Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Bäst även i finalen?

Finaldags i Guldklockan. Svensk häst i debut på Vincennes och så är matchningsplanen klar för 2020 års Elitloppsvinnare.
Om det och mycket mer kan du läsa i veckans femte morgonsvep.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Andreas Lövdal tog flest poäng i grundserien av Guldklockan. I kväll är det dags för final. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Andreas Lövdal tog flest poäng i grundserien av Guldklockan. I kväll är det dags för final. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

1 Ikväll är det dags för Guldklockan på Solvalla, landets äldsta ”lärlingslopp” där den förste vinnaren Torsten Jonsson korades redan 1957. Förra året blev det minst sagt rafflande när Mats E Djuse och Ida Riesterers hästar Kaptah (e. Prodigious) och Twinkle Face (e. Raja Mirchi) inte gick att skilja åt på målfotot och resultatet blev dött lopp för första gången i tävlingens historia.
23-åriga Ida Riesterer är en av tolv unga kuskar som kvalat in även till årets uppgörelse, dit de tolv främsta från årets serielopp kvalificerat sig. Grundserien toppades av färske Nordinstipendiaten Andreas Lövdal.
Kuskarna samlar poäng i två avdelningar, plus att grundserien räknas som ett ”lopp”. Efter slutställningen i de tre avdelningarna väljer kuskarna häst i finalen, som körs som kvällens tionde och sista lopp med hästar i bronsdivisionsklass med 100.000 kronor till vinnaren.

Finalisterna i Guldklockan 2021

Kusk, bana – Född – Starter/segrar 2021 – Poäng grundserien

 • Andreas Lövdal, Solvalla – 1996 – 395/56 – 94
 • William Ekberg, Romme – 1997 – 144/21 – 86
 • David Grundmann, Romme – 2000 – 140/18 – 49
 • Marcus Lilius, Hagmyren – 1997 – 249/11 – 42
 • Jenny A Björk, Romme – 1995 – 211/8 – 33
 • Carl Philip Lindblom, Örebro – 1996 – 147/13 – 31
 • Iivari Nurminen, Halmstad – 1994 – 54/7 – 28
 • Elias Strandberg, Gävle – 1993 – 77/6 – 28
 • Zeb Jonasson, Solvalla – 1999 – 12/136 – 27
 • Linus Lönn, Bollnäs – 1999 – 334/21 – 25
 • Ida Riesterer, Solvalla – 1998 – 62/3 – 24
 • Marcus Schön, Solvalla – 1991 – 102/6 – 21

***

2Ulf Ohlsson är överlägsen när det gäller kuskchampionat på svenska banor. 117 har han plockat genom året att jämföra med tvåan Björn Goops 70 och Olle Goops 66.
2021 har Ohlsson faktiskt ännu inte hämtat ut någon titel. Inte förrän idag. När Bollnäs (start 12.20) har årsfinal har catchdrivern sedan länge avgjort kuskstriden och med 31 segrar bokför semestrande Ohlsson sig för sitt 15:e championat på banan, varav nionde i rad.
Bollnäs har lyft prispengarna med 10.000 kronor högre förstapris i samtliga lopp jämfört med det tryckta propositionshäftet och 40.000 kronor väntar vinnarna i sju av dagens lopp.

B.W.Bille och Jan-Olov Persson. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

En häst som kunde haft mer pengar på kontot än vad som finns där är kallblodet B.W.Bille (e. Dotterud Teddy). Fyraåringen kvalade in till Svenskt Kallblodsderby i somras, men gick lottlös ur den trots att han gick felfritt. Det är nämligen galopper som gäckat under karriären. Tolv av de 24 senaste starterna har innehållit galoppinslag.

Nu blir det ett spännande möte med Annelie Lagergrens segermaskin Per Viking (e. Järvsöviking), som inledde med åtta raka segrar och fortfarande aldrig varit sämre än tvåa. Förra fredagen vann han Bollnäsmästaren för kallblod tillsammans med Jenni H Åsberg och hemmakusken får chansen igen i dagens start.

Här är startlistorna till fredagens tävlingar.

***

3 Idag gör svenskfödde tillika svenskägde Cyrano De B. (e. S.J.’s Caviar) debut på svensk mark. Det sker i montéloppet Prix du Neubourg (€50.000) på Vincennes (13.50) och den tidigare Per Lennartsson-tränade femåringen finns numera i Jarmo Niskanens vård.

Cyrano De B. har blott ett sadelframträdande på sitt cv och då blev det succé genom vinst i Svensk Travsports Fyraåringsmonté. Benjamin Rochard sitter upp på hästen som skulle ha startat på Eskilstuna den 8 oktober, men som då ströks på grund av infektion varpå hästen nu inte har något lopp innanför västen sedan den 26 augusti.
Elva deltagare gör upp om segerchecken på 22.500 euro och Cyrano De B. är rankad femma i den franska facktidningen Paris-Turf.

