Fokustema
Rommeamatör
Läs senare

Miste licensen igår – olaga intrång idag

Rommeamatören Natalie Örtlund blev igår av med sin tränarlicens i två månader. I natt verkar hon ha haft inbrott i stallet.
– Jag väntar på distriktsveterinär och en polispatrull. Det är väldigt obehagligt och självklart är jag rädd att någon gjort något med mina hästar, säger Natalie.
Av
Lars G Dahlgren
Natalie Örtlund. Foto: Micke Gustafsson/ALN
Natalie Örtlund. Foto: Micke Gustafsson/ALN

När hon kom till stallet i morse var det hjulspår i snön och fotspår från en person som ledde in i stallet.

– Jag har kollat med alla som brukar vara här, eller som skulle ha anledning att vara här. Ingen av dem har orsakat spåren. Det är någon obehörig som varit här och jag har polisanmält olaga intrång. Jag hoppas verkligen att distriktsveterinärerna eller polisen inte gör fynd som skulle tyda på att någon försökt göra mina hästar illa. Det finns i alla fall inget direkt synligt, i foderkrubbor eller så, säger Natalie Örtlund.

Det här kommer ovanpå att 22-åringen redan har det minst sagt stökigt med sin amatörtränarverksamhet knuten till Rommetravet, med nio hästar. Under måndagen fick hon tränarlicensen indragen i två månader av Rommes lokala licenskommitté. Som en av anledningarna uppgavs det allvarliga reglementsbrottet ”skadat travsportens anseende”. Det har dock nu tagits tillbaka.

– När jag fick klart för mig innebörden av hur jag formulerat mig blev jag arg på mig själv. Det var min finlandssvenska som slog igenom. Det ska istället vara olämpligt uppträdande, säger Rommes sportchef Kaj Närhinen.

Det ska istället vara olämpligt uppträdande

– Det var ju åtminstone en ljusglimt i kaoset och mörkret. Anklagelsen ”skadat sportens anseende” är ju väldigt allvarlig. När det gäller ”olämpligt uppträdande” skulle jag kunna göra en motanmälan mot de som var här och gjorde travarhälsa-besöket. En av kontrollanterna, Rommes Britt-Marie Johansson, avslutade det besöket med att säga att ”det här stället borde ha jämnats med marken och nu ska det ske”. Det tror jag inte är ett uppträdande och uttrycksätt officiella kontrollanter utsända av travförbundet ska ha, säger Natalie Örtlund.

Hon ska överklaga licensindragningen till Svensk Travsports licenskommitté.

– Ja, för det här har inte gått rätt till. De brister man noterade hos mig kan inte vara allvarliga nog för att resultera i licensindragning. Nej, det här handlar om helt andra saker, personliga vendettor och egenintressen bland de som sitter i licenskommittén. Man vill få bort mig från den här gården helt enkelt. Det här kommer jag givetvis att berätta om för ST:s licenskommitté, plus att jag tycker att jag inte ens fick en ärlig chans att försvara och förklara mig innan Romme tog det här beslutet säger Natalie Örtlund.

Det här har inte gått rätt till

Natalie Örtlund hade i tisdags förra veckan besök av travarhälsan i sitt stall nära Rommetravet. Det var en rutinkontroll och man fann några brister som var att betrakta som av administrativ karaktär; träningslistan stämde inte riktigt med hästbeståndet i stallet, behandlingsjournaler saknades och journalföring var inte korrekt gjord. Hullet på en häst ifrågasattes.

– Det var ingen dramatik i det hela utan kontrollen förflöt i god ton. Två dagar senare var Natalie inne på sekretariatet för att bland annat visa de saknade journalerna och då var den goda tonen borta. Så utöver det som dokumenterats vid stallkontrollen lade vi även ”olämpligt uppträdande mot funktionär” till det Rommes licenskommitté skulle behandla vid måndagens möte gällande vad kontrollen uppdagat, berättar Kaj Närhinen.

– Fast för mig var det inte ”god ton”. För mig rasade världen samman. Att bli grundlöst anklagad för att ha en häst skulle vara ”undernärd” när jag har och ger foder med bättre analysvärden än många andra Rommehästar, det gjorde mig gråtfärdig. Licenskommittén ville sedan inte ens se analysresultatet jag hade på fodret när vi hade mötet igår.

