Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Vänder trenden i Lycksele?

Om en miljonär som gör debut i ny regi vid fredagens årspremiär i Lycksele, om svenskhopp i danska storloppsfinaler samt om en ny sadelstart för vinnaren av Montéeliten går bland annat att läsa i dagens morgonsvep.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Ad Hoc ska göra debut i Robert Berghs regi på Lycksele. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Ad Hoc ska göra debut i Robert Berghs regi på Lycksele. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

1 Ikväll är det dags för ännu en svensk sommarbana att öppna sin säsong 2022. Lycksele (första start 18.30) har sin första av tre tävlingsdagar under en intensiv vecka i Västerbotten och efter två somrar med coronapandemin är alla portar öppna. V65 Xpress, som delas med Årjäng, står på programmet under premiären och sedan blir det dubbla lunchtävlingarna på måndag och fredag nästa vecka innan säsongen är över.

Bland nyheterna i år finns Kallblodspokalen med två försök ikväll för hästar i två olika klasser och final nästa fredag dit de sju främsta i försöken kvalificerar sig. 40.000 kronor väntar vinnaren i finalen. Björn Karlssons fyraåring Backegubben (e. Bork Odin) tillhör förhandsfavoriterna efter sju segrar på 13 starter så här långt i karriären.

Sommarbanorna Lycksele, Hoting och Oviken har även en gemensam löpningsserie med ett lopp på vardera bana och poängsystem, där tränaren till den framgångsrikaste hästen i de tre loppen vinner en resa för två till Prix d’Amérique.

En intressant debut i ny regi efter försäljning gör Ad Hoc (e. Yankee Glide), 1.10,9ak*/1.322.450 kr, som efter att ha tävlat hela karriären i regi Raoul Engblom köptes av Robert Bergh i mitten av maj efter tio segrar på 57 starter. Nu blir Lycksele platsen för första starten för nye tränaren och Bergh är själv uppsatt som kusk bakom hästen som nu ska försöka bryta trenden efter att gått segerlös i 21 månader.

***

2 Årjäng (start 18.20) kompletterar Lycksele med kvällstävlingar och precis som i Lycksele väntar uttagningslopp med final senare i juli. För Årjängs del är det både för varmblod och kallblod, där finalerna avgörs den 15 juli med 50.000 kronor till vinnaren.

Dessutom startar jakten på ett av travets SM-guld i just Årjäng ikväll. Då körs det första uttagningsloppet till Dam-SM, där de två främsta ekipagen i varje försök är skyldigt att starta i finalen på Solänget lördag den 23 juli med 150.000 kronor till vinnaren.

Så här körs uttagningsloppen till Dam-SM:

Datum, bana (kuskars hemmabana)

 • 1 juli: Årjäng (Axevalla, Färjestad, Lindesberg, Åmål, Årjäng, Örebro)
 • 4 juli: Rättvik (Bollnäs, Gävle, Hagmyren, Romme Rättvik)
 • 5 juli: Solvalla (Eskilstuna, Mantorp, Solvalla, Visby)
 • 5 juli: Jägersro (Halmstad, Jägersro, Kalmar, Vaggeryd, Åby)
 • 8 juli: Lycksele (Boden, Skellefteå, Umeå)
 • 8 juli: Bergsåker (Bergsåker, Dannero, Solänget, Östersund)

Till lunch värmer Eskilstuna (start 12.20) upp inför morgondagens E3- och STL-finaler med nio lopp, däribland E3 Cosolation för båda könen med 100.000 kronor till vinnaren i varje. På hingstsidan sticker Roger Walmann-tränade Every Day Elegant (e. Maharajah) ut och jagar en tröstpeng efter att ha blivit utslagen som fyra i E3-kvalet.

Bland stona är Petri Salmela-tränade halvmiljonärskan Joy Sisu (e. Brillantissime) mest meriterad. Hon slutade också fyra och precis utanför finalplatserna i sitt försök till E3.

Här är startlistorna till fredagens tävlingar.

***

3 I danska Odense avgörs idag finaler av Grand Circle Treåringschampionat för såväl ston som hingstar/valacker.
Det är 204.000 danska kronor på spel till vinnaren av respektive klass, men loppen ingår även i den danska premiechansen vilket innebär att de som valt den vägen kan räkna upp intjänade prispengar med femtio procent.

Så har ägargänget gjort kring det stora, svenskhoppet Herbie Peak (e. Ringostarr Treb) som dyker upp i ”pojkarnas” klass. Joakim Lövgrens häst vann sitt uttagningslopp för två veckor sedan, men förväntas få stå tillbaka i favoritskapet gentemot Breeders Course-vinnaren Hurricane (e. Father Patrick).
I stoklassen har Jägersrokollegan Preben Sövik Happy Shadow (e. Orlando Vici) till start efter en tredjeplats i uttagningsloppet, men hon är inte anmäld till premiechansen.

