Fokustema
Rommeamatör
Läs senare

Miste licensen igår – olaga intrång idag

Rommeamatören Natalie Örtlund blev igår av med sin tränarlicens i två månader. I natt verkar hon ha haft inbrott i stallet.
– Jag väntar på distriktsveterinär och en polispatrull. Det är väldigt obehagligt och självklart är jag rädd att någon gjort något med mina hästar, säger Natalie.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Natalie Örtlund. Foto: Micke Gustafsson/ALN
Natalie Örtlund. Foto: Micke Gustafsson/ALN

När hon kom till stallet i morse var det hjulspår i snön och fotspår från en person som ledde in i stallet.

– Jag har kollat med alla som brukar vara här, eller som skulle ha anledning att vara här. Ingen av dem har orsakat spåren. Det är någon obehörig som varit här och jag har polisanmält olaga intrång. Jag hoppas verkligen att distriktsveterinärerna eller polisen inte gör fynd som skulle tyda på att någon försökt göra mina hästar illa. Det finns i alla fall inget direkt synligt, i foderkrubbor eller så, säger Natalie Örtlund.

Det här kommer ovanpå att 22-åringen redan har det minst sagt stökigt med sin amatörtränarverksamhet knuten till Rommetravet, med nio hästar. Under måndagen fick hon tränarlicensen indragen i två månader av Rommes lokala licenskommitté. Som en av anledningarna uppgavs det allvarliga reglementsbrottet ”skadat travsportens anseende”. Det har dock nu tagits tillbaka.

– När jag fick klart för mig innebörden av hur jag formulerat mig blev jag arg på mig själv. Det var min finlandssvenska som slog igenom. Det ska istället vara olämpligt uppträdande, säger Rommes sportchef Kaj Närhinen.

Det ska istället vara olämpligt uppträdande

– Det var ju åtminstone en ljusglimt i kaoset och mörkret. Anklagelsen ”skadat sportens anseende” är ju väldigt allvarlig. När det gäller ”olämpligt uppträdande” skulle jag kunna göra en motanmälan mot de som var här och gjorde travarhälsa-besöket. En av kontrollanterna, Rommes Britt-Marie Johansson, avslutade det besöket med att säga att ”det här stället borde ha jämnats med marken och nu ska det ske”. Det tror jag inte är ett uppträdande och uttrycksätt officiella kontrollanter utsända av travförbundet ska ha, säger Natalie Örtlund.

Hon ska överklaga licensindragningen till Svensk Travsports licenskommitté.

– Ja, för det här har inte gått rätt till. De brister man noterade hos mig kan inte vara allvarliga nog för att resultera i licensindragning. Nej, det här handlar om helt andra saker, personliga vendettor och egenintressen bland de som sitter i licenskommittén. Man vill få bort mig från den här gården helt enkelt. Det här kommer jag givetvis att berätta om för ST:s licenskommitté, plus att jag tycker att jag inte ens fick en ärlig chans att försvara och förklara mig innan Romme tog det här beslutet säger Natalie Örtlund.

Det här har inte gått rätt till

Natalie Örtlund hade i tisdags förra veckan besök av travarhälsan i sitt stall nära Rommetravet. Det var en rutinkontroll och man fann några brister som var att betrakta som av administrativ karaktär; träningslistan stämde inte riktigt med hästbeståndet i stallet, behandlingsjournaler saknades och journalföring var inte korrekt gjord. Hullet på en häst ifrågasattes.

– Det var ingen dramatik i det hela utan kontrollen förflöt i god ton. Två dagar senare var Natalie inne på sekretariatet för att bland annat visa de saknade journalerna och då var den goda tonen borta. Så utöver det som dokumenterats vid stallkontrollen lade vi även ”olämpligt uppträdande mot funktionär” till det Rommes licenskommitté skulle behandla vid måndagens möte gällande vad kontrollen uppdagat, berättar Kaj Närhinen.

– Fast för mig var det inte ”god ton”. För mig rasade världen samman. Att bli grundlöst anklagad för att ha en häst skulle vara ”undernärd” när jag har och ger foder med bättre analysvärden än många andra Rommehästar, det gjorde mig gråtfärdig. Licenskommittén ville sedan inte ens se analysresultatet jag hade på fodret när vi hade mötet igår.

