Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Klassiker återfår Grupp I-status

Om ett klassiskt nordiskt storlopp som återfår sin Grupp I-status, att en fjärdedel av deltagarna i High Five-loppet på Enghien är svenskfödda och om en fräsig, amerikansk fyraåring i debut hos Frode Hamre går bland annat att läsa när vi kommit fram till veckans femte morgonsvep.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Cyber Lane vid 2017 års seger i Copenhagen Cup; ett lopp som hästen även vann under fjolåret. Nu återfår Charlottenlunds klassiska storlopp sin Grupp I-status. Foto Jörgen Tufvesson/ALN
Cyber Lane vid 2017 års seger i Copenhagen Cup; ett lopp som hästen även vann under fjolåret. Nu återfår Charlottenlunds klassiska storlopp sin Grupp I-status. Foto Jörgen Tufvesson/ALN
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

1 Under gårdagen uppmärksammade vi att flera lopp under Elitloppsdagen får förhöjda prispengar och nu kan vi även notera att ett anrikt lopp har återfått sin Grupp I-status.

Det handlar om Copenhagen Cup som miste sin Grupp I-status under fjolåret då förstapriset uppgick till 300.000 danska kronor och som var i farozonen även 2020, men då beviljades dispens trots att loppet bara hade 250.000 danska kronor i förstapris.

I år har Copenhagen Cup tillskansats samma prismedel som var fallet 2019 med 375.000 danska kronor till vinnaren vilket räknat till svenska kronor uppgår till 517.238.

Söndag den 15 maj körs årets upplaga namngiven Menhammar Copenhagen Cup med de klassiska förutsättningarna 2.011 meter autostart.

Här kan du ta del av propositionerna i sin helhet till Copenhagen Cup-dagen.

***

2 Östersund (start 18.20) är fredagens huvudbana i Sverige och bjuder på en hel del intressanta hästar i loppen. Hemmatränaren Oscar Berglund plockar ut en duo som köpts från Daniel Redéns stall och minst sagt har gjort succé.
Dwayne Zet (e. Muscle Massive) avslutade hela travåret i Sverige förra året genom att vinna det allra sista loppet, Sylvesterloppet i Halmstad, och prischecken 537.629 kronor är Berglunds största hittills i karriären. Dwayne Zet kom till Berglund förra hösten och vann fyra av sex starter för sin nye tränare.

Oppgårdsdrängen gör årsdebut i Östersund. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

I kvällens uppgift ställs hästen mot snabbloppsrävar som From The Mine, Weekend Fun, Donners Am, Doctor Doxey Zenz med flera i kamp om 40.0000 kronor.
Vägen från Redén till Berglund tog även Firefoot (e. Andover Hall) i januari och tre starter i norr har givit full pott.
Stefan Edins kallblodssto Bato Tösen (e. Bork Odin) svarade för en stark treåringssäsong förra året med andraplatsen i Kriteriestoet bakom Dunungen (e. Smedheim Solan) som höjdaren. Nu laddas det för revansch i Derbystoet framåt sommaren och Edin plockar ut stoet för årsdebut i ett dubbelcupförsök mot äldre hästar i Östersund.
Årsdebuterar gör även Jan-Olov Perssons tvåa i Svenskt Kallblodsderby ifjol, Oppgårdsdrängen (e. Tekno Odin), som med drygt 700.000 kronor insprunget under säsongen var kulletta bland de svenska kallbloden.

***

3

Tre starter som treåring förra året – och lika många segrar. Nu tar Visbytränaren Sten O Jansson turen till Solvalla för att årsdebutera Isac B.M.W. (e. Super Photo Kosmos) i dagens lunchtävlingar på huvudstadsbanan (första start 12.20).
Efter problem med virus förra våren slog Sten O igen stallet hela sommaren och Isac B.M.W. gjorde sin första start i slutet av augusti. Då och därefter gick det som på räls och året avslutades med seger i Visbytravets treåringsseries final på 1.15,0a/2.120 meter.
Nu väntar ett lärlingslopp och betydligt mer rutinerade konkurrenter när Isac B.M.W. startar utanför hemmabanan för första gången.
Solvallas lunch bjuder på fler segervana travare. Som italienska stoet Best In Show As (e. Father Patrick), i träning hos finskan Jonna Irri, som hittat stilen igen i vinter och ståtar med tre raka segrar.

Här är startlistorna till fredagens tävlingar.

