Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Axevallalöpning till Axevallahäst?

Om att Axevallalöpning är Axevallas lopp, Norskt Mästerskap på Sörlandet och en obesegrad treåringsstjärna på Paris-banan Enghien rapporterar vi bland annat i denna lördags morgonsvep.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Handsome Brad ska försöka försvara sin titel i Axevallalöpning. Foto Simon Hagen/Sulkysport
Handsome Brad ska försöka försvara sin titel i Axevallalöpning. Foto Simon Hagen/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

1 Axevallalöpning har blivit ett lopp där just Axevalla-tränade hästar tar för sig rejält. Det kan vi konstatera om vi blickar tillbaka på de upplagor som körts sedan 2010.

Året därpå vann Ulf Stenströmers Noras Bean, 2013 slog Åke Svanstedts Beckman till, 2016 var det Sofia Aronssons Anna Mix och i fjol var det dags för ny seger för Ulf Stenströmer genom Handsome Brad.

Den sistnämnde har alla möjligheter att försvara sin titel då han blir favorit i dagens upplaga som avslutar V75-omgången, men han möter bland annat vinnaren av 2019 års upplaga Milligan’s School.

Löpningsrekordet ”äger” en viss Readly Express som vann 2017 års upplaga på 1.11,7a/2.640 meter.

Här kan du ta del av Sulkysports V75-tips till dagens tävlingar.

***

2 Efter Axevallas V75-tävlingar (första start 14.45) tar Skellefteå (start 18.30) vid på kvällen. Där fortsätter en mamma vässa formen inför säsongens viktigaste uppgift. Det handlar om Jan-Olov Persson-tränade stoet Stjärnblomster (e. B.W.Modde), som vann i Årjäng förra lördagen på nya rekordet 1.23,9m i voltstart – fyra tiondelar från Lundås Emelies (e. Rigel Jo) tolv år gamla rekord. Då testades stoet dessutom barfota runt om för första gången i karriären.

Stjärnblomster. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Nu möter hon bland annat formstarka Forspärla (e. Hallsta Lotus), som också vill slåss om SM-titeln i Bollnäs den 11 september.

Stjärnblomster vann Derbystoet 2018, gjorde tävlingsuppehåll och födde sonen Blomsterprinsen (e. Smedheim Solan) 2019 och efter en trevande återkomst ifjol har det lossnat ordentligt i år med tre segrar.
Här är startlistorna till lördagens tävlingar.

***

3 Det körs ett par penningstinna lopp på Paris-banan Enghien denna lördag. Prix de Buenos-Aires (€80.000) är det högst doterade med 36.000 euro till vinnaren och bland de åtta deltagarna syns Tomas Malmqvists Express Jet (e. Goetmals Wood) som tillsammans med Brillant Madrik (e. Lillium Madrik) är en av två hästar på tilläggsvolten.

Treåringarna gör upp i Grupp III-klassade Prix de Rome (€70.000) över 2.875 meter. Philippe Allaires efter sex starter obesegrade Izoard Vedaquais (e. Bird Parker) drabbar bland annat samman med den italienskfödde stallkamraten Callmethebreeze (e. Trixton) samt Alessandro Gocciadoros uppstickare Caio Titus Bond (e. Varenne).

Det finns svenskintressen även i ramloppen. Björn Goop startar Geoffrey d’Am (e. Timoko) i Prix de Gravelines (€37.000) och Tomas Malmqvist har danskfödde Confidence (e. Great Challenger) i Prix de la Porte Montmartre (€58.000).

Där syns även två svenskfödda hästar. Henk Grift bidrar med Prosperous (e. Prodigious) och Fabrice Souloys Helena di Quattro (e. Un Mec d’Heripre) finns likaså med i loppet.

***

4 På tisdag startar treårige Ambrosius (e. Uncle Lasse-Komigen Pippi), 1.11,8ak/122.000 kr, i korta finalen av Breeders Course på Jägersro med 700.000 kronor till vinnaren. Det kan hästen göra med ny ägare – ikväll är nämligen Ambrosius en av 18 hästar som säljs på auktionssajten Traveras internetauktion!

Förutom Ambrosius säljs ytterligare elva starthästar, fyra fölston, en ettåring och en tvåååring på kvällens auktion. Bland övriga starthästar till salu finns Muscle Hill-dottern Heaven Mearas med tre segrar och ett andrapris på sex starter.

Här är hästarna som säljs på Travera ikväll!

***

5

Odd Herakles (e. Moe Odin) är kvar i Järvsö hos Fredrik Fransson för avslutande betäckningsarbete och det är säkerligen hans landsmän glada för när Norskt Mästerskap för kallblod avgörs på Sörlandet i eftermiddag. Odd Herakles har nämligen vunnit NM tre år i rad!

trav, travsport, sulkysport, kallblod
Ulsrud Tea. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

De senaste två åren har Troll Solen (e. Voje Faks) och Söndre Jerkeld (e. Mörtvedt Jerkeld) tagit varsin andra- och tredjeplats bakom Odd Herakles och nu har de chansen att plocka hem titeln och 200.000 kronor. Yngst i loppet är Öystein Tjomslands femåring Havglimt (e. Moe Odin), som förra året vann Svenskt Kallblodsderby i Östersund.

