Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Rödluvans partner: ”Det lutar åt…”

Sexdubblat pris efter ovänskap, här är "Rödluvans" första partner i aveln och om topptävlingarna på Solvalla där det tävlas om drygt sex miljoner kronor går bland annat att läsa i dagens morgonsvep.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Daniel Redén och Conrads Rödluva efter segern i 2020 års European Championship for Mares. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Daniel Redén och Conrads Rödluva efter segern i 2020 års European Championship for Mares. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

1 Den 28 maj förra året gjorde Conrads Rödluva (e. S.J.’s Caviar) sin 29:e och sista start. Därmed sattes punkt för en fantastisk karriär med segrar i Svenskt Trav-Oaks, Breeders Crown (två gånger) och EM för ston. 11.119.000 kronor insprunget blev facit efter 18 segrar. Bara sex svenskfödda ston med Ina Scot (e. Allen Hanover) i topp har tjänat mer än Conrads Rödluva.
– Jag kommer aldrig glömma segern i Svenskt Trav-Oaks och hela treåringssäsongen. Conrads Rödluva var så otroligt fin och som treåring fanns inget stopp. Någon större talang har jag aldrig känt, sade tränaren Daniel Redén till Sulkysport när beskedet att ”Rödluvan” skulle lägga skorna på hyllan kom förra året.
Conrads Rödluva finns numera i Irland där hon förbereds för sitt nya liv som fölsto. Hingstvalet är inte klart till 100 procent, men…
– Det lutar åt Call Me Keeper. Det blir en bra korsning och Call Me Keeper nedärver sin exteriör. De första avkommorna har varit väldigt snygga och vi tror mycket på honom, säger Johan Arneng, avelsansvarig hos Stall Zet.
Conrads Rödluva är eftermiddagens stoelit som lagts utanför V75-kupongen ger ytterligare krydda till en redan högintressant V4-omgång. Där ligger nämligen dessutom tre avdelningar i Margaretas Tidiga Unghästserie!

Här är startlistorna till lördagens tävlingar på Solvalla (start 14.45).

***

2På tal om hjältar, men en bra bit tillbaka i tiden. En av de allra bästa avelshingstar som stallats upp i Sverige, ja kanske den allra bästa, är jänkaren Bulwark (född 1933 e. Volomite) som importerades till Sverige 1936 av Harald ”Snusarn” Andersson och Peder Paul ”P.P.” Nielsen.
Senare såldes hästen till trion Martin Eklund, Klas Andersson och Gunnar Andersson för 25.000 kronor. Efter ovänskap bjöds Bulwark ut på offentlig auktion, där Nils Bengtsson 1948 betalade 150.000 kronor och hingsten hamnade på Fortuna Stuteri.
Bulwark vann själv flera storlopp, däribland C. T. Ericsson Memorial två gånger, på tävlingsbanan, men det var som avelshingst han blev en matador i svensk travsport. I Svenskt Travderby 1949 var han pappa till ettan, tvåa, trea och fyran i mål – med en kull bestående av blott 15 avkommor!
Hans vinstrikaste avkommor var Frances Bulwark, 1.16,7k/591.420 kr, Gibs Bulwark, 1.16,8ak/253.395 kr och Earl Bulwark, 1.18,7k/196.175 kr.
Gulddivisionens final ikväll är en hyllning till avelsmatadoren och går under namnet ”Bulwarks lopp”. Det har körts sedan 1968 då Berndt Lindstedt vann med stoet Espri (e. Carné).
Årets upplaga ser bland annat Svante Båths Global Adventure (e. S.J.’s Caviar), Stefan Melander-duon Disco Volante (e. Scarlet Knight) och Milligan’s School (e. Yankee Glide), samt Frode Hamres fransos Ble du Gers (e. Quinoa du Gers), som jagar första årssegern efter två raka fjärdeplatser.

***

3

Erik Lindegrens Ruger (e. Readly Express) tillhör favoritskaran i dagens Margaretas tidiga unghästserie för fyraåriga hngstar och valacker, men faktum är att han lika gärna hade kunnat ha en annan av fältets deltagare i sitt stall.
– Från början var tanken att jag skulle ha köpt Quenchless Tile. Jag var nere i Halmstad och inspekterade hästen, men var inte helt nöjd med vad jag såg. På vägen hem bläddrade jag igenom Facebook-flödet och fick se att Ulf Eriksson hade en häst som kvalat på Åland och kontaktade honom och frågade om den gick att köpa. Han var inte så pigg på att sälja, men sade att allt kunde vara till salu för rätt pris så vi lade ett bud, fick ett motbud tillbaka vilket vi tog och så blev det affär, säger Erik Lindegren.

