scarlet Knight – Hermit Lady som också kommit upp i nio årssegrar.

Epimetheus (e. Hard Livin – Västerbo Collect) vann finalen i Dalatravets fyraåringsserie som märkligt nog endast samlade sex startande hästar. Daniel Redén tränar Epimetheus kom till detta lopp från att ha varit med i finalen i Sprintermästaren (det blev galopp där). När Örjan Kihlström drog i snöret till Epimetheus dövning klev hingsten fram till säker seger på 1.13,7a/2.140 via en avslutning under 1.09 sista 500 meterma.

Fakta

Spelfakta

Rätt V75-rad:
8–7–5–7–1–3–2
Utdelning:
Sju rätt: 722.885 kr
Sex rätt: 544 kr
Fem rätt: 45 kr
Omsättning: 103.963.111 kr

Expandera
Fokustema
Marjaana Alaviuhkola
Läs senare

ST får leta efter ny ordförande

Svensk Travsport får leta efter en ny ordförande till våren. Marjaana Alaviuhkola lämnar sin post vid nästa årsstämma.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Marjaana Alaviuhkola slutar som ordförande för Svensk Travsport nästa år. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Marjaana Alaviuhkola slutar som ordförande för Svensk Travsport nästa år. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

– Jag har suttit i tolv år och man ska inte sitta längre än så, säger Marjaana Alaviuhkola till förbundstidningen Travronden ikväll.

Marjaana Alaviuhkola lämnar inte några större avtryck efter sig som ordförande och det kommer inte heller som någon större överraskning att hon väljer att kliva av sin post.

Enligt uppgifter till Sulkysport har det funnits intern kritik mot Marjaana Alaviuhkola i ST:s styrelse och sådana vindar brukar inte vara svårt att upptäcka…

 

Fokustema
Åby
Läs senare

”Stark och väldigt speedig”

På fel sida om den ”vita linjen” på upploppet, men ändå starkast i spurten.
S:t Leger blev en ren speeduppgörelse där ledande Samson höll undan för Hannibal Face på Åbytravet.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Robert Bergh vann ett nytt storlopp för fyraåringar på Åby ikväll med Samson. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Robert Bergh vann ett nytt storlopp för fyraåringar på Åby ikväll med Samson. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

– Jag vände mig om och sade till Adrian (Kolgjini) 250 kvar att nu får du ta mig på stretchen, berättar Robert Bergh efter loppet.

Men Hannibal Face kunde aldrig få fatt i ledande Samson (e. Googoo Gaagaa-Prada Hall) som höll undan knappt, men säkert på nya rekordet 1.14,7/3.140 meter efter ett 1.11-varv till slut.

– Det gick fort sista 700 meterna och framför allt sista 200.

Fakta

Samson

Mörkbrun hingst 4 år e. Googoo Gaagaa-Prada Hall e. Andover Hall
Rekord: 1.14,7l* – 1.15,3am
Prissumma: 418.500 kr
Resultat: 18 st: 4-5-0
Ägare: Tord Olsson, Malmö
Uppfödare: Broline International AB, Svenljunga
Tränare: Robert Bergh, Åby
Körsven: Robert Bergh, Åby

Expandera

Robert Bergh skräddad i en röd dräkt med gula stjärnor tog tidigt hand om ledningen och hade ställt klockan på 1.16-fart inledningsvis, men det blev desto bättre tempo på tillställningen på sista bortre långsidan.

– Samson är rätt sorts Googoo Gaagaa, men han har haft svårt att få till det och framför allt har han varit ofräsch, travat dåligt och inte varit med i loppen. I tävlingssammanhang är han väldigt grön, men det är jättefin kapacitet i hästen och det är bra gjort att med så få starter i kroppen att vinna ett sådant här lopp även om han stod start.

Samson gjorde sin blott 18:e start i karriären när han tog hem S:t Leger och 150.000 kronor.

– Det är en häst som är stark, men också väldigt speedig och därför tror jag att 2.140 meter blir hans bästa distans framöver.

Kostade 170.000 kronor

Samson ropades in på Kriterieauktion för tre år sedan av Joakim Lövgren för 170.000 kronor och var då namngiven Weasley Broline. Där började han också sin karriär innan han flyttades till Robert Bergh för drygt ett år sedan.

Prada Hall. Foto: Stalltz.se

Modern Prada Hall (e. Andover Hall), 1.11,6ak*/1.844.625 kr, tävlade för Roger Walmann i Sverige och slutade bland annat tvåa i Fyraåringsstjärnan i Gävle, men gjorde desto bättre ifrån sig på andra sidan Atlanten för framlidne Harald Lunde med närmare 200.000 dollar intjänat.

Prada Hall är undan Yankee Dazzle (e. Speedy Crown) och ingår i samma syskonskara som Doggone Yankee (e. Dancer’s Victory), 1.11,5/$148.579.

Mormor Yankee Dazzle är också mormor till Varekai (e. Cherry Hills), 1.13,4*/$520.114, Vessillo As (e. Mondiale Ok), 1.12,3*/€247.840, Industrial Strenth (e. Angus Hall), 1.13,4*/$199.994, och Primavera As (e. Daguet Rapide), 1.12,1*/€103.103.

Samson. Källa: breedersbible.com
Fokustema
Åby
Läs senare

Topptid av Ultra Bright

Överljudsfart bäddade för Ultra Bright, men hon fick sträcka på sig för att hålla undan för Mily i Henning Kraffts Minne på starka 1.10,6a/1.640 meter.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

– Vilken hedersmärr. Åtta år och tycker det är så roligt att tävla och kämpar hela vägen in i mål. Fantastiskt, sade Fredrik Persson efter triumfen i Åbys vinnarcirkel.

Det var André Eklundh som spelade upp till dans och han skickade Vichy Grif till täten strax efter 500-meterspasseringen efter en förstasväng ute i tredjespår. Klockan visade 1.07,2 första 500 meterna och varvet öppnades på drygt 1.11, vilket förstås var alldeles för tuffa papper för Sofia Aronssons sto.

Fredrik Persson och Ultra Bright (e. Zola Boko-Patina) attackerade från andra ytter 750 kvar och tog sig snabbt fram utvändigt om ledande Vichy Grif som inte hade något att sätta emot vid upploppets början.

Utmanad över upploppet

Istället var det Mily som liftat med i rygg som utmanade inne på upploppet, men Ultra Bright sträckte sig på klasshästens vis. Hon kunde räkna in ytterligare 100.000 kronor och nu har stoet tjänat över 5,3 miljoner.

– Ultra Bright ligger mig väldigt varmt om hjärtat och det är en riktig supermärr. På upploppet var jag orolig och kände flåset i rygg från Mily, men hon stred hela vägen, fortsatte Perssson, som också avslöjade att Sto-SM blir nästa uppgift för Ultra Bright.