Även stona tävlar om 200.000 kronor i förstapris och stålmormor, 14-åriga Ulsrud Tea (e. Åsajerven), är ute efter sin sjätte titel och den fjärde i rad.

Norskt Mästerskap för kallblod, ston
2.140 meter autostart

 1. Lome Perla – Åsbjørn Tengsareid
 2. Valle Tiril – Dag-Sveinung Dalen
 3. Briskeby Anna – Olav Mikkelborg
 4. Stas Eldi – Per M. Hvattum
 5. Oriola – Pål Buer
 6. Ulsrud Tea – Svein Ove Wassberg
 7. Smedtulla – Anette Frønes
 8. Valle Gulla – Gunnar Austevoll
 9. Mine – Kjetil Djøseland
 10. Sundby Søss – Tom Erik Solberg
 11. Nordlys Rosa – Geir Vegard Gundersen

Norskt Mästerskap för kallblod, hingstar & valacker
2.640 meter autostart

 1. Ådne Odin – Dag-Sveinung Dalen
 2. Professor Ø.K. – Kjetil Djøseland
 3. Søndre Jerkeld – Pål Buer
 4. Troll Solen – Magnus Teien Gundersen
 5. Kleppe Fanden – Lars Anvar Kolle
 6. Brenne Banker – Åsbjørn Tengsareid
 7. Stumne Fyr – Eirik Høitomt
 8. Havglimt – Øystein Tjomsland
 9. Magnums Othello – Svein Ove Wassberg
 10. Pave Faks – Per Oleg Midtfjeld
 11. G. Jerken – Ole Gaute Gudmestad
 12. Vetle Petter – Arnt-Sverre Røren

***

6 Ett nytt svenskt rekord gick att notera vid fredagens lunchtävlingar i Bollnäs. Med överlägsen marginal vann Jan-Olov Persson-tränade B.W.Sture (e. Moe Odin) montéloppet på 1.23,0/1.680 meter i lag med Jonathan Carre och sänkte därmed Don Vikings gamla rekordnotering med tre tiondelar.

***

7 Joensuu-ajo (€21.000) utgör lördagens finska Gulddivision och innehåller några spännande namn.
Slitaren Grainfield Aiden (e. Andover Hall) som slutade sexa i S:T Michel Ajo så nyligen som i söndags startar som så många gånger tidigare tätt och möter bland annat svenskfödde Maze Runner (e. G.H.Nemo) som gör sin tredje start i Kimmo Aholas regi.

Den forne Svampen-vinnaren kommer närmast från en andraplats och den nämnda duon förväntas tillhöra favoritskaran.

Joensuu-ajo
2.140 meter autostart, förstapris: 10.000 euro

 1. Farzad Boko – Antti Ala-Rantala
 2. Maze Runner – Santtu Raitala
 3. William Pine – Tapio Perttunen
 4. Anything For You – Risto Airaksinen
 5. Leader Brodde – Matti Nisonen
 6. T.Rex – Hannu Torvinen
 7. Cameron Evo – Janita Antti-Roiko
 8. Super Schissel – Iikka Nurmonen
 9. Grainfield Aiden – Hannu Korpi
Fokustema
V75 Färjestad
Läs senare

”Min bästa segerchans”

Björn Goop, Daniel Redén och Robert Bergh har alla 13 tränarsegrar i STL-lopp 2021.
Alla kan förbättra den siffran på Färjestad i morgon.
Så här säger Redén om sina tre V75-hästar.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Missle Hill. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Missle Hill. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

I de rikstotolopp som ingår i STL har Daniel Redén drygt 19 i segerprocent efter 13 segrar på 68 starter hittills i år. När Unionstravet avgörs på Färjestad på lördagen plockar Redén ut tre hästar i STL-lopp.

Missle Hill (e. Muscle Hill) startar i gulddivisionen efter sex veckors tävlingsuppehåll. I sin senaste start slutade han tvåa från 40 meters tillägg över lång distans i Sommartravets final.

– Han gick väldigt bra och visade uppåtform. Nu har det gått lite lång tid mellan starterna, men Missle har tränat på fint. Det är bra distans och läge nu, det känns bra. Jag har inte bestämt mig om vagn än, det kan bli tal om vanlig vagn eftersom han gick så bra i en sådan senast, sade Daniel Redén till V65 Direkt.

Hästen är bra för klassen, men är lite vansklig från start

Mest betrodd av Redéns V75-travare är Bugatti Miles (e. Djali Boko), som vunnit tre av sju starter sedan han kom till Redén men också galopperat vid två tillfällen. Klass I-hästen kommer närmast från seger i ett långlopp i Eskilstuna.

– Bugatti var mycket bra vid segern, han fungerade bra och Per (Lennartsson) var nöjd. Hästen är bra för klassen, men är lite vansklig från start, det är där han kan galoppera. Annars är hästen förnuftig och fin. Han kommer att göra ett bra lopp och borde gått framåt med senaste starten. Det är min bästa segerchans, sade Redén.

