Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Vårpremiär på Vincennes

Att Tomas Malmqvists Jolly Roger jagar semi classique-seger under Vincennes vårpremiär, om en Elitloppsaktuell femåring som äntligen är på plats i Norge samt om en svensk trippelmiljonär som lämnar Frankrike för Finland går bland att läsa om i dagens morgonsvep.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Tomas Malmqvist Jolly Roger är det stora svenskhoppet när Vincennes öppnar upp portarna för vårsäsongen. Foto: Gerard Forni
Tomas Malmqvist Jolly Roger är det stora svenskhoppet när Vincennes öppnar upp portarna för vårsäsongen. Foto: Gerard Forni
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

1 Ett uppehåll på 20 dagar fick räcka; idag är det åter full fart på tävlandet på den franska nationalarenan Vincennes (18.20)!
Två tävlingsdagar i mars följs av elva under såväl april som maj, tio i juni samt en tävlingsdag i juli innan banan har ett sommaruppehåll.

Vincennes går ut hårt och redan ikväll rids det två semi classique-lopp för treåriga, inhemska montéhästar.
Evakueringsloppet Prix Ali Hawas (€120.000) för ston är utan svenskintressen, men i hingstarnas klass Prix Felicien Gauvreau (€120.000) startar Tomas Malmqvists Jolly Roger (e. Drole de Jet) som nu jagar revansch för galoppmisslyckandet i Grupp III-loppet Prix Edouard Marcillac (€60.000) i mitten av februari.

Ytterligare en svensktränad häst finns med under tävlingsdagen då Jarmo Niskanen startar Gilgamesh de Babel (e. Sam Bourbon) i Prix Canopus (€44.000).

Här kan du ta del av dagens startlistor till tävlingarna på Vincennes.

***

2 Den amerikanska topphästen Beads (e. Archangel) 1.08,6ak/5.858.006 kr är äntligen på plats på Ulleberg gård och kan börja gnuggas av bröderna Frode och Atle Hamre.

Beads. Foto: Lisa Photo

Hästen blev initialt importerad till Sverige och tränades av Jägersroproffset Preben Sövik initialt, men sedan i tisdags är han på norsk mark.
Jag har pratat med Atle Hamre. Han säger att målet inte bara är att Beads ska starta i Elitloppet utan han ska vinna Elitloppet, sade den norske tv-profilen Tormod Hynne under sitt gästspel i ATG Live i lördags i samband med V75-tävlingarna från Momarken.

Hamre har räknat in ytterligare två nyförvärv. Den tyskfödde treåringen Blue Spirit (e. Brillantissime) 1.17,2/€2.460 som inlett karriären med en andraplats på fyra starter i Marco Smorgons regi har slutet. Det är Jean Pierre Dubois som äger hingsten.
Ny hos Hamre är även det treårige, amerikanskfödda stoet Tipsy Bartender (e. Bar Hopping-Seaside) 1.13,6/$6.540 som inlett karriären med en seger på tre starter.
Modern Seaside (e. Yankee Glide) 1.10,5/$588.655 vann själv 18 lopp på 53 starter med triumfen i Kentucky Futurity Filly ($181.440) som höjdpunkt.

***

Ready For Party när han såldes om ettåring på Sweden International Yearling Sale. Foto Simon Hagen/Sulkysport

3Solvalla (första start 18.20) värmer upp inför morgondagens stora tävlingar med STL-finaler och fyra avdelningar i Margaretas Tidiga Unghästserie med att även vara fredagens huvudbana. Fem av tio lopp är en delningsproposition med spårtrappa.
En som reser långt för ”uppvärmning” är Jägersrotränaren Conrad Lugauer, som har tre hästar till start i STL-finalerna i morgon. Ikväll låter han fint stammade fyraåringen Ready For Party (e. Muscle Hill) årsdebutera. Hästen ropades in för 1,3 miljoner kronor på Sweden International Yearling Sale 2019 och ägs av tyskan Karin Walter-Mommert, som förra hösten köpte Sveriges bästa tvååring Tetrick Wania (e. Muscle Hill), 1.12,8ak*/2.317.784 kr, vinnare av Svensk Uppfödningslöpning och Svampen.
Ready For Party är en son dubbelmiljonärskan Fleetfoot Hanover. Han visade fin fart förra året och vann tre lopp, men galopperade också i hälften av sina sex starter.

Kalmar (start 18.30) är kvällens saxbana och där blir det ett intressant möte mellan Claes Svenssons King Of Everything (e. Quite Easy) med två lopp i kroppen efter långt uppehåll och Rick Ebbinges segervane tysk Indigo (e. Quick Wood).

Lunchbana är Bergsåker (start 12.20), där fjolårets kallblodige Derbyfinalist B.W.Bille (e. Dotterud Teddy) ska försöka hitta tillbaka på rätt köl. Efter att ha inlett året med två raka segrar har hästen tre segerlösa starter.

Här är startlistorna till fredagens tävlingar.

***

4Sedan hösten 2006 har dalabanorna Romme och Rättvik haft vinklad startbilsvinge, där de tre yttersta spåren fått starta lite längre fram än de innersta startspåren. Men nu är det slut med vinklad vinge. Det berättar Dalatravet i ett pressmeddelande.

Anledningen är att Romme och Rättvik köpt ny gemensam startbil och denna är utrustad med rak vinge. Från och med årspremiären i Rättvik den 5 april och Rommes tävlingar den 8 april ska den nya startbilen användas.
– Bilen kommer att vara vägregistrerad för att kunna åka mellan banorna, skriver Dalatravet i pressmeddelandet.

Vinklad startbilsvinge används därmed bara på Jägersro och i Tingsryd av de svenska banorna.

***

5 Det blev en fjärdeplats för fjolårets finske Kriterievinnare Planbee (e. All Laid Out) vid onsdagskvällens årsdebut på Vermo.
Tommi Kylliäinen valde ett passivt upplägg som trea längs sargen, men Planbee sköt till vasst långt ut i banan sista 150 meterna och var snubblande nära andrapriset.
Loppets vinnare Bee Combo (e. S.J.’s Caviar) fick drömloppet i andra utvändigt och spurtade till vinst med en längd på 1.15,3a/2.600 meter. Segern för fjolårets finska Breeders Crown-tvåa var värd 6.000 euro.

***

6Det finns fler nyheter att rapportera om från vårt östra grannland. Efter ett och ett halvt års tävlande på fransk mark i regi Jean-Michel Bazire samt Philippe Daugeard vänder Sobel Conway (e. Conway Hall) 1.09,7ak/€374.940 tillbaka till Finland, något som Hevosurheilu var först med att rapportera.

Sulkysport, Travsport, Travhäst, Sobel Conway och Peter Untersteiner
Sobel Conway. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Den forne, svenskfödde Derbyfinalisten hann med tre segrar på fransk mark varav den senaste togs den 15 mars ifjol. Ny tränare till den nioårige valacken blir Antti Ojanperä.

***

7 När Skive arrangerar dagens travtävlingar på dansk mark så dyker den mest spännande hästen upp innan totolisatorloppen tar vid.
Hemmatränaren Bent Svendsen ska nämligen låta Flower Dust (e. Love You) 1.11,8ak/974.865 ddk gå ett provlopp över 2.000 meter voltstart vilket lär tilldra sig stort intresse.
Under fjolåret vann Flower Dust såväl Stoderbyt som Grand Circle 4-årschampionat för ston och gick segrande ur striden i sex av sina åtta starter.
Vid segern i Stoderbyt var Flower Dust blott två tiondelar ifrån att tangera Bikinis löpningsrekord på 1.12,3a/2.000 meter.