Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Drottning med midsommarkrans?

Om meriterade ston som gör upp på Hagmyren, om traditionsenliga Hallsta Lotus lopp på samma bana samt om en svensk derbytvåa som jagar kall storseger i finska Härmä går bland annat att läsa i midsommaraftons morgonsvep.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Fifty Cent Piece och Daniel Wäjersten. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Fifty Cent Piece och Daniel Wäjersten. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

1 Förra året vann hon Drottning Silvias Pokal, Stosprintern och Breeders Crown i regi Robert Bergh, men i början av året bytte USA-födda Fifty Cent Piece (e. Muscle Hill) regi till Daniel Wäjersten. Där debuterade den fyrfaldiga miljonärskan med seger i ett lunchlopp på Solänget.
Nu vänds blickarna mot större uppgifter i sommar, men först väntar ett stolopp för högsta klassen på dagens huvudbana Hagmyren (första start 12.35). Där ställs femåringen bland annat mot flerfaldiga storloppsfinalisten Chablis Ribb (e. Raja Mirchi) och dubbelmiljonärskan Dixie Brick (e. Donato Hanover). Dixie Brick, som var tvåa i Sto-SM i höstas, har tävlat hela karriären tävlat i Timo Nurmos regi, men debuterar nu för Eskilstunatränaren Philip di Luca.
Loppet är placerat utanför kupongen för V64-spelet, där istället bland annat Markus Pihlströms efter tre starter obesegrade Itso Sisu (e. Bold Eagle) dyker upp i ett trekilometerslopp.

***

2 Hallsta Lotus (e. Järvsöfaks), som lämnade jordelivet hösten 2020, tillhör första kullen från Sveriges största kallblod genom tiderna och i historiken är han tvåa av alla svenska kallblod bakom sin pappa. Hallsta Lotus gjorde 195 starter, vann 75 av dessa och tjänade hela 10.015.436 kronor. I regi Jan-Olov Persson vann han Svenskt Kallblodsderby och som äldre i princip allt som går att vinna under totalt 13 (!) säsonger på tävlingsbanan.

Sedan 2016 har Hallsta Lotus hyllats med ett eget lopp på hemmabanan Hagmyren. Och det är något så ovanligt, men för den delen minst sagt trevligt, som ett försök-finallopp för kallbloden. Sprinterdistans med startbil väntar i de två försöken med hästar från olika klasser, medan finalen avgörs över medeldistans med finalisterna på två olika volter.

Hårdsatsande svenska hästägargänget Bergsåker Open Trotters KB köpte i vintras nyblivne sexåringen Brageson (e. Lome Brage). Hästen hade då gjort sex starter som femåring (3–3–0) och har inlett med tre raka vinster för sin nye tränare Öystein Tjomsland när han nu är en av 24 deltagare i Hallsta Lotus lopp.

***

3 En Elitloppshäst och två norska Derbyvinnare. Hemmabanans bästa häst. En E3-vinnare från 2020 – och ytterligare tre dubbelmiljonärer. Årjäng (första start 12.20) bjuder på ett snabblopp över sprinterdistans som är värt mycket mer än de 30.000 kronor finns i förstapris.
Hemmaamatören Helena Edlunds stjärna Beartime har tagit nya steg på utvecklingskurvan i vår och vann gulddivisionslopp på Momarken och tog sig nyligen till final i Sweden Cup. Hästen har redan fått ett wildcard till hemmabanans stora sprinterlopp i juli och vässar nu formen i dagens sylvassa snabblopp.

Hickothepooh och Vidar Hop. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Elitloppshästen är fjolårets Finlandia-Ajo-vinnare Hickothepooh (e. Triton Sund) och både Gretzky B.R. (e. Quite Easy) och Iggy B.R. (e. Trixton) har seger i norska Derbyt på meritlistan. Den sistnämnde gick efter femteplatsen i Jubileumspokalen i augusti i träning till Björn Goop i Frankrike, men framgångarna har uteblivit. Kanske ger debuten på kort distans en skjuts i rätt riktning?

Här är startlistorna till midsommaraftonens tävlingar.

***

4 Vincennes (18.58) är inne på sin näst sista vecka innan de har sommaruppehåll och i det sju lopp långa programmet finns tre hästar med blågul koppling.
Jarmo Niskanens Havbergs Knight (e. Scarlet Knight) körs av Christophe Martens i Prix Clementina (€49.000), Holger Ehlerts svenskfödde Climber (e. Cantab Hall) startar i Prix Okda (€44.000) och Tomas Malmqvists Estelle Nordique (e. Real de Lou) kommer ut i montéloppet Prix Callisto (€65.000).
Den sistnämnda jagar sin fjärde seger för året på fransk mark i lag med Adrién Lamy.

Malmqvist har även starthäst i Caen (11.50) då Frozen Queen (e. Look de Star) startar i Prix d’Houlgate (€26.000) tillsammans med Cedric Parys.

Via Sulkysports spelkalender kan du ta del av startlistor till tävlingarna på Vincennes.

***

5 I morgon avgörs det stora kallblodsloppet Nordic King i finländska Härmä, men redan idag är det profilstarka namn som startar på samma bana.
I ett renodlat femåringslopp startar Jan-Olov Persson Oppgårdsdrängen (e. Tekno Odin) tillsammans med Olli Koivunen vilken ser ut att få bära på favoritskapet i ett blott fem hästar stort fält.
Oppgårdsdrängen kommer närmast från seger i Roger N Olssons Minne på Hagmyren och var tvåa i fjolårets final av Svenskt Kallblodsderby.

Startlista Speedex 5-v 
1.609 meter autostart, förstapris: 8.000 euro

  1. Oppgårdsdrängen – Olli Koivunen
  2. Pro – Hannu Hietanen
  3. V.G.Voitto – Ari Moilanen
  4. Karlas – Terho Rautiainen
  5. Fransson – Mikko Niemistö
Oppgårdsdrängen. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

***

6Rättvik travar dubbelt denna vecka. Inför de traditionsenliga tävlingarna på midsommardagen var det även övningar under gårdagskvällen med Hästägarcupen som högst doterade lopp.
Wilma Wallberg var den som gick segrande ur striden med den egentränade Muscle Hill-dottern Summertime S. som vann såväl försöket på 1.12,7a/1.640 meter som finalen på 1.13,7/2.140 meter vilket gav 25.000 respektive 60.000 kronor i belöning.

***

7 Öystein Tjomsland-tränade Bore Mikkel (e. Moe Odin) bärgade sin fjärde raka seger på lika många starter vid torsdagskvällens tävlingar på Dannero.
Inför loppet var han Norden snabbaste, kallblodiga treåring och nu putsade han sin egen rekordnotering på 1.27,1 till 1.26,3a/2.140 meter.

Tjomsland körde själv sin häst till seger i Svensk Travsports Unghästserie; en triumf som var värd 50.000 kronor varpå den norskfödda hästen nu har tjänat 140.112 kronor.