Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

”Skandinaviskt debacle”

Om en svensk framgångssvit som bröts efter 21 år under Elitloppshelgen, om en Klass I-vinnare som gör comeback efter 30 månaders frånvaro samt om en miljonär som prövar lyckan i kvällens breddlopp i Gävle går bland annat att läsa i veckans tredje morgonsvep.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Paris-Turf uppmärksammade de franska framgångarna stort i tisdagens pappersupplaga. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Paris-Turf uppmärksammade de franska framgångarna stort i tisdagens pappersupplaga. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

1 Den franska facktidningen Paris-Turf ägnade såväl omslaget av tisdagens pappersupplaga som en helsida i tidningen åt de franska framgångarna under Solvallas Elitloppshelg.
De blå ser livet i rosa” var rubriken på förstasidan medan man toppade nästkommande sida med rubriken ”den fantastiska franska traven”.

Paris Turf radar upp det ena superlativet efter det andra kring de franska hästarnas framgångar, hyllar den svenska publikens vänliga gester trots att hemmahästen förlorade storloppen.
Ja, och så noterar de ett ”skandinaviskt debacle” då ingen häst tränad i Norden vann varken Elitloppet, Harper Hanovers lopp eller Sweden Cup.

Faktum är att detta var första gången sedan 2001 som ingen svensktränad häst vann något av de nämnda loppen och därtill ska tilläggas att det tredje Grupp I-klassade loppet under helgen – Breeders Course-finalen – gick till en häst tränad i Holland.

***

2 Det är tävlingsfritt på svensk mark denna kväll och istället hämtas V86-tävlingarna från norska Bjerke (18.30).

Svenskintressena är ytterst få, men en häst som verkligen sticker ut är blågule Imperatur Am (e. Ready Cash).
Den fyraårige hingsten har självaste Princess Face (e. Muscle Hill) 1.11,1ak/4.642.084 kr som mor och är hennes förstfödda avkomma. Nu stundar första starten sedan den 21 juni ifjol och som treåring blev det blott två starter med en seger- och ett andrapris som resultat.
Hästens lillebror Jollywood (e. Bold Eagle) gjorde sin tävlingsdebut på Jägersro i tisdags och stod som vinnare direkt på 1.16,3a/2.140 meter.
Geir Vegard Gundersen tränar hästen som ägs av Stall Courant.

Kvällens omgång är saltad med en saftig jackpot och prognosen säger att en ensam vinnare kan komma att belönas med 15 miljoner kronor!

Vill du spela V86 tillsammans med Sulkysport och vår samarbetspartner Café Brasco kan du göra det via tre olika alternativ:

Sulkysport 55-an – 25 andelar á 55 kr/styck

Sulkysport mot nya vinster – 15 andelar á 150 kr/styck

Sulkysport exklusiv – 10 andelar á 499 kr/styck

***

3 Nancy (11.50) samt Caen (16.27) är de platser där det travas på fransk mark denna onsdag, men det är enbart på den förstnämnda banan som det finns blågula intressen.
Björn Goop-tränade Easy Rider (e. Goetmals Wood) finns med i amatörloppet Prix des Mrirabelles de Lorraine (€6.000), men därefter är det Jarmo Niskanen för hela slanten.

Jarmo Niskanen. Foto Mia Törnberg

Han sänder nämligen tre hästar till Nancy och bland dem finns svenskfödde Muscle Lane (e. Timoko) som nu gör debut på fransk mark i Grand Prix Paris Turf (€27.000).
Den nu åttaårige valacken vann ett Klass I-försök på Bjerke under senhösten år 2019, men har faktiskt inte synts till i tävlingssammanhang sedan han blev oplacerad i finalen på Solvalla under julhelgen samma år.
Efter att funnits i Robert Bergh, Peter Untersteiner och Steen Juuls regi är det nu alltså Jarmo Niskanens uppgift att få tillbaka hästen i stridsdugligt skick.

Till Nancy tar även Niskanen med sig Infinity Babel (e. Jag de Bellouet) för start i Prix de la Place Carriere (€16.000) samt Indigo de la Cour (e. Captain Crazy) som syns i Prix de la Societe des Courses de Montier-en-Der (€16.000).

***

4 Jerry Riordans nyförvärv från Italien har kommit i allt tätare ström under våren. I förra veckan anslöt fyraårige Cash Fas (e. Exploit Caf) 1.12,4ak/356.906 kr hos Halmstadtränaren som har fem segrar på 34 starter.
Den fyraårige hingsten slutade femma i sitt uttagningslopp till italienska derbyt under fjolåret och nådde även samma placering i Gran Premio Italia (€40.400).
Modern Rapsodia del Nord (e. Self Possessed) 1.14,5ak/€24.915 är halvsyster till Ghiaccio del Nord (e. Bon Vivant) 1.11,4ak/€948.177 vars karriär bland annat innehöll seger i Grupp I-loppet Campionato Europeo.

Ny tränare är det även på Christer Palema (e. Muscle Hill) 1.13,5ak/302.300 kr som går från Pär Hedberg till Robert Bergh.

***

5 Det blir ingen start för Moni Viking (e. Maharajah) i årets Oslo Grand Prix, skriver norska TGN.
Efter lördagens fjärdeplats i Harper Hanovers lopp har hästen kollats upp av veterinär och behövt bli behandlad i ett framknä.
– Hästen har blivit behandlad med kortison, men dem gamla skadan var i alla fall fin, säger ägaren och tränaren Jan Lyng till TGN.

Moni Viking. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Det nyinstiftade stayerloppet Nils Arne Eggens Äreslöp på hemmabanan Orkdal blir nästa mål. Loppet kommer köras med en grunddistans på 3.400 meter och Moni Viking kommer i sådana fall inleda från 40 meters tillägg.
Det står 250.000 norska kronor på spel till vinnaren i detta lopp.

***

6Medan det största fokuset riktas mot Norge och Bjerke (start 18.30) denna onsdag, så bjuds det på tävlingar på en svensk bana. Gävle (första start 15.00) har breddlopp under eftermiddagen.

Bland de mer meriterade hästarna som jagar startpoäng i Gävle finns Hanna Forslin-tränade Coogan (e. Donato Hanover), som gör comeback efter åtta månaders frånvaro. Hästen tävlade för Åke Svanstedt i USA, en kortare period hos Caroline Holm, innan han bland annat slutade tvåa i silverfinal i regi Daniel Redén hösten 2000. Sedan dess har det varit tunnsått med framgångarna, men nu är han alltså redo att tävla igen.

13 segrar på 52 starter och 1,4 miljoner kronor insprunget har det blivit så här långt för Coogan.

Här är startlistorna till onsdagens tävlingar.

***

7 Momsfrågan har varit en het potatis för trav och galoppsporten på senare år och även tagits upp i domstolar.
Nästa onsdag – det vill säga den 8 juni – bjuder Svensk Travsport in till ett ”webbinarium om fördelning av prispengar och moms mellan delägare”.
Det är viktigt att detta redovisas rätt och vi bjuder in till ett webbinarium med information kring hur den praktiska hanteringen mellan delägare kan gå till, men också information kring hur man registrerar sig och använder sitt användarkonto här på travsport.se”, skriver man på sajten.

Via denna länk kan du läsa mer om detta webbinarium samt hur man gör för att delta.