För mig rasade världen samman

Romme backar nu alltså gällande den allvarligaste delen av licensindragningsbeslutet, den om att ha skadat travsportens anseende. För det regelbrottet är två månaders licensindragning inte ens en relevant påföljd, då handlar det om längre licensindragning.

– Ja, det där blev fel och jag tar det på mig. Skadar man travsportens anseende blir man avstängd tills vidare, eller något i den stilen. Vår avsikt med de två månadernas licensindragning var att vi vill att Natalie ska göra om teoridelen av licensprovet. Vi vill självklart att hon ska vara kvar på vår bana och fortsätta träna hästar, men vi tycker att den här travhälsa-kontrollen uppdagade brister i grundläggande kunskaper och inställning till formalia gällande vad det innefattar att ha tränarlicens. Det måste vara ordning på träningslistor och journaler. Gör Natalie om teoriprovet och klarar det får hon tillbaka licensen, säger Kaj Närhinen.

Det måste vara ordning på träningslistor och journaler

Det finns ytterligare en aspekt i det hela som är anmärkningsvärd. Natalie blev uppmanad att radera en facebookstatus som hon lade upp på kvällen efter travarhälsans besök – en till synes harmlös status, utan hårda ord eller anklagelser utan mer som en dagboksuppdatering.

Fakta

Indragningen av Natalie Örtlunds licens

Tisdagen den 14 mars gjorde Travarhälsan rutinkontroll hos amatörtränaren Natalie Örtlund med stall nära Romme. Natalie har nio hästar på träningslistan.
Några anmärkningar gjordes gällande administrativa delar av verksamheten. En hästs hull ifrågasattes.
Måndagen den 20 mars hade Rommes licenskommitté möte föranlett av de brister som uppdagats vid inspektionen. Beslutet blev licensindragning i två månader. Motiveringen var:
Oklara tränarförhållanden
Brister vid hantering av behandlingsjournaler
Skadat travsportens anseende
”Beslutet gäller från den 20 mars till 20 maj och efter det ska omprövning ske; efter att en plan för hur verksamheten ska bedrivas i fortsättningen samt efter ett godkänt teoriprov med tonvikt på ST:s reglemente.”, står det i beslutet.
Natalie Örtlund ämnar överklaga till Svensk Travsports licenskommitté.

Expandera

– Jag var upprörd och ledsen. Jag lade med bilder på hästen som påstods vara undernärd för jag ville veta vad andra tyckte. Men först hörde ST-kontrollanten Anna Olsén av sig och ville att jag skulle radera statusen och sedan sa Kaj Närhinen likadant. Jag förstår inte vad som var så farligt med det jag skrev att det inte skulle få stå kvar.

– Diskussionen jag hade med Natalie handlade om att vi skulle kommunicera om det här face-to-face och inte via facebook. Jag uppmanade inte henne att radera det hon skrivit, säger Kaj Närhinen.

 

 

Fokustema
Vincennes
Läs senare

Bryssel i Paris

Björn Goop och Bryssel tog hem Prix de Sille le Guillaume (€58.000) på Vincennes idag trots ett kortare galoppinslag från start.
Av
Claes Freidenvall
Björn Goop och Bryssel efter segern i Paris idag. Foto: Gerard Forni
Björn Goop och Bryssel efter segern i Paris idag. Foto: Gerard Forni

Sjuårige Bryssel (e. Ready Cash-Spacelane) och Björn Goop styrde på i tredjespår 1.200 kvar från sjunde utvändigt, fick kort senare en rygg att gå på. Vid ingången till upploppet tackade Björn Goop Visitor för draghjälpen och 100 kvar klev Bryssel förbi både ledande Classic Haufor och Visitor och vann på 1.13,0/2.850 meter.

Bryssel och Björn Goop.

Förstapriset i Prix de Sille le Guillaume uppgick till 26.100 euro och äger gör Stall Bryssel. För Bryssel var det andra segern för året på Vincennes – i somras tog han hem Prix Hygica (€48.000) på 1.13,5 över 2.850 meter.

I Paris har också Bryssel vunnit Prix de Sainte-Marie-du-Mont (€50.000) och i Sverige har han tagit sin största vinst i Sören Nordins lopp och det gjorde han som treåring på Solvalla.

