Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Fler femåringslopp i april

Om ökat utbud av femåringslopp i april, blågul duo i fredagens största lopp på franska rivieran samt att Björn Goop fått in en toppstammad svenskfödd treåring går bland annat att läsa i dagens morgonsvep.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Click Bait vid fjolårets seger i Carl Philips Jubileumspokal på Färjestad. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Click Bait vid fjolårets seger i Carl Philips Jubileumspokal på Färjestad. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

1 Steget från att varit en framträdande häst i sin unghästkull till att börja tävla mot den äldre eliten beskrivs ofta som stort att ta.
Nu tycks möjligheterna öka för de femåriga varmbloden att ”kicka igång” säsongen mot jämngamla konkurrenter då två femåringslopp som tidigare varit placerade under årets andra halva kommer avgöras under april.

Det handlar dels om Rommechansen som under fjolåret skulle ha avgjorts i oktober, men som fick skjutas fram till november på grund av för få anmälda hästar vid första tillfället.
Nu kommer Borlängebanan köra loppet den 1 april och det får därtill en ansiktslyftning då det går från 100.000 till 125.000 kronor i förstapris.
I Mantorp har man även tidigarelagt Kjell P Dahlströms Minne till 25 april till skillnad från fjolårets 13 september.
Även på Solvalla dyker det upp ett lämpligt ”komma-igång-lopp” för fyra- och femåriga hästar den 13 april, men då med ett lägre förstapris á 40.000 kronor.

Större femåringslopp i april:

Datum – Lopptitel (bana) – Distans – Förstapris:

 • 1 april – Rommechansen (Romme) – 2.140 meter autostart – 125.000 kronor
 • 15 april – Prins Carl Philips Jubileumspokal (Färjestad) – 1.640 meter autostart – 250.000 kronor
 • 15 april – Folke Hjalmarssons Minneslopp, ston (Färjestad) – 2.140 meter autostart – 125.000 kronor
 • 25 april – Kjell P Dahlströms Minne (Mantorp) – 2.140 meter autostart – 150.000 kronor

***

2 Axevalla (12.20) är först ut av de svenska banorna att köra trav denna fredag och där låter Elin Dalegård två nyförvärv göra sina första starter sedan ankomsten till Örebroproffset.
Det handlar dels om femårige Cardin (e. Mahrajah) som inlett karriären med två segrar i Bollnäs i Pasi Aikios regi, men de är tagna med ett års mellanrum. Först slog han till i november 2020 och sedan dröjde det alltså ett år innan han var tillbaka i tävlingssammanhang och fick segerdefilera på samma bana.

Dalegård startar även STL-bekante Bone Hard Flash (e. Hard Livin) som nära nog tjänade en kvarts miljon under fjolåret och var tvåa i ett Klass I-försök i april.
Cardin känns som en fruktansvärt fin häst för att prata klarspråk. Det är klart att vi kommer med förväntningar. Bone Hard Flash är en tuff och rejäl häst och allt har gått enligt plan sedan han kom till oss, säger Elin Dalegård i en intervju med Axevallas banprogram.

***

3 Cagnes-sur-Mer (11.55) står som värd för fredagens High Five-lopp Prix Jean Boillerau (€57.000) på fransk mark och där finns det blågula intressen.
Magnus Dahléns Velvet Gio (e. Nad Al Sheba) jagar från 25 meters tillägg ihop med Giampaolo Minnucci medan Wilhelm Paal kör Speedy Face (e. Joke Face) åt Claus Hollman som står på startvolten.

trav, travsport, sulkysport, v75, jägersro, derbyt
Magnus Dahlén-tränade Velvet Gio ska starta i Cagnes-sur-Mer. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Tomas Malmqvist sänder i sin tur häst till Graignes (16.45) som startar under seneftermiddagen. Där ska Crack Atout (e. Niky) starta i Prix Intermarche Carentan (€28.000) tillsammans med Pierre Vercruysse.

Via Sulkysports spelkalender kan du ta del av dagens startlistor till tävlingarna i Cagnes-sur-Mer.

***

4 Romme (18.20) ansvarar för kvällens övningar och där är det meriterade kallblod som står i centrum.
Jörgen Westholms L.Q.Widde (e. B.W.Modde) har inlett karriären med tio segrar och två andraplatser på dussinet starter varav två fullträffar nu kom i följd i början av detta år efter fem månader långt tävlingsuppehåll.

I ett annat kallblodslopp ska Ola Åsebös Derbyfyra Soldhöjdens Drake (e. Lome Brage) åter tävla mot äldre konkurrenter efter att inlett året med en tredjeplats i Kallblodsdivisionen.
Nu stöter han på norske gästen Todin (e. Lome Elden) som vann sju av 13 starter under fjolåret och bland dem stack fullträffen i Vintilla-travet med 125.000 norska kronor i förstapris ut lite extra.
Erik Killingmo tränar åttaåringen som kommer att köras av Dagfinn Aarum i vad som blir hästens första framträdande på svensk mark.

Här kan du ta del av dagens startlistor till tävlingarna på Axevalla och Romme.

***

5 Från Kanada rapporteras att samtliga nio startplatser till tvååringsloppet Mohawk Million blivit sålda för tredje året i följd.
Förutsättningarna som råder är att ägare betalar 100.000 kanadensiska dollar och därefter har möjlighet att fritt välja vilken häst de vill utnyttja startplatsen åt till detta lopp som har en samlad prissumma på en miljon kanadensiska dollar.
Loppet kommer innehålla tio hästar och den sista startplatsen går att nå via seger i William Wellwood Memorial en månad tidigare.
Årets upplaga av Mohawk Million avgörs den 24 september och vilka ägare som köpt startplatser i loppet kommer offentliggöras i slutet av denna månad.

Mohawk Million såg sitt ljus 2020 och premiärupplagorna har vunnits av Venerate (e. Love You) samt Venerable (e. Walner) på 1.10,5a/1.609 meter respektive 1.11,1a/1.609 meter.

I början av detta år uppmärksammades att ett tvååringslopp med liknande upplägg som Mohawk Million kan vara på väg att ta fart på dansk mark.

***

6

Björn Goop. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Björn Goop fyller på stallet med en toppstammad treåring. Det handlar om det svenskfödda stoet Kindred Spirit (e. Muscle Hill) 1.17,6ak/21.606 kr som inlett sin karriär med en seger på fyra starter i Bo Westergaards regi, men som nu sänts till födelselandet av sin ägare tillika uppfödare Panamera Racing.
Modern Windylane Hanover (e. Lindy Lane) 1.09,9ak/$1.155.231 vann själv Hambletonian Oaks och har lämnat tre miljonärer i aveln i Muscle Diamond (e. Muscle Hill) 1.10,7ak/$611.649, Food Money (e. Andover Hall) 1.09,8ak/2.643.500 kr samt Dominion Beach (e. Muscle Hill) 1.09,7ak/1.797.380 kr.

***

7 Flera välbekanta namn dyker upp i Midwintercriterium (€9.900) på Victoria Park-banan i Wolvega denna kväll.
Svenskfödda trippelmiljonärskan Helena di Quattro (e. Un Mec d’Heripre) gör debut i Cees Kammingas regi och möter bland annat Michel Rothengatters femåring King Schermer (e. Trixton) som var sexa i Sylvesterloppet i Halmstad på nyårsafton och som därefter vann Gouden Paard (€9.900) på just Victoria Park i årsdebuten.
I ett annat lopp startar svenskfödde fyraåringen Lebron Boko (e. Ready Cash) som inlett karriären med tre segrar på lika många försök i Dion Tesselaars regi.

Startlista Midwintercriterium
2.600 meter autostart

 1. Edens Boy – Japp van Rijn
 2. King Schermer – Michel Rothengatter
 3. Velten Versailles – Simon Woudstra
 4. Do Kiss Me – Henk Grift
 5. Hambo Transs R – Robin Bakker
 6. Panoramic – Jeffrey Mieras
 7. Helena di Quattro – Jos Verbeeck
 8. Colonel – Robbin Bot