Deal Done Zet (e. Googoo Gaagaa) har klivit upp i bronsdivisionen, där han står hårt inne på pengarna.

– Hästen har tränat på och gått bra, han gjorde ett starkt lopp senast. Han håller sin fina form och jag tror att han gör ett bra lopp igen, men han har kommit upp i klass och då blir det tuffare.

V75-tips: Vi tar grepp direkt!

Fokustema
Svensk Travsport
Läs senare

Proffstränare utreds för djurskyddsbrott

En svensk proffstränare misstänks för att ha gått mycket hårt åt och slagit en häst utanför tävling. Enligt uppgifter till Sulkysport ska det också finnas en film på händelsen.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
En proffstränare är misstänkt för att ha slagit en häst och ST har startat en utredning. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
En proffstränare är misstänkt för att ha slagit en häst och ST har startat en utredning. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

– Det här ett relativt nyligen initierat utredningsförfarande och i det skedet kan vi bara bekräfta att vi har en pågående utredning. Vilka åtgärder som vi vidtar kan jag inte gå in närmare på, säger Jesper Holm, utredare på Svensk Travsports hästvälfärdsavdelning.

Enligt uppgifter till Sulkysport är händelsen filmad.

– Jag kan inte kommentera något i utredningen just nu och inte heller vilken typ av material som finns, säger Jesper Holm.

Kan bli en polisanmälan

Vad som sker återstår att se, men om det visar sig vara ett djurskyddsbrott kan det bli frågan om en polisanmälan också.

– I ett sådant fall ligger det på vår veterinär. Alla veterinärer har en skyldighet att polisanmäla om det sker ett djurskyddsbrott, säger ST:s förbundsjurist Göran Wahlman.

Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

”Helt annan häst”

Inleder man sin tävlingskarriär med att springa banrekord får man förväntningar på sig.
Efter tre mindre lyckade starter studsade Global Crusader tillbaka med besked under torsdagskvällens tävlingar på Bergsåker!
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Henrik Svensson. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Henrik Svensson. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Den treårige S.J.’s Caviar-valacken inledde sin karriär med att springa banrekord i Östersund. Henrik Svenssons häst kom i mål på 1.15,7/2.140 meter vid tävlingsdebuten den 5 juli efter att kvalat på 1.18,6 två veckor tidigare.

Fakta

GLOBAL CRUSADER

Treårig brun valack e. S.J.’s Caviar-Undine Kronos e. Muscle Hill

St: 5: 2–0–1, 1.14,9k, 112.500 kr.

Ägare: Henrik Svensson Travstall AB, m fl.
Uppfödare: Global Farm AB, Nacka Strand.

Tränare: Henrik Svensson, Bergsåker.

– Det har har alltid varit en trevlig häst; han har haft lätt för sig och är en fin travare men han har varit jättetrög och inte så träningsvillig. Därför var det en väldig överraskning när han debuterade på 1.15,7. Han hade piggnat till i några jobb innan det och även i kvalet, men att han skulel gå ut och debutera på banrekord gick inte att förutspå.

”Svarade på allt”

Därefter har det följt tre raka starter med begränsade resultat innan det åter blev full pott i torsdagskvällens lopp ingående i Svensk Travsports Unghästserie.
Från tät vann Global Crusader på 1.14,9/1.640 meter via 1.11,4 sista 500 meterna. Det hämtades hem 50.000 kronor med gott om sparade krafter i reserven.
– Han är en helt annan häst när han är i öppet läge, men jag tror dock att han kommer lära sig att gå i ryggar vad det lider. Om han får gå invändigt och får häst på utsidan tror jag att han kommer lära sig att ta i. Faktum var att han även var trög i debuten, men svarade på allt som kom så det går åt rätt håll.

För ovanlighetens skull hade Svensson utrustat en treåring med urryckare i torsdagskvällens lopp.
– Jag brukar inte ha det så tidigt på hästarna, men i och med att han är så trög så testade jag. Jag fick fullt i tömmarna så fort jag ryckte dem och det fanns krafter kvar i hästen över mållinjen.

Framtiden?
– Vi får göra någon start till det här året för han känns så fin, men jag har inte tittat ut något specifikt lopp. Sedan ställer vi av honom när det blir hårda banor.

Oaksvinnare på mödernet

S.J.’s Caviar (e. S.J.’s Photo) är far till någon storstjärna varje säsong. I den kull som Global Crusader tillhör är Oaksfinalisten Rihanna W.I. 1.12,9am/910.000 kr den hittills främsta och han har dessförinnan fyra raka årgångar bakom sig där han är far till minst en svenskfödd miljonär.

Mödernet på Global Crusader går i tredje led tillbaka till Syrinx Hanover (e. Lindy Lane) 1.10,4ak/$1.699.426 som var en fantastiskt framgångsrik tävlingshäst med triumfer i Breeders Crown som tvååring samt äldre och Hambletonian Oaks bland mycket annat.
– Vi lånade faktiskt Global Crusaders mor Undine Kronos (e. Muscle Hill) av Global, tog två avkommor och behöll den här själva så Global Crusader har varit hos oss hela tiden, avslutar Henrik Svensson.