Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Danska Kriteriedrömmar

Om dagens danska Kriteriekval på Charlottenlund, tröstloppen på Solvalla samt att en av årets V75-vinnare byter hemmabana från Romme till Halmstad går bland annat att läsa i veckans femte morgonsvep.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Robert Bergh och Harpy vid en tidigare seger i Århus. Idag gäller Kriteriet i Danmark. Foto: Kjeld Mikkelsen/KM Photo
Robert Bergh och Harpy vid en tidigare seger i Århus. Idag gäller Kriteriet i Danmark. Foto: Kjeld Mikkelsen/KM Photo
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

1 Det är inte bara i Sverige som de främsta treåringarna står i centrum denna vecka. Idag avgörs uttagningsloppen till Danskt Travkriterium samt Danskt Travkriterium för ston på Charlottenlund (15.45) fördelat över fyra lopp i vardera klass.

De svensktränade inslagen är totalt fyra till antalet, men därtill finns såväl Thomas Uhrberg, Jörgen Sjunnesson som Peter Ingves på plats för att agera lånekuskar bakom dansktränade springare.

Joakim Lövgren bidrar med såväl Herbie Peak (e. Ringostarr Treb) i den öpnna klassen som Havannah Line (e. S.J.’s Caviar) i stoklassen.
I det sistnämnda sammanhanget startar därtill Axevallatränaren Eric Martinsson Heide (e. Dominion Beach), men frågan är ändå om inte det största blågula hoppet kommer från Bergsåkerstränaren Robert Bergh.
Bakom Harpy (e. Bar Hopping) ser han ut att bli storfavorit i det inledande Kriteriekvalet trots spår åtta bakom bilen.
Hästen har redan hunnit vinna på 1.13,2 full väg på Solvalla detta år, men galopperade bort sig som storfavorit i Jydsk 3-årings GP i Århus i mitten av augusti.

Precis som Danskt Travderby så är det olika distanser mellan försök och final av Danskt Travkriterium.
Dagens kvallopp avgörs över 2.000 meter medan finalen körs över 2.500 meter.
Den äger rum söndag den 9 oktober med 359.000 danska kronor till vinnaren medan finalen av stoklassen lockar med 218.000 danska kronor.

Här kan du ta del av dagens programunderlag till tävlingarna på Charlottenlund.

***

2 Elva lopp – alla för kallblod. Det bjuds på Bergsåker (första start 18.20) ikväll dit ett koppel av rasens stjärnor söker sig när fem av loppen har 100.000 kronor i förstapris.

Ett SM-guld ska okså delas ut, i monté, vilket lockat sju hästar. Bland dessa finns de senaste två årens mästare 13-årige Don Viking (e. Järvsöviking), som efter långt uppehåll kommit tillbaka under sensommaren och är redo att försöka fixa ett hattrick. Don Viking har gjort 17 starter under sadel, vunnit nio och tagit fem andraplatser!

Tränaren Stefan Dellbro är därmed en av fyra svenskar som plockat dubbla SM-guld i monté för kallblod. De övriga är Gunnar Melander, Jan-Olov Persson och Bror Grönlund. Medan Dellbro, Melander och Persson lutat sig mot samma häst, så har faktiskt Grönlund tagit SM-guld med två olika kallblod.

Bland ryttarna står Emilia Leo i särklass med fyra triumfer, men hon saknar dock ritt i årets mästerskap.

Vinnare av Monté-SM för kallblod:

 • 2011 Ivarsqvick (e. Qvadrigo) – Stina Swartling (Magnus Träff) – 1.27,7
 • 2012 Nordblomma (e. Moe Odin) – Pernilla Edman (Gunnar Melander) – 1.26,2
 • 2013 Odin Tabac (e. Moe Odin) – Johanna Hedlund (Håkan Wallberg) – 1.26,8a
 • 2014 Nordblomma (e. Moe Odin) – Pernilla Edman (Gunnar Melander) – 1.24,4a
 • 2015 Trippa Undan (e. Lome Kongen) – Emilia Leo (Bror Grönlund) – 1.25,2a
 • 2016 Torwall (e. Lome Kongen) – Johanna Stark (Jan-Olov Åberg) – 1.25,7a
 • 2017 Blås Undan (e. Lome Kongen) – Emilia Leo (Bror Grönlund) – 1.26,2a
 • 2018 Wilda Fille (e. Bork Odin) – Emilia Leo (Jan-Olov Persson) – 1.26,1a
 • 2019 Wilda Fille (e. Bork Odin) – Emilia Leo (Jan-Olov Persson) – 1.24,6a
 • 2020 Don Viking (e. Järvsöviking) – Lena Fritz (Stefan Dellbro) – 1.23,6a
 • 2021 Don Viking (e. Järvsöviking) – Lena Fritz (Stefan Dellbro) – 1.24,3a

***

3 Solvalla (start 12.20) drar igång Kriteriehelgen vid lunch idag med elva lopp på menyn. Hela 200.000 kronor väntar vinnarna i de två auktionsloppen för tvååring, där hästar som var saluförda på ASVT Trottex ettåringsauktioner 2021 får vara med.
Bland avelshingstarna som har avkommor till start i auktionsloppen finns International Moni och Earl Simon, som båda har sina första tvååringar på tävlingsbanan i år.

