Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Revanschjakt i Kalmar

Om revanschmöte för treåringstoppar i Kalmar, svenskintressen på Vincennes och ett nygammalt datum för ett av Europas mest penningstinna lopp kan du bland annat läsa i veckans femte morgonsvep.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Akilles Face vid en tidigare seger på Solvalla. I kväll jagar Adrian Kolgjinis häst E3 Revansch i Kalmar. Foto: stalltz.se
Akilles Face vid en tidigare seger på Solvalla. I kväll jagar Adrian Kolgjinis häst E3 Revansch i Kalmar. Foto: stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

1 Ikväll på Kalmartravet avgörs den första av tre E3-revanscher för treåringar som varit anmälda till löpningsserien – och det blir finfrämmande i form av årets Kriterietvåa och Breeders Crown-fyra Global Cashflow (e. Ready Cash) kliver ut som stor favorit. Peter Untersteiner tränar och sonen Johan sitter i sulkyn bakom hästen som sprungit in 2.686.000 kronor i år.
För motståndet står främst Adrian Kolgjinis Akilles Face (e. Raja Mirchi) som kommer till start med tre raka segrar, varav den senaste togs i Johan Jacobssons Minne på Jägersro.
Kvällens E3-revansch är öppen för båda könen med 150.000 kronor till vinnaren. På Bergsåker den 15 december är loppet förbehållet ston och i Örebro den 29 december handlar det om en revansch för hingstar och valacker, båda med 180.000 i förstapris. Samtliga lopp avgörs över medeldistans med startbil.

E3-revanschen är placerad utanför kvällens stora treckspel, där det istället i Kalmar bland annat bjuds ett snabblopp med nio hästar med sjusiffrigt på kontot. Joakim Lövgrens Staro Leonardo (e. Make It Happen) har klivit in i gulddivisionen penningmässigt och visar finfin form med tre segrar på de fyra senaste starterna.

Via Sulkysports spelkalender kan du ta del av startlistorna till tävlingarna i Kalmar.

***

2Kalmar (start 18.20) delar kvällens expresstrav med Romme (start 18.30), där två hemmaamatörer kan slåss om segern i det inledande V64-loppet för hästar med högst 1.150.000 kronor insprunget. Emma-Sara Sjöberg tränar Dark Roadster (e. Super Photo Kosmos) som följt upp fjolårets starka säsong (484.000 kr) med att redan ha passerat 400.000 i år. Roger Forslunds Quarcia (e. Quarcio du Chene) har passerat miljonen kronor insprungit i karriären under året och jagar nu andra årssegern.
Lunchtävlingarna hålls på Solvalla (start 12.20), där Oskar Kylin Blom-tränade fyraåringen Capital Gain C.C. (e. The Bank) går ner i klass rejält. Av hästens sex senaste starter har tre gjorts i STL-lopp, samt ett vardera i Derbykval, Breeders Crown-försök och BC-semifinal.

Här är startlistorna till fredagens tävlingar.

***

3

Önas Nougat stegrar sig i hagen. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Vincennes (18.53) travar kvällstid denna fredag och det finns svenskintresse i High Five-loppet Prix Melusina (€37.000).
Björn Goop sitter upp bakom egentränade Önas Nougat (e. Chocolatier) och i samma lopp startar Fabrice Souloy svenskfödde Typhoeus Face (e. Joke Face).
Därtill startar Jarmo Niskanen Ingentia Prima (e. Tucson) i Prix Ottilia (€29.000) för treåriga ston.

Niskanen har även intressen i Chartres (12.00) vars tävlingar börjar lunchtid. Då handlar det om femåriga Graceful (e. Brillantissime) som kommer ut i montéloppet Prix Meubles Couloir-Brou (€15.000).

Via Sulkysports spelkalender kan du ta del av startlistorna till tävlingarna på Vincennes.

***

4 Aktiva som tar sin första seger i karriären är alltid värda att uppmärksamma och just en sådan noterades under gårdagens tävlingar i Örebro.

Linus Kroon började som 16-åring köra travlopp år 2015 och nu kom första kusksegern i karriärens 73:e start.
Den togs bakom Elin Dalegårds Ferrari Vingboons (e. Formula One) som skrällvann V4-inledningen till 47 gånger pengarna på 1.17,5a/2.609 meter.
– Jag hade en god magkänsla; det kändes bra idag. Det känns jäkla skönt att det kommer med just den här hästen för han är så jäkla duktig jämt, sade Linus Kroon i Örebrotravets intervjumikrofon efter loppet.

***

5

Rikard N Skoglund med Weekend Fun och Daniel Wikberg, Sulkysport, Travsport
Rikard N Skoglund med Weekend Fun och Daniel Wikberg. Nu har Robert Dunder tagit över träningen. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Östersundsproffset Daniel Wikberg har avvecklat sin verksamhet för att börja jobba med ettåringar hos Menhammar Stuteri och nu står det klart vem som tar över hans reklamhäst Weekend Fun (e. Jaded) 1.10,7ak/2.048.502 kr.
Det är Bergsåkersproffset Robert Dunder som har hästen på sin träningslista sedan i lördags.
– Han har visat sig bra och har haft flera fina stunder. Samtidigt finns många starter i kroppen, men det är klart att det känns kul och intressant, säger Robert Dunder till Travronden.

***

6 Fyra lopp på vardera bana som arrangerar V86-spel under onsdagarna har det varit mörk anmälan till, men från och med årsskiftet blir det en förändring på det området.

Till samtliga banor som kör under januaris fyra onsdagar är det ljus anmälan bortsett från STL-försök.

Lite extra noterbart är vilka prispengar det körs om på Jägersro onsdag den 5 januari. Banan arrangerar ett Klass II-försök med 110.000 kronor, men lockar med lika mycket pengar i ytterligare tre lopp under kvällen!
Här kan du ta del av propositionerna till den tävlingsdagen på Jägersro.

***

7 Det italienska storloppsprogrammet för nästa år har offentliggjorts och innehåller en påtaglig förändring.
Det handlar om självaste Gran Premio della Lotteria (€660.000) som avgjorts i oktober de senaste två åren, men som nu flyttas tillbaka till maj vilket allt som oftast varit loppets kalenderposition rent historiskt.

Söndag den 8 maj ska loppet avgöras och nu tar Gran Premio Freccia d’Europa (€110.000) och flyttar från att körts i början av maj de senaste två åren till att avgöras i slutet av oktober istället.

Precis som tidigare blir Derby del Trotto 2022 års mest penningstinna travlopp på italiensk mark då det kommer att ha en samlad prissumma på 800.800 euro. Den 10 oktober ska loppet avgöras i Rom.