Fokustema
Vincennes
Läs senare

Goop kör i franska Stokriteriet

Franska Stokriteriet – Criterium des Pouliches (€110.000) – avgörs på lördag på Vincennes och har lockat elva deltagare och flera av de mest kända korten bland de treåriga ston. Dessutom dyker Björn Goop upp i sulkyn bakom Gunilla d'Atout.
Av
Claes Freidenvall
Björn Goop åker till sin andra ”hemmabana” Vincennes på lördag för att köra i det franska Stokriteriet. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Björn Goop åker till sin andra ”hemmabana” Vincennes på lördag för att köra i det franska Stokriteriet. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Sébastien Guarato har två hästar till start och den ena – Gunilla d’Atout – körs av Björn Goop. Ready Cash-dottern kommer närmast från seger i Grupp II-loppet Prix Reine du Corta (€100.000) på Vincennes.

Green Grass är den mest merittyngda i Guaratos duo och den som tjänast mest av alla i Stokriteriet, 330.900 euro. Tidigare i år har hon vunnit Criterium des Jeunes (€170.000) plus Prix Gelinotte (€100.000) och Prix Roquepine (€100.000).

Två hästar till start har också Philippe Allaire. Girls Talk har vunnit två semi-classique-löpningar – Prix Masina (€100.000) och Prix Guy Deloison (€100.000) – under 2019. Hans andra kort Graine de Crack står utan seger under 2019, men har tre tredjeplatser i semi-classique-löpningarna Prix Gelinotte, Prix Roquepine och Prix Ozo.

Startlista:

Criterium des Pouliches (€110.000)
Priser: 49.500-27.500-15.400-8.800-5.500-2.200-1.100 euro.
2.700 meter.

Namn (far) – Körsven

 1. Gourgandine (e. Bold Eagle) – Franck Ouvrie
 2. Galaxie du Goutier (e. Kaisy Dream) – Clemence Duvaldestin
 3. Gondole Jenilou (e. Goetmals Wood) – Yoann Lebourgeois
 4. Gaia Olmenhof (e. Ready Cash) – Christophe Martens
 5. Galilea Money (e. Bold Eagle) – Nicolas Bazire
 6. Gloria du Goutier (e. Timoko) – Jean-Philippe Monclin
 7. Graine de Crack (e. Booster Winner) – Anthony Barrier
 8. Gunilla d’Atout (e. Ready Cash) – Björn Goop
 9. Gee (e. Brutus de Bailly) – Mathieu Mottier
 10. Girls Talk (e. Brillantissme) – David Thomain
 11. Green Grass (e. Bold Eagle) – Gabriele Gelormini
Fokustema
Solvalla Grand Prix UPPDATERAD
Läs senare

Fyra av sju från Melander

Endast nio hästar ville vara med och köra om 581.500 kronor i Solvalla Grand Prix på onsdag. Av dem var endast sju startberättigade och hela fyra kommer från Stefan Melanders stall.
Av
Lars G Dahlgren
Evaluate och Stefan Melander vid en seger på Solvalla i april. Foto Tommy Andersson/ALN
Evaluate och Stefan Melander vid en seger på Solvalla i april. Foto Tommy Andersson/ALN

Det samlas poäng till Solvalla Grand Prix i Solvallaserien hela året, men i slutändan blev det inte ens nära fullt fällt.  i detta fyraåringslopp med 300.000 kronor till vinnaren.

Mest meriterade är Fyraåringselitvinnaren Missle Hill (e. Muscle Hill – India Hall) och Sprintermästartrean Evaluate (e. Andover Hall – Blathin)

Av de sju anmälda är fyra importer från Nordamerika. För att få vara med i Solvalla GP måste hästarna ha startat i något av loppen i Solvallaserien, och eftersom varken Thrust Control eller Maxus gjort det av de nio som var anmälda går loppet med futtiga sju hästar.

Anmälningslista

Solvalla Grand Prix, onsdag 27 november, 2.140 meter autostart. Förstapris: 300.000 kronor:

 • Evaluate – tränare: Stefan Melander
 • Flight Dynamics – Stefan Melander
 • Im Your Captain – Stefan Melander
 • Mellby Glader – Robert Bergh
 • Missle Hill – Daniel Redén
 • Tito C.A. – Stefan Melander
 • Wingmaster – Emelie Persson (a)

Startlistan till Solvalla Grand Prix med kuskar och startspår blir klar under torsdageftermiddagen.

Sport