Så här mycket kostade dagens deltagare som ettåringar på auktion:

 • Pure Steel (e. Bird Parker) – Elit – 500.000 kr
 • Nehemiah Boko (e. S.J.’s Caviar) – Elit – 275.000 kr
 • Kejsarinnan Sisu (e. Earl Simon) – Elit – 200.000 kr
 • Conrads Palle (e. Brillantissime) – Kriterie – 190.000 kr
 • Replay (e. Realdy Express) – Kriterie – 170.000 kr
 • Kit Silver (e. Uncle Lasse) – Kriterie – 110.000 kr
 • Mia Amore (e. Scarlet Knight) – Kriterie – 90.000 kr
 • T.Wall’s Nitro (e. Explosive Matter) – Elit – 70.000 kr
 • Dare (e. International Moni) – Elit – 50.000 kr
 • Barrat (e. Traders) – Kriterie – 40.000 kr
 • Shosho Lane (e. Scarlet Knight) – Kriterie – 30.000 kr
 • Västerbo Exciting (e. Jocose) – Kriterie – struken
 • King of Twilight (e. Bold Eagle) – Elit – 550.000 kr (åter)

Förutom auktionsloppen blir det tröstlopp i både Kriteriet och Oaks med 100.000 kronor till vinnaren. Stefan Melander har tre Nuncio-soner som tävlat för Marcus Melander på andra sidan Atlanten i Kriteriekval, där Following tog sig hela vägen till fina via försöksseger. Duon Letsdoit (galopp) och Thereisnolimit (trea) missade Kriteriet, men möts istället i consolation.

Oaks fanns förstås i planen för miljonärskan och långa E3-tvåan Eireann (e. Maharajah), men galopp förstörde hennes chanser i Oakskvalen. Idag är hon i särklass mest meriterad av deltagare i tröstloppet.

***

4

Tre svenska banor tävlar denna fredag och kvällens expresstävlingar delas mellan Bergsåker (start 18.20) och Kalmar (start 18.30). Medan det bara handlar om kallblod på Bergsåker, så är det förstås enbart den varma rasen som gör upp i Kalmar.

Hästägarekannan 2022 är det högst doterade loppet i söder med 40.000 kronor till vinnaren och 14 deltagare utspridda på fyra volter. Hemmaamatören Elisabeth Almheden gjorde ett försök i Kriteriekval med sin talang A Fair Day (e. Maharajah) efter att ha vunnit Breeders Crown-försök i Mantorp i mitten av augusti. Det slutade dock men en ”nolla” i protokollet på Solvalla. Nu har hästen laddat om och jagar tillsammans med Oscar Ginman tredje årssegern.

Tuffaste motståndaren finns troligen 20 meter bakom i startögonblicken. Joakim Lövgrens Inspiration (e. Maharajah) kommer också från start i kval till en klassisk final, då hästen var oplacerad i Derbykval. Annars har fyraåringen en stark säsong bakom sig med dubbla segrar i STL-försök och andraplatsen i klass I-final på Åby i mitten av augusti.

Här är startlistorna till fredagens tävlingar.

***

5 Succéstart på året, men en tung efterföljande period under våren och sommaren. Det står klart att Sanibel (e. Explosive Matter) 1.12,7aka/301.300 kr byter regi från Jimmy Dahlman till Jerry Riordan som därmed får chansen att försöka göra fyraåringen till en vinnare efter åtta starter i följd utan seger.
Dessförinnan vann stoet ett lopp ingående i V75 Champions på Åby med 150.000 kronor till vinnaren.

***

6 I onsdagskväll genomförde Policy of Truth (e. Explosive Matter) 1.09,6ak/5.903.400 kr godkänt kvallopp på Solvalla efter 1.463 dagars frånvaro från tävlingsbanan!
Valacken som slutade tvåa i 2016 års upplaga av Svenskt Travkriterium och som vann långa E3-finalen samma år i regi Reijo Liljendahl finns numera hos Axevallatränaren Anna Forssell.
Hon nyttjade hästens tidigare följeslagare Erik Adielsson som kusk och valacken kom runt på 1.19,5/2.140 meter.
– Det är en gentleman och han är trevlig att ha i stallet. Förr eller senare kommer han att komma ut till start, säger Anna Forssell till Travronden.

***

7 Du har väl inte missat att det åter går att spela V75 tillsammans med Sulkysport? Via Andelskungen är vi nu inne på vår andra vecka med försäljning av V86- och V75-andelar och nådde full pott på den sistnämnda formen föregående vecka.

Morgondagens V75-omgång på Solvalla är kryddad med en saftig jackpot och prognosen säger att en ensam vinnare med sju rätt kan belönas med 100 miljoner kronor!

På nedanstående länkar kan du spela V75 tillsammans med Sulkysport:

Sulkysport Lilla V75 – 15 andelar á 75 kr/styck

Sulkysport V75 – 15 andelar á 150 kr/styck

Sulkysport Stora V75 – 12 andelar á 250 kr/styck