Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Snabbast i Milemästaren?

Om snabbhetstest i Tingsryd, styrkeprov i franska Laval samt om en derbyvinnare som gör årets andra start går det bland annat att läsa i veckans tredje morgonsvep.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Racing Mange. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Racing Mange. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

1 1.09,3a/1.609 meter. Det är banrekordet alla kategorier på landets enda milebana Tingsryd och sattes av Heart of Steel (e. Cantab Hall) och Peter Untersteiner i augusti 2020. Kan den noteringen utmanas ikväll när det är V86-tävlingar på Smålandsbanan? Milemästaren med 100.000 kronor till vinnaren för högsta klassen är loppet där det i så fall ska ske.
Och visst finns möjligheten med meriterade snabbloppsrävar som Racing Mange (e. Orlando Vici), Harran Boko (e. Maharajah), Tycoon Conway Hall (e. Conway Hall) och forne svenske uppfödningsloppvinnaren Bythebook (e. Googoo Gaagaa).
– Bythebook drabbades precis som Cobra av en lättare febersväng och har varit struken efter senaste starten. Han har tränat bra efteråt. Taktiken är inte bestämd ännu, men hästen är i superform, han tar troligen ledningen och i så fall köras där, men det är upp till kusken att bestämma. Han tävlar barfota runt om, med jänkarvagn och öppet huvudlag, säger Alessandro Gocciadoro.

Snabbaste vinnarna i Tingsryd de senaste åren:

 • 2016 Young Farmer (e. From Above) – Thomas Uhrberg – 1.11,5a
 • 2017 Sobel Conway (e. Conway Hall) – Peter Untersteiner – 1.10,9a
 • 2018 Toddler (e. From Above) – Marc Elias – 1.10,6a
 • 2019 Food Money (e. Andover Hall) – Peter Ingves – 1.09,8a
 • 2020 Heart of Steel (e. Cantab Hall) – Peter Untersteiner – 1.09,3a
 • 2021 Apapmand (e. Ens Snapshot) – Per Nordström – 1.10,4a

***

2 Förutom Tingsryd tävlas det även på Romme ikväll (start 18.20). Där sitter Kim Moberg i tävlingssulkyn för andra gången efter att han blivit mamma. I söndags gjorde hon comeback med tredjeplatsen bakom Fighter (e. Up Front Larry) i Kronprinsessan Victorias lopp. Ikväll kör hon pappa Svante Båth-tränade Always Proud (e. S.J.’s Caviar), som ståtar med två raka segrar, men har varit struken efter den senaste.
Ett JOP-mästerskap blir det också. Alltså en match om vem som kanske är Jan-Olov Perssons bästa treårige hingst/valack i stallet. Fyra av fem deltagare i ST:s Unghästserie med 50.000 kronor till vinnaren kommer från Hagmyrentränarens stall. Bland dessa finns Brolin (e. Lome Brage), som inlett med tre raka segrar.
Den som utmanar Perssons armada är Gävleamatören Anders Högberg med sin talang Lome Lux (e. Lome Brage), som är kullens i särklass vinstrikaste häst så här långt med 175.928 kronor insprunget.

Här är startlistorna till onsdagens tävlingar.

***

3 I Laval (13.50) avgörs den sjätte etappen av Grand National du Trot (€90.000) denna onsdag. När profilhästarna från 50 meters tillägg – Decoloration (e. Prince d’Escape), Elvis du Vallon (e. Reve de Beylev) samt Chalmiar de Guez (e. Nahar de Beval) – tävlar med skor på hovarna ser Hanna des Molles (e. Village Mystic) ut att få bära på ett tungt favoritskap.
Laurent Claude Abrivard tränar det femåriga stoet som körs av Alexandre Abrivard som i maj slutade tvåa bakom Cleangame (e. Ouragan de Celland) i just en GNT-etapp i Chateaubriant.

Det finns även svenskintresse i Laval. Jarmo Niskanens Jockstrap (e. Prince Gede) startar i Prix Pmu á Saint-Berhevin (€23.000) och så har Tomas Malmqvist segrvana Estelle Nordique (e. Real de Lou) i Prix Henri Desmontils (€38.000).