På Vincennes startar även High Fashion (e. Love You) i Prix de Quissac (€29.000) och Björn Goop sitter själv upp bakom det egentränade och egenägda fyraårsstoet.

Via Sulkysports spelkalender kan du som vanligt ta del av startlistorna till tävlingarna på Vincennes.

***

4Redan igår gjorde en av de 17 svenska banor som tävlar under december bokslut med årsfinal i Östersund. Mats E Djuse har på nytt ett rekordår i sulkyn och har passerat 200 årssegrar på svensk mark. Nu räknade han in sitt andra kuskchampionat på gamla hemmabanan – han blev även champion 2019 – och även sitt andra för året, då han även toppade på nya hemmabanan Hagmyren.

Mats avslutade säsongen i Östersund med en dubbel genom Bowling El Mar (e. Orlando Vici) och Just More Fun (e. Super Photo Kosmos).

Striden om tränartiteln blev tät in i det sista. 18–18 var ställningen mellan Oscar Berglund och Daniel Wäjersten inför avslutningen och Wäjerstens tränarseger med Bowling El Mar i Siri Jonssons Minne avgjorde.

Svenska banchampions 2021

Bana – Kusk – Segrar

 • Arvika – Paw Mahony, Årjäng – 5
 • Dannero – Daniel Wäjersten, Bergsåker – 11
 • Hagmyren – Mats E Djuse, Hagmyren – 21
 • Hoting – Micael Melander, Dannero – 6
 • Lindesberg – Mika Forss, Solvalla – 11
 • Lycksele – Hanna Olofsson, Boden – 3
 • Oviken – Peter Eriksson, Bollnäs – 5
 • Rättvik – Jörgen Westholm, Romme – 17
 • Skellefteå – Sandra Eriksson, Boden – 16
 • Solänget – Daniel Wäjersten, Bergsåker – 12
 • Tingsryd – Johan Untersteiner, Halmstad – 6
 • Vaggeryd – Stefan Persson, Halmstad – 12
 • Visby – Claes Sjöström, Solvalla – 26
 • Åmål – Stefan Persson, Halmstad – 7
 • Årjäng – Carl Johan Jepson, Färjestad – 12
 • Östersund – Mats E Djuse, Hagmyren – 25

***

5Igår kunde vi berätta att Stochampionatsvinnaren Ultra Bright (e. Zola Boko) avslutat sin karriär för att gå till avel och nu är det även bestämt vem hennes första partner blir.
Det är ingen mindre än årets Elitloppsvinnare Don Fanucci Zet (e. Hard Livin) som utsetts för att lyckliggöra stoet; något som Stall Zet offentliggjort på sociala medier.
På tal om Don Fanucci Zet så sade Daniel Redén i en intervju med Travronden under gårdagen att han står över femåringsloppet Prix Tenor de Baune (€100.000) på annandag jul och istället siktar mot start i det ena B-loppet inför Prix d’Amerique eller att det rentav kan bli tal om start i båda.
Det första av dem är Prix de Bourgogne (€110.000) som körs den 2 januari över 2.100 meter autostart.

***

6 Norska Trav og-Galoppnytt kommer med några nyheter rörande hästar som flyttas. Nu står det helt klart att Beads (e. Archangel-Nepentha), 1.08,6*/$650.346 klarat av veterinärundersökningen, lämnar Per Engbloms stall och placeras hos Frode Hamre och samtidigt går en norskfödd häst utomlands.

Det handlar om Anders Lundstrøm Wolden-tränade Red Bar (e. Revenue) 1.10,9ak/1.449.614 NOK som var trea i ett Silverdivisionsförsök i Gävle i maj och som två månader senare tog karriärens hittills mest penningstinna triumf då han vann Anders Jahres Pokallöp på Jarlsberg.
Nu har hästen köpts av hästägare hos Morten Friis och ska därmed exporteras till Danmark.

***

7 Den franska facktidningen Paris-Turf uppmärksammar matchningsplanen för 2020 års Elitloppsvinnare Cokstile (e. Quite Easy U.S.).
På söndag gör hästen sin första start sedan han blev utslagen i ett försökslopp till Gran Premio della Lotteria den 3 oktober. Återkomsten sker i Grupp III-loppet Prix Jean Dumouch (€90.000) på Vincennes där hästen får jaga från 25 meters tillägg och därefter ställs siktet in mot det tredje B-loppet, Prix de Bourgogne (€110.000) på samma bana söndag den 2 januari.
Sedan i september är det Erik Bondo som tränar den åttaårige, norskfödde euromiljonären.