Startlista Grand Circle Treåringchampionat, ston
2.140 meter autostart, förstapris: 200.000 danska kronor

 1. Hallöjsa Vang (e. S.J.’s Caviar) – Bo Westergaaard
 2. Heti (e. E L Titan) – Ken Ecce
 3. Helena D D (e. Orlando Vici) – Jeppe Rask
 4. Hovita (e. Infinitif) – Knud Mönster (Torben Hovgaard)
 5. Hoof Beats Newport (e. Maharajah) – Robin Bakker (Paul Hagoort)
 6. Havanna K (e. Great Challenger) – Steen Juul
 7. Herina Sotto (e. Love You) – Birger Jörgensen (Gordon Dahl)
 8. Havana Sotto (e. Bird Parker) – Nicklas Korfitsen (Henrik Thomsen)
 9. Happy Shadow (e. Orlando Vici) – Preben Sövik
 10. Hekla (e. S.J.’s Caviar) – Rene Jonassen
 11. Helga Sinclair (e. Maharajah) – Gordon Dahl
 12. Happy Flex (e. Dominion Beach) – Thomas Bonde (Jesper Finnemann)

Startlista Grand Circle Treåringchampionat, hingstar/valacker
2.140 meter autostart, förstapris: 200.000 danska kronor

 1. Howlingatthemoon (e. Cantab Hall) – Jan Dahlgaard (Peter Rudbeck)
 2. Heavenly Stone (e. Wishing Stone) – Knud Mönster
 3. Herbie Peak (e. Ringostarr Treb) – Joakim Lövgren
 4. Hurricane (e. Father Patrick) – Robin Bakker (Paul Hagoort)
 5. Hnokki Speed (e. Wishing Stone) – Birger Jörgensen (Jan Friis)
 6. Happyrun Cloc (e. Ogham) – Rene Kjaer (Kaj Jörgensen)
 7. Heart of Stone (e. Wishing Stone) – Nicklas Korfitsen (Mariann T.Nielsen)
 8. Hunni (e. Dominion Beach) – Jörgen Sjunnesson (Magnus Ladegaard)
 9. Hamilton L C (e. S.J.’s Caviar) – Michael Lönborg
 10. Hacienda (e. Ens Snapshot) – Henrik Lönborg (Niels J Jensen)
 11. Hugo Tröjborg (e. Hillustrious) – Bo Westergaard
 12. Henrik Will (e. Great Challenger) – Ken Ecce (Hans Henning Kristoffersen)

***

4 Åbytränaren Per Henriksen har varit en flitig köpare av starthästar från Holland och nu har han slagit till på nytt.
Den femårige Muscle Mass-sonen Kentucky Lobell, 1.12,9am/€20.835 har elva segrar på 21 starter på sitt cv och besegrade bland annat Klass II-tvåan Noxx Vrijthout (e. Robert Bi) vid en start i Wolvega i mars.

***

5

Hannibal Face. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Nyförvärv finns det även hos Östersundsproffset Oscar Berglund. Det handlar om den femårige valacken Hannibal Face (e. Bold Eagle) 1.11,6am/534.900 kr som vunnit sex av 26 starter; däribland ett V75-lopp på Solvalla under fjolårets Kriteriehelg på 1.11,6a/2.140 meter.
– Alla har sett vad han kan uträtta. Han har inte varit helt rumsren hela tiden men visat en jäkla kapacitet. Det är ett härligt gäng som satsar hårt på travet, säger Oscar Berglund till Travronden.

***

6 Ikväll kör Vincennes (18.58) sin sista tävlingsdag före ett sommaruppehåll fram tills andra halvan av augusti.
De blågula intressena uppgår till tre till antalet. I Prix Nemausa (€51.000) för fyra- och femåriga hästar som högst tjänat 105.000 euro startar Jarmo Niskanens svenskfödda nyförvärv Staro On The Rocks (e. Conway Hall) liksom Christoffer Eriksson-tränade Philosopher (e. Cantab Hall).

I Prix Eva (51.000) luftar Tomas Malmqvist Isla Jet (e. Bold Eagle) och därtill kan vi notera att i det avslutande Grupp III-loppet Prix Jean-Paul Fairand (€90.000) startar Florida Sport (e. Tornado Bello) som vann Montéeliten på Solvalla under Elitloppssöndagen.
I dagens lopp rids det sjuåriga stoet av Noé Perron då det handlar om ett renodlat lärlingslopp med 40.500 euro på spel till vinnaren!

Här kan du ta del av dagens startlistor till tävlingarna på Vincennes.

***

7 Åbytravet är miljöcertifierade sedan fjolåret och tar nu nästa steg i sin miljösatsning. Banan kommer montera solceller på anläggningens tak på en yta av 1.154 kvadratmeter vilket innebär 486 solcellspaneler.
– Vi har ett nära samarbete med Mölndal energi, som vi köper 100 procent förnybar energi från. Dit fraktar vi vårt gödsel som sedan blir fjärrvärme och el för anläggningen. De håller nu också på och hjälper oss med en energiutredning så att vi kan minska vår förbrukning så mycket som möjligt, säger Åbytravets anläggningschef Gunnar Johansson.

Solceller på Åbytravets tak.

Andra miljösatsningar som banan gör är att försöka utöka antalet laddstolpar på parkeringen utanför, samt att byta ut anläggningens lampor till LED-varianter.