Via Sulkysports spelkalender kan du ta del av onsdagens startlistor till tävlingarna i Laval.

***

4 Någorlunda hoppfulla rapporter framkommer nu kring Aetos Kronos (e. Bold Eagle) efter dennes långa frånvaro.
Jerry Riordans sexåring drabbades av en ansiktsförlamning i höstas och har inte startat sedan andraplatsen i Europeiskt Femåringschampionat på Åby den 9 oktober.
– Förut kunde vi höra honom andas genom en näsborre, men sedan verkar det gå lite luft genom den andra näsborren också. Vi kunde se och höra att det var lite aktivitet där, säger Jerry Riordan till Trav365.no.

Halmstadtränaren meddelar dock att det är en ”lång väg kvar att vandra” om Aetos Kronos över huvud taget ska kunna komma tillbaka som tävlingshäst så en comeback tycks på intet vis vara nära förestående även om hästens allmäntillstånd är klart förbättrat.

***

5 I söndags vann Emilia Leos No Doubt (e. Make It Happen) Kronprinsessan Victorias lopp på Axevalla med 150.000 kronor till vinnare och nu kan vi konstatera att Rommetränaren har plockat in en annan häst med dugliga meriter på träningslistan.
Det handlar om Mythical Lindy-sonen First Ideal Man, 1.13,0am/402.001 kr som karriären igenom har tränats av Peter Eriksson.
För två år sedan slutade hästen tvåa i ett Klass II-försök på Bodentravet som vanns av Jagger Boko (e. Broadway Hall), men på senare år har det blivit sparsamt med framgångar. Den senaste segern togs i Östersund i april ifjol och då handlade det om ett breddlopp.

***

6 Pekka Korpi har tagit hem de två senaste upplagorna av Tammachampion (€22.000) på Vermo och har dubbla chanser även i år.
Korpi kör själv Magic Madonna (e. Maharajah) som närmast kommer från en fjärdeplats i Fyraåringseliten för ston och lämnar övar tömmarna bakom Birgit Combo (e. Saxo de Vandel) till Ilkka Korpi.

Favorit förväntas dock en annan häst bli. Dusktodawn Boogie (e. Lexus Font) är tillbaka hos Kenneth Danielsen efter en framgångsrik vintersejour hos Jean-Michel Bazire och vann direkt i comebacken för två veckor sedan.

Tammachampion
2.120 meter autostart, förstapris: 10.000 euro

 1. Lake’s Diana (e. Bird Parker) – Tapio Perttunen
 2. Speedy Norwegian (e. Lexus Font) – Olli Koivunen
 3. Dusktodawn Boogie (e. Lexus Font) – Kenneth Danielsen
 4. Magic Madonna (e. Maharajah) – Pekka Korpi
 5. Cream Candy (e. The Bosses Lindy) – Emma Väre
 6. Birgit Combo (e. Saxo de Vandel) – Iikka Korpi
 7. Ceresthee (e. Pilgrims Taj) – Esa Holopainen
 8. Sahara Flames (e. Explosive Matter) – Santtu Raitala
 9. Mas For You (e. Il Villaggio) – Jukka Torvinen

***

7 Alessandro Gocciadoro har fyra hästar till start i Tingsryd idag, men blir själv kvar hemma i Italien för att tävla i Rom.
I fyraåringsloppet Prix Umbro (€12.100) ska fjolårets italienska derbyvinnare Charmant de Zack (e. Vivid Wise As) göra sin andra start i Gocciadoros regi efter att inlett med en fjärdeplats i Neapel för fyra veckor sedan.
Bland motståndarna syns bland annat Capital Mail (e. Nad Al Sheba) som slutade tvåa bakom just Charmant de Zack i fjolårets derbyfinal.

Loppet får anses vara ett genrep inför Grupp I-klassade Gran Premio Tin Triossi (€154.000) som avgörs i just Rom den 29 juni.