För mig rasade världen samman

Romme backar nu alltså gällande den allvarligaste delen av licensindragningsbeslutet, den om att ha skadat travsportens anseende. För det regelbrottet är två månaders licensindragning inte ens en relevant påföljd, då handlar det om längre licensindragning.

– Ja, det där blev fel och jag tar det på mig. Skadar man travsportens anseende blir man avstängd tills vidare, eller något i den stilen. Vår avsikt med de två månadernas licensindragning var att vi vill att Natalie ska göra om teoridelen av licensprovet. Vi vill självklart att hon ska vara kvar på vår bana och fortsätta träna hästar, men vi tycker att den här travhälsa-kontrollen uppdagade brister i grundläggande kunskaper och inställning till formalia gällande vad det innefattar att ha tränarlicens. Det måste vara ordning på träningslistor och journaler. Gör Natalie om teoriprovet och klarar det får hon tillbaka licensen, säger Kaj Närhinen.

Det måste vara ordning på träningslistor och journaler

Det finns ytterligare en aspekt i det hela som är anmärkningsvärd. Natalie blev uppmanad att radera en facebookstatus som hon lade upp på kvällen efter travarhälsans besök – en till synes harmlös status, utan hårda ord eller anklagelser utan mer som en dagboksuppdatering.

Fakta

Indragningen av Natalie Örtlunds licens

Tisdagen den 14 mars gjorde Travarhälsan rutinkontroll hos amatörtränaren Natalie Örtlund med stall nära Romme. Natalie har nio hästar på träningslistan.
Några anmärkningar gjordes gällande administrativa delar av verksamheten. En hästs hull ifrågasattes.
Måndagen den 20 mars hade Rommes licenskommitté möte föranlett av de brister som uppdagats vid inspektionen. Beslutet blev licensindragning i två månader. Motiveringen var:
Oklara tränarförhållanden
Brister vid hantering av behandlingsjournaler
Skadat travsportens anseende
”Beslutet gäller från den 20 mars till 20 maj och efter det ska omprövning ske; efter att en plan för hur verksamheten ska bedrivas i fortsättningen samt efter ett godkänt teoriprov med tonvikt på ST:s reglemente.”, står det i beslutet.
Natalie Örtlund ämnar överklaga till Svensk Travsports licenskommitté.

Expandera

– Jag var upprörd och ledsen. Jag lade med bilder på hästen som påstods vara undernärd för jag ville veta vad andra tyckte. Men först hörde ST-kontrollanten Anna Olsén av sig och ville att jag skulle radera statusen och sedan sa Kaj Närhinen likadant. Jag förstår inte vad som var så farligt med det jag skrev att det inte skulle få stå kvar.

– Diskussionen jag hade med Natalie handlade om att vi skulle kommunicera om det här face-to-face och inte via facebook. Jag uppmanade inte henne att radera det hon skrivit, säger Kaj Närhinen.

 

 

Fokustema
Utblick Nordamerika
Läs senare

Världens snabbaste avslutning!

Har någon vinnare avslutat en quarter snabbare än Emma Town Bud? Igår travade den treårige valacken sista quartern på 1.03,6 (!) vid seger i ett försök i Indiana Sire Stakes ($31.500) på Hoosier Park.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Emma Town Bud. Foto: Linscott Photo

Emma Town Bud (e. Big Stick Lindy-Centerfold Lady) serverades ett lopp i rygg på ledande Swan In Motion och när den treårige valacken fick spela ut sin speed gick det undan värre. Med en längd vann han på 1.10,5/1.609 meter efter 1.03,6 sista 400 meterna – ja, Ni läste rätt!

Den snabbaste quarter (402,25 meter) som Sulkysport känner till sedan tidigare är Lord Stormonts 1.04,1 när han besegrade Malabar Man i skiljeheat i World Trotting Derby den 30 augusti 1997.

Några snabba avslutningar har han producerat tidigare – 1.07,1 – men inte som igår!

Emma Town Bud kördes till seger av Michael Oosting och han tränas av Byron Hooley. Segern var den sjätte i karriären på 15 starter och 2020 är han obesegrad i tre starter. Förra året vann han tre försök i Indiana Sire Stakes.

