Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Kulltopp mot årsdebut

Att ett av fjolårets bästa fyraåriga ston närmar sig årsdebut, om auktionsdyringar i treåringsduell på Solvalla och att Sto SM-vinnaren Stjärnblomsters förstfödda och hittills enda avkomma ska göra tävlingsdebut går det bland annat att läsa om i fredagens morgonsvep.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
David Persson-tränade Global Brilliance börjar bli redo för årsdebut. Foto: MVA Foto.
David Persson-tränade Global Brilliance börjar bli redo för årsdebut. Foto: MVA Foto.
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

1 En fyra månader lång tävlingspaus får räcka. Nästa lördag kommer Global Brilliance (e. S.J.’s Caviar) 1.11,7am/1.854.500 kr göra årsdebut på Åby då Henning Kraffts Minne – Stoeliten avgörs på Mölndalsbanan över 1.640 meter autostart.
Det är Axevallas David Persson som tränar stoet som slutade tvåa i fjolårets final av Derbystoet bakom Honey Mearas (e. Readly Express) och som även var finalist i Stochampionatet.
– Jag körde 1.16,5/1.600 meter med henne på Axevalla i onsdags. Hon kändes fräsch och fin, men hon är väldigt trög när hon går ensam. Utifrån det är hon svår att veta exakt vart man har och man ser inte hur hon är förrän det är dags för lopp, men vi siktar mot start på Åby, säger David Persson.

***

2 Idag arrangerar Solvalla (12.20) sitt andra lunchtrav för året vilket nu följs av ytterligare två fredagsluncher nästkommande veckor.
I onsdags tog Reijo Liljendahl sin första årsseger som tränare då det italienska treåringsstoet Dorothea Mil (e. E L Titan) vann på 1.18,1/2.140 meter och idag luftar han ytterligare en spännande yngling.

Det handlar om jämngamle Muscle Hill-sonen Rocket Tile vilken klubbades bort för 800.000 kronor på Wenngarnauktionen 2020 och som är Moonbeam Hanover (e. Cantab Hall) 1.12,9ak/819.765 kr fjärde avkomma. Hon vann själv Wångens Stora Lärlingspris och slutade tvåa i Stosprintern under sin karriär och har Luxury Tile (e. Muscle Hill) 1.11,1ak/776.626 kr som sin hittills mest framgångsrika avkomma.
Bland de fyra konkurrenterna syns en annan dyring i form av Kenneth Haugstads Ever So Much (e. Maharajah) som gick loss på 600.000 kronor på Menhammar Online Sales.

***

3 En treåring känns även som kvällens mest intressanta starthäst när Romme (18.20) står för fiolerna, men då handlar det om ett kallblod.
Jan-Olov Persson låter nämligen Blomsterprinsen (e. Smedheim Solan) göra debut i Södra Dalarnas Travklubbs Vandringspris vilken är fjolårets Sto SM-vinnare Stjärnblomster (e. B.W.Modde) 1.23,0m/1.984.443 kr förstfödda och enda avkomma!
Blomsterprinsen kvalade på 1.38,7/2.160 meter i oktober tillsammans med Mats E Djuse och det är även han som sitter bakom hingsten i dennes debut vilken kommer ske över 2.640 meter.

Stjärnblomsters treårige son ska tävlingsdebutera ikväll. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Bland de äldre starthästar som dyker upp på Borlängebanan noteras bland annat Magnus Träff-tränade Gladiator Mearas (e. Donato Hanover) som vann ett Klass II-försök i Östersund i slutet av januari.

Här kan du ta del av fredagens startlistor till tävlingarna på Solvalla och Romme.

***

4 Tre segrar på sex starter var resultatet för Arras Beluga Wine (e. S.J.’s Caviar) 1.14,8ak/107.500 kr under dennes tvååringssäsong hos Svante Båth, men sedan början av februari har hästen en ny tränare.
Det är Bergsåkers Daniel Wäjersten som fått hingsten i träning som är halvbror till Bring Me Wine (e. Chocolatier) 1.12,9am/585.000 kr vars fjolår avslutades med seger i ett försök till Derbystoet innan hon fick strykas i finalen på grund av feber.

***

5 Stall Travdröm äger löftet Herbie Peak (e. Ringostarr Treb) hos Joakim Lövgren vilken har inlett karriären med tre raka segrar. Nu berättar Jägersrotränaren att även samma ägares Sevilla (e. Ready Cash) 1.10,4ak/2.254.620 kr är på gång efter att varit ifrån tävlingsbanan sedan han blev oplacerad i Copenhagen Cup den 16 maj ifjol.
– Hästen har varit konvalescent, men tränar starkt och närmar sig comeback. Den lär ske inom kort, säger Lövgren.

Racing Mange. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Även Racing Mange (e. Orlando Vici) 1.09,5ak/5.355.642 kr är på gång efter att varit ifrån tävling sedan i juli på grund av hovbensfraktur och där förväntas comebacken ske ”senast i april”.

***

6 Fyra svenskfödda hästar startar i dagens snabblopp på Charlottenlund varav tre har blågula tränare. Ola Karlsson bidrar med såväl Panamera (e. Scarlet Knight) som Inertial (e. Yorktown Gunner) och Anne Haglund kommer med Olle Rols (e. Ready Cash).
Frågan är dock om inte loppets mest intressanta häst är E Type Cash (e. Ready Cash) 1.11,3am/996.500 dkk som nu gör debut i Flemming Jensens regi.
I 2020 års final av Danskt Travderby var Ready Cash-sonen blott besegrad med hals som marginal av Steen Juuls Extreme (e. Chocolatier) som därefter utvecklats till en absolut elithäst medan E Type Cash stagnerat och stannade på två segrar på 16 starter och 242.500 danska kronor i intjänade prispengar som femåring.

***

7 Gott om svenskintressen är det ont om på fransk mark denna fredag då tävlingarna genomförs i Laval (16.17) samt Cagnes-sur-Mer (18.20), men vi kan i vilket fall konstatera att en intressant häst kommer till start på den sistnämnda banan.
Den av Pierre ”Bold Eagle” Pilarski-ägda, åttaåringen Evariste du Bourg (e. Jasmin de Flore) är på jakt efter sin åttonde raka seger i Prix Roger Ledoyen (€48.000) tillsammans med Steve Stefano och den totalt 27:e i vad som blir karriärens 46:e start.
Det är Jean Marie Roubaud som tränar valacken som även hunnit med två vinster på Vincennes under detta vintermeeting och rimligtvis bör tilldra sig intresse från nordiska storloppsarrangörer.