I de fyra loppen ingående i Margaretas tidiga unghästserie tävlas det om totalt 2.480.000 kronor denna dag och under hela tävlingsdagen ska 6.196.500 kronor utdelas i prispengar, startbidragspengarna på mellan 1.500-2.500 kronor exkluderat!

***

4Vincennes (16.42) inleder för ovanlighetens skull sina lördagstävlingar först under den sena eftermiddagen. Man kan lätt tro att det faktum att det inte är fler än 13 hästar som startar i något av de åtta loppen ligger till grund till det faktum och att Vincennes skulle ha fråntagits ”Quinté-statusen”, men så är faktiskt inte fallet utan det var planerat sedan tidigare att huvudstadsbanan skulle inleda sina tävlingar senare än vad som oftast är fallet.
Fem hästar med blågul koppling kommer till start och det inleds med Björn Goops Hamilton Atout (e. Un Mec d’Heripre) som kommer till start i Prix du Bouscat (€39.000).
Därefter har Tomas Malmqvist såväl Intuition (e. Brillantissime) som Invictus Madiba (e. Booster Winner) i Grupp III-klassade Prix d’Avignon (€70.000), Marie Norberg kör Gold du Metz (e. Very Nice Marceaux) i Prix Raymond Goleo (€44.000) och Björn Goop avslutar bakom lånegodset Hade de Suce (e. Repeat Love) i försäljningsloppet Prix de Figeac (€18.000).

***

5I Aversa knappt tre mil norr om Neapel avgörs årets femte GP-lopp på italiensk mark denna eftermiddag.
Det handlar om Grupp III-klassade Gran Premio Andreani (€40.040) för fyraåringar vilket bland annat innehåller Alessandro Gocciadoros Cash Maker (e. Donato Hanover) som slutade tvåa i fjolårets Breeders Course-final på Solvalla under Elitloppsdagen.
Han går framförallt en spännande match med Caronte Trebi’ (e. Nad Al Sheba) som nu gör sin första start på fastlandet efter att inlett med tolv segrar på 17 starter på Sicilien där han närmast kommer från seger i Gran Premio Nastro d’Oro (€40.040).

***

6 Norska facktidningen Trav og Galoppnytt rapporterar om en stor utbyggnad på Jarlsberg travbana.
Det handlar om en närmare 2.000 kvadratmeter stor affärslokal i anslutning till banan vilken initialt kommer att hyras av sportbutiken Olympia Sport. Jarlsbergs travbana är inne i en större ombyggnadsfas under namnet Jarlsberg Arena och detta blir det första, viktiga tillskottet och den förändring banan ska genomföra och som beräknas tillskansa banan åtråvärda hyresintäkter.
Det kommer att stärka anläggningens ekonomi och blir ett viktigt bidrag till driften av Jarlsberg Arena, säger Jarlsbergs travbanechef Öystein Dale till TGN.no.

***

7 I Finland sker en minst sagt annorlunda sak denna lördag när tävlingarna avgörs i Björneborg 15 mil norr om Åbo.
I Gulddivisionen syns sjuårige Just A Flirt (e. All Laid Out) 1.11,3ak/€46.525 bland deltagarna trots att han penningmässigt är en Klass I-häst med svenska mått mätt och det handlar inte om en häst som stoppats in i loppet på grund av poängbrist och att man tar chansen att vara med eftersom det fanns startutrymme i loppet.

Tvärtom så har hästen fyra raka segrar bakom sig och bland dem finns en sprinttriumf på 1.11,3 samt en fullträff över medeldistans på 1.13,4!
Det är Jasmiina Aho som tränar valacken som bland annat möter den femfaldige miljonären tillike svenskebekante Hotshot Luca (e. Dream Vacation) och Veijo Heiskanens Sahara Peyote (e. Make It Happen) i kampen om segerchecken på 10.000 euro.