Moderns halvsyster svenskägd

Han är undan Centerfold Lady (e. Credit Winner), 1.13,2/$9.855, som har sin första startande avkomma i Emma Town Bud. Modern är halvsyster med Lady Broadway (e. Broadway Hall), 1.10,7*/1.301.395 kr, som ägs av Global Farm, vars äldsta avkomma La Merida (e. Chocolatier) är tre år.

I det andra försöket vann segermaskinen Tj’s Top Pick (e. Swan For All-J A’s Ayd) från spets med 2,5 längder för Trace Tetrick på 1.10,5. För Jeff Cullipher-tränade valacken var det nionde triumfen i tolfte starten.

Han köptes på Hoosier Yearling Sale som ettåring för 40.000 dollar. Modern J A’s Ayd (e. Broadway Hall), 1.13,2/$109.678, gjorde 124 starter och vann 19 lopp.

Kostade 70.000 dollar

Första försöksomgången i Ontario Sire Stakes Gold (C$73.067) för treåriga ston drog igång i natt på Mohawk Raceway.

Först ut var Princesspartypants (e. Muscle Mass-No Magic To It) för Roger Mayotte. Stoet spurtvann med 2,5 längder på 1.11,3 efter 1.08,1 sista 400 meterna.

Princesspartypants. Foto: New Image Media

Förra året vann hon bland annat ett försök i Ontario Grassroots Series (C$23.500) och Harvest Series ($17.000). Som ettåring såldes hon på London Selected Yearling Sale i Kanada för 70.000 dollar.

Modern No Magic To It (e. Kadabra), 1.11,0/$112.512, tränades av Per Henriksen. Tidigare har hon lämnat duon Ionia ($192.835) och Pinky the Intern ($138.349).

Doug McNair guidade lasixtävlande Warrawee Vicky (e. Royalty For Life-The Tall Poppy) till vinst från spets i det andra försöket på 1.11,1. Ifjol vann hon fem lopp på tio starter och däribland tre försök i Ontario Sire Stakes Gold.

Warrawee Vicky såldes på samma auktion som Princesspartypants och prislappen var 11.000 dollar. Hon är undan The Tall Poppy (e. Muscles Yankee), 1.13,7/$26.726, vilken ingår i samma syskonskara som Pure Kemp ($100.530).

Avrundade försöksomgången gjorde Gp Dreamin (e. Cornaro Dasolo-Fiorentina) för Jody Jamieson och hon utklassade sina motståndare från tät med 5,75 längder på 1.10,6 i ett lopp där Susanne Kerwood-tränade Jula She’s Magic (e. Kadabra) var femma på 1.12,4.

För Gp Dreamin var det fjärde segern i femte starten och bland tidigare triumfer kan ett försök i Ontario Grassroots Series (C$23.500) nämnas.

Modern Fiorentina (e. Angus Hall), 1.13,0/$202.355, har sin första avkomma Gp Dreamin. Själv ingår hon i samma syskonskara som Torch ($357.537) och Victory Hall ($127.018).

Uncle Peter dubblade

Tvååringarna kommer på bred front i USA. Igår kördes tre försök i Buckeye Stallion Series ($17.500) för hingstar och valacker på Scioto Downs.

Två försök gick till söner till tidigare Jimmy Takter-tränade Uncle Peter; Peter’s Royalty (u. Dream of Royalty e. Yankee Glide) på 1.14,7 och Peterific (u. Jojo On the Gogo e. Donato Hanover) på 1.14,4.

Tredje försöket gick till valacken Grafenberg (e. Triumphant Caviar-Prettysydney Ridge) på 1.15,6.

Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Från Örebroamatör till Bazire

En Derbyfinalist som flyttas från Örebro till Frankrike, en femfaldig miljonär i Sverigedebut och franskt i Finland.
Det är några av de ämnen som berörs i dagens morgonsvep.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Bo E Nilsson sänder sin Bo C. söderut. Foto: Hanold/ALN
Bo E Nilsson sänder sin Bo C. söderut. Foto: Hanold/ALN

1 Örebroamatören Bo E Nilsson skickar sin Derbyfinalist Bo C. till Jean-Michel Bazire för uppladdning inför vintermeetinget.
– Hästen åker i mitten på augusti. Jag fick förfrågan för något år sedan från en hästagent, som representerade någon som skulle sätta hästen hos Bazire om jag sålde, så Jean-Michel är väl medveten om vad det är för häst han får i träning nu, säger Bo E Nilsson.

Bo C. (e. Mahajarah – Dreaming Again) var i final i Derbyt för två år sedan och tangerar miljonen kronor insprunget. Sexåringen har hela karriären tränats av sin ägare och uppfödare Bo E Nilsson.

– Jorma Kontio, som körde Bo C. några gånger när hästen var fyra år, har sagt att ”den här är perfekt för Frankrike och Vincennes”. Och nu ska vi prova! Att Jean-Michel Bazire kommer att kunna få ut mer av Bo C:s kapacitet än vad jag klarat är väl självklart…Det här känns oerhört spännande och siktet är förstås på att hästen ska slipas för vintermeetinget, säger Bo E Nilsson.

Bo C. har inte startat sedan början av februari då han slutade trea i bronsdivisionsfinalen på Solvalla.

2 Dagens lunchtävlingar hämtas från Lycksele (12:20). Banan kör sin tredje och sista tävlingsdag för året och det är Ove A Lindqvist som har befälet i kuskligan med fyra segrar. Krister Söderholm skuggar dock med tre vinster och två andraplatser, en mer än vad Ove A har lyckats nå.
Lindqvist kör i samtliga nio lopp denna tävlingsdag medan Söderholm ”bara” kör i sju av loppen.
Aftonens övningar hämtas från Hagmyren (17:45) samt Arvika (18:20). På Värmlandsbanan körs klassikern Arvikas Jubileumslopp som i år lockats locka några riktigt dugliga toppar såsom Baron Gift, Chianti och comebackande Donatomite vilken även gör debut i Paw Mahonys regi.

Här kan du ta del av startlistorna till dagens tävlingar.

3 På onsdag är det dags för Gotlandslöpningen när Skrubbsbanan i Visby står som värd för V86-omgången.
Robert Berghs amerikanske sexåring Yes Mickey (e. Muscle Hill), ägd av Mellby Gård, gör debut på svensk mark i det aktuella loppet där 175.000 kronor väntar vinnaren. Den femfaldige miljonären startar från bricka fem bakom bilen, två hack innanför syns 2018 års Kriterievinnaren Inti Boko (e. Chocolatier).
Noterbart är även att Björn Goop hade anmält Kymi Grand Prix-vinnaren Vitruvio till loppet, men skiftade i sent skede häst till Romanesque (e. Love You).
Här kan du se startlistan till loppet.

Yes Mickey (utvändigt) ska debutera på svensk mark. Foto: Lisa Photo

4 Flera storlopp får reducerade prismedel eller ställs in helt i spåren av Covid-19. Det senaste loppet som går det sistnämnda ödet till mötes är ”VM-loppet” International Trot på Yonkers. Miljondollarlöpningen vanns av Zacon Gio under fjolåret, men italienaren får alltså ingen chans att försvara titeln 2020.

5 Ikväll kickar den italienska sommarbanan Savio i Cesena igång sitt drygt två månader långa meeting under vilket man tävlar minst tre kvällar i veckan.
En svenskfödd häst finns med i startlistorna då Boys Going In (e. Going Kronos) startar i huvudloppet Premio Apertura (€15.400). Bland motståndarna syns Sverigebekanta hästar som Viscarda Jet (e. Pine Chip) och Visa As (e. Varenne).

6 I helgen avgörs Suur-Hollola-ajo för den äldre, finska eliten. Tre heat körs under lördagen varifrån de fyra bästa i varje lopp tar sig till finalen dagen där. Elitloppshästen Elian Web (e. Like A Prayer) syns i startlistorna liksom två fransktränade hästar! Det handlar om Philippe Daugeards duo Whole Lotta Love (e. Dream Vacation) och Big Headache (e. E L Mikko) vilka startar i de andra två heaten.
I söndagens final väntar hela 120.000 euro på vinnaren.

Klicka här för att läsa banprogrammet i PDF-format till tävlingarna som avgörs i Lahti.

7 Elitloppsfavoriten Vivid Wise As (e. Yankee Glide) var tillbaka som en vinnare i måndagens Grupp I-lopp Gran Premio Turilli i Turin.
Enligt Corriere dello Sport laddas hästen nu mot ny start i Grupp I-sammanhang på italiensk mark.
Den 26 juli avgörs Gran Premio Freccia d’Europa (€180.180) på Agnanobanan i Neapel över 1.600 meter autostart och där ska Vivid Wise As starta enligt tidningen.

Fokustema
Sprintermästaren 2020
Läs senare

”Det är lite av ny ras”

Don Fanucci Zet bjöd på en uppvisning i den högre skolan när han via tredjespår sista 700 meterna mer eller mindre lekte hem Sprintermästaren på nya svenska rekordet 1.09,6a/1.609 meter.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Don Fanucci Zet och Örjan Kihlström tar hem Sprintermästaren på nytt svenskt rekord. Foto Lars B Persson
Don Fanucci Zet och Örjan Kihlström tar hem Sprintermästaren på nytt svenskt rekord. Foto Lars B Persson

– Vi har inte sett botten i honom ännu och det här kan vara en ny ras med tanke på att Don Fanucci Zet är fifty-fifty travare och passgångare. Han har en ren passgångarmamma med en fantastisk stam och Hard Livin är också en fantastisk avelshingst. Det bästa av det bästa, sade tränaren Daniel Redén efter den imponerande triumfen.

Don Fanucci Zet efter segern tillsammans med skötaren Viktoria Zackrisson, Daniel Redén och Örjan Kihlström. Foto: Adam Ström/stalltz.se

Örjan Kihlström och Don Fanucci Zet (e. Hard Livin-Kissed By the West) brydde sig inte om att vara med i den stenhårda öppningen. Bythebook öppnade första 500 meterna på ohyggliga 1.06,6 och det satte förstås sina spår till slut…

Marschorder 700 kvar

Don Fanucci Zet fick marschorder från andra ytter i tredjespår 700 kvar, kom ner utvändigt om Bythebook 300 meter före mål och tidigt på upploppet skaffade sig Hard Livin-sonen greppet. Sedan höll han säkert ifrån sig duktigt spurtande Guzz Mearas (e. Muscle Hill) och Click Bait (e. Cantab Hall) efter ha travat sista 800 meterna på 1.08,6!

– Don Fanucci Zet är en otroligt skön individ som är helt avslappnad innan loppen. När det gäller vet han verkligen vad han ska göra för något. Det ska verkligen bli spännande att följa honom framöver. Hästen är normalt ruggigt startsnabb, även om jag inte körde med honom från början i varken försöket eller i finalen. Styrkan har han också, tillade Örjan Kihlström.

Svenskt rekord med tre tiondelar

För Daniel Redén var det andra triumfen i Sprintermästaren som tränare. För två år sedan vann Perfect Spirit och nu var det Don Fanucci Zet som stod som vinnare och kunde inhämta segerchecken på 1,2 miljoner. Dessutom raderade han ut Target Kronos svenska rekord för fyraåriga hingstar och valacker från Gävletravet den 15 september 2016 med tre tiondelar.

En stolt tränare förevigar sin nya stjärna. Foto: Adam Ström/stalltz.se

– Det känns fantastiskt kul och det är jättemycket känslor efter en sådan här seger. Allting har gått så jäkla fort med den här hästen och jag har inte riktig hunnit landa i det hela heller. Kuta 1.09,6 som han gjorde ikväll från att knappt ha kunnat starta i ett nollopp i Örebro i början av året till det här. Det är enormt, sade Daniel Redén, och fortsatte:

– Det är nog tack vare sin passgångarstam som det har blivit den explosiva utvecklingen som det blivit. Don Fanucci Zet kräver så mycket för att hålla ihop sin aktion. Från början fuskade han väldigt mycket, det gjorde han också som tvååring och även förra året. Nu när han orkar med sig själv och mentalt landar rätt så känns det som det inte finns någon botten i den här hästen. Eller rättare sagt – vi har inte sett något stopp i utvecklingen.

Passar stammen en Sprintermästare?