***

4 Ikväll kör Parisbanan Enghien (18.58) sin tredje tävlingsdag för våren och det är flitigt med blågula intressen i High Five-loppet Prix de Pierrefitte-sur-Seine (€65.000).
En fjärdedel av de 16 deltagarna är svenskfödda och bland dem är en trio tränade av svenskar. Christoffer Eriksson bidrar med Ingo (e. Infinitif), Jörgen Westholm med Rocky Tilly (e. Ready Cash), Björn Goop med Bryssel (e. Ready Cash) och så har Jean-Michel Bazire med Heading Reference (e. Scarlet Knight).
Det står 29.250 euro på spel till vinnaren i detta lopp över 2.150 meter autostart och under tävlingsdagen startar även Jörgen Westholm Feerie de Fael (e. Sam Bourbon) i amatörloppet Prix de Janval (€12.000).

Via Sulkysports spelkalender kan du ta del av startlistor till tävlingarna på Enghien.

***

5 Frode och hans bror Atle Hamre har haft mängder med framstående, amerikanska travhästar i sin vård genom åren och ikväll är det dags för ytterligare ett intressant namn att göra sin första start på norsk mark.

Det handlar om den fyraårige Type A. (e. Southwind Frank) 1.10,4ak/$187.209 som nådde framgångar under sina inledande år i USA i regi Nancy Takter.
Framförallt var hans debutsäsong stark med triumfer i såväl Matron Stakes ($167.200) som Pennsylvania Sire Stakes ($69.707) medan han gick igenom treåringssäsongen utan seger.

Type A. Foto: Lisa Photo

Det är hårdsatsande Eirik Djuve som köpte hästen i september och ikväll gör hingsten debut i Frode Hamres regi på Jarlsberg.
Med fem raka ägg i resultatraden får Hamre börja ”på botten” med Type A. som nu kommer ut i ett snabblopp för hästar som högst har 800 startpoäng.
Det är en fin sort som funnit sig väl till rätta hos oss. Han har gått ett snabbjobb med bilstart och fungerade väldigt fint. Hästen är bra förberedd och ska räknas med segerchans direkt, säger Frode Hamre till Trav og Galoppnytt.

Under tävlingskvällen startar även Europaderbytvåan Born In The U.S.A. (e. Muscle Hill) första avkomma.
Jonathan Star tränas av Ole G. Nielsen och är en av totalt 43 norskfödda treåringar från Born In The U.S.A. – som även vann Jarlsberg Grand Prix och Habibs Minneslöp – första kull.

***

6 I söndags satte Hippodrome de la Côte d’Azur i Cagnes-sur-Mer punkt för sin vintersäsong och en man utmärkte sig markant under den nämnda perioden.

Nicolas Ensch tog nämligen hem såväl körsvens- som tränarligan och han gjorde det med stor marginal. Som kusk blev det 27 segrar kontra de 14 som Romain Derieux och David Bekaert tog som delade tvåor.

Som tränare räknade Ensch hem 26 segrar, fem fler än tvåa Jean-Marie Roubaud och ytterligare tre fler än vad Romuald Mourice noterades för.
I Cagnes-sur-Mer tar nu travtävlingarna ett uppehåll fram tills slutet av sommaren.

***

7 Avslutningsvis kan vi notera att Jorma Kontio slog till direkt i sitt första försök bakom en avkomma till Villiam (e. Muscle Hill).
I Timo Nurmos regi vann Villiam såväl Svenskt Travkriterium som Europaderbyt med just Jorma Kontio som kusk och när han nu fick sätta sig upp bakom Stefan Melander-tränade Williamsburg på Örebrotravet så blev det seger direkt.

Från ledningen höll valacken stången mot Walner-sonen Nuzzle’em i en snabb avslutning á 1.13,3 sista 500 meterna och vann loppet på 1.16,7/2.140 meter.
Jättekul. Han stor och välväxt precis som Villiam. Hästen var inte trött i mål utan bara lite tittig. Han svarade bra på upploppet, sade Jorma Kontio i segerintervjun på Örebrotravet där Kontio för övrigt totalt tog hem fem av de nio loppen!

Villiam har 51 svenskregistrerade treåringar vilka också utgör hans debutkull. Av dem har tre hunnit starta bland vilka även Daniel Wäjerstens Epicure 1.16,4m/100.000 kronor inlett starkast med två segrar och en tredjeplats på tre starter.
Sedan ifjol står Villiam uppstallad